В момента чета ... 99

• 27 733
  • 456
  •   1
Отговори
# 450
  • в сърцето на един мъж...
Да първата е, аз реших да ги почна отначало. Някак няма логика първите му книги да са по-слаби от последните, поне съдейки по други автори. Ще му дам шанс със сигурност, защото обичам скандинавските автори и трилъри. Тук точни трилъра ми липсва, някак ми е доста лежерно.

Ами при тази серия е така Simple Smile От "Червеношийката" нататък стават в пъти по-интересни и се четат буквално на един дъх.

Започнах "Писмата" - за сега са ми интересни, но още нямам мнение.

# 451
  • Русе

Поздрави от морето. Това е втора част от книгата, бих я определила като роман с финансова насоченост. Раздават или ти вземат всичките пари и гледат как ще се справиш - ще успееш ли да спечелиш отново или ще профукаш всичко. Естествено героите са различни по пол, възраст,социален статут и т.н. Хем е релаксираща, забавна ,хем и поучителна .
Две книги завърших от азиатски писатели:
"Фотостудиото на изгубените спомени,, много кратка книжка,буквално за часове се изпита. Съдържа в себе си три истории, всяка от която носи своята драма ,тъга ,но и щастлив финал, доколкото е възможно.
,,Ехо в града,, книга , която за мен е подходяща за тиийн или младежи 15-25г. , заради героите и събитията. Студентски протести на младежи в Хонконг,малко любовни трепети ,два различни свята на бедно момче и богато момиче, мечти и погубени такива, определено с удоволствие я изчетох ,но съм далеч от тази възраст и емоции.

# 452
Прочетох "Писмата" на Вирджиния Евънс. Една история, която разкрива постепенно живота на героинята, чрез писмата, които е написала през целия си живот.
Всеки герой носи своята история а писмата изграждат усещането, че читателят постепенно опознава истински човек.
Книгата няма драматични обрати а засяга емоциите, спомените, загубите и приятелствата на една обикновена жена. Приятна, лежерна, мъдра, емоционална, оставаща дълго усещането за уют и размисъл.
Препоръчвам .

Започнах " Фаворитите " на Лейн Фарго.

# 453
  • в сърцето на един мъж...
Прочетох и петте книги от серията Оф кампус - "Сделката", "Грешката", "Свалката", "В целта", "Наследството", за да мога да гледам сериала. Определено ми харесаха, като изключим сериозните секс описания, които за тийнове ми идват малко прекалени, но така е решила авторката, коя съм аз да я съдя Simple Smile Харесаха ми основните теми - за проблемите на тийновете - сексуално насилие, домашно насилие, алкохолизъм, загуба на родител. Всеки от основните герои има някакви проблеми и въпреки лекия тон, темите, които се разглеждат не са лековато представени. Има внимание към детайлите, начина на отношение към тези, които са преживели такива неща. Дори това, как да се справим с емоционалните проблеми е вътре в книгите. Харесаха ми, защото не подхождат лековато към самата тема. Естествено са си типично тийнейджърски, но не пречи да дадат насоки за част от нещата. Харесва ми и че спортът е основното нещо, което е като лайт мотив в книгите - както и това, че той кара главните герои да се придържат към определени правила.
Попаднаха ми и "Когато си в Рим" и "Съвършено повторение" - и двете са типични летни книги, но ми хареса хуморът в тях. Романтични истории - млада певица решава да избяга, тъй като се чувства претоварена и попада в затънтено градче на име Рим. Естествено следват доста комични ситуации, но като цяло завършва с хепи енд. Във втората нейният бодигард открива щастието в лицето на сестрата на главния герой Simple Smile Отдавна не се бях смяла толкова на книга. Харесаха ми и двете и нямам търпение да се появят останалите две от серията. С удоволствие бих ги прочела.
Довършвам "Студен гранит", за който още не мога да кажа дали ми харесва или не. Струват ми се доста объркани случаите, които разглеждат. Главният герой има някаква история, но тя не е споделена в тази книга, само има препратки към нея. Недовършен или изобщо не започнат ми е този образ, но ще го прочета и се надявам в следващите две да открия какво се случва с него. В момента излиза третата от серията.
И същевременно на киндъла започнах "Писмата" - за сега ми харесва. Обичам да пиша писма и смятам, че такъв начин на кореспонденция ни дава много повече поглед към един човек. Разкрива ни много повече за него. Героинята е доста интересна личност и всяко едно писмо ни разкрива полека лека пластове от нейната личност.

# 454
  • Шоплука
Хората по плажовете четят чиклити, аз препрочитам Галактика.
Дюновете ги зарязах - по-точно като Одисей, слагам си отметките и когато имам време и желание се захващам отново с тях.

Гневът на Ненагледна - чета

# 455
  • София
Х.Ф.Лъвкрафт – Планините на безумието” (2013-2021, Ентусиаст)
(Мисля, че отзив за Лъвкрафт е нещо излишно - който знае какво е, знае; който е чувал/чел и не му харесва - няма да му е от полза... Може за любопитните, които не са чели, но са сигурни, че под леглото има само прах - ако не е чистено скоро. Simple Smile)
Грабнах го в моето читалище, понеже на корицата прочетох, че освен едноименната новела, „в сборника са събрани непревеждани досега у нас произведения на Лъвкрафт: „Сянката на…”, „Музиката на…”, „Кошмарът в…”” и три разказа.
Кой не знае Лъвкрафт, кой не чувал за него?
Скрит текст:
За „планините” и артефактите, оставени от „прастарите” там. За „Некрономикон”-а. Няма да изреждам. Ако все пак, не сте посягали към него, да знаете, че извънземните, демоните, чудовищата, архиобитателите на сегашната ни планета – не са като онези от „Кендимен”, „Екзорсиста”, „Обладаването” (изреждам напосоки; и следващите), не са и точно ужасиите от наукообразните повествования на Егеланд, Къстлър, те вдъхновяват Стивън Кинг. Те са „бащите”, протообразите на всички тях, след създадените от Лъвкрафт. И са населени в създадена от него езотерична територия, където той цитира сам себе си в препратки към герои, случки, писмени архиви – от неговите си писания.
Повече от десетилетие не съм се срещал с тях. Удоволствието ми беше като от намерена в някой шкаф стара VHS-касета с водещ едногласов дублаж и страшен филм, който съм позабравил – без да съм спирал да обичам.
Да, добре, от днешна гледна точка (читателска) 5-6-7 творби наред може да звучат малко познато, малко поостарели, малко недостатъчно облечени в наука и конспиративни хипотези. Или на моменти – някак мудни (не като в съвременен екшън трилър от екрана). Ала в никакъв случай не са по-малко четивни, въздействащи и предизвикващи настръхване (ако четеш нощем след мача от 02:00 от Световното на насочена лед-лампа от 2.5 вата). Специално „планините” обаче – разположени в Антарктика – където и днес нищо не е ясно (въпреки 20-те държави с учени сезонно там), а поп-сайънс ТВ каналите регулярно ни уведомяват, че някой си видял нещо си и се изумил или смахнал… изглеждат съвсем автентично (експедиции от 30-те години на мин.век): ледена няма пустощ, криеща надеждите ни, че не сме сами в Космоса. Ала пък изнервящо и страховито предлаща вариант, където „онези”, древните, не са наши приятели.
Да знаете, че бележките под линия на преводача (или редактора) са необходими – даже да ви се струва, че някои неща „си ги знаете”. Това прави четенето почти като от документални дневници (или писма до близките), липсват само наблюденията на космонавтите от МКС днес.
Колкото и страшно по определение и на пръв преразказ да звучат страхотиите на Лъвкрафт, хорърът му е привлекателен, съвсем не толкова кървав, а по-скоро подлагащ любопитството и възприятията ни на изпитание за границите на непознатото. Дотолкова, че потърсих и си свалих още негови неща – за релакс по-нататък.

Друг вид релакс (посред мачовете от СП) започнах с Дмитрий Глуховски - Граничен пост. Simple Smile За възрастта и образованието ми, направо е емоционално дежавю това потапяне в руския постапокалиптичен социализъм. В началото съм, не мога да го сравнявам с "Метро". Но да ти се струва, че познаваш тези места, този манталитет, тези хора, че ги разбираш в говора... Ами, някак си, си се върнал в една младост - която не ти си изживял, но може и да си ти.

# 456
Том Сойер се оказа изненадващо приятна за мен - естествено, че съм я чела и преди, но не очаквах сега да ми хареса толкова. Чак ми се прииска да прочета още нещо старо... Обаче съм възмутена тези деца как ги пускат сами да се разхождат из пещерите... Wink
И освен това, книгата завършва с обещание някой ден авторът да пише за порасналите персонажи, но това така и не се е случило - жалко. Знам, че има една малка книжка Том Сойер - детектив (навремето я имах, мисля, че е в библиотеката ми на село), но тя не е нищо особено.

Продължих си с поредицата за Д, но тази книга за пътуването до Северното море (първата от две части в поредицата), не ми е особено интересна, въпреки че е много хвалена. Набляга се на екшъна, а не на атмосферата и сюжетът просто не е нищо особено. Става за сериал на Сай-фай (ако тази телевизия още съществуваше).

Общи условия

Активация на акаунт