В момента чета ... 99

• 45 762
  • 740
  •   1
Отговори
# 375
Приключих "Тревожна кръв", която се превръща може би в любимата ми книга от поредицата за Корморан Страйк. Не ми се напуска света на Страйк и Робин и веднага започнах петия сезон на сериала по поредицата. Безупречен каст, както вече неведнъж съм споменавала.
На инат довърших "Мимолетно прелестни сме на земята" и съвсем категорично мога да заявя, че има литературни достойнства, но на мен лично грам не ми хареса. Една от малкото "единици", която ще оставя в Goodreads.
Редактирах името на книгата, някаква невменяемост ме е обзела от недоспиване Grinning

Последна редакция: ср, 17 юни 2026, 20:24 от Mometo*

# 376
Почнах поредицата ,, Имението '' на Ане Якобс . Някой чел ли я е  ? Какво Ви е мнението ?

# 377
На Ане Якобс в момента дочитам шестата /последна/ книга от "Тъкачната вила". Много, ама много ми хареса поредицата. Предполагам, че и "Имението" също ще бъде толкова добра.

# 378
Приключих Заговорът от Никола Бьогле и започвам Архипелагът на забравените от същия автор. Мъжът ми я преполови и каза, че е много интересна.

# 379
  • София
Бьогле. Някои тук в темата не харесаха Бьогле. Минах му 3 книги и съм с оценка над средната. Но не ми е бил скучен. Може би, в светлината на тематиката, не е нито единствен, нито най-оригиналния (някак леко повтарящ се и предсказуем), ала ми е достатъчно приемлив, за да не откажа негова поредна книга.
Сега с мачовете, четенето малко ми изостава. Приключих един от средните (хронологично) романи за Отдел Кю и започвам Паяка на Кеплер.

Юси Адлер-Улсен – „Пациент 64”  (2010; Емас 2015)
Студените досиета, разследвани от Специален отдел „Q” към датската полиция, не са малко: 9 книги (2007–2021, вс. издадени и у нас от „Емас” с чудесните преводи на Ева Кънева и поне 4 филма – доколкото май толкова съм гледал). Та, не е чудно, че в читалището попаднах на новополучена – ала нечетена от мен – четвъртата; за пациентката Нете Хермансен.
Скрит текст:
Тя има нещастието да обитава онзи черен днес и срамежливо отбягван период (има нещо гнило в Дания) от 60-те години на мин. век, когато умствено слаборазвити жени, или такива с „леко поведение” и морал – извън добронамерено християнския скандинавски модел – са били били подлагани не само на принудително въдворяване в клиники и приюти. Но и – често без знанието им – стерилизирани, след аборти.
(Документалният бекграунд на поредното чудесно криминале на Адлер-Улсен не само е реален – с появата на прото-неофашистки формирования, които и Стиг Ларшон, като журналист, изследва преди да напише трите „Милениума” и да си отиде. Престъпления, свързани с евгеника, т.е. създаване или поне опазване на чиста раса, са извършвани и все още може да се намери документална хроника в интернет. Макар – явно – да е период, с който не само там не се гордеят, но и някак впоследствие замитат под килима. Странно ми беше, лично, когато преди 3-4 г. в нещо като преглед на скандиноара в литературата и киното – със заглавие „Сканди-трилърите като гид в северния мрак” в две части с общо над 30 страници – голям интернет портал ми цензурира пасаж, точно такъв и колкото този, който пиша сега в скобите.)
Но за книгата… Карл Мьорк не ми е в тройката на оживелите в трилъри детективи, водена от Хуле, но си ми е симпатичен и съм му фен също. Благодарение на изказа, изразните средства и начина на поднесената история от автора. Разбира се, и с превода на Ева Кънева. Опитах да игнорирам спомени какво „ще му се случи” на Ка́ле в сетнешни романи (относително скоро четох и "солта", май предпоследна в хрониката) и тъй си минах през случая с него, Росе и Асад. Особен дух цари в Отдел Кю (т.е. в главата на Улсен): моето усмихнато определение е „шантав”. И загадката си я бива. И дори – за разлика от географските „по-нагоре” скандита – самата атмосфера е някак малко по-ведра, по-весела (нищо, че на нашите хора им се пече яйце под… поговорката); а всичко в разказа идва от Мьорк: чешит, който няма как да не ти хареса. Разплитането трае календарно малко време и динамиката не липсва. Финалното разплитане си струва… четенето. А възмездието – авторът е избрал вид житейски сарказъм.
Хубав роман. Който не е попадал на Юси А-У, да вземе да се срещне с него. Филмите (с Николай Лие Каас) също не са лоши – ала в четивата (струва ми се) хуморът и щуравата обстановка край нашите тримца са по-подробни.

Последна редакция: пт, 19 юни 2026, 17:20 от EmBrother

# 380
Започвам “Очите на Мона” на Тома Шлесер. Ще я прочета и тогава ще дам отзив, че със “Сляпата армия” доста ми се промени мнението до края.

# 381
Вчера завърших „Хвани заека“ на Лана Басташич и, както обещах,  споделям мнението си, което е  малко по-различно от масовите суперлативи. Трябваше ми време да я осмисля, защото книгата ме остави със смесени чувства.
Навсякъде я рекламират като „балканската Елена Феранте“, но честно казано четирилогията на Феранте ми хареса много повече! Там, където Феранте успява да изгради сложни, мащабни и дълбоки емоционални светове, Басташич залага на един доста остър и на места твърде циничен стил. Да, авторката е болезнено откровена и не пести нищо на читателя, но този цинизъм на моменти ми идваше в повече и ми пречеше да се свържа истински с персонажите.
Какво все пак ми беше интересно в книгата:
 Играта с паметта и спомените- това за мен беше най-силната страна на романа. Докато двете приятелки, Сара и Лела, пътуват с кола от Мостар до Виена, миналото постоянно изплува. Беше ми изключително интересно да проследя как Сара помни детството им по един начин, а Лела има съвсем различна версия за същите събития. Лана Басташич много точно показва колко субективни са всъщност собствените ни спомени и как пренаписваме миналото си, за да успеем да оцелеем след преживяна травма.Също така, че травмата от разпада на Югославия и белезите, които войната оставя в душите на децата, са предадени, без директни военни сцени, а чрез променените имена, тишината и усещането за изгубена идентичност.
Въпреки интересната метафора с „Алиса в Страната на чудесата“ (където дивата Лела е Белият заек, когото Сара следва в дупката на миналото), връзката между двете момичета ми се стори твърде деструктивна и наситена с горчивина. Липсваше ми онзи психологически обем и финес, който Феранте притежава в изграждането на женското приятелство.
В крайна сметка, книгата със сигурност има своите качества и повдига важни теми за корените ни, от които не можем да избягаме, но стилът просто не беше моят.
Някой друг чел ли я е? Как ви се стори на вас това пътуване из миналото и усетихте ли същата доза цинизъм?

# 382
  • Пловдив

Прочетох "Пациентът" - Себастиан Фитцек.
И тук добре разгърната история, за мен Фитцек е майстор за пресъздаване на повредени мозъци. Не е просто нахвърляно престъпление, а изкусно поднесена история, която е много по-дълбока от подтика да причиниш зло.

# 383
  • София
Чайна Миевил – „Градът и градът” (2009; 2012 Алтера)
Никога не е късно да се върнеш назад във времето, когато си препрочитал и класики, открити в студентството. И да откриеш други автори. Моето мнение е, че за книгите няма пропуснато време, когато и да подхванеш някоя.

Любопитното в Уики е, че сред посочените му произведения (у нас примерно, от трилогията за „светът Бас-Лаг” е преведена само първата), след 2016-а година идва чак онази книга в съавторство с Киану Рийвс от 2024-а. И, по груби сметки, след дебютния му „Цар плъх” (1998), издадените творби не са много. Спохожда ме мисълта, че Чайна не „бачка” за АлиЕкспрес, нито като Фр.Макфадън.
Скрит текст:
„Градът и градът” ми се „мержелееше” отдавна и най-сетне отидох там – в „защрихованите пространства”, където „престъпВение” е да не спазваш закона какво можеш да виждаш и какво не трябва да невиждаш. Точно така! Даже в първите 50-60 стр. (Е-вариант при мен) бая чудене падна кои думи са променени от автора (поклон пред превода на Богдан Русев!) и дали – все пак – няма и правописни/печатни грешки.
Действието се развива в два фикционални града-държави на границата на Европа – Бешел (Besźel) и Ул Кома (Ul Qoma). Тяхната уникалност не е магическа, а геополитическа и психологическа – впечатлението е, като да са някъде Източна Европа, че са бивши соцдържави и дори дали не са нейде на Балканите (Титова Югославия, Тошова България, Чаушескова Румъния, Албания на Енвер Ходжа?). Но иначе сюжетът си е криминале – детективски роман-притча, (за мен; или фантастична утопия) доста покриваща или продължаваща Оруеловия „1984”. (И поне мъничко – „Следотърсачът” на О.С.Кард, действията в "Градина"-та.)
Даже си направих експеримент като попитах АІ и той ме „светна”: това било Психологическият ефект на „Пробива“:
Тъй като книгата е за изкривеното възприятие на реалността, Миевил иска читателят да изпита абсолютно същото усещане като героите. Когато виждате думи, които изглеждат сгрешени или леко „счупени“:
•  Очите ви се препъват в текста.
•  Вие сте принудени съзнателно да „невиждате“ грешката, за да разберете смисъла.
•  Това перфектно симулира психологическото състояние на гражданите, които виждат нещо, но законът ги задължава да го филтрират в ума си.

Та, тъй: социалното конструиране на реалността и споделеното отричане (които са ни постановени да „виждаме” и „невиждаме” в два уж реални „квартала” на един и същ град-държава) са облечени в добро криминално разследване с исторически нюанси. Вторият аспект поставя и предизвикателството – а няма ли и трето пространство, невидимо или изгубено в митове и легенди, което може да е несъществуващо и надежда за „арбитраж” в съзнанието за диспропорциите в обществено-морален (ала и политически) ракурс за примирение / непримирение със системните постулати.
Оценката ми е много висока. (Имам и „Морелси” на няма да я подхващам веднага.)
ПП. Отпочнах Паяка на Ларш Кеплер. Бая отдавна не бях се "виждал" с Юна Лина, Сага и другите. Двамата Кеплерови (и тях не всеки ги харесва) са на познатото ми ниво: текст като сценарий за сериал, кинематографичен изказ, техничарски подробности и вече 3 трупа до под 90-а стр. При тях нямам пропуск - 9 от 9. Ще я "отбележа" като я приключа.

Последна редакция: пт, 19 юни 2026, 17:21 от EmBrother

# 384
Мъча се цяла седмица с "Талисманът" на Стивън Кинг. Едвам 150 страници съм прочела, а тя си е 700+. Не знам защо, но не ме грабва, а не искам втора поред книга да зарежа на краля(последно правих опит с "Приказка" и в оставих преди средата.) Ако сте я чели кажете моля ви дали има развитие, по-бързо става ли действието, че в момента ми е много тромаво и бавно. (знам че той е много обяснителен, но просто все едно нищо не се случва)...
Аз в момента чета „Приказка“ и ми допада. Почти на половината книга съм и ми е интересно.
Преди нея прочетох „Безсъние“ и също ми допадна, макар че трудно ми вървеше в началото. Но при други негови книги ми се е случвало това да ми идва вповече разтягането на локуми. Реших си проблема като прескачам част от тези моменти, поглед по диагонал ми стига да видя докъде се простира.

Последна редакция: пт, 19 юни 2026, 14:38 от Pipylotta

# 385
Май имаше мини сериал по Градът и градът, но беше средняшки. Сигурно книгата е по-интересна.

# 386
  • София
EmBrother, това е една от любимите ми книги, но, признавам, нищо не разбрах от ревюто ти.
Винаги ми звучиш като другарката ми по литература от соца, дето само Пантелей Зарев и беше в главата.

Харесваме едни и същи книги, така че да вземеш да кажеш с две думи като за профани като мен какво ти хареса?

# 387
  • София
Тя книгата е доста шантава като цяло и в началото докато я четеш в много трудно да вденеш за какво точно става въпрос и да си го представиш. Та е трудно за описание. Аз съм я чела отдавна и ми беше харесала. Тамън днес слушах един подкаст точно за книгата, обаче и там доста отвлечено и философски говорят за нея, та по-добре не го слушайте преди да четете книгата.

# 388
  • София
EliG, "Преди кафето да изстине" не ме впечатли особено, можех и без нея да мина. "Ще ви предпишем котка" и другата по-силни ли са?

На мен ми хареса повече от Кафето, не мисля обаче че е някакво задължително четиво. Въпреки това на мен цялостно ми станаха интересни японските автори, различни са.

# 389
  • София
@ Грета Ей - П.Зарев едва ли е чел книгите, дето харесваме (и двамата, че и други тук) - ала не само заради разликата във времената.
За "Градът..." състоянието даже не ми е "харесвам/не харесвам". Да кажем, че ме ентусиазира (като възприятие на читател) това, че е сложна като изказ и идея, направо шантава - на мен такива неща ми допадат и когато не успявам да вдяна всичко - си признавам. Тук на фона на кримка има дълбоки пластове история-общество-морал-политика (които също обичам). Някак си, не е "развлечение", а изисква мъничко да се напънеш да "влезеш" в разказа и да останеш в него. Ала не е неприятно, а възбуждащо.

Страсти, пристрастия, ревюта и личен почерк:
Скрит текст:
В съвсем други "вселени", но сходно привличащи ме са Хиперионите, Ендъровия свят, Ле Гуин - ала и Колекционерът на Фаулз, Под вулкана на Лоури, Аз Върховният на Бастос (за да посоча на прима виста коренно различни жанрове, без емблематични класики). Това съм аз - читателят.
А ревютата ми могат да бъдат и просто такива: абе, готина книга; има интрига, бая сложни думи и изрази, малко трудно се чете, не на всеки ще допадне. (Но - както и съм писал за интернет портал до неотдавна, не само за рокмузика, за Тери Пратчет и за "Градът..." ще са различни и като интонация и като възприемане. Предпочитам да напиша, каквото мисля и както даденото четиво ме "принуждава" да се изразявам - може да е полезно и тъй за някои - все пак, различни читатели сме тук в темата.)

Общи условия

Активация на акаунт