Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 97

• 26 302
  • 756
  •   1
Отговори
# 600
Личен лекар избираш там където някой ще те приеме за пациент, не по лична карта. Ако беше по постоянен/настоящ адрес, нямаше да я има драмата с това да обикаляш като изоглав да питаш кой приема нови пациенти.

# 601
Напиши в Гугъл "избор на личен лекар" и ще видиш. Пък някой ако търси по втория начин да се запише не по адрес, ОК е да си ходи да гласува, да си регистрира колата, и да си вади документи до родното място, не ще да има уседналост за градина, и не ще да спази закона, негова си работа.

# 602
Понеже много се отплеснахте за адресната регистрация, и как отново България я изкарваме дива:

...
В цяла Северна Америка няма адресни регистрации. И се оправят някак хората.

# 603
Напиши в Гугъл "избор на личен лекар" и ще видиш. Пък някой ако търси по втория начин да се запише не по адрес, ОК е да си ходи да гласува, да си регистрира колата, и да си вади документи до родното място, не ще да има уседналост за градина, и не ще да спази закона, негова си работа.

Какъв втори начин, като имах познати въобще без личен лекар, понеже никой не приемал нови пациенти, със или без регистрация. Аз имах ЛК без да ми е искана регистрация. Въобще това с АР беше в контекста, че не е достоверен източник на информация за брой жители и т.н.

# 604
Добре, ти знаеш ли по-добре колко жители има някой град, отколкото НСИ, като те броят родени, умрели, преселили се по постоянен или настоящ адрес, регистрирани чужденци с разрешение за пребиваване, и т.н.
Говорим за постоянни жители, не някой дошъл да бачка на строеж или случайна работа за няколко месеца колкото да пробва дали ще му хареса?
Статистическата служба казва например, че София има 1.2 млн. жители, а ти какво казваш - "не знам колко са, ама не са толкова"? И на база на какво - че има много коли по улиците? Ами то и в Хасково има много коли сега, много повече отколкото по соц-а, ама никой не твърди, че живеят повече хора, отколкото по соц-а. Просто вече всички имат по 1-2 коли, а преди нямаха. Други гледат, че били пълни заведенията - ми имат повече пари сега хората, отколкото по ония години, затова ходят по заведения, а едно време си стояха в къщи. Ние например като тийнейджъри ходехме по домашни купони, сегашните са на Витошка по кафенетата и в Бурата на вечеря.

# 605
Всичко е много по- пълно в София - градинки, детски градини, тротоари, заведения, почти не можеш да смениш личният си лекар ( никой не приема пациенти), метрото в час пик, за колите да не говорим, както и за видимо по различният изговор на думите от общоприетия в София...Явно живеем в паралелни светове...

# 606
И къде се слагат всички живеещи от години в София, но без сменена АР? Те къде са в статистиката...

# 607
Екстер, оказа се прав Grinning

Последна редакция: ср, 27 май 2026, 12:47 от Модератор Никол

# 608
Пълни детските градини, защото са "безплатни", общината е на загуба от всяко дете и затова не иска да разкрива места. А родени деца в София 2025г. са 11,562:
https://www.nsi.bg/statistical-data/216/691
Сега да не кажеш, че и тях не ги отчита НСИ, раждат се нелегално, или майката понеже е родом от Ямбол е ходила да си го роди в Ямбол и не го е регистрирала в София?

Интересно пък на сайта на МОН за резултати от матурите гледам, че от 53 хил. ученици, явили се на матури, 9-10 хил. са в София. Значи или не всички деца, които се раждат в София остават в града докато завършат училище или пък въобще не завършват училище (роми?).
Сега ако кажете, че и на матурите НСИ не брои правилно хората и кой в кой град всъщност живее, не знам вече. Но няма да се учудя.

# 609
Като знам, че за щяло и нещяло всеки бяга до София, за да се лекува, не мога да си представя една родилка да роди в Ямбол, вместо в София. Дори и Майчин Дом е в пъти по-добре от Ямбол. Хич не ми се вярва да си ходят по родните места за следене или раждане. По-скоро дори обратното.

# 610
То точно това се обяснява, че всеки идва в София. И освен всичко друго винаги има едно количество хора, които не са женени, нямат деца, нито ще ходят на матури, които в някакъв период от 5-10-15 години нямат регистрация в София, но живеят в София. Ако решат да остават и се регистрират, на тяхно място ще дойде друг, който ще живее без регистрация. Т.е колко е точно населението на столицата е малко трудно да се определи.

# 611
Екстер, оказа се прав Grinning

Две неща ми правят впечетление. 1- Престижните локации изостават. Хората явно са стигнали предела на какво могат да си позволят и купуват в най- евтините локации. И второ струва ми се интересно защо агенциите са счели за необходимо да представят статистиката като ръст на цените спрямо Q1 миналата година а никой не говори за статистики Q1 YTD.

# 612
  • София
За района на докторската данни пак липсват. Да не би ръста там да е отрицателен вече?!? Grinning
Браво на Иглика Кирилова! Тя беше първата, усетила тренда за този район!

# 613
Познавам хора които никога не са имали адресна регистрация в Сф, вече по над десетина години, карат си хасковските и сливенските коли( и други де), ходят си за всяко нещо и въобще не им дреме.
Не знам защо това нещо го отричате след като то съществува. За перник пък да не говорим, дето е  ей тука.

# 614
Т.е колко е точно населението на столицата е малко трудно да се определи.
Значи казваш точно каквото предположих: "аз не знам колко е, ама не е толкова".
Статистиката казва 1.25 млн или около 1/5 от цялото население на България. Ражданията и те са около 1/5 от всички. Явилите се на матура и те толкоз. Обаче самото население било повече, но с колко повече не знаеш - с 5 хиляди, 10, 20, 100, 500 хиляди повече?
И ако са повече, защо не раждат повече - викаш постоят 5-10 години на младини без да се регистрират, а после си отиват в Ямбол да родят?

Известен брой такива хора има, разбира се. Но нямало ли е и преди? Двете последни преброявания са 2021 и преди това 2011 г. Увеличението за този период е около 70 Хил. души, или 7 хил. на година средно (за 2025 се качва на 10 хил. както коментирахме преди 2 страници).
Та хора от Хасково и Сливен нали и през 2011 и през 2021 пак си е имало, и тъй като и в двата случая техният брой не се включва, то остава официалното число за увеличението.

Последна редакция: ср, 27 май 2026, 17:38 от chris78

Общи условия

Активация на акаунт