Мами вегетарианки, да се преброим и споделим.

• 44 191
  • 788
  •   1
Отговори
# 720
Моля кажете ми какво правите, когато дето тръгне на детска градина, а там неизменно им дават месни манджи, какъв е шансът да се избегне това?
Може да пробваш да говориш с директорката за вариант да не му се дава месо. Или пък да го запишеш на частна детска градина. В София има една, в която всички се хранят вегетариански. Има и една, в която се съобразяват с желанието на родителите относно храненето на детето. Може и да го дадеш на занималня където всяко дете си носи храненето за през деня.

# 721
  • София
Жени, има сладолед без млечни в CCS (търговския център срещу х-л Хемус) , на щанда с мнооогото сладоледи (забравих коя е фирмата), между другите заведения за бързо хранене. Харесват ми, като за 2 пъти в годината. Има 3-4 вида.  Ако след тях опитам този, който синът ми си е избрал, направо не се търпи от промишлен, "истински" вкус на сметана (като в бисквитите Житен дар). Персоналът гледа пренебрежително, защото всеки път разпитваме.

Детето ми беше 1 година в държавната, квартална градина и не му даваха месо, само казахме, че сме вегетарианци. Това беше достатъчно. (не и пред мед. сестрата обаче).

Последна редакция: чт, 14 авг 2008, 23:47 от ОП

# 722
  • София
Моля кажете ми какво правите, когато дето тръгне на детска градина, а там неизменно им дават месни манджи, какъв е шансът да се избегне това?
Може да пробваш да говориш с директорката за вариант да не му се дава месо. Или пък да го запишеш на частна детска градина. В София има една, в която всички се хранят вегетариански. Има и една, в която се съобразяват с желанието на родителите относно храненето на детето. Може и да го дадеш на занималня където всяко дете си носи храненето за през деня.

JeniB,
моля те,

кажи кои са тези детски заведения. На мен още ми е рано да мисля за детска вегетарианска градина, но времето си минава.

# 723
JeniB,
моля те,
кажи кои са тези детски заведения. На мен още ми е рано да мисля за детска вегетарианска градина, но времето си минава.
Ми едната е http://www.zlatno-zrantse.bg/. Тя е валдорфска и всички ядат вегетарианско.
За другата беше писал един татко в един веге форум. Поне той беше казал, че се съобразяват с различни хранителни навици на децата. Ето поста му http://clubs.dir.bg/showthreaded.php?Board=vege&Number=19480 … amp;view=&sb=

Предполагам, че има и други. Просто не съм чувала за тях. Трябва да се позвани и да се попита и по другите места.
Ако някой има инфо и за Пловдив да сподели, че аз от скоро живея тук. Simple Smile
Жени, има сладолед без млечни в SCC , на щанда с мнооогото сладоледи (забравих коя е фирмата). Харесват ми, като за 2 пъти в годината. Има 3-4 вида.  Ако след тях опитам този, който синът ми си е избрал, направо не се търпи от промишлен, "истински" вкус на сметана (като в бисквитите Житен дар). Персоналът гледа пренебрежително, защото всеки път разпитваме.

Хех заинтригуваме. Това в Пикадили ли? Може ли да кажеш на коя фирма е? Предстои ми отиване в София та ще отида да проверя Simple Smile

# 724
Изборът да си вегетарианец/месоядец/суровоядец/какъвто-и-да-е-ядец не би ли трябвало да се направи от самия човек, а не да се налага от "модерно-мислещата" му майка?
Да, това е възможно ако детето има избор. Ние не ограничихме по никакъв начин синът ни, но му предоставихме всякакви кълнове и ядки. И той избра тях (виж предишния ми постинг за кълновете)

# 725
Изборът да си вегетарианец/месоядец/суровоядец/какъвто-и-да-е-ядец не би ли трябвало да се направи от самия човек, а не да се налага от "модерно-мислещата" му майка?

1. Докато аз нося отговорността, аз взимам решенията.
2. Вегетарианството хич не е модерно. Изтокът има доста по-стара школа на мислене от запада. Просто нашият свят чак сега открива някои азбучни истини. И за протокола доста хора не ядат месо не по причини тип "горките" животни, а за да защитят здравето си. За ефекта от яденето на кланично месо върху физиката и психиката имаш ли нужда да ти обяснявам.

# 726
Цитат
И за протокола доста хора не ядат месо не по причини тип "горките" животни, а за да защитят здравето си. За ефекта от яденето на кланично месо върху физиката и психиката имаш ли нужда да ти обяснявам.

NadG, в грешка си нещо. На изток причините са смесени - "кравата ми е свещена" и "не е полезно". В западната цивилизация, по-големият процент от вегетарианците са такива заради "горките животни". Има статистики - провери.

Семейството ми е вегетарианско поради "горките животни". Веганството обаче ми се струва сурово и трудно за мен. Аз съм отрастнала с кашкавали и сирена и не искам да се отказвам от тях. Още повече, че нито са вредни за моето здраве, нито застрашават живота на "горките животни".

Иначе с първа точка от постинга ти съм абсолютно съгласна. И моите деца ги чака същото - докато са под моя покрив и аз плащам храната - месо няма да ядат.

Имаме няколко приятелски семейства с малки деца (бебета до 6 годишни) и мога да уверя майките, които са "за месото" без да са прочели колко "полезно" е то, че тези деца са по-здрави от връстниците си. Както и да е...

# 727
Аз съм почти веган (чат-пат ям кисело мляко и масло, други млечни не понасям) по лично вкусово усещане; съпругът ми е месояден. На детето обаче ще оставим само да избере какво иска да яде, когато е достатъчно голямо да направи този избор. В този смисъл пюрета от телешко и мачкан жълтък няма да предлагам. Когато може да дъвче пържола, да заповяда! Но ще направя всичко възможно да го опазя от захарта и солта и всичката джънг-фууд, дето майките си умират да дават на децата по градинките - бисквитки, вафли, зрънчовци, солети, чипсове и разтворими сокчета. Месото може и да не е толкова лошо, но химията в храната Е.
А що се отнася до храната в детската градина, е там ще е много трудно, но не и невъзможно да се повлияе. Все пак има дечица с хранителни алергии, които също ходят на детска градина. Достачъно ще да е да се намери отзивчив лекар, който да даде "бележка" за съответна хранителна непоносимост/алергия и едва ли някоя "госпожа" ще иска да рискува.

# 728
А какво 6те кажете за вси4ки химии, с които за сажаление тъп4ат плодовете и зелен4уците, не е ли ужасно 4е децата ще наследят свят, в който по4ти нищо ве4е не е истинско?
А не стига това, ами и от всякъде ги бомбардират с реклами на всякакви боклуци.
Ве4е сериозно взех да се замислям как да гледам детото си по дале4 от комерсиалния свят, някаде на село може би поне лятото и по възможност в планината(Рила е любимата ми)

# 729
... сериозно взех да се замислям как да гледам детото си по дале4 от комерсиалния свят, някаде на село ...

За мен това е крайност. Да се върнем в пещерите по тая логика.  ooooh!
Възползвам се максимално от комерсиалния свят, който освен химичните храни предлага и органик, био, пазари на производители, машини за гледане на кълнове (справка постингите на Людмил) и не на последно място интернет, от където голямата част от нас черпят информация.
Какво трябва да работи човек, за да си позволи половин година да си гледа детето на село или в планината?!  newsm78
Да копае в градината и да сади домати?! Това драстично би променило качеството ми на живот - ако аз не съм щастлива и детето ми няма да е.

hvarchanova, не се засягай. Нищо лично!  Peace

# 730
Наскоро бяхме на по4ивка, само с таткото и обикаляхме езерата Рилските и покорявахме върхове Wink , от как се върнахме в града не мога да спра да мисля за планината, мисля 4е истинското щастие е възможно единствено 4рез връзката с природата, която за съжаление сме забравили...
Единствено там е и изворът на здравето и живота, мога да кажа 4е няколко излета с детето в природата ще са много по добро лекарство от вси4ки прескъпи имуно стимуланти , които не спират да ни набутват по болниците, витамини, които организмът ви не обранботва, за6тото са неестествени, аот храната няма де се изненадам ако мутираме.
Ако 4овек си устрои живота така, 4е да прекарва вазможно най дълго време в природата и не мисля, 4е проблемът е в парите, то това за мен е най добрата рецепта за възпитанието на децата.
Бих искала да нау4а сина си на две неща които са безценни- да се храни правилно и да оби4а природата, дори на нищо друго да не го нау4а, това му е достатъ4но, за да е щастлив.

# 731
  • София
Цитат
...
NadG, в грешка си нещо. На изток причините са смесени - "кравата ми е свещена" и "не е полезно". В западната цивилизация, по-големият процент от вегетарианците са такива заради "горките животни". Има статистики - провери.

На изток е силно залегнал принципа Ахимса, т.е. ненасилие, а не изброените от теб причини.  Ненасилие, в смисъл че никой няма право да отнема живот на същество, което е родено от майка. А и законът на кармата не се пренебрегва.

Последна редакция: пт, 15 авг 2008, 22:08 от shivani

# 732
Наскоро бяхме на по4ивка, само с таткото и обикаляхме езерата Рилските и покорявахме върхове Wink , от как се върнахме в града не мога да спра да мисля за планината, мисля 4е истинското щастие е възможно единствено 4рез връзката с природата, която за съжаление сме забравили...
Единствено там е и изворът на здравето и живота, мога да кажа 4е няколко излета с детето в природата ще са много по добро лекарство от вси4ки прескъпи имуно стимуланти , които не спират да ни набутват по болниците, витамини, които организмът ви не обранботва, за6тото са неестествени, аот храната няма де се изненадам ако мутираме.
Ако 4овек си устрои живота така, 4е да прекарва вазможно най дълго време в природата и не мисля, 4е проблемът е в парите, то това за мен е най добрата рецепта за възпитанието на децата.
Бих искала да нау4а сина си на две неща които са безценни- да се храни правилно и да оби4а природата, дори на нищо друго да не го нау4а, това му е достатъ4но, за да е щастлив.
Преди да се роди Самуил аз и жена ми се решихме на тази крачка - да отидем по-близо до природата, в къща с градина, откъснати от градската шумотевица и много свободно пространство. Намерихме една такава, сгушена в хълмовете край Търново, заобиколена от лозя и градини.

С присъщата си наклонност да копира, Самуил иска да върши всичко, което ние правим в градината, у дома. Любимите му играчки са мотичка, трион, чук, брадва... Иска да мели с мелничката жито, да подрежда дърва, да помага, когато ремонтирам колата и т.н. Всъщност парите наистина не са проблем, ако сте готови да отдадете повече от себе си. Природата ще да ви даде много неща, за които иначе ще трябва да работите за да ги купувате - дърва за отопление, плодове, билки, гъби, зеленчуци и какво ли още не. Ние живеем така вече 5-та година.

Излишно е да казвам, че детето по цял ден шета из градината по голо дупе и босо. Пък и не скучае...  Wink

# 733
А какво 6те кажете за вси4ки химии, с които за сажаление тъп4ат плодовете и зелен4уците, не е ли ужасно 4е децата ще наследят свят, в който по4ти нищо ве4е не е истинско?
А не стига това, ами и от всякъде ги бомбардират с реклами на всякакви боклуци.
Ве4е сериозно взех да се замислям как да гледам детото си по дале4 от комерсиалния свят, някаде на село може би поне лятото и по възможност в планината (Рила е любимата ми)

В това е разликата между теб и мен. Аз харесвам света, в който живея. Много го харесвам. С цялата му агресивност, енергичност и изява на силата. Това какъв свят щели да наследят децата ни ми е някъде на нивото на детска приказка. Ученето на някого кое е добро и зло изобщо не ми е заради някакво мъгляво бъдеще, а заради усещането за ценности на този човек в днешния ден, включително на това дете.

А за изтока и запада - събрах в един пасаж две мои мисли и това се получи  #Crazy. От една страна исках да кажа, че неяденето на месо изобщо не е модерна западна приумица, а от друга - че хора като мен не ядат месо единствено поради разбирането си за неговата неполезност (кланичното месо, което се продава масово). Аз не съм от хората, които щадят горките животни. Няма да направя нищо лошо на някое живо тварче ей така от лошо сърце, но за мен Господ е дал тварите за храна на хората.

# 734
Да света е прекрасен със симпати4ните ауспуси които ежедневно изди6ат смрадта си то4но в лицето на сина ми, когато преси4ам улицата, със приятните шофьори, които не само не спират да ти направят път, но те псуват, за6то им пре4иш на световно зна4имите зада4и, които са се втурнали да вършат, с 4алгата, която ти гали душата, със строежите, които нежно жужат то4но до прозореца на спалнята ти.
Не мисля 4е са останали много хора, на които да им пука особено за ценности в нашето забързно време, когато хората нямат време да се замислят за тези неща, трябва непременно да се слу4и нещо драсти4но в живота им, за да се замислят, но тогава ве4е за сажаление е твърде късно.
Колкото до месото, то наистина е отрова, но за6то да си затваряме о4ите  за нещастните животинки, които се жертват за да нахранят хората. 4овекът е егоист, това е  изна4алната му природа, но нима това е нещо с което трябва да се гордее?

Общи условия

Активация на акаунт