Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 97

• 26 515
  • 756
  •   1
Отговори
# 480
Тука не става въпрос какви пари правят брокерите ами че няма сделки. Купувачите са аут.

# 481
След като купувачите са аут и продавачите ще са аут....

# 482
Това е фейсбук варианта на "една жена каза"
А защото пък "видях от самолетите да слизат купища семейства с деца и багаж, преселващи се в България" не е ЕЖК 😀
Все едно и ние не ходим по няколко пъти в годината по Европа и не знаем какви хора се возят на самолетите.
Но може пък да в уцелила самолета от Узбекистан като е пристигал.

# 483
След като купувачите са аут и продавачите ще са аут....

Опитай се да го обясниш на хората които строят ей такива чудовища

# 484
Тука не става въпрос какви пари правят брокерите ами че няма сделки. Купувачите са аут.
Това го очаквахме,поне аз в 4-то тримесечие  или там когато заговориха за поредното вдигане на осиг.праг и осигуровки. Ето новото вдигане е факт от 1 юли.
Въпросът е обаче,че този спад е дълго очакван и много хора са се подготвили да купуват евтино.
Само че докато няма мащабно шоково събитие,истинска промоция е на база изключение,ако някой продавач много е закъсал. А ако има такова шоково събитие,никой няма да се вълнува от имотите и купуване на имот на далавера ще е последен приоритет.Например ако си бивш кол център служител, работил на 1.5-1.7 к нетно и съкратят целия сектор и единственият ти актив са някакво висше на хартия и език, дали ще се редиш за кредит или да си хвърлиш всички спестявания за имот?
Също спад до какви ценови нива очаквате? Преди време коментирахме с една дама,че нейната желана цена за панелна гарсониера беше около 50к. За мен такъв имот е само за продаване, но да кажем двустаен в среден квартал за 80к ми звучи апетитно. Дали е реалистично да паднат толкова?
На тези измислени цени за 200к за двустаен не знам някой успял ли е да продаде (нещо среден сегмент), та и 150 к евро да станат,което е 25% надолу, отиваме на цена Q1 2025. Q1 2024 брокери ми казваха,че 100к евро за такъв имот е труднопостижима и почти нереална при продажба.
Та сега колко е за вас приемливо? За мен всякакви цени над началото на 2024 са прекалено надути, може би при спад под тях ще се надъхам да купувам.

# 485
2 за лев е добра оферта. Може би това чакат всички.

# 486
Колкото и да се надъхвате- цената на НИ няма да падне под нивото на тези на НИ в другите балкански страни членки на ЕС.
Пък и не само...
Първо щото няма дори и икономическа логика.
Пък дори и това чудо да се случи, следва рязък интерес към пазара и..... наново повишаване на цените...
А най- смешното от цялата тази работа ( казвам го като зрител на пазара, отдавна не участвам) е , че купувачите сами си вдигнаха цените на това, което сега искат да стане два за лев....А немалко се набримчиха и с кредити...

# 487
Айде сега пак да се върнем няколко страници назад където обсъждахме ценообразуването в бг и другите държави и как там цената е за чиста вентилируема площ без включени балкони, завършено с кухни и бани. Новото строителство в топ кварталите е над 10 хил евро на квадрат.
Хепи защо да не паднат под 2025? Преди няколко поста пуснах една графика за Канада там са на ниво 2018. В щатите има градове където са паднали 20-30% от пика и са на нива от 2021. Аз оня ден гледах един калкулатор каква е вноската за 350 хил евро заем, при 2.5% лихва е 1500 евро, а ако лихвите скочат над 3% ще е над 2000 евро. При доход 3х вноската ще трябват 6000 евро доход за да си позволиш такава ипотека. А наема на такъв апартамент във Варна е 700 евро.

# 488
Ако цените паднат с 30% рязко, банките ще спрат/намалят с финансирането и не знам дали може да искат допълнително обезпечение от най-рисковите клиенти.
Такива спадове , когато стават са по друга причина, много хора си губят всички доходи, не си обслужват ипотеките и на никой не му е до купуване.
За мен пазара продължава да е надценен. В нашата сграда( Младост 4) в края на миналата година , се продаде обзаведен, чисто нов ,двустаен на партер с гараж за 250, сега продават двустайни , готови на същата цена с гаражи по 40 отделно. И 10% процента отстъпка да договориш пак си над пика от миналата година.

Евлоги, тия статистики от Щатите са заглавия за кликове. Това са райони еквивалента на Малинова , където са построили сгради в нищото, защото земята е евтина или някой даунтаун , който прилича на зомби апокалипсис заради всичките наркомани по улиците. Все едно на спад с продажбите в Плевен и Враца.
Аз мога да ти дам пример с Чикаго. Преди 4 години с  милион си можеше да си купиш хубава, по-стара къща на топ локация( лихва 3.5-4 % фиксирана за 30 години) сега за 1.2 мил може да си вземеш дуплекс( два етажа от къща) и лихвата е 7% , тоест вноската ти е с 30 процента повече и има опашки от мераклии с наддавания. Данъците за къщата  са ти около 20 хил на година.
Локация и инфлация оказват огромно значение. Истинското поевтиняване ще дойде от плато с висока инфлация.
Пример, ако един имот седи на 250 три години и има годишна инфлация от 6%  колко ще  му е цената в днешни пари?

Последна редакция: сб, 23 май 2026, 15:35 от Sapien

# 489
Аз средата на 2024 купувах в строеж 2ст на 100к и 3ст на 130к. Добър строител, добър квартал.
Ако се появят някакви такива цени на сходни локации, обаждайте се, май ще ми артиШат едни 100-200кЕ, трябва да ги пласирам.
А и имам за продаване 1-2, да ги завъртя и да купя други.

Та ако някой е видял Срива, да се обажда, да не си го пази в тайна. Ще се включим, колкото можем.

# 490
В момента има риск от рецесия, безрботица заради ИИ, заради петролния шок, заради инфлацията и заради очаквани високи лихви. Това на европейско ниво, отделно в БГ ПБ затяга коланите постепенно. Това са все негативни фактори за имотния пазар. Дори не включвам демографската криза, празните имоти и тн.
Представете си ако пазара замръзне, само това би влошило икономиката значително.

# 491
Евлоги,според мен не е нелогично да паднат до цените от първата половина на 2024,дори напротив - 2025 беше по-скоро изключение с хайпа заради еврото. Т.е. при един анализ,бих я изключила,защото беше кратък период с огромно търсене и ниско предлагане,т.е. по-скоро изключение,а не база. Обаче това си е моя лична интерпретация. Ако питаш някой продавач,чакал еврозоната и виждащ,че цените на всичко се вдигат, дали ще приеме лесно да си базира цената с дискаунт или ще иска премия спрямо 2025?

Sapien, аз и при наемите ти казах,че тази вашата сграда за мен е висок клас и с висок клас довършителни работи. На едно мнение сме,че въпреки това, исканата цена е твърде висока.

# 492
Не искам да съм негативен , но Радев по действията ще го познаеш. По четирима зам министри на хранилка, хора на ДПС, Герб и ИТН в ключови министерства с евросубсидии. Олигархията си смени маската, ще взимат заеми и точат еврофондове  по-старо му.

В покачващ се пазар на доходи и инфлация повечето хора го мислят така: имам 80 хил мога да си взема една двустайка или висок клас нова кола. Минават 3-4 години и изведнъж имаш пари за половин или четвърт апартамент или една Тойота.
В пазар с плато на доходи и инфлация от 6% годишно , двустаен апартамент от 250 си седи същата цена , но понеже инфлацията топи от покупателната способност след три години е еквивалента на 210 хил. Сега на хартия е едно какво ще стане на истина е друго. Според мен пазара ще се раздели на качествени и не толкова качествени. Транспорт и среда ще имат значение.

Happy, и аз така мисля. Сега с работещ фонтан и цялата зеленина изглежда още по-добре , но колкото и да гали окото не знам дали може да изнесе такава цена. Единственото хубаво е, че сградата се напълни и има живот.

# 493
Няма значение дали олигархията си е сменила лицето или не. Аз от няколко години ви говоря, че парите ще свършат и ше трябва да се взимат непопулярни политически решения. И герб да бяха и те щяха да ги вземат аналогични. Просто купона с безплатните пари свърши, но на някои още им се копунясва и не искат да го приемат. Пък дори и да крадат, то не пречи да вкарат държавност в държавата, налЕ?
Някак си отказваме да приемем, че има много хора с много пари, които не желаят да ги набутват в тухли. Пък то е очевидно като разгледа човек депозитната структура по банките. Защо си мислите, че щом до сега не са го направили ще го направят? Пак ще кажа, че едни 5-7% макс от хирата участват на пазара на имоти, за Сифия 60% с кредит. За луксозните автомобили - четох статия, че в момента автокъщи са пълни с върнати от лизинг автомобили. Явно трудно обслужват вноските.

# 494
Масово строителите в момента са  супер ликвидни и не им трябва кеш. Малки сгради по няколко милиона даже не смятат да продават, а държат под наем и като касички за бъдещи проекти.
Нови брокери с под 5-6 сделки миналата година ще  са първите пострадали .

Общи условия

Активация на акаунт