Абсурда да си майка в тази държава!!

• 18 655
  • 471
  •   1
Отговори
# 360
...Аз също съм на мнение, че гласът на народа трябва да се чува. Обаче той не може да се чуе, когато народа коментира нередностите само на масата за веречя вкъщи, а когато трябва да сигнализира за нередност, не го прави. Има начини, по които се чува този глас на народа. Нещо ти се струва нередно - сигнализираш, подаваш жалби, водиш дела, ако трябва. Така се чува гласът на народа. Ако само си мрънкаме под носа, няма кой да ни чуе.

С част от това изказване и аз съм съгласна. Но... водиш дела, ако имаш средствата да ги водиш, подаваш жалби, ако има кой да ги разгледа в по-кратък срок все пак. Проблемът е, че институциите не работят така, че да им се делегира доверие за  защита на правата на потърпевшите. Една моя позната води дело по трудовото законодателство вече пета година. Съсипа си живота. Съдът се произнася в нейна полза, но делото се изпраща на по-висока инстанция, вече всички възможни законови вратички намериха своето практическо приложение...Е, аз не бих се подложила на това - пет години да не ме искат на работа заради незаличеното основание, защото трябва да се яде, а да не забравяме и колко работодатели се ужасяват да наемат такива служители, защото в нашата държава никой не рискува да му бъдат показани "кирливите ризи", прощавайте за израза. Въобще МОЖЕТЕ ЛИ ДА СИ ПРЕДСТАВИТЕ как живее човек, тръгнал да си търси правата в България, момичета? Зинка, ти беше разказала, че си останала няколко месеца без работа заради некоректен работодател. Разкажи ни повече какви мерки предприе и как бе наказан въпросният. Ще ни бъде интересно.

# 361
Абе Зинка ти сама подкрепяш моята теза на няколко пъти...

Обърнете по голямо внимание на предния ми пост - когато няма контрол няма и кой да спазва законите... и от там тръгва цялата бъркотия.

И още нещо се сетих - има ли някаде безработни хора, които дори не вземат и помощи да бъдат задължавани да си плащат здравни и пенсионни вноски. (като вметна че има много хора които искат да работят, но няма каде) Ами от каде да ги вземат тия пари като дори за хляб нямат???!?!?   И как после да не са принудени да мамят, да заобикалят закона  и т.н.  Нали трябва да се живее някакси... Това е в България хората мамят за насъщния, не за нещо друго. Разбира се има и изключения...

За варненския свободен да не ви казвам как се вземат изпити ... А колко високи са таксите за българския стандарт...

# 362
Честно казано до момента не съм видяла някой да е заявил, че нещата у нас са "на шест". Аз изрично съм изразила по- различно становище.
За изнасянето на населението в чужбина /защото се изнася далеч не само на запад- и на юг в братска Гърция и Кипър, че и на изток имаме износ по Дубай и т.н./ след отварянето на вратите на България към света това е нормална последица/. Имаше в началото на настоящата година по Канал 1 предавания за Европа. Направи ми впечатление, че голяма част от населението на редица европейски страни също търси начин да излезе извън границите на собствената си държава. Причините са доста различни. В Кипър, напр., е пълно с англичани. Съпругът ми ми е разказвал, че доста от тях се изнасят не само заради пословичния английски кофти климат, а и заради недостига на "въздух"- прекомерна населеност и липса на комфорт на живот в натъпканите до пръсване градове, поради липсата на нормално човешко общуване и близост, която някои хора търсят и не могат да открият в големите мегаполиси. Всеки си има виждания за собствения си живот и търси начин да ги реализира, това е нормално. В това положение няма нещо осъдително- нито за човека, нито за държавата, която напуска. В крайна сметка и на недоволстващите тук никой не е скрил международния паспорт, нали?
Освен това доста българи заминават, след което се и връщат, съпругът ми е пресен пример за това. И сега иска отново да отиде, но не за постоянно. По този начин човек си разширява и мирогледа, създава нови контакти, реализира полезни познанства. Имам доста познати българи- емигранти в Испания и Гърция, които пък получават не повече от мен самата, но и често остават временно без работа, тъпчат се по 10 души в квартира. Някои от тях се връщат, други сменят държавата. Въобще от както свят светува винаги е имало "преселение на народите" или просто движение на хора и това е нещо напълно естествено.

На тези, които поддържат тезата, че българите само се оплакват и недоволстват вместо да се опитват да се справят с наличните обстоятелства и да се постараят да се чувстват щастливи, да, това наистина е много философска нагласа към живота, но подобна позиция у повече хора би спънала социалното развитие на общността. Защото гласът на народа трябва да се чува, трябва да се дава израз на недоволството на хората, които по стечение на определени обстоятелства са потърпевши или жертви. Само като се изслушват хората, може да се промени нещо в обществото. Прекалено доволните, които осъждат различните, само доказват, че смятат себе си и живота си за еталон, а това за мен е самодоволство, което според мен има много общо с един комплекс, наричан мегаломания.

Не виждам по какъв начин позицията, която лично аз и други участници по темата изразяват, а именно- че вместо да си плачем един на друг трябва да се оплакваме както и където трябва и да си гледаме работата и да си плащаме данъците и да си изпълняваме задълженията и ангажиментите, които имаме, е позиция, която може да навреди на която и да било общност. Като се  изслушваме само по приятелски или по форумски и когато след реално предложена помощ или съвет, както лично аз и други участващи тук, направих нарочно по настоящата тема, и съветът и помощта или не се приемат или направо те ругаят за това, че си ги дал- това далеч не е поведение, с което се помага било на личността, било на обществото. Предлагането на помощ и съвет при реален проблем аз не го наричам "самодоволство" и "осъждане".
Не видях някой да предлага себе си и собствения си начин на живот като единствена възможност на живот. Просто са предоставени примери за справяне с положението и основно за решаване на конкретни проблеми. Напр. аз самата нито пиша къде и как живея, нито къде  и как съм завършила образованието си, нито какво работя и колко получавам и за какво ми стигат парите и т.н. За каква мегаломания може да се говори?
Зина пък дава примери с цел не да се похвали, а да посочи, че има и други пътища, по които човек може да върви у нас, извън утъпкания път на връзките и предоставения на готово капитал. Двата последни са широко известни начини за "начален" и "по- нататъшен тласък" далеч не само у нас.
Пък обратното на мегаломанията е може би комплекс за малоценност, а хора страдащи и от двете крайности не са полезни нито за себе си, нито за обществото.

# 363
Относно платеното образование у нас (няма да споменавам нароилите се фалшиви ВУЗ-чета) - то е максимално качествено, защото големите ни частни университети струват скъпо, защото подбират най-добрите преподаватели и плащат такси за международни лицензи (т.е. техните дипломи се признават 100% в Европа) и тогава това не са пари на вятъра, но те се дават не от държавата, а от студента. Не съм чула някой да учи безплатно в Кембридж, Оксфорд или Йейл.
И кои са тези, признати в Европа, големи частни български университети? newsm78 Варненският свободен не е сред тях - имам познат, който учи три години там и после реши да се прехвърли в унгарски университет, но не му признаха нито един изпит и сега отново е първокурсник.

Ааа, има такива. Не знам кои университети има предвид azaf обаче аз така от раз се сещам за два - Благоевградския и НБУ. Никъде не е писано, че всички частни университети са такива. Дори и в НБУ не всички специалности се признават. Но сестра ми записа втора магистърка степен в НБУ - преподавателска специалност беше и когато замина за САЩ, тази специалност и беше призната и сега, успоредно с докторантурата си, преподава в един от престижните щатски университети. Без тази магистратура, нямаше да може да преподава. Даже като замина, още не я беше завършила и едно от условията на отпуснатата и стипендия беше да си представи дипломата от НБУ в едногодишен срок.
Има и такива, които се признават.

# 364
Ако образованието у нас стане наистина скъпо платено, дипломи ще си вземат тъпите синчета и щерки на новоизлюпили се богаташи, които могат да си купят дипломите!!! България и по-точно политиците ни не са дорасли, за да направят образователната ни система, а и всички останали, така че наистина да работят! Във всеки един закон има "вратички" и защо, ами защото те трябва да се възползват от тях! Колко осъдени има за измами в  особено големи размери към държавата?!! - няма
Колко осъдени има за някое от показните убийства - няма!
Колко от "богатите,политиците и тем подобни" си плащат на КАТ, данъчни за нарушенията - николко!!!

Ей това ни е проблема на държавата. Не че народа ни бил недоволствал, мрънкал... и всичко, което ни била държавата, било, защото хората само се оплаквали и нищо не правят.
Какво да направят, като САМО парите имат значение и тежест в нашата любима България????!!
Трябва да има наказания - реални и тежки - само тогава ще има ред!!!
Вземете за пример една Румъния - хайде нещо по-близко. Знаете ли какви за строги наказанията за кражба например там???!!!  Защо една такава държава според вас се развива по-добре и по-бързо от България. Не защото народа "прави" нещо, а защото има закони, контрол и ред!!!

Малко изместихме ъгъла от майчинството, но то всичко е свързано. Ако има контрол и циганките не взимат помощи на наш гръб, ще има много повече пари, за наистина нуждаещите се. Докато има варатички за всичко законите ни, ще има и хора, които ще ги използват.

# 365
Абе Зинка ти сама подкрепяш моята теза на няколко пъти...

Обърнете по голямо внимание на предния ми пост - когато няма контрол няма и кой да спазва законите... и от там тръгва цялата бъркотия.

И още нещо се сетих - има ли някаде безработни хора, които дори не вземат и помощи да бъдат задължавани да си плащат здравни и пенсионни вноски. (като вметна че има много хора които искат да работят, но няма каде) Ами от каде да ги вземат тия пари като дори за хляб нямат???!?!?   И как после да не са принудени да мамят, да заобикалят закона  и т.н.  Нали трябва да се живее някакси... Това е в България хората мамят за насъщния, не за нещо друго. Разбира се има и изключения...

За варненския свободен да не ви казвам как се вземат изпити ... А колко високи са таксите за българския стандарт...

Извинявай, но нещо не си разбрала много принципите на осигуряването в България. Кой кара безработните да плащат пенсионни вноски? Няма такова нещо. Също така никой не ги кара да плащат и здравно осигуряване. Имат такова право - ако не работят, да си го плащат сами. Но кой ги кара. Ще си го плащат само, ако искат да ползват услугите на здравеопазването. Да не би в Англия тези, които не си плащат здравните осигуровки да могат безплатно да ползват здравеопазването? Или може би в Англия, ако си безработен, тези неща са ти безплатни? Няма такова нещо. Имаш си застраховка ( или осигуровка ). Като внасяш - ползваш. Като пропуснеш определен брой вноски - спираш да ползваш. Като възстановиш вноските - пак започваш да ползваш. Така е и тук.

# 366
За воденето на дела- по Закона за отговорност на държавата и общините за вреди и за трудови дела не се събира държавна такса, т.е. държавата ви ги гледа безплатно. Дори за експертизите по тези дела се плаща от бюджета на съда. Никой не ви задължава да си наемате адвокат. Можете да ги водите сами, ако считате, че можете да се справите, можете да си наемете и адвокат, като за хора, които не разполагат със средства държавата е предвила безплатна правна помощ, тъй че го има и това.
Има начини за обжалване при забавяне на дела. Също така докато се съдите никой не ви спира да работите по трудов договор или да упражнявате друга професия или дейност.
Сега малко за т.нар. "безработни"- цяла година работих за голяма фабрика със 700 души персонал. Целогодишно набирахме работнички- за шев и пакетаж. Дори вземахме хора без квалификация за шивачки и сме ги учили за три месеца, през което време тези получаваха гарантирано МРЗ, а ако се окажеха сръчни си вземаха и над това, според заработеното. При нас заплатите се превеждаха по банков път и всеки се осигуряваше на реалната си заплата. Работното време е 8 часа, доста жени дори по желание работеха допълнително, тъй като допълнителният труд се заплаща. Фабриката е нова, чуждестранна. В цеха е чисто, санитарнитарните възл, баните и съблекалните са изключително чисти, отоплението е с климатик.
Не мога да ви обясня учудването си, което изпитах със затрудненията в намирането на персонал. Хора от месеци или години без работа не желаят да се учат и да работят. О, по осем часа на една машина, о, то било на 2 км. извън града /транспортът е организиран/, о, то си имало ред, о, то кафе се пиело само по два пъти дневно за по 15 минути, о, то обедната почивка била само един час, о, то не знам какво си...
Във фабриката, където работи съпругът ми е същото, само че там не са шивачки, а е друг тип промишленост.
И защо да ми е жал за такива хора? Защо от моите данъци и осигуровки да се дава на тях? Че откъде- накъде ще се лекуват и обучават те и децата им безплатно? Аз да не би да съм им задължена да ги издържам?

# 367
Никой не ги кара, и като си загубят правото  на безплатно здравеопазване откаде да вземат пари като се разболеят Бе. Или какво - да мрът ли?  newsm78 Явно не си виждала бедни хора или безработни и в безисходица....  
А за това че хората емигрират - то е ясно почти всички българи емигрират заради по добрия живот навън пък било то и в Гърция. Аз може да съм задръстена нещо незнам ама нещо не съм виждала много млади чужденци да идват в българия (тука няма много мегаполиси). Най много да дойде някой пенсионер от Германия дето с пенсията си ще живее като цар. Пък колко много българи и то умни и образовани излизат - МНОГО. Не защото не искат да живеят в родината си кадето са им и роднини и приятели и всичко. И дори и далеч си мислят постоянно за родинато и страдат по нея...

Един съвет от мен - стига сте спорили вижте какво хубаво време е навън. Я хващайте количките и марш на разходка Grinning

# 368
Ако образованието у нас стане наистина скъпо платено, дипломи ще си вземат тъпите синчета и щерки на новоизлюпили се богаташи, които могат да си купят дипломите!!!

Това е така в цял свят. Скъпите университети са пълни предимно със синчета и щерки на богаташи. Дори има и такива, на които мястото в този университет им е гарантирано от поколения наред. Защото дядо им е бил спонсор на университета, баща им и той е спонсор на университета. Навсякъде е точно така. Хората с ниски доходи, които успеят да влязат в Харвад, Станфорд, Йейл, са изключения.  
Какво да направят, като САМО парите имат значение и тежест в нашата любима България????!!

Да учат повече, да работят повече, да трупат опит и знания, непрестанно да повишават квалификацията си, за да могат да работят на все по-добри места и да изкарват все повече пари. Въпреки, че изобщо не съм съгласна, че САМО парите имат тежест. Парите са важни, но много често не помагат.

# 369
Зинка още малко и ще изкараш че в Англия живеят по зле и от нас Simple Smile

# 370
Никой не ги кара, и като си загубят правото  на безплатно здравеопазване откаде да вземат пари като се разболеят Бе. Или какво - да мрът ли?  newsm78 Явно не си виждала бедни хора или безработни и в безисходица....  
А за това че хората емигрират - то е ясно почти всички българи емигрират заради по добрия живот навън пък било то и в Гърция. Аз може да съм задръстена нещо незнам ама нещо не съм виждала много млади чужденци да идват в българия (тука няма много мегаполиси). Най много да дойде някой пенсионер от Германия дето с пенсията си ще живее като цар. Пък колко много българи и то умни и образовани излизат - МНОГО. Не защото не искат да живеят в родината си кадето са им и роднини и приятели и всичко. И дори и далеч си мислят постоянно за родинато и страдат по нея...

Един съвет от мен - стига сте спорили вижте какво хубаво време е навън. Я хващайте количките и марш на разходка Grinning

Добре де, пак те питам. В Англия, за тези, които не си плащат осигуровките, здравеопазването безплатно ли е? Или там бедни и безработни, хора в безизходица няма?

А за младите европейци, които идват тук - не си права. Само във фирмата, в която работя имаме 7 броя. Дойдоха за по малко и така си останаха тук. Хареса им просто. Като заплати не получават повече от българските колеги, така че не са от тези случаи, които живеят в България, а пък си вземат заплатите от чужбина.

# 371
Ако образованието у нас стане наистина скъпо платено, дипломи ще си вземат тъпите синчета и щерки на новоизлюпили се богаташи, които могат да си купят дипломите!!!

Това е така в цял свят. Скъпите университети са пълни предимно със синчета и щерки на богаташи. Дори има и такива, на които мястото в този университет им е гарантирано от поколения наред. Защото дядо им е бил спонсор на университета, баща им и той е спонсор на университета. Навсякъде е точно така. Хората с ниски доходи, които успеят да влязат в Харвад, Станфорд, Йейл, са изключения.  

Да учат повече, да работят повече, да трупат опит и знания, непрестанно да повишават квалификацията си, за да могат да работят на все по-добри места и да изкарват все повече пари. Въпреки, че изобщо не съм съгласна, че САМО парите имат тежест. Парите са важни, но много често не помагат.

Много избирателен коментар. Радвам се , че има много оптимисти за нашата мила родина  bouquet
Аз съм реалист!

# 372
Зина ми взема направо думите от клавиатурата.
Не исках да правя реклама на частните университети, но в случая наистина визирах НБУ и Благоевградския. Признават се и имам познати, които с дипломите си от тях работят успешно в чужбина (за да не даваме лични примери  Laughing).
И ми е странно да се мисли, че плащаш ли си - автоматично не учиш. Пак подчертавам, че не визирам всички фалшиви училища, колежи и университети. В тези, които държат на реномето си, се следи обучението и начина на получаването му (вкл. има страхотен контрол при изпитите).
По отношение на образованието наистина има абсурди и те са основно 2: 1. наличието на безброй нелегитимни, непризнати, без разрешителни и без акредитации учебни заведения - лошото е, че в тях се записват хора, които не им се учи и са готови да си платят, за да имат диплома, която съответно после никой не им признава и те плащат другаде за друга и пак така...; 2. ниските заплати на учителите и малкото средства, които се влагат по отношение на база, учебни програми, подходяща учебна литература и т.н.

За безработните и осигуровките - Зина отново ме е изпреварила.

# 373
Зинка още малко и ще изкараш че в Англия живеят по зле и от нас Simple Smile

Нее, не мисля така. Напротив. Единственото, което правят по-малко от нас е да мрънкат.
Ето с тяхните данъци например се плаща безумно охолния живот на краското семейство. То не са летен замък, зимен замък, приеми, посещения, частни самолети и какво ли не още. Всичко това се плаща от данъците на работещите. ама не съм чула някой да роптае. Англия е монархия и хората приемат за нормално да поддържат стандарта на живот на кралското семейство. Въпреки че, на практика кралицата много държавна работа не върши. То си има правителство за тази работа. Тя е просто един много скъп символ.

# 374

Много избирателен коментар. Радвам се , че има много оптимисти за нашата мила родина  bouquet
Аз съм реалист!

И защо да е избирателен? Дай ти по-неизбирателен пример.

Общи условия

Активация на акаунт