Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 97

• 26 300
  • 756
  •   1
Отговори
# 615
Миналата година седмокласниците бяха над 12 хиляди. Много младежи отпадат в различна степен от образованието. Да не говорим че в края на 10 клас приключва т нар “първи гимназиален етап”  имат право да спрат с училището.

# 616
София е препълнен град, със средна заплата от 2000💶...
Затова и цените на НИ са по-високи от всички други градове в България...

# 617
  • Бургас
Да не говорим също така, че в София са концентрирани репродуктивните критики и раждащите в тях идват тук, само за да родят, след което се прибират по родните си места.
Броят раждания изобщо не е критерий.

# 618
Голям фонд обяви, че има спад в цените и рентите на земеделските земи
Плодородните ниви в област Добрич достигаха 2000-2500 евро на декар, в момента са около 1200 евро/дка

https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/159954-golyam-fond- … zemedelskite-zemi

Някой да ми обясни как стана това? Ми те два за евро? Земята не беше ли ограничен ресурс? Не можеха да я печатат? Торовете (тухлите) поскъпнаха? Хората спряха да ядат ли? Кой балък продава на 1200 е/дк? Защо не си ги държи, вместо да продава. Гледай какви са прости земеделските инвеститори. Не се ли учат от апартаментните инвеститори? Да не продават когато има 50% срив. Аз ли да ги уча как НЕ се прави.
Май е време да се ориентирам към ниви.

# 619

Само балъците имат взаимоотношения с фондове...

# 620
Голям фонд обяви, че има спад в цените и рентите на земеделските земи
Плодородните ниви в област Добрич достигаха 2000-2500 евро на декар, в момента са около 1200 евро/дка

https://www.bloombergtv.bg/a/16-biznes-start/159954-golyam-fond- … zemedelskite-zemi

Някой да ми обясни как стана това? Ми те два за евро? Земята не беше ли ограничен ресурс? Не можеха да я печатат? Торовете (тухлите) поскъпнаха? Хората спряха да ядат ли? Кой балък продава на 1200 е/дк? Защо не си ги държи, вместо да продава. Гледай какви са прости земеделските инвеститори. Не се ли учат от апартаментните инвеститори? Да не продават когато има 50% срив. Аз ли да ги уча как НЕ се прави.
Май е време да се ориентирам към ниви.

Хората които са купили земеделска земя в последните години добре са се предпазили от инфлацията. Не бих се учудил ако паднат още цените и рентата.

# 621
НИ принципно са дългогодишна инвестиция....Не са гъби, охлюви, шипка или липов цвят. Да купиш и препродадеш.... Така е със благородните метали, произведения на изкуството и други такива...

# 622
Фондът може да има много причини да купува, например набрал е капитал от инвеститори, в устава му пише, че инвестира в еди-какво си, значи купува това. Таксата за управление си върви.
Сега колко фондове (не за имоти) се канят да купуват Спейс-Х на Илон Мъск, дето искат да го пускат на борсата при оценка 1.8 трилиона (не милиарда - трилиона). Дали мислят, че инвеститорите им ще спечелят от това... Кой знае, някой ден като ни изпрати Мъск на Марс може би. А дотогава таксата за управление на активи ще си върви.

# 623
Някой може ли да ми препоръча адвокат (навярно по вещно право) за проверка на документи за конкретен имот? Харесах апартамент и ми се иска да направя консултация с доверено лице. За София става въпрос.

# 624

Само балъците имат взаимоотношения с фондове...

преди 4 години най-ниската цена в този район започваше от 4хиляди лева, и нямаше много обяви. След това се задържаха, и в последната година и половина падат цените.
А според мен новото правителство ще промени и субсидиите за земя и най-вероятно още повече ще паднат рентите, а оттам най-вероятно и цените на земята.
И да  е дълготраен актив, не виждам как хора купили преди 4-5 години земя, ще са на печалба следващите няколко години. Направо голямо чакане, , чакаш 10 години и цената си е същата в най-добрият случай, ама инфлацията двойна. Живота ще им мине на тези "инвеститори" в чакане.

# 625
Земеделската земя е консервативна инвестиция.
Рентите в България варират от 15-20 €/дка до 180-200 €/дка в зависимост от местоположение,  категория и поливност.

Факт е, че рентиерството винаги е било консервативно, но е факт, че големите инвеститори обичат да купуват земя.

Правителството няма възможност да променя субсидиите.
Част са от Европейската рамка.

Последна редакция: чт, 28 май 2026, 15:33 от Al Georgieva

# 626
Рентите последните години наистина са ниски. Но и няма никакъв смисъл да продаваш земя,  освен ако не си в крайна нужда. Няма амортизация, няма нужда от ремонти, няма данъци , доходът от рента също е необлагаем. Но ако а времето имаше хора по Добричко , които се издържаха само със 100 дка наследствени ниви, сега това не е възможно.

# 627
В София за съжаление се презастрояват определени части...
Но пък има доста желаещи да са тук....
Иначе как е в останалите градове - нямам поглед. Освен, че и Пловдив е свръх застроен...
Но, както казва ММ - в казармата нищо не се губи, просто сменя своят собственик....

# 628
  • София
Скоро и в София...

# 629
Тя не знае ли че цените на тухли и бетон се вдигна? Как така 229к за 188кв при това обзаведен?

Общи условия

Активация на акаунт