Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 97

• 26 455
  • 756
  •   1
Отговори
# 75
Е недей така Exter, който няма пари и с кредит може да си купи, нали знаеш - банките фрашкани с пари и т.н.
Слагаш един подпис, че ще плащаш 30 години (без да знаеш колко ще е вноската от догодина), и вземаш ключа. Ако нямаш за първа вноска и за да го приведеш от ШЗ във вид, годен за живеене - и потребителски може - какво може да се обърка?
Ама вие твърдите, че нямало да има наематели, щото всички вече имали жилища, а на тези, дето още нямат, ей сега ще им умрат бабите и ще имат.
Айде излезте вече от този когнитивен дисонанс.
Ама много обичате да изопачавате чуждите мнения. Цитат моля?
Това, което съм казвал е, че броят хора намалява, а броят жилища расте. Иначе тези жилища могат да са собственост по 10-20 на един човек, а други хора да с по нула. И няма на всеки собствената баба да му остави жилище, а че на всеки новороден умират по двама възрастни, така че съотношението брой хора към брой жилища постоянно намалява. Туйто. А всеки може да си прави сметки дали ще има наематели и сам, на база тези данни.

# 76
... В този форум има ли някой с черни доходи (ако си признае де)?
Има, разбира се! Имот с емоция се купувало!?! С пари се купува.

А дали ще си дадеш парите или не в голяма степен решава емоцията Simple Smile
Не решава емоцията, а логиката. Каква емоция може да има за една бетонна кутийка. Логиката е трябва ми жилище, цената ме устройва, жилището като такова(район, квадратура, изложение и т.н.) с тук таме някой компромис става и така. За каква емоция говорите, да видите четери бетонни стени и да се влюбите ли?

Ами тинтина да ги прати там дето е 8хиляди евро на квадрат и хората да се влюбват и на база емоция да купуват. То колко пари са това, след 10 години ще го изплати, ако не след 15 в най-лошият случай. Ама хората дори и с емоция , не могат да преглътнат че е 8хиляди и не го искат.

# 77
Гледам някои хора са се размечтали за сделки на надпазарни цени и наддавания. За съжаление тези времена приключиха и анекдоти за подобни сделки ще са все по- рядки. Според официалните статистики за 2026 масовия купувач е пас. Наскоро четох една статия че ИТ-та и флипърите са аут.

Нещо си се объркал. Винаги, когато е имало повече от 1 купувач, който е готов да плати цената,  тя е била много адекватна спрямо качествата и характеристиките на имота.
Без значение, какъв е пазарът. И днес добър имот на съобразена цена заминава за дни.
Това, че на някой му бил скъп даден имот и се чуди как така са го продали за кратко време си е негово виждане.
В голяма заблуда сте, като мислите за глупаци хората, които са купували и купуват. Значи те имат ум, капацитет да изкарват пари, да се развиват да имат нужните доходи, обаче са балъци,  когото харчат парите си.
Всеки взема решение на база своята микро ситуация.

Изглежда че "адекватна" и "съобразена" цена са ключови думи. Това даже преди да са се усетили купувачите че пазара се променя. Като започне да се тръби навсякъде че има корекция и спад ще се налага цената да е още по- адекватна за да става сделка. То купувачи ще има винаги даже и в най- куция пазар просто няма да са достатъчно за да поддържат пазара. Затова такива one-off анекдоти дето някой си с еди какъв бюджет търсел апартамент са бесмислени. Мен ме интересува масата.
И като гледам пазара при наемите не е много хот.

# 78
Това, че имало спад при наемите 2 пъти вече се повтори, в темата за пазара на имоти, но забравих да коментирам 1я път.
И 2та пъти се повтори от хора, които хабер нямат ни от пазар на наеми, ни от динамиката в София.
Всяка година по това време в София има спад на наемите.
Не че точно сега има някакъв колосален спад.
Цените са рекордни, аз си давам студията на 500Е, като нямам празни дни. Само дето септември ще се избият 20 човека кой да го вземе, останалите ще се молят ако се появи нещо да ги имам предвид. А сега трябва брокер да посредничи и да намери точния човек. Но пак става за ден-два. Не се чака месеци.
Щото в момента масово хората НЕ ТЪРСЯТ СЕРИОЗНО, живеят си някъде под наем, и търсят да прецакат сегашния наемодател, та да се преместят на по-чисто и по-тънко. Като такива хора по цяла година търсят из групите да изпадне "някаква далавера". Виждаш им 10 постинга през 2 месеца. И все не са намерили. Явно няма предлагане на цените, които те си въобразяват.

В София пазарът на наеми е от юли до февруари.
И така е всяка година.

# 79
  • София
Емоционалните покупки са най-скъпи. Ето и брокер да ви го каже, белким схванете от нея, нали им вярвате повече...

https://www.facebook.com/share/r/1c1631WcMr/

# 80
Емоционалните покупки са най-скъпи. Ето и брокер да ви го каже, белким схванете от нея, нали им вярвате повече...

Аз не бих оспорила това, но то не противоречи на твърдението, че когато купуваш за себе си емоцията играе голяма роля. Нали все се казва "да го усетиш, че е твоят апартамент", това не е ли именно емоционално решение?

# 81
Все пак наемодателите твърдят че им е отнело повече време тази година спрямо предишни години. Доста неприятно ако се изнесат наемателите през тези 4-5 месеца дето са слаби.

# 82
  • София

Аз не бих оспорила това, но то не противоречи на твърдението, че когато купуваш за себе си емоцията играе голяма роля. Нали все се казва "да го усетиш, че е твоят апартамент", това не е ли именно емоционално решение?
Как го усещаш? На цвят? На вкус? На мирис? С кое сетиво?

# 83

Ти с кое сетиво усети жена си/приятелката си? Как разбра, че е тя?

# 84
  • София

Ти с кое сетиво усети жена си/приятелката си? Как разбра, че е тя?
Аз ще ти кажа нещо, което може би не знаеш – размера е от значение! Както размера на имота, така и размера на портфейла, както и размера на кредита. Та по размер я усетих...
Как можа да сравниш жена с имот? Правиш ли разлика между живо същество и неудушевен предмет или само дращим целодневно?

# 85
Има разлика, ама има и общо. Срещаш много жени, но една я усещаш, че е тя. И с имотите е същото, вероятно се случва на подсъзнателно ниво, но гледаш, гледаш и изведнъж един ти ляга на сърцето. На мерки може да е като другите, ама го предпочиташ и го искаш.

# 86
  • Бургас
Все пак наемодателите твърдят че им е отнело повече време тази година спрямо предишни години. Доста неприятно ако се изнесат наемателите през тези 4-5 месеца дето са слаби.

И какво като се изнесат?
Други ще дойдат.
То не може без празни дни. Най-малкото трябват такива за ремонт и освежаване. Както и не отдавам на всеки. Трябва "да си усетя" наемателя.
Отдавам от 20 години и без наематели досега съм оставала само в търговските помещения, които бяха много грешна покупка. Добре, че се отървах.
За жилищата никога не е било да няма търсене, както в Бургас, така и в София търсенето значително надхвърля предлагането.

Мъжете не ги усещат тия неща с "лягането на сърцето". Много рационално подхождат към избора на жена. И правилно.
Ако и жените така избираха мъжете, а не търсеха нон стоп пеперуди, разводите и "несходствата в характерите" щяха да са значително по-малко.

# 87
Срещаш много жени, но една я усещаш, че е тя. И с имотите е същото, вероятно се случва на подсъзнателно ниво, но гледаш, гледаш и изведнъж един ти ляга на сърцето.
Ха-ха, за мен моята е една, а за комшията неговата е една, но ако навремето ги бяхме разменили, кой знае щеше ли е много по-различна равносметката сега, така както и едва ли е много по-различна в неговия апартамент на 4тия етаж отколкото в моя на 3тия.
Между другото, нищо не съм усещал като го купувах, то беше и на картинка де, а наоколо беше разкопано та и средата около сградата не съм усетил, нито гледката, самото жилище хич. Избирах го по квартал, цена, площ, репутация на строителя, и други подобни фактори, ни едно от тях емоция.
Е нормално, много хора отиват да работят по курортите лятото, студентите пък едно време ходеха доста по летни бригади в чужбина (сега не знам на мода ли е още) и ако има как да не плащат квартира няколко месеца, защо не.
Наесен пак ще наемат, това е нормална сезонност. Обаче факт, че постоянно се строят нови сгради и много от апартаментите в тях са купени за даване под наем, няколко приятели имам лично аз, които имат по 2-3 такива и продължават да купуват.
Като завършат и пуснат обаче всичките ей такива сгради, които в момента се строят в София, не знам има ли толкова студенти в София, които да ги наемат:

Това е един проект от десетки подобни, които в момента се строят. То няма толкова нови студенти в София да напълнят всичко. Е, Тинтина ще каже, че има и даже жилищата не стигат за всички, затова я оставям тя да инвестира.

Последна редакция: нд, 03 май 2026, 21:21 от chris78

# 88
  • Бургас
Не съм компетентна относно студентите. Не са ми таргет и ги избягвам.
Засега имам само едно изключение, но е в Бургас и е чужденец. Големи ходатайства бяха да го взема, но се оказа много читав.
В такива сгради също избягвам да инвестирам, не обичам големи мравуняци.

# 89
В блока, където живеят, чисто нов, с акт 16 от септември 2025, (в София, Овча Купел) от февруари тази година гледам поне 4 апартамента, за които има обяви в imot.bg за под наем. Все още никой от тях не е зает. Просто се чудя не се ли наводни пазара. Всеки, който се е чудил къде да си вложи парите и си е взел апартамент, решава, че ще го дава под наем. Няма ли да станат множко наемодателите?
Когато преди време си търсих апартаменти за под наем, за една-две седмици апартаментите се заемаха и обявите изчезваха. Вярно, че беше в други месеци - август и октомври.

Общи условия

Активация на акаунт