Някой знае ли нещо за автоимунния тиреоидит на Хашимото

• 135 519
  • 467
  •   1
Отговори
# 105
  • София и там където не се пуши
Здравейте, и аз съм прясна по темата... Още не е потвърден съвсем, щото не съм направила изследванията FT3 и анти TPO. Имам само резултатите от FT4- 13.31 pmol/l  и TSH с много ниска стойност 0.12 uIU/ml. лекарката каза че въз основа на това не може да даде твърда диагноза за тиреоидит на хашимото, но според ехографията също има нарушения..няма възли, но била нехомогенна и на петна..
Кажете ми какво следва ако се докаже тази болест? ще влияе ли на възможността ми за раждане, на 30 год съм...

Специално за раждането, на днешно време раждат дори с оперирана щ. жлеза

# 106
BinPin
Прочетох за СИОФОР в google, това е лекарство за диабетици, как така го взимате и как възможно да го предписват при диагноза Хашимото? Rolling Eyes newsm78

# 107
Сиофор (Метфогама) не го предписват при Хашимото, а заради страничните последствията от него - повишеното тегло, невъзможността то да се коригира и нормализира, независимо от спазването на диета, развиването на инсулинова резистентност и съответно опасността от появата на диабет тип 2! Предписва се не при висока кръвна захар (мисля, че при по-високи стойности се предписват други лекарства), а при висок инсулин и ИРИ. Не влияе директно на кръвната захар, а на инсулина, по-точно регулира производството и работата му.  Иначе казано, подпомага възстановяването на нормалния цикъл - хранене, глюкоза, инсулин, поемане на глюкозата от клетките, с което улеснява, нормализира и ускорява обмяната на веществата.

# 108
  • Sofia, BG
Чак сега ми стана ясно, много благодаря, птицо!   bouquet
Мен също много ме вълнуваше този въпрос, защото имам наднормено тегло и лекарят ми каза да си изследвам няколко неща, вкл. и за инсулинова резистентност – той ми обясни подробно, но аз като чух някъде из обясненията да се споменава думата ‘диабет’ и така се шашнах, че ми стана пълна каша!  #Crazy
Да разбирам ли, че инсулиновата резистентност все още не означава диабет?? И най-вече може ли да се коригира, или и за нея като при Хашимото се пият лекарства до живот?  Tired

# 109
Инсулиновата резистентност не означава диабет, но има опасност да го развие, ако се проточи дълго време.  Може, разбира се, и никога да не се стигне до там, но опасността била реална, особено при наличие на наднормено тегло или затлъстяване. Лекарството, както вече казах, подпомага работата на инсулина. В общи линии ми обясниха (и разбрах) следното - когато се храним се повишава глюкозата. Панкреасът изработва инсулин, чиято задача е да доведе тази глюкоза до клетките и да ги "отвори", за да я приемат. При инсулиновата резистентност по ред причини клетките не разпознават инсулина и не реагират на него. Глюкозата не се понижава, панкреасът изработва все повече и повече инсулин и се натоварва, а неприетата глюкоза се натрупна като сланинки. Лекарството подпомага нормализирането на целия този процес. Ако се постигне нужното отслабване, било възможно тялото да започне и само да се справя. Да се възстанови сцеплението, така да се каже.

AleJul,  Wink
Какви са резултатите (стойностите на хормоните) от изследването на майка ти?

Последна редакция: чт, 19 юли 2007, 18:38 от птица

# 110
След като започнах да пия L-thiroxin, стойности на ТSH варират от 36 до 0,051. Обърнах внимание, че много от Вас пият аспирин протект, някой ще може ли да ми каже с какво той може повлияе на болни с Хашимото?  Rolling Eyes

Окси, как така варират от 36 до 0,05? За една година би трябвало да се нормализират и да бъдат горе-долу постоянна величина newsm78

За аспирина и аз се чудя. За пръв път чувам за него от вас.

# 111
  • Sofia, BG
Благодаря още веднъж, сега като си пускам тези дни изследванията няма да изпадна в паника, ако не са съвсем в норма! Че направо ме беше страх да се изследвам...
От написаното от теб разбирам, че хора, които имат само наднормено тегло или затлъстяване, без някоя съпътстваща болест също са изложени на тази опасност?  Thinking

# 112
Там е проблемът, че наднорменото тегло и затлъстяването, самите те (!), водят до появата на съпътстващи болести! Затова трябва да отслабнем на всяка цена (а всяка от нас тук, уви, знае колко е трудно и то не защото сме несериозни!). При нас не става въпрос за свалянето на 5 кг, защото поличката ни е опъната, а на много повече, за да не си навлечем куп други проблеми! Казват, че дори и 5% свалено тегло, подобрява състоянието на организма.

Прави си изследванията и не се притеснявай! От друга страна, и да има нещо, по-добре е да се хване навреме и да се вземат адекватни мерки!
Успех  bouquet

# 113
Аспирин протект (най често) се изписва заради завишените антитела. Това е нормална практика напоследък по мои наблюдения и четене на форуми. Аспирина един вид 'разрежда' кръвта и я 'изчиства' от антителата много некомпетентно казано.

BinPin
Прочетох за СИОФОР в google, това е лекарство за диабетици, как така го взимате и как възможно да го предписват при диагноза Хашимото? Rolling Eyes newsm78
Да наистина, като прочете човек 'диабет' и се стряска.. точно така реагирах преди няколко години когато ми изписаха Сиофора. Птица добре е обяснила защо се пие.

Инсулинова резистентност се изследва със захарно обременяване - изследва се кръвната захар сутрин на гладно, пие се глюкоза и след 2 часа пак се изследва кръвната захар, за да се провери какви са стойностите след 'обременяването'.

# 114
Там е проблемът, че наднорменото тегло и затлъстяването, самите те (!), водят до появата на съпътстващи болести! Затова трябва да отслабнем на всяка цена (а всяка от нас тук, уви, знае колко е трудно и то не защото сме несериозни!). При нас не става въпрос за свалянето на 5 кг, защото поличката ни е опъната, а на много повече, за да не си навлечем куп други проблеми! Казват, че дори и 5% свалено тегло, подобрява състоянието на организма.

Прави си изследванията и не се притеснявай! От друга страна, и да има нещо, по-добре е да се хване навреме и да се вземат адекватни мерки!
Успех  bouquet

Заставам зад това мнение и аз! На наднорменото тегло трябва да се обръща внимание, и не на първо място заради естетичния вид (в което няма нищо лошo), а най-вече заради здравословния статус. В много случаи зад наднорменото тегло се крият ендокринологични проблеми, които биха се задълбочили ако не се следят. Такъв случай е и диагнозата Хашимото.

# 115
Здравейте, и аз съм прясна по темата... Още не е потвърден съвсем, щото не съм направила изследванията FT3 и анти TPO. Имам само резултатите от FT4- 13.31 pmol/l  и TSH с много ниска стойност 0.12 uIU/ml. лекарката каза че въз основа на това не може да даде твърда диагноза за тиреоидит на хашимото, но според ехографията също има нарушения..няма възли, но била нехомогенна и на петна..
Кажете ми какво следва ако се докаже тази болест? ще влияе ли на възможността ми за раждане, на 30 год съм...

Готови са изследванията и на останалите показатели- FT3 3.79 pmol.l и аТРО 597 U/ ml при макс стойност 60! Изписаха ми L-thyroxin 50 като първоначална доза..
четох за килограмите-какъв е риска да ги повиша с приемането на този хормон?

# 116
По принцип от Тироксина не се дебелее, а обратното. Като набавя липсващия хормон, той нормализира метаболизма. При теб обаче нещата са разместени, така че не знам.

# 117
Момичета ,привет
предписаха ми ЦЕФАЗЕЛ
пила ли е някоя от вас селен и наистина ли помага за намаляване на
 увеличените антитела  при Хашимото

# 118
# 119
  • Sofia, BG
Тъкмо за това питах в съседната тема! Каква е дневната препоръчителна доза на селена при Хашимото? На мен лекаря не ми ги изписа, но все пак ще го пия. Нещо бях чела и за цинк, че е хубаво да се приема.. Thinking
Уф, днес бях на ендокринолог и се сетих какво трябва да питам чак когато си тръгнах..Ама така е, като се правих на голяма разбирачка  Mr. Green – за всичко, което започваше да ми обяснява бях подготвена – чела, научила  book. Даже не ми каза кой точно медикамент да си купя, само схема на дневните дози ми даде. В аптеката се колебах м/у еутирокс на Мерк и Л-тироксин на Берлин-Хеми, но в крайна сметка няма никаква разлика и си взех втория.

Общи условия

Активация на акаунт