В момента чета ... 99

• 39 580
  • 665
  •   2
Отговори
# 555
Гея, благодаря ти за отзива! Явно ще я отложа. А анотацията звучеше ммого добре.

# 556
  • в сърцето на един мъж...
Гея, благодаря ти за отзива! Явно ще я отложа. А анотацията звучеше ммого добре.

В интерес на истината някъде до към средата беше доста интересна и след това се отплесна в посока имигранти и зави неочаквано. От там стана по-скучна и досадна. За мен е с повече обем, отколкото трябва.

# 557
  • Шоплука
И Световното гледам и книги чета, но нищо от новите. Налитам си на добрите, стари познати. Чета тука и ревютата на новите - нищо не ме грабва, скучнеят ми.
Из плажовете най-обичам крими и фантастика. Та почетох си.

# 558
Започнах "Стълба към небето" на Джон Бойн. В началото ми тръгна малко неуверено, но сега като че ли ще се разберем.

# 559
В момента чета "Историята на твоя живот и други разкази" от Тед Чанг. Очаквах книга в стил съвременна научна фантастика, но попаднах на доста интелектуална проза, която прилича повече на философски и научни експерименти, облечени в художествена форма. Авторът взема сложни концепции от теологията, физиката, лингвистиката и висшата математика  и ги прави сюжетни двигатели. Например в разказа " Историята на твоя живот" първият контакт на човечеството с извънземни беше представен като лекция по лингвистика и разсъждения относно възприятията на времето. Авторът има много аналитичен, научен и прецизен стил и на места имах чувството, че чета научен доклад. Действието в разказите е съзерцателно и бавно, няма динамично действие или силни страсти. Героите са проводници на идеите на автора, ако изобщо имат някакви вълнения , те са предимно интелектуални. Изобщо книгата не е за тези, които очакват бързо действие или търсят релаксация на плажа или преди сън. И обратно книгата според мен би била интересна на тези, които се интересуват от неевклидова геометрия,семиотика , висша математика или физика

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 15:36 от sun watter

# 560
  • София
Вчера започнах "Медноглавия дракон" заради всеобщия възторг към книгата. Днес вече се чудя дали да не я зарежа. Рискът на разказа от първо лице е читателите да намразят книгата, ако не харесват героя. Това се случи при мен. Продължавам да чета, защото се надявам героят да страда, да страда още и да се гътне. Никаква емпатия не ми предизвикват кисели маргинали.

# 561
  • София
И аз я чета в момента. На мен пък ми започна много добре. Не мо харесва, че детето, което в началото на книгата е около 10 годишно, разсъждава като възрастен. Иначе ми е интересна. До средата съм, но взе да ми доскучава. Много подробна и протяжна. И е "Медноглавия демон". Simple Smile

# 562
По разказа "Истинската история на твоя живот" на Тед Чанг има много хубав филм. "Първи контакт" се казва. Аз прочетох за филма в един учебник по английски на сина ми и ми стана любопитно. Гледах го и след това потърсих и прочетох и разказа. После си купих и книжката на Тед Чанг, но признавам си, че още не ѝ е дошъл редът да прочета и останалите разкази в нея.

# 563
  • София
Демон, дракон, объркала съм двата щата 😂 Сигурно под влияние на "Караеврен", която изслушах. Единственото хубаво беше прочитът на Владо Пенев. Размотаване, разтягане на локуми и изведъж авторът се е сетил, че трябва да приключва. Претупан финал с опит за запълване на сюжетните дупки.

# 564
"Лонг айлънд" от Колъм Тойбин много ми хареса. Това е продължението на историята от "Бруклин", 20 години по-късно. Чела съм "Бруклин" преди години и помня, че я харесах, но продължението ми беше много по-интересно.
Темата е за неизживяната любов, за една история, приключила внезапно преди 20 години, без да е имала време да се развие. Но животът предоставя непредвидени възможности, среща хора, които не са вярвали, че ще се видят отново и идва време за трудни решения.
В книгите на Колъм Тойбин ми харесва непринудеността и лекотата, с която разказва най-обикновени истории от живота на хората, каквито се случват непрекъснато в реалността и прецизността, с която описва отношенията и зависимоститите между хората и събитията, придсвайки им достоверност и дълбочина. Чудесна книга, може да се чете, дори да сте пропуснали първата част. Аз я бях позабравила, но авторът припомня, така че нямаше моменти, в които да се чудя какво е било. Все пак ми се прииска да си прочета отново "Бруклин", жалко че я нямам, явно съм я вьимала от библиотеката.
И едни разкази от Яна Букова - "К като всичко", които са доста интересни като сюжети, където въобще ги има и напълно разностилни, пълни с препратки към други жанрове и автори. На мен ми харесва как пише Яна Букова, интересни са ми и идеите ù, но е особена и не е литература за неопитни читатели.

# 565
  • София
Rayna13, не знаех, че има продължение, мерси за отзива! Явно съм се позаплеснала по Амат-ах, Тойбин е на ICU, така съм го пропуснала.
По "Бруклин" има много хубав филм 😍

# 566
  • Шоплука
В момента чета "Истинската история на твоя живот и други разкази" от Тед Чанг. Очаквах книга в стил съвременна научна фантастика, но попаднах на доста интелектуална проза, която прилича повече на философски и научни експерименти, облечени в художествена форма. Авторът взема сложни концепции от теологията, физиката, лингвистиката и висшата математика  и ги прави сюжетни двигатели. Например в разказа " Истинската история на твоя живот" първият контакт на човечеството с извънземни беше представен като лекция по лингвистика и разсъждения относно възприятията на времето. Авторът има много аналитичен, научен и прецизен стил и на места имах чувството, че чета научен доклад. Действието в разказите е съзерцателно и бавно, няма динамично действие или силни страсти. Героите са проводници на идеите на автора, ако изобщо имат някакви вълнения , те са предимно интелектуални. Изобщо книгата не е за тези, които очакват бързо действие или търсят релаксация на плажа или преди сън. И обратно книгата според мен би била интересна на тези, които се интересуват от неевклидова геометрия,семиотика , висша математика или физика

Това звучи страшно интересно - точно в мои стил. Ще се чете.

Ако става въпрос за филма - Story of Your Life (Arrival)
аз съм му голям фен - въпреки скапаната игра и смотаната режисура - идеята на филма беше мега добра, не съм задълбавала за книгата - благодаря, че я препоръчахте ..щях да я изпусна Simple Smile

Книгата в Колибри е изчерпана - моля ако някой я намира за продажва он лайн някъде да пусне линк - веднага я купувам!

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 14:59 от Chuby

# 567
"Градинката на вечерните мъгли" ми върви много бавно. Вече 90 страници не успява да ме грабне...
В момента разполагам и с "Говори ми за дома" Джанин Къминс

Някой има ли отзиви за нея?

# 568
  • София
Rayna13, заедно сме чели "Лонг Айлънд". Relaxed И аз много харесвам Колъм Тойбин, всеки негов роман е на висота. Толкова фин разказвач! Привидно проста сюжетна линия, а с много пластове, състояния, деликатно загатнати отношения! Той ще гостува в България през октомври, очаквам срещата да е много интересна.

За любителите на азиатския healing fiction да споделя за спонтанната си (и вече прочетена) покупка вчера Smirk - "Горещо какао всеки четвъртък" от Мичико Аояма, авторката на "Всичко, което търсиш, се крие в библиотеката". Това е дебютната ѝ книга. Дванайсет прелестни истории са свързани с обща нишка - едно кафене и чаша горещо какао. Едни и същи герои и ситуации се представят от различни гледни точки. Много приятно и успокояващо четиво за невидимите връзки между хората и подкрепата, която идва неочаквано с един простичък жест или дума.

# 569
И аз много харесвам Колъм Тойбин, всеки негов роман е на висота. Толкова фин разказвач! Привидно проста сюжетна линия, а с много пластове, състояния, деликатно загатнати отношения!
Напълно споделям - с всяка следваща книга ми става все по-любим и като видях, че са издали "Лонг айлънд", веднага изтичах да си я купя. Точно този стил - пестелив на думи, но богат на внушения и нюанси, ми носи най-голямо удовлетворение от историята. Георги Господинов е така от нашите автори - много смисъл в кратък текст.

Общи условия

Активация на акаунт