В момента чета ... 99

• 27 826
  • 459
  •   3
Отговори
# 435
  • В полите на Пирин планина
Аз чета в момента (на плажа) "Мечът на Кайген" от М.Л. Уанг. Почти на финала съм и трябва да кажа, че книгата ме развълнува силно, написана е много завладяващо и през цялото време ме държи в напрежение. Като се има предвид обема ѝ, направо я "глътнах" за 3-4 дни.

# 436
Чета "Опасно близо", на Робърт Дъгони, но съм съвсем в началото. Надявам се да не е свалил нивото, че книгите понапреднаха като бройка и обиковено така става с поредиците.
Даже стават по-хубави, миналата седмица приключих осмата. Единствено шестата беше малко тривиална, но 7 и 8 са може би най-добрите дотук.

В момента чета "Къща без прозорци" - хубава книга за живота и силата на афганистанските жени, както и за мястото на честта в обществото.

# 437
  • Пловдив

Прочетох "Женският кръг на лейди Тан" - Лиза Сий
Добре написана книга, с история за жени по мъжко време, ако мога така да се изразя.
В много държави явно е било безгласието на жени, със стойност по-ниска от добитък. Който обича семейни истории ще му хареса книгата.

# 438
Прочетох "Присъдата е смърт" на Хоровиц. Много ми хареса - свежо криминале, до последно те държи в очакване, че не е разкрит истинският убиец. Сега започвам първата част "Убийството е всичко", пак с главен герой Даниел Хоторн , малко на обратно ги подкарах, но не вярвам това да ми развали удоволствието от четенето.

# 439
Чета "Пътниците по линия Ханкю" от Хиро Арикава. Преди години,когато излезе "Пътеписът на един котарак" нещо не ми потръгна (явно не е бил моментът) и я оставих да отлежава.
Сега се запознавам с авторката и начинът на писане ми харесва. Историята много ми напомня на" Хората от платформа номер 5" като усещане, което предизвиква в мен.
Запознаваме се с 11 героя, возещи се във влаковете от конкретната линия. Авторката е успяла да вплете историите им една в друга. По този начин опознаваме героите. Има засегнати всякакви теми - от съвсем нормални, леко затворени хора до взаимоотношения, в които имаме агресия към жената.
Харесва ми до тук, а и да кажа че оформлението е много красиво -  и на корицата, и вътре в книгата.

# 440
  • Plovdiv
Аз още съм на "Прилепът" на Ю Несбьо, вече съм по средата на книгата и пак не ме грабва така. Очаквах може би много повече след всички суперлативи, които съм чела за автора.

# 441
  • Sofia
Аз също чета с удоволствие книгите на А. Хоровиц, т.н "уютни криминалета" , ненатоварващи и създаващи "приятна" атмосфера в крими жанра. С този тип леки криминалета си почивам от други, които са точно на обратната страна на жанра. Харесвам цялата поредица за малко "старомодния", но проницателен и нестандартен детектив Даниел Хоторн.

Последна редакция: пт, 26 юни 2026, 13:27 от Lady Royal

# 442
Аз още съм на "Прилепът" на Ю Несбьо, вече съм по средата на книгата и пак не ме грабва така. Очаквах може би много повече след всички суперлативи, които съм чела за автора.
Ами тя е първата от поредицата, ако не се лъжа. Нормално е да не е толкова добра, според мен. Но аз съм луда фенка на Несбьо и си го защитавам.

# 443
  • Plovdiv
Да първата е, аз реших да ги почна отначало. Някак няма логика първите му книги да са по-слаби от последните, поне съдейки по други автори. Ще му дам шанс със сигурност, защото обичам скандинавските автори и трилъри. Тук точни трилъра ми липсва, някак ми е доста лежерно.

# 444
На мен точно последните от поредицата ми харесват най-много. И не само на мен. Чела съм ги в разбъркан ред.

# 445
  • София
Първите две от поредицата за Хари Хуле трябва да ги "изтърпиш", нататък поредицата става мнооооого хубава. Може и да се пропуснат, но аз лично не го препоръчвам.

# 446
"Пролетен сняг" от Юкио Мишима - трагична любовна история, започнала драматично и приключила печално, но с фокус не толкова върху събитията, макар те също да са много интересни и да показват по-голямата картина, на чийто фон се развива действието, а през чувствата и възприятията на участниците, най-вече през очите на главния герой Кийоаки, който е извъндредно вглъбен във вътрешния си свят, издига собствените си чувства на пиедестал и се възторгва пред силните емоционални трусове, особено когато му причиняват страдание.
Именно невъзможността, пред която се изправя, невъзможност, предизвикана от собствената му нерешителност, невъздържаност и липса на характер, е огледалото на неговата душа. Невъзможност да се заяви, да надмогне себе си и постигне благополучие. И макар, стигайки до предела на своите душевни страдания, да се противопостави на естественото си състояние на безразличие и безделие и да получи порив на решителност, не успява да промени и съдбата си. Но в своето падение не е сам, със себе си повлича своята възлюбена, за която не остава друг избор, освен да се примири с последиците от неговата нерешителност и страхливост.
Историята разказва за две фамилии с висок социален статус и приближени до императорското семейство в началото на 20. Век, когато в Япония е време на културни и политически промени, на границата между строгите традиционни правила и европейското влияние.
Книгата е просто съкровище, стига читателят да преодолее леката досада в началото, тя е нужна, за да се потопим в атмосферата, да разберем героите, вътрешния им свят, да видим подробно и външните условия и да почувстваме духа на времето.
След средата обаче нещата рязко придобиват интензивно развитие, едни герои, седели в сянка, придобиват огромно значение, изскачат тайни от миналото и драматизмът достига своя връх.
Невероятно майсторство на Юкио Мишима, който изгражда убедителни характери и рисува с думите. През цялото време виждах книгата нато сцена.
Препоръчвам я на всички, които биха искали да усетят автентичната японска литература и са готови да отделят време за по-сериозен текст. Всъщност стилът на писане е лек и четивен, но досадата в началото може да откаже по-нетърпеливите читатели. Все пак много си заслужава, защото това, което получаваме накрая, е наситено емоционално преживяване, досег с непознатото, с идеалите на различни епохи и много красота, заключена в думи. Ще търся и следващата от поредицата "Морето на изобилието" - "Галопиращи коне", за която знам, че е превеждана у нас.
Преди това прочетох и "Повикът на бездната" от Хайри Хамдан, за която най-добре да не говоря - с две думи Паулу Коелю от Али експрес, направо не знам защо си го причих. Бях харесала предишната му книга "Лешникови градини", затова, но този му опит е доста по-лош.

# 447
И аз ги карам подред на Несбьо книгите. Втората, за сега, е като първата 🤭.
Хари ми е симпатичен, макар че до тук авторът е пестелив откъм описания на личността му.

# 448
  • София
Rayna13, чудесен отзив за "Пролетен сняг"! Литература от висока класа! Чела съм я през 2013 г. Слагам в скрит текст какво съм си отбелязала за нея, ако ти е интересно:
Скрит текст:
Великолепна книга с красиви моменти, които направо спират дъха! Неминуемо сравнявах със "Златният храм" и ми се стори много различна. "Златният храм" е някак яростно-експресивна и сякаш излята на един дъх, докато "Пролетен сняг" е внимателно режисирана до предвзетост. Действията на героите убягват на обичайната логика и се държат по начин, който извиква трагедия. Би могло да се каже, че това е ритуалното самоубийство на една любов. Мишима не е деликатен и фин като Кавабата Ясунари. По-критично настроените читатели ще заподозрат известно самохвалство и парадиране със стила на моменти, но дори да е така, пак е смайващо красиво.
"Летера" имат издадена и втората част от "Морето на плодородието" - "Галопиращи коне", но вече не може да се намери в книжарниците.

Известно време не съм писала в темата, а имам доста прочетени книги, които заслужават споменаване. Може би ще пусна отделен пост за тях. В момента чета "Парижанина" на Изабела Хамад и още не мога да преценя дали ми харесва или не.

# 449
Мен този парижанин Хамид много ме дразнеше и не харесах книгата, голямо мекотело и мрънкало, на което все му се разминава и все друг му е виновен.
"Галопиращи коне" ще я търся от библиотеката, там има бройки, в книжарниците - не, но пък са преиздали "Златният храм", която не съм чела. От Юкио Мишима бях чела единствено "Морякът, комуто морето обърна гръб", но тя е много различна от "Пролетен сняг" - съвсем различен ритъм и настроение, всъщност отговаря на това, което пишеш за "Златният храм".
Сега подхващам някакъв чиклит "Кожа" от Е.М. Рийпи, засега не ме дразни, но да видим дали ще я дочета.

Последна редакция: пт, 26 юни 2026, 22:04 от Rayna13

Общи условия

Активация на акаунт