Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 666
  • 471
  •   1
Отговори
# 345

Така ли? Точно в страните от  Западна Европа и САЩ е абсолютно нормално да се работи на 2, дори 3 работи, за да се покрият разходите. .........

Това не е верно....поне за Европа. Naughty
Евентуално за САЩ, да...зависи от образовнието и от щата в който живееш.Например в Калифорния е много скъпо...а в Тексас  едоста по-евтино...Така че ЗАВИСИ...не е "абсолютно нормално"...
Освен това например в Норвегия тенднцията е такава,колкото повече рботиш,толкова повече данък плащаш...и това се први  с  тендециозна цел хората да не работят повече от 37,5 часа на седмица.Тоест да не работят извъредно... Wink  Данъците  по принцип са много високи..Аз плащам 37%....мъжът ми 39%. А ако евентуално си намерим втора работа....е тогава ти режат главата, режат веднага с 50% данък.Така че не са много лудите дето се пънат да работят на ДВЕ работи...и накрая да получат само половината от труда и бъхтенето... Peace

Последна редакция: пт, 11 май 2007, 01:53 от roza66

# 346
Не мога да се сдържа..............................
ZinaSt и azaf, нещо не ви виждам коментарите по извадката на Мама Цоцоланка?
Дали децата родени в тези държави са само на родителите си и защо ли, разбираш ли, тези държави дават такива пари за родените деца???
А-а-а-а-а- сетих се! Това не са нормални държави! Шъ знаиш!
Айде, чакам отново забележки и  коментари..... нали всичко знаете!!!!

В Англия има давали по 14 лири на седмица. и какво можеш да купиш с тях? Два чифта ританки!

Искаше коментар - получи го.
Да два чифта ританки на седмица са си голяма помощт ZinaSt.В България дава ли ти ги някой за ританки..и то на седмица?Нецзнам точно колко взимат мамите на месец в БГ,но съм чувала че е мизерна сума.. Защо спорим  салед като знаем че на мамите в България им е трудно и държавта не се грижи особено за многодетните мами.
А аз много се радвам че има смели мами които си раждат и  имат много деца....и да са живи и здрави те и децата им,за смелоста им.  bouquet Но не им е лесно определено да се справят с нищожните помощи дадени им от държавата.Срамота е все пак...Дано нещата се оправят....нистина се надявам! Praynig

Последна редакция: пт, 11 май 2007, 01:50 от roza66

# 347
И аз да добавя, че проблема не е в хората или в манталитета им. Едва ли само в България са се събрали най-големите тарикати, мързеливци и измамници, и заради това да страдат една малка част от честните хора. Проблема си е баш в държавата, в законите които не се спазват, но не защото хората са такива, а защото няма КОНТРОЛ. В другите държави контрола е стриктен и затова всички си плащат и осигуровки и данъци и после имат и за пенсии и за майчинство и за всичко. Не можем да се надяваме недобросъвестните хора да се променят и да чакаме това да стане, че да се оправим. Нали затова има политици и др. държавни органи, които да следят за спазването на законите. Докато всички "вратички" са отворени и никой не държи сметка на това, че някой мами държавата ще си останем така и едва ли някога ще се  "оправим". Не можем да чакаме хората да са добросъвестни след като после за никой няма наказание. Ами много ясно, че всеки ще се възползва (особенно като се има впредвид бедността на хората)... в дургите страни едва ли всички са от честен по-честен, просто са принудени да бъдат такива.
Та това му е майката честни закони и контрол по спазването им. Че, ако чакаме на всеки да му дойде и акъла и сам да реши да помага на държавата ... ще има да чакаме...

В чужбина плащали големи данъци.. плащат, ама живеят ли по добре от нас - живеят.. Там е чисто, ама защо - защото хората са добросъвестни и не си хвърлят боклуците по улиците? Ами май защото ако си го хвърли после ще следват санкции и другия път ще се замисли каде да си хвърли боклука. А тук ако щеш и един казан с боклук да разхвърляш по улицата - на никой няма и да му направи впечатление. Гледах скоро репортаж на Кулеков как искал да си хвърли хартииката от дъвка ама като видял колко и чисто и сърце не му дало ... ама айде ние сме свикнали да живеем в кочина... Пък когато всички станат добросъвстни - може и да живеем вече по добре  Grinning

И само да вметна, че в България дават 18 лв помощ на месец и то само ако си с под 200лв доход на член от семейството. А то ако си с такъв доход едва ли тези 18 лв ще те оправят.
А за образованието дето тука ни е "безплатно" и куцо и сакато взема дипломи и после да не казвам кади си ги завират (с извинение) тия дипломи. Да не говорим, че в България един специалист взема по малко пари от един общ работник.... А това, че в чужбина е скъпо образованието, това е така , но после завършилите се реализират и си ги възвръщат многократно инвестираните пари.
Зинка между другото мога да те посъветвам да се занимаваш с политика. Идеална си. Успяваш да убедиш себе си, че и някои други, че в България няма абсурди и че бедния и изстрадал народ си е сам виновен за това. Те и политиците това се опитват да ни внушат, ама нещо не мога да им повярвам...  newsm78

Последна редакция: пт, 11 май 2007, 08:40 от Mama_na_Ema

# 348
Забравих да добавя че образованието е наистина скъпо , но £30 000/ година е малко преувеличено.Разликата тук обаче че много малко деца могат да си позволят да отидат в Университет- но затова пък после могат да се реализират(вземат ги  фирмите още преди да са завършили.Някои фирми даже ги спонсорират.Други деца теглят студентски заеми които след това изплащат( след като започнат сами да вадят пари и то определена сума пари)А има и такива  които са много умни- на тях им дават стипендии и им плащат образованието( аз имам приятелка , която е една от 14 студенти  в Великобритания получила такава стипендия- учи египтология )
А в България мама и тати плащат като попове  а децата само по кафетата- после нямало работа за тях.Трябва да направят приемните изпити по-трудни.Но това никога няма да стане , защото така университетите ще губят студенти, а не си дават сметка че иначе губят репутацията си.
300 лв ??? Къде  е това? Пример : в Бургаски Свободен съм сигурна че цените са над 1000.
Вили

Бургаския свободен университет е частен университет, Вили. Аз говоря за държавните университети, които за момента в България са по-масово посещавани и по-реномирани. В тях е толкова - 300 лева на година.
А това за 30 000 лири не съм си го измислила. Аз самата имам такъв опит. Даже по-висока ми беше таксата 38 000 лири на година - две годишно обучение.

# 349
Не мога да се сдържа..............................
ZinaSt и azaf, нещо не ви виждам коментарите по извадката на Мама Цоцоланка?
Дали децата родени в тези държави са само на родителите си и защо ли, разбираш ли, тези държави дават такива пари за родените деца???
А-а-а-а-а- сетих се! Това не са нормални държави! Шъ знаиш!
Айде, чакам отново забележки и  коментари..... нали всичко знаете!!!!

В Англия има давали по 14 лири на седмица. и какво можеш да купиш с тях? Два чифта ританки!

Искаше коментар - получи го.
Да два чифта ританки на седмица са си голяма помощт ZinaSt.В България дава ли ти ги някой за ританки..и то на седмица?Нецзнам точно колко взимат мамите на месец в БГ,но съм чувала че е мизерна сума.. Защо спорим  салед като знаем че на мамите в България им е трудно и държавта не се грижи особено за многодетните мами.
А аз много се радвам че има смели мами които си раждат и  имат много деца....и да са живи и здрави те и децата им,за смелоста им.  bouquet Но не им е лесно определено да се справят с нищожните помощи дадени им от държавата.Срамота е все пак...Дано нещата се оправят....нистина се надявам! Praynig

Да, в България на семействата с нисък доход им дават по 20 лева. Стигат за 10 чифта ританки.
И ти изобщо какво сравняваш, извинявай. Швеция и Норвегия - те официално са обявени за друга Европа. Те са изключително социални държави. Тях и с Германия да ги сравниш, Германия ще ти се стори като изключително експлоататорска държава.
извинявай, но не може да сравняваш несравними неща. Излез от тази Норвегия и наистина се разходи из Европа да видиш кой как работи. И как се работи на по 2 и 3  работи. Това, че в Норвегия го няма и в Швеция го няма, на всички ни е ясно. Обаче в другите страни си е нормално.

# 350

В чужбина плащали големи данъци.. плащат, ама живеят ли по добре от нас - живеят.. Там е чисто, ама защо - защото хората са добросъвестни и не си хвърлят боклуците по улиците? Ами май защото ако си го хвърли после ще следват санкции и другия път ще се замисли каде да си хвърли боклука.

И само да вметна, че в България дават 18 лв помощ на месец и то само ако си с под 200лв доход на член от семейството. А то ако си с такъв доход едва ли тези 18 лв ще те оправят.
А за образованието дето тука ни е "безплатно" и куцо и сакато взема дипломи и после да не казвам кади си ги завират (с извинение) тия дипломи. Да не говорим, че в България един специалист взема по малко пари от един общ работник.... А това, че в чужбина е скъпо образованието, това е така , но после завършилите се реализират и си ги възвръщат многократно инвестираните пари.

Ето че стигнахме до единно мнение. Само че посоката е обратната. Плащат данъци и затова живеят добре, а не обратното. Първото тук е плащането на данъци и отговорното отношение на гражданите. То неизменно води до по-добър живот. До повече пари в общинските бюджети и съответно по-хубави улици, повече паркове, 3 000 лева еднократна помощ за раждане Simple Smile

Колкото до образованието, точно това е и моята теза. Че докато образованието е безплатно - то не струва пукната пара. Не може нещо, което е безплатно и общодостъпно, да носи големи дивиденти.
Обаче то и платено не може да стане. Те като въведоха тази такса от 300 лева на година и бунтове настанаха. Взеха едни майки да се жалват как децата им сега не могет да си позволят да учат....страшно беше. Стачки щяха да правят.
Това е сбъркано тотално. Трябва да се плаща за образование. И нее да раздават стипендии за отличен успех по 35 лева на месец - ей така, нецелево. Това да ти дават в университета пари, за да си харчиш го няма никъде по света. И тези пари, вместо да се дават на 10 000 студента по 35 лева, могат да се раздават както стипендиите на запад. Образованието ти е платено, а много умните и перспективни кандидат студенти получават стипендия ( целева, за покриване на разходите по обучението, а не за да си харчат ). Така например ще може на 100 човека да се даде, но вече ще им се дадат по 3 500 лева. А като се събират и такси то университетие, може и по повече да им се даде.
Безсмислени пари се дават за глупости в тази държава, а много от нещата, за които би следвало да плащаме - са безплатни. И това е проблем. А още по-голям проблем е, че повечето не го осъзнават и си мислят, че няма нищо по-нормално от това висшето образование да е безплатно.

Между другото, аз от моето българско висше образование съм доволна. Завърших Стопански факултет на СУ в първите години след възстановяването му и всичко беше на ниво.

# 351
Много странно. Аз по време на първата бременност всеки месец ходех на видеозон от здравната каса. И всеки месец ми взимаха кръв и урина  newsm78 не съм плащала. за първи път чувам, че са позволени само 2 видеозона - да не са променили нещо?  newsm78

# 352
Много странно. Аз по време на първата бременност всеки месец ходех на видеозон от здравната каса. И всеки месец ми взимаха кръв и урина  newsm78 не съм плащала. за първи път чувам, че са позволени само 2 видеозона - да не са променили нещо?  newsm78

Два са задължителните. Когато се налага да се правят повече наблюдения с видозон, здравната каса ги покрива.

# 353
Пак е започнало залитането в крайности, както виждам. За някои съфорумки в тази държава няма нищо нередно, всичко си протича по европейски образец. Сега остава да се обясни на широката аудитория защо толкова голяма част от младото население на държавата потърси по-добър живот в чужбина, след като тук е възможно да се печели добре, да се получи евтино образование и адекватно осигуряване / в случай, че биваш осигуряван на реалната заплата /, което пък гарантира едно достойно бъдеще. Няма да коментирам тези твърдения, само ще вметна за образованието, че противно на всякаква логика качеството му е обратнопропорционално на сумата, която си заплатил за него / не искам да засегна никой в случая, винаги има и изключения от правилото /. Обяснението на този парадокс е, че образованието в България е превърнато в самоцел и призвано да донесе печалба на определен кръг облагодетелствани и закриляни от политиката единици. Трябва да бъдем благодарни, че получаваме евтино образование, което никъде в Европа не признават, което не се уважава дори и в собствената ни държава, е, кажете ми това не са ли все пак хвърлени пари на вятъра, колкото и малко да са?
На тези, които поддържат тезата, че българите само се оплакват и недоволстват вместо да се опитват да се справят с наличните обстоятелства и да се постараят да се чувстват щастливи, да, това наистина е много философска нагласа към живота, но подобна позиция у повече хора би спънала социалното развитие на общността. Защото гласът на народа трябва да се чува, трябва да се дава израз на недоволството на хората, които по стечение на определени обстоятелства са потърпевши или жертви. Само като се изслушват хората, може да се промени нещо в обществото. Прекалено доволните, които осъждат различните, само доказват, че смятат себе си и живота си за еталон, а това за мен е самодоволство, което според мен има много общо с един комплекс, наричан мегаломания.

# 354
Пак е започнало залитането в крайности, както виждам. За някои съфорумки в тази държава няма нищо нередно, всичко си протича по европейски образец. Сега остава да се обясни на широката аудитория защо толкова голяма част от младото население на държавата потърси по-добър живот в чужбина, след като тук е възможно да се печели добре, да се получи евтино образование и адекватно осигуряване / в случай, че биваш осигуряван на реалната заплата /, което пък гарантира едно достойно бъдеще. Няма да коментирам тези твърдения, само ще вметна за образованието, че противно на всякаква логика качеството му е обратнопропорционално на сумата, която си заплатил за него / не искам да засегна никой в случая, винаги има и изключения от правилото /. Обяснението на този парадокс е, че образованието в България е превърнато в самоцел и призвано да донесе печалба на определен кръг облагодетелствани и закриляни от политиката единици. Трябва да бъдем благодарни, че получаваме евтино образование, което никъде в Европа не признават, което не се уважава дори и в собствената ни държава, е, кажете ми това не са ли все пак хвърлени пари на вятъра, колкото и малко да са?
На тези, които поддържат тезата, че българите само се оплакват и недоволстват вместо да се опитват да се справят с наличните обстоятелства и да се постараят да се чувстват щастливи, да, това наистина е много философска нагласа към живота, но подобна позиция у повече хора би спънала социалното развитие на общността. Защото гласът на народа трябва да се чува, трябва да се дава израз на недоволството на хората, които по стечение на определени обстоятелства са потърпевши или жертви. Само като се изслушват хората, може да се промени нещо в обществото. Прекалено доволните, които осъждат различните, само доказват, че смятат себе си и живота си за еталон, а това за мен е самодоволство, което според мен има много общо с един комплекс, наричан мегаломания.

Първо, аз не съм казала, че няма проблеми в държавата. Има, разбира се. Това, което казвам е, че проблемите са резултат от нашите действия. Сами си ги правим в повечето случаи. Не съм прекалено доволна. Просто не мрънкам, че някой друг ми е виновен. Това е.

И извинявай, но ти колко пари плати за образованието си? Нищо вероятно. Защото до преди 3 години изобщо не се плащаше.

И не е вярно, че образованието ни не се признава никъде извън България. За университетите, които са доказали, че получените в тях дипломи са резултат от обучение ( а не от заплащане на 2 - 3 000 лева на правилния човек ), дипломите се зачитат. Аз например, като кандидатствах, успях да си намаля доста таксите за обучение, благодарение на факта, че една част от изпитите ми бяха признати и не се налагаше да ги държа повторно.

Аз също съм на мнение, че гласът на народа трябва да се чува. Обаче той не може да се чуе, когато народа коментира нередностите само на масата за веречя вкъщи, а когато трябва да сигнализира за нередност, не го прави. Има начини, по които се чува този глас на народа. Нещо ти се струва нередно - сигнализираш, подаваш жалби, водиш дела, ако трябва. Така се чува гласът на народа. Ако само си мрънкаме под носа, няма кой да ни чуе.

# 355
Някой попита за мнението ми по изказването на Мама Цоцоланка. Няма какво да допълня Зина - тя го е казала достатъчно ясно.  bouquet

Други неща не искам да коментирам.
Само ще вметна към написаното от Дорка76. Не съм съвсем съгласна за обратната пропорционалност между заплащане и образование у нас. Безплатното образование няма да го коментирам, защото доколко се признава или не в други държави е въпрос на държавна политика (а наистина добрите ни и легитимни университети се признават навсякъде - мога да ти посоча поне 3 от раз). Хвърлените пари за него не са оправдани, но има начин да се променят нещата - жалко, че малко родители подкрепят учителските стачки, защото те не са свързани само с възнаграждението им, а и с качеството на образованието, но веднага някой скача, как всичко е наред - имаме прекрасно безплатно образование и учителите работят само колкото да си изкарат часовете... (и започват едни абсурдни теми).
Относно платеното образование у нас (няма да споменавам нароилите се фалшиви ВУЗ-чета) - то е максимално качествено, защото големите ни частни университети струват скъпо, защото подбират най-добрите преподаватели и плащат такси за международни лицензи (т.е. техните дипломи се признават 100% в Европа) и тогава това не са пари на вятъра, но те се дават не от държавата, а от студента. Не съм чула някой да учи безплатно в Кембридж, Оксфорд или Йейл.

Но, ако внимателно прочетеш - ще видиш, че точно хората с т.нар. философско мислене дадоха предложения за реално "правене на нещо" и май те са тези, които реално си изказват недоволството, когато го има. Защото самото оплакване не е израз на "гласа на народа"... Предпочитам, вместо да мрънкам и да се оплаквам, да се радвам на хубавите неща, а лошите вече писах много пъти как се решават (жалби, съд и подобни).
 Peace

# 356
...Аз също съм на мнение, че гласът на народа трябва да се чува. Обаче той не може да се чуе, когато народа коментира нередностите само на масата за веречя вкъщи, а когато трябва да сигнализира за нередност, не го прави. Има начини, по които се чува този глас на народа. Нещо ти се струва нередно - сигнализираш, подаваш жалби, водиш дела, ако трябва. Така се чува гласът на народа. Ако само си мрънкаме под носа, няма кой да ни чуе.

bouquet  bouquet  bouquet
(не само за това изказване Heart Eyes)

# 357
Вярно е, че бях приета държавна поръчка и нищо не съм платила за следването си под формата на такси, но и ако бях платила, това нямаше да рефлектира върху качеството на образованието., което получавам. Ето това е според мен парадоксът. Не може да плащаш като в Европа, а да получаваш качество на образованието като в Третия свят / твърдя го, въпреки че съм завършила ИУ-Варна /. Има много недомислици в тази област, които трябва да се разрешават поетапно, а всъщност се мисли единствено за финансовия аспект, както обикновено. Ако направят таксите като в Европа, всички ще записват обучение в чужбина заради по-високото качество, разбира се и поради по-адекватните мерки, които се взимат в повечето държави да мотивират умните да се образоват въпреки липсата на индивидуални финансови възможности за това. А в България майките протестират, че не могат да изучат децата си при високи такси, защото както обикновено са оставени да си разрешават проблемите както могат и ако могат. Защото ако образованието стане само за платежоспособните или предмет на покупко-продажба, то съвсем ще се обезцени. А таксите в България са толкова ниски заради неадекватно ниския среден доход на населението в тази държава.

# 358
Вярно е, че бях приета държавна поръчка и нищо не съм платила за следването си под формата на такси, но и ако бях платила, това нямаше да рефлектира върху качеството на образованието., което получавам. Ето това е според мен парадоксът. Не може да плащаш като в Европа, а да получаваш качество на образованието като в Третия свят / твърдя го, въпреки че съм завършила ИУ-Варна /. Има много недомислици в тази област, които трябва да се разрешават поетапно, а всъщност се мисли единствено за финансовия аспект, както обикновено. Ако направят таксите като в Европа, всички ще записват обучение в чужбина заради по-високото качество, разбира се и поради по-адекватните мерки, които се взимат в повечето държави да мотивират умните да се образоват въпреки липсата на индивидуални финансови възможности за това. А в България майките протестират, че не могат да изучат децата си при високи такси, защото както обикновено са оставени да си разрешават проблемите както могат и ако могат. Защото ако образованието стане само за платежоспособните или предмет на покупко-продажба, то съвсем ще се обезцени. А таксите в България са толкова ниски заради неадекватно ниския среден доход на населението в тази държава.

Няма да ти обяснявам, за това, че първо трябва да постъпят пари в университетите и после ще се повиши качеството на образованието, а не обратното. Това, за мен е ясно и логично.
Само ще ти кажа, че в " Третия свят " има изключително добри унивеситети.

# 359
Относно платеното образование у нас (няма да споменавам нароилите се фалшиви ВУЗ-чета) - то е максимално качествено, защото големите ни частни университети струват скъпо, защото подбират най-добрите преподаватели и плащат такси за международни лицензи (т.е. техните дипломи се признават 100% в Европа) и тогава това не са пари на вятъра, но те се дават не от държавата, а от студента. Не съм чула някой да учи безплатно в Кембридж, Оксфорд или Йейл.
И кои са тези, признати в Европа, големи частни български университети? newsm78 Варненският свободен не е сред тях - имам познат, който учи три години там и после реши да се прехвърли в унгарски университет, но не му признаха нито един изпит и сега отново е първокурсник.

Общи условия

Активация на акаунт