Някой знае ли нещо за автоимунния тиреоидит на Хашимото

• 135 525
  • 467
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Момичета, а кафе пиете ли? Аз по навик си правя по  1 чаша на ден, но май не ми е добре от него. Опитвам се да го спра, но пък ми светва от него сутрин и не знам... Аз иначе увеличих дозата и ми е по-добре сякаш. Косата ми е много зле, но свалих 1 кг миналата седмица, което е добре.

По принцип си го пия без проблем (сега точно го избягвам де, заради бебчо), беше ми забранено да го пия докато бях с Базед (хиперфункция). Сега вече (радвам се на новата си придобивка - хипофункция) нямам проблеми с кафето.

# 391
PurporAnka, диагноза 'Хашимото' се поставя въз основа на резултатите на ТАТ и МАТ - това са антителата. Иначе и аз съм чувала за Хашимото при нормални стойности на ТСХ, но задължително завишени ТАТ и МАТ. Какви са твоите стойности на антителата?

Vanessa, blagodaria...Pri purvoto izsledvane antitelata (ne znam tochno kakvo e med im naimenovanie, no predpolagam e stavalo vurpos ili za TAT, ili za MAT) biaha s dosta visoka stoinost, no sled tova samite lekari - dvama, otnovo nezavisimo edin ot drug - kazaha, che niamalo smisul da se izsledvat povtorno, tu ikato po teoria nivata im ne bili postoianni, a se vliaeli ot razlichni faktori i v moia sluchai po-skoro potvurjdavali diagnozata - v kombinazia s izsledvaneto na TSH - otkolkoto da sa osnovniat faktor za diagnozata...t.e. bilo izlishno davane na pari za nenujni izsledvania...otdelno spomenaha, che niamalo nujda ot izlsedvna ne T3 i T4....a poneje imashe i ehograf oshte pri purvoto izsledvane, kogato be postavena diagnozata - pri nego prosto se potvurdi, che neshto ne e nared - lekarkata me uspokoi, che sum tehen pazient za cial jivot, no niamalo da me operirat  #Crazy ...ta beshe malko striaskashto kato za purvo vzaimodeistvie s endokrinolog....Pri povtornoto izsledvane, a imenno oburkvashtite stoinosti, za koito spomenah v prednia posting - te iskaha samo TSH...i tui -to...sega ili shte hodia na treto izsledvane ili prosto sthe sledia stoinostite periodichno na 6 meseca...vuprosut e, che dori da gi sledish, niama garanzia, che sa realni  newsm78 predpolagam, che vse v niakoi moment sthe se stigne do pone priblizitelni stoinosti...

# 392
  • ВАРНА
Момичета, а кафе пиете ли? Аз по навик си правя по  1 чаша на ден, но май не ми е добре от него. Опитвам се да го спра, но пък ми светва от него сутрин и не знам... Аз иначе увеличих дозата и ми е по-добре сякаш. Косата ми е много зле, но свалих 1 кг миналата седмица, което е добре.

аз спрях да пия кафе преди 3-4 седмици, но пък за сметка на това пия кола - е, не по много, но достатъчно Mr. Green

# 393
  • У дома
момичета, вижте какъв имейл получих преди време от един друг форум -

Zdraveite,pri kategorichno dokazana hipofunkcia,moga da Vi predloja metodika na lechenie s lazerno-elektromagnitni poleta,za finkcionalno v"zstanoviavane na jlezata,pri ednovremenno stimulirana i na hipofizata.D-r Georgi I. Ivanov

Аз не съм в БГ и нямам мнение по въпроса.

# 394
  • ВАРНА
писах и в другата тема за щитовидната жлеза

обръщам се към момичетата от Варна
и по специално към тези, които се лекуват при д-р Николай Райков в мед. центъ Плюс Варна

днес научих, че е в болнични поне до средата на месец май Sad Sad
и сега какво ще правим?

# 395
na men puk mi postaviha diagnoza hashimoto prez noemvri 2007 s TSH 3,9. Predi sedmiza napravih kontrolno novo izsledvane - daje napravo dve nezavisimi izsledvania na TSH - laboratoria i bolnitza - edno sled drugo, v ramkite na 2 chasa. Izsledvaniata pokaza 3,4 TSH na ednoto miasto i 2,6 na drugoto miasto.  newsm78 goliam kupon!...sega sum se zapatila kum treto miasto - toku vij dali neshto sredno  aritmetichno  Joy

Пърпоранка, тръгваш на нож, а всъщност няма защо!
Нивото на хормоните (всички!) е променлива величина през денонощието. Сутрин обикновено е по-високо. Освен това се влияе от умора, физическо натоварване, емоционално състояние, хранене и много други нещица. Затова и има редица изисквания, като кога, как и при какви условия да се правят изследванията. Обикновено се прави сутрин, на гладно, да няма физическо натоварване преди това, без кафета, препоръчително поне 10 часа от последното ядене и пиене. Казват, че проби взети 2-3 часа след събуждане вече дават отклонения. Следователно, и в една и съща лаборатория да се беше изследвала, резултатите пак щяха да бъдат различни; и цял ден да беше висяла да даваш проби през час, през два  - и те щяха да бъдат различни!  Лекарите ти са направили всичко необходимо - ехография, хормони и антитела. Прави са, че ТАТ и МАТ само доуточняват диагнозата и че няма нужда да се изследват непрекъснато.
Така че, няма нужда от хиляда изследвания. Да, казват че има по-добри и по-лоши лаборатории, но как да ги разберем коя каква е!? По по-устройващите ни резултати Mr. Green По-скоро си избери една и си прави само там изследванията. Така ще си сигурна, че ако има промени, те са от жлезата, а не от апаратурата или реактивите, с които работят. И се старай и всички други условия, които съм изброила по-горе, да бъдат същите!
И ако искаш да ти отговарят, пиши на кирилица! Латиницата обикновено се прескача и не се чете!

# 396
При мен поставиха диагнозата заради увеличените антителаТПО,иначе TSH е в норма.Толкова ли са решаващи тези антитела за определяне на диагнозата.При това преди изследванията бях пила кафе.Аз отидох само на преглед.В самия кабинет ми пуснаха изследвания.Назначиха ми л-тироксин.Но се чудя сега като го пия той няма ли да промени стойностите на TSh и съвсем нещата да излязат извън контрол.Толкова ли не могат да регулират антителата с нещо друго вместо хормони.
За д-р Райков и аз се обаждах ,за да потвърдя диагнозата и да назначи той лечение.За него съм чувала само хубави неща ,но и на мен ми казаха,че дълго ще  е в болнични.Затова реших да започна лечението,но когато се върне на работа да се насоча към него като лекуващ лекар.

# 397
птица, благодаря за съветите...не тръгвам на нож...особено, когато се касае за личното ми здраве   Wink опасенията ми са по-скоро резултат от ходения по лекари и поставяне на различни диагнози и предписания за едно и също нещо...още повече, че тръгнеш ли веднъж да пиеш хормони или каквито е да хормонално-насочени лекарства, това си е сериозна намеса в организма и не знаеш дали наистина лекуваш нещо или по-скоро влошаваш нешата ...в конкретния случай, проблемът идва от това, че 3,4 ТСХ звучи по един, а 2,6 по доста по-различен начин...най-малкото с оглед, на лечението, което ще предпише...от друга страна, разликата е доста голяма за изследване, чиито параметри са в рамките на грубо 0 - 4 (или 5 при някои лаборатории) единици...ако пък ТСХ беше така непостоянно, не виждам защо ще се изследва - само ТСХ - без другите - редовно на 6 месеца или 1 година, като показател за състояние...не обвинявам никой и не казвам, че тези изследвания са по-добри от другите и т.н....въпросът е, че при подобно разминаване човек не знае на какво да вярва и кое наистина е достоверно...и съм сигурна, че аз не съм единствения подобен случай - за съжаление....  благодаря все пак...

# 398
PurporAnka, sorry за ножа Praynig Моя е вината. Други ме ядосаха, а ти го отнесе Embarassed
Няма лошо да изследваш антителата всяка година. Дори и на половин, докато се уточни какво и що. Просто недей по-често, няма смисъл! По-важно е да си спокойна и да не се тревожиш излишно. Нo ТСХ в началото се изследва по-често, за да се уточни лекарството и дозировката му.

KRASIVIRA , антителата доказват наличието точно на автоимунно заболяване. Има други болести на жлезата, при които хормоните също не са в норама, но те не са автоимунни и подлежат на излекуване, докато при нас е само поддържаща терапията. За съжаление.

Последна редакция: чт, 21 фев 2008, 13:43 от птица

# 399
Zдравейте моми4ета!
Не6то се оплетох с медицинските термини,преди 3 месеца ендокринолога ми пусна изследвания ТСХ,Т3,Т4....антителата с какво се обозна4ават?
В понеделник си 4акам изследванията да видим след приема на елтирокс-а каково става,при мен Т4 бе6е леко зави6ено.
На моменти съм доста нервна и не мога да сваля килограмите,а за цикъла да не говорим,редовно ме посе6тава ама по4ти ни6то няма.
Оплаках се ,малко ми олекна,ама ве4е ми писна.
Лека ве4ер!

# 400
Момичета,здравейте! Да се включа и аз......днес ми поставиха диагноза"струма нодоза",хормон. изследвания са ми нормални,захар-нормални и накрая излезе на ехографа-кистаденом......моля някой да сподели ако знае нещо защото ще се побъркам,а трябва ли непременно да лягам под ножа? Sad

# 401
  • ВАРНА
Момичета,здравейте! Да се включа и аз......днес ми поставиха диагноза"струма нодоза",хормон. изследвания са ми нормални,захар-нормални и накрая излезе на ехографа-кистаденом......моля някой да сподели ако знае нещо защото ще се побъркам,а трябва ли непременно да лягам под ножа? Sad

извинявам се за невежеството си, но това какво общо има с автоимунния тиреоидит на хашимото?

# 402
Ако съм объркала темата то моля за извинение но ми казаха че имам Хашимото

# 403
valinaia, не си объркала темата! Аз нищичко не знам за заболяването струма нодоза, дори прочетох за него заради теб, но малко инфо открих за сега  Rolling Eyes Явно е много вероятно да се наложи да легнеш под ножа, но пък попаднах на постове с много добри отзиви за след операцията. Мисля, че си първата с тази особеност в тази тема. Късмет!

# 404
valinaia, аз съм оперирана преди 3 години и сега се чувствам много добре.Всичко минава , не се тревожи , дори белега ми вече трудно се забелязва. Не отлагай, това е моят съвет!

Общи условия

Активация на акаунт