Памперс до кога? Моля за съвет!

• 1 335
  • 13
  •   1
Отговори
Имам дете на 3 години и 4 месеца момиче , на което неможем да махнем памперса, за съжаление! С пишканито няма проблем казва шурка вън , имаме гърне таолетна. Големия проблем е изхождането , никъде не иска. Излъжесе един път и край , после стиска запича се ужасно следва лактулоза и памперс. По четири дни сме  карали така , но детето е много инато! В безисходица съм! Говори много , разбира всичко! Не знам как да постъпя с нея , дали да го махна и за изхождането да го слагам , / тя казва като и се ака/ друг избор нямам! Моля мами минали през това да помогнат! Благодаря ви!

# 1
Психолог опитайте. Това е психологически проблем.

# 2
  • София
Най-основното е, че махнете ли памперса веднъж, повече не го слагате!  По никакъв повод. Като се запече, давате, каквото трябва и така. Аз съм голям човек и понякога като тръгне не мога да устискам до тоалетната, та дете. Ще се наака в гащите, голям проблем. Нека усети, че не му е приятно и сам ще иска да ходи. Дъщеря ми беше на година и 10 месеца  лятото, напишка се 3-4 пъти, наака се и като видя, че ѝ е комфортно спря. Разбира се, че е имала моменти да се залиса в игра и т.н., но те са били единични. Спомням си, че бяхме на морето за 2-рия ѝ рожден ден и тя си щъкаше и като имаше нещо казваше. Дори нощния беше сух (него го махнах малко след няколко месеца, че не се събуждаше).
Според мен преди психолог опитайте така. Но бъдете твърди!

# 3
  • Куциндрел
Моето дете беше така. Бяхме пробвали като стана на 3 да се върши голямата нужда на гърне, но се запече и започна да се нааква на сън. Върнах памперса, по-скоро памперс гащи, които сам си обуваше за изхождане по голяма нужда. Като стана на 4 пак пробвахме да се изхожда на гърне и тоалетна и се получи.
Като се върна назад си давам сметка, че всичките тези мъки и слушане на другите са били излишни и само до тормоз са довели.
Детето ми вече е на 14 и няма отклонения, че е ползвало памперс до по-късна възраст.

# 4
Не се връща памперс веднъж като се махне.
Това със запичането и стискането е често срещано и нормално. Все пак целта е да се предизвика дискомфорт, за да се научи да не ака в гащите.
При нас много помогна детска книжка за акането в гърне. Купихме такава и му я четохме всели път като е на гърнето. Той си я разглеждаше също с интерес тази книжка с картинки. Имаше включително нарисувана картинка на акито в гърнето накрая и на радостното дете. Проблемът се оправи много бързо. Психологически си е проблема наистина, затова и книжката помага.
Потърсете в детските книжарници.

Последна редакция: нд, 10 май 2026, 00:07 от Човек1

# 5
Както и другите са писали - веднъж махнат, не се връща. Така го учите, че с ината си ще постигне исканото от него. Стискате зъби и търпите, колкото е необходимо. Ще стиска, ще се нааква. Не реагирайте в никой случай негативно на случващото се. Не го и пришпорвайте. Имам деца на същата възраст и знам, че напълно осъзнават кое, къде и как се прави. Даже няма нужда и да напомняте. Търпение, здрави нерви и подкрепа към детето и ще се получат нещата!

# 6
Моето дете беше така. Бяхме пробвали като стана на 3 да се върши голямата нужда на гърне, но се запече и започна да се нааква на сън. Върнах памперса, по-скоро памперс гащи, които сам си обуваше за изхождане по голяма нужда. Като стана на 4 пак пробвахме да се изхожда на гърне и тоалетна и се получи.
Като се върна назад си давам сметка, че всичките тези мъки и слушане на другите са били излишни и само до тормоз са довели.
Детето ми вече е на 14 и няма отклонения, че е ползвало памперс до по-късна възраст.

Да и аз мисля така да постъпя, само да изхождане да го слагам!

# 7
  • Куциндрел

Да и аз мисля така да постъпя, само да изхождане да го слагам!
Периодично пробвайте за гърне или тоалетна, през някой друг месец. Не слушайте колко е хубаво детето да се запича и да се нааква и че няма да има проблем. Нека тези, които го предлагат, да пробват със себе си и после да кажат колко им е било комфортно и дали нямат стомашни проблеми. Ще се получат нещата с напълно с напълно махане на памперса.

# 8
Със сина пробвахме да махнем памперса, когато беше на две години и половина. След една седмица на постоянно пускане на пералня и редица съсипани дрехи резултатът беше нула. Ходеше си наакан и напишкан и никакъв дискомфорт не е изпитвал. Върнах памперса и изобщо не споменах повече за гърне и тоалетна. На 3 години и 4 месеца една сутрин се събуди, сам отиде в тоалетната, свали пижамата и памперса и се изпишка. И така приключихме с памперса - никога не се е изпускал, никога след това не е забравял да каже - всъщност направо отиваше в тоалетната, нищо не е казвал. Все едно нещо му прищрака в главата. Без драми, мъки и тормоз.

Почти на 14 е вече.

# 9
Със сина пробвахме да махнем памперса, когато беше на две години и половина. След една седмица на постоянно пускане на пералня и редица съсипани дрехи резултатът беше нула. Ходеше си наакан и напишкан и никакъв дискомфорт не е изпитвал. Върнах памперса и изобщо не споменах повече за гърне и тоалетна. На 3 години и 4 месеца една сутрин се събуди, сам отиде в тоалетната, свали пижамата и памперса и се изпишка. И така приключихме с памперса - никога не се е изпускал, никога след това не е забравял да каже - всъщност направо отиваше в тоалетната, нищо не е казвал. Все едно нещо му прищрака в главата. Без драми, мъки и тормоз.

Почти на 14 е вече.

Дано и при нас се случи! Явно идва момент и се отказват от памперса!

# 10

Почти на 14 е вече.

Дано и при нас се случи! Явно идва момент и се отказват от памперса!

Педиатърката на сина ми казваше, че времето за приучване на гърне е между 18 и 24 месеца (нещо такова). Ако пропуснеш този момент, после чакаш то само да реши, но ако детето няма неврологични проблеми, до 4-годишна възраст би трябвало да схване. Ние сме в чужбина и тук всички са много куул по въпроса. В яслата ги слагаха на гърне само ако ти им кажеш. Моя го слагаха една седмица, но ми връщаха по 6-7 пакета омазани дрехи дневно. Обаче българските баби, прабаба и лели направо ме побъркваха - ама как можело на 3 години с памперс, и заспива с биберон, и ходи кашлящо на ясла, направо ме подлудяваха. Майка ми специално много се беше притеснила, макар че най- си мълчеше, че е дипломатична. От биберон също така се отказа - от днес за утре. Докъм 3 години и 8 месеца заспиваше с биберон и вечер преди лягане съвсем целенасочено си го търсеше. Една вечер не го потърси повече.

Така че спокойно, засега всичко е в рамките на нормалното.

# 11
  • 2860 км северно от Екватора
Имам дете на 3 години и 4 месеца момиче , на което неможем да махнем памперса, за съжаление! С пишканито няма проблем казва шурка вън , имаме гърне таолетна. Големия проблем е изхождането , никъде не иска. Излъжесе един път и край , после стиска запича се ужасно следва лактулоза и памперс. По четири дни сме  карали така , но детето е много инато! В безисходица съм! Говори много , разбира всичко! Не знам как да постъпя с нея , дали да го махна и за изхождането да го слагам , / тя казва като и се ака/ друг избор нямам! Моля мами минали през това да помогнат! Благодаря ви!
Минали сме, да.
Не и слагйте памперс да ака в него, а я оставете да се изака в гащите. Аз така постъпих с моята дъщеря (гърнето ни беше в загубен багаж Simple Smile  ) ще се наака един, два пъти и ще усети че е неприятно и сама ще затърси гърне. Моята се научи направо на тоалетната. Не и беше комфортно да е с наакани гащи, пък и беше вече на около 3г.

Късно беше, както при вас.

Изобщо не съм се впечатлявала, че другите от 7 месечни са на гърне. Спокойствието в семейството ми е било по важно.

Към днешна дата е на 8г и се обслужда сама отдавна.

Не се притеснявайте изобщо. Инатите жени успяват в живота!

# 12
Минали сме, да.
Не и слагйте памперс да ака в него, а я оставете да се изака в гащите. Аз така постъпих с моята дъщеря (гърнето ни беше в загубен багаж Simple Smile  ) ще се наака един, два пъти и ще усети че е неприятно и сама ще затърси гърне. Моята се научи направо на тоалетната. Не и беше комфортно да е с наакани гащи, пък и беше вече на около 3г.

Късно беше, както при вас.

Изобщо не съм се впечатлявала, че другите от 7 месечни са на гърне. Спокойствието в семейството ми е било по важно.

Към днешна дата е на 8г и се обслужда сама отдавна.

Не се притеснявайте изобщо. Инатите жени успяват в живота!

Много ви благодаря! Чакам да мини малко , да забрави драмата която беше! Говоря и всеки ден че като се стопли го махаме

# 13
Моето дете се научи на 2 годинки, но той например имаше някакъв проблем със самото гърне. Много малко го ползва реално. Взехме му от онези приставки, които се слагат върху тоалетната чиния и си свикна с тях. После, спомням си, за едно изследване ни трябваше проба от фецес, и така и не пожела да седне отново на гърне. Държеше да е на тоалетната. Обаче той от много малък все ходи да ни проверява по тоалетните и прие, че това е начинът. Нищо, че после сума време пък го отучвахме да ходи да тропа на вратата на тоалетната като си вътре.
Защо не пробвате да му покажете как вие наужким акате в тоалетната, и как няма нищо страшно, а даже е и забавно и по пътя на имитацията, да я свикнете?

Общи условия

Активация на акаунт