Медицински университет - Тема 6

• 38 308
  • 681
  •   25
Отговори
# 660
  • София
Раленкова, не си разбрала и от мен,  в МУ-София няма толкова, 153 са тази година.
Групите са си по 8 човека, моят се премести след първи курс в друга група. В сегашната нямат платено обучение, е старата имаха едно момиче, но по спомен нещо не бе нейното мисля че се отказа (но не защото е платено).
Близко дете е в МУ-Плевен, съквартирантката й също е от София. На "нашето" много бързо ѝ мина желанието да се мести в София, харесва ѝ в университета, а стажовете ѝ са в Софийски болници.
В София не съм чула за фаворизиране на студенти на упражненията в болници нито от сина,  нито от мъжО, който беше с няколко дневен "прием" в болница за изследвания и си беше говорил и с чужденци и с български студенти и прецислизанти, проучвал как е Joy

# 661
Не знам кой го е писал това, но не е вярно. Особено за МУ-София…
[/quote]

Абсолютно вярно е, три пъти го пиша и цитирам, четвърти път не ми се рови, само и само щото си решил постоянно да си на контра с мен!
 Ако искаш иди назад и го намери. Беше студент или студентка по стоматология и точно това обясняваше. От 1 до 11 група са редовно държавна, после нагоре групите са платени.

# 662
  • София
Ивана, как защо  ги  третрат  чужденците с  приоритет при  това и онова...За пари. Къде не е така? Да, таксите  са почти изравнени с  тези за българите  платено, но  пропорционално чужденците  платено са доста повече  от  българите,  тоест  големите  приходи на практика не са  от нашите  деца. МУ  са  със смесено  финансиране,  тоест  държавата  финансира  издръжката на  студентите  държавна поръчка само,  получават  средства  и   според  оценката на унито в  рейтинговата  система на  МОН,  ама  основен   източник  си  остава  платеното  обучение..А  сигурно  го има и момента  с имиджа.В се пак ако са  доволни едни, те  ще  споделят  позитиви за обучението  и  с бъдещи  кандидати  от  чужбина.

Простичка  сметка:  50 по 9 000  евро от  българите   = 450 000  евро годишно  само от  първокурсници
Но примерно  300  по  10 000  евро от  чужденците = 3 000 000  евро  годишно   само  от  първокурсници.

А  в  МУ тъй като не  следват само зайци медицина, та   сумата  от горе средно и  по  6,5 трябва  да умножим..Отделно    дентална, отделно  фармация,  следдипломно  обучение..  Не  са  за  жалене  медицинските  университети и за  да не се промени  това,  си  обгрижват  чужденците.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 17:28 от Просто русалка

# 663
  • София
От всички писания излиза, че заради прехвърляния тия бройки държавна поръчка от 153 в първи курс нарастват нататък до поне 200, като съответно групите от състоящи се от 10 човека се разширяват до над 20 човека, но групите с чужденци си стоят около 10 и по-малко, за да им осигуряват комфорт.
От кои писания излиза такова нещо? Прехвърлените идват на освободени места - отказали се студенти. Групите не се разширяват, по-скоро намаляват с годините.

# 664
  • София
Цитат на: ivo ivanov2

.....
Абсолютно вярно е, три пъти го пиша и цитирам, четвърти път не ми се рови, само и само щото си решил постоянно да си на контра с мен!
 Ако искаш иди назад и го намери. Беше студент или студентка по стоматология и точно това обясняваше. От 1 до 11 група са редовно държавна, после нагоре групите са платени.
Добре, хайде сега за разнообразие прочети и другите какво пишат!
Току-що написах, че в групата на детето ми е имало и платено обучение студенти - в минало време защото смени групата, но двете групи са в този интервал.

# 665
Desem, прочетох за разнообразие както казваш, но ти пишеш за медицина, аз споря за стоматологията

# 666
Ивана, как защо  ги  третрат  чужденците с  приоритет при  това и онова...За пари.  Да, таксите  са почти изравнени с  тези за българи  платено, но  пропорционално чужденците  платено са доста повече  от  българите  платено,  тоест  големите  приходи на практика не са  от нашите  деца. МУ   са  със смесено  финансиране,  тоест  държавата  финансира  издръжката на  студентите  държавна поръчка само,  получава  средства  и   според  оценката на унито в  рейтинговата  система на  МОН,  ама  основен   източник на  средства  си  остава  платеното  обучение..А  сигурно  го има и момента  с имиджа.Все пак ако са  доволни едни, те  ще  споделят  позитиви за обучението  и  с бъдещи  кандидати  от  чужбина.

Простичка  сметка:  50 по 9 000  евро от  българите  в    1 курс  = 450 000  евро годишно
Но примерно  300  по  10 000  евро  = 3 000 000  евро  годишно..

Да де, Русалка, но както споменах съм дъщеря на висш държавен служител и ги следят тия неща - не го казвам надуто. Струва ми се много голям потенциален скандал в държавен университет бройките на платено за чужденци да са много по-раздути от бройките за българи. Ако е така, до сега да се е намерил кандидат-студент дете на журналисти и ще ги гръмнат по пресата + опакване пред омбудсмани, нарушение на правата за равен достъп до образование и една камара директиви може да се измъкнат от родата на някой ощетен, невлязъл с 5.70.
На държавна издръжка, да не дават бройки на българи, за да има за ЕС граждани т.е. приходи от чужденци, е прекалено голяма бомба със закъснител. На теория е възможно само, ако се счита, че бройкита за българи са достатъчни и унивестиетът е свободен да си разиграва коня, за да запълни "свободния" учебен капацитет. В най-корумпираната държава в Европа (нашата), като нищо и така може да се докарва ситуацията.

# 667
  • София
Ивана,
https://mu-sofia.bg/604-mladi-lekari-poloziha-hipokratova-kletva/
243 български студенти (сред тях  са и  държавната  поръчка, естествено)  и 361 чуждестранни студенти от 32 държави.

Отделно не са само от ЕС  чужденците.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 16:55 от Просто русалка

# 668
Ивана,
https://mu-sofia.bg/604-mladi-lekari-poloziha-hipokratova-kletva/
243 български студенти (сред тях  са и  държавната  поръчка, естествено)  и 361 чуждестранни студенти от 32 държави.

ето това е отговорът на всички въпроси защо се влиза с бал 40.5. За първи път ми стана наистина ясно колко жалка държава сме...

# 669
  • Варненска клюкарка
ivo ivanov2 аз пък за втори път ти казвам че това, което си разбрал не е вярно. Три от старите теми съм ги пускала аз и следях всяка дума, никой не е твърдял че някъде в някой МУ приетите в платената форма са в  отделни групи от приетите държавна поръчка. Навсякъде групите са смесени! Ама наистина, вземи прочети поне какво се пише в момента от запознати със системата в няколко университета. Говориш за първите 10-11 групи, то по толкова и нагоре има само в три МУ - София, Пловдив и Варна и то за Медицина, приемът за дентална е доста по-скромен като брой, та камо ли толкова групи да се направят, а вече от няколко страници пишат хора, чиито деца учат в тези университети, все някой щеше да потвърди думите ти ако имаше истина в тях.

Ivana31,  не разбрах какво значение има в случая чия дъщеря си. Фактите са си факти и са такива каквито ти казва Русалката, не са и от скоро, дъвчем ги от години, добре че са чужденците та да могат да се издэржат нашите студенти. За това образование се ангажира страшен ресурс от преподаватели и база и след като държавата не може да  им плаща, се налага да се   осигурява издръжка по друг начин. Аз ще допълня, че ако малко се мръдне приемът на българи, балът бързо ще тръгне надолу и ако вместо 300 чужденци взимаха 300 българи платено, нямаше да се намерят дори толкова тройки, нито толкова много хора готови да плащат по 10 000 евро за БГ университет, нито толкова, които да покриват нивото на сложност на това образование. В София този бал идва и заради това, че всеки с увереността  че е много добре подготвен се насочва натам. Ами има и други университети, тези момичета останали извън класирането можеха да се пробват в другите МУ и да повишат техния бал.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 17:32 от Беллора

# 670
Беллора, казвам, че съм дъщеря на двама даже висши държавни служитея, защото съм израснала с разговори по техните казуси и понеже става въпрос за 2 напълно различни министерства съм била свидетел на много разговори които показват как работят институциите. Нещо повече, подкрепяна със съвети от родителите си съм преборвала успешно точно разни други ведомства - с техните тояги, по тяхната глава. Позволи ми да изразя дълбокото си съмнение, че държавният университет не получава достатъчно финансиране от държавата, за да си покрие разноските. Не казвам, че не е възможно, просто дълбоко се съмнявам. Специално вътрешна информация от баща ми знам, че АГ болниците имат повишено финансиране, за да се стимулира раждаемостта, която е катастрофална и разни други държавни политики. Какво, ще излезе, че е държавна политика единственият медицински университет в София да е оставен официално да бедства и да кърпи бюджета както може? Всичко е възможно, малко е вероятно.

# 671
  • София
Desem, прочетох за разнообразие както казваш, но ти пишеш за медицина, аз споря за стоматологията
Спорете  си, ама малко  по-назад Ви написа  настоящ  студент  по дентална медицина  в МУ  София, че не е така.  Повече какво има  да се  каже  по  темата?

Ивана, аз просто дадох  пример  с  МУ  София, понеже  за там бях чела  статията и запомнила съдържанието й  хем  заради  стряскащата  пропорция, хем  заради  това, че  единият  носител на  "Златен  Хипократ" е  съученичка на децата  ми.  Но  нима  другаде е  различно?  Подобна  статия има и за  Варна - 210  българи и  още  толкова  чужденци са положили клетва  преди  2  години.  Ама  в тия  210  влизат  и  около  20-ина военни  лекари, и  българите  платено,  та дипломантите   държавна поръчка са  сигурно към 130-140 души.

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 17:47 от Просто русалка

# 672
Абсолютно съм убедена Русалка, че е така, то един като е по тази "схема" другите няма да са назад. И затова казах - прогнила държава, нека не го оправдаваме, че официално са ги оставили без необходимия бюджет. Може да кажем, че се докарват на Европа, но то не са само от ЕС... Един познат доктор ни каза - медицинате е най-големият бизнес. Факт.
Все едно, няма да го променим и няма какво да бистрим политики, целта е с каквото можем да помогнем на децата си според положението, в което се намираме.

===
Под черта се сещам мой личен случай, преди няколко години разговарях с един студент, мисля грък, оказа се от МУ, беше дошъл да си оправя разни си документи и прочие, че се дипломирва. Питам го, приказка да става, как е при нас медицината (тогава нямах идея, че дъщерята ще иска) и той вика:  "Като записах беше добре - навсякъде из Европа много се уважаваше, критериите за прием бяха много високи. Сега започнаха много платени студенти да приемат и реномето му падна." Споделих с мъжа ми и той цинично отбеляза - "не са паднали критериите, те са все така високи, но от друго естество."

Последна редакция: нд, 12 юли 2026, 17:59 от ivana31

# 673
  • София
Добре и там е така, един от приятелите на моя предпочете денталната.
Опит с около 1/2 клас учеше сега в МУ, достатъчна извадка ли е? (не коментирам още колко има от другите 3 паралелки от училището им)

# 674
  • София
Десем,  ти да кажем, че преразказваш за  денталната  медицина, следвана  от  съученик на  твоето дете  Simple Smile. Не  че и това  не е показателно на макс.  Ами epicagotenmoten от  1-во  лице като настоящ студент  по дентална  медицина му  обясни,  че няма  такова нещо в  МУ  София, но не,та  не...Упорства  човекът. Аз  чакам   да  видя как  ще се развият нещата с облога  му със  Санака.

Общи условия

Активация на акаунт