Отговори
# 150
Аз си поживях близо 30 години с камина и сега ми липсва само за Коледа ( че нямам къде да сложа чорапите). Вода, с обратна осмоза сме, а навик от Северна Америка ни е водата с лед…. Та, зиме, лете, че и хладилниците ни навсякъде са специални.

# 151
  • София
Имаме камина на вилата и в общата част на горския ни дом. Много е уютно, но е такава хамалогия, че първата я палим само за Коледа, а втората планираме със съседите да я сменим с етанолова и търсим оферти.

# 152
Камината ако е класическа, а не от тези затворените със стъклото, май просто си гори. Технологии няма. Има доста остатъчна пепел. При затворените е вторично изгаряне, третично изгаряне за да седи стъклото чисто, палвно регулиране силата на горене (за да я накараш да гори бавно), малко остатъчната пепел. Доста анджаклами улесняват работата с тях. Но... много пари.

# 153
Само да вметна за камината- пепелта зависи от вида използвана дървесина.
Бор е ад, акация е рай!
В Бг сте по средата,  горе- долу с масовите бук и дъб.

# 154
В Канада едната ни камина беше много интересна. След като свърши горенето, с един бутон се отваря отвор и всичката пепел отива там ( в едно като чекмедже). После отвън се отваря една вратичка и си издърпваш пълното с пепе чекмедже. Адски удобно. Същевременно за запалване се използва вградена запалка с газ ( все едно тръжа с горелки, разположени по пода на камината). Нито пуши, нито нищо. А и чистенето е лесно.

# 155
Ангелче защо не си купиш две бордо красививи вазички стъклени два размера. Ще си ги сложиш на подходяща светлина и на умът ти ще му се 'начеше крастата'

# 156
Ооо нямам търпение да си ремонтораме къщата на село и да си сложа камина ...никакви хамалогии не ме плашат.
В апартамента имам електрическа ,много си я харесвам и паднат ли градусите си я пускам .

# 157
Като човек, който през по-голямата част от живота си е робувал на котел на твърдо гориво, направо припадВам като ви чета. Толкова сте сладки Simple Smile Камина в моя дом - само през трупа ми.

Червеният тостер обаче е жесток! Добре, че не съм го виждала на живо, защото щях да го отнеса и на двойна на тази цена.

Много искам да си оправя гаража. Искам да стане като от американските предавания за реновиране. Само дето не е за 2-3 коли, а само за една и това много ограничава полета на въображението. И от друга страна, вчера с ужас установих, че строителните материали са поскъпнали над 3 пъти за година. Едно лепило, което купувах за 8,70 и ми се струваше кожодерско скъпо, вчера го видях за 36 лв торбата. И май приключих с амбициозните планове за разкрасяване на тавани, мазета и гаражи.

# 158
  • Glasgow
Аз имам страх от камини след ужасен пожар от камина преди години на работното ми място (хотел в планински курорт).Години наред след това по тренингите за пожарна безопасност ни даваха за анти-пример😅🙈 Дори чувствам безпокойство като съм в помещение с "истинска" камина.

# 159
В жилището на село имаме камина на дърва. Вярно не я чистя аз, но не виждам чак кой знае каква хамалогия да се изчисти пепелта и стъклото със специален препарат. През зимата, когато сме там, я палим всеки ден, уютно и приятно е. И е много красива.

# 160
  • София
Ангелче защо не си купиш две бордо красививи вазички стъклени два размера. Ще си ги сложиш на подходяща светлина и на умът ти ще му се 'начеше крастата'
Нямам къде да слагам вазички, нито ползвам вазички😂 иначе гледам аз разни цветни огромни стъклени вазища и въздишам, всъщност истината е, че обичам цветно стъкло. И умирам да гледам как се изработват стъклени съдове😂 кротко си купувам разни разообразни чаши и буркани вместо вази и маси.
За масичката иначе просто исках бордо, керемида или оранжева... Накрая ще си купя нещо дървенко и ще си го боядисам. Сега имам и др мания.. Саксии... Особено огромни, заканила съм се, че като оправим стълбите към двора ще си купя от двете страни да сложа по една голяма красива керамична, рзлични, само нямам идея какво точно бих посадила там... 🤷‍♀️ 😂 Че е и сянка. 😀 Но саксии ще има.

# 161
  • Велики Преслав
Доколкото чета, хората които не се “плашат” от хамалогията, са толкова смели, защото не им е опирала до главата.
Работата не е само чистене на пепелта.
Ако дървата идват на трупи има рязане, цепене, пренасяне, подреждане. Айде ако си купите готови нарязани има само прибиране и редене. За камина минава номера, но за котли на твърдо гориво, дървата, които се цепят машинно не вършат работа.
От там чистене на пепел, почистване на димоотводи, годишно (или ако се горят мокри дърва (което не е правилно) на 6 месеца) почистване на комина, даже, ако трябва да сме точни и да се преглежда какво е състоянието му, защото неизмазан комин от тухли или блокчета е предпоставка за пожар на покрива от искра, изляза от някоя дупка между редовете.

А и опушване на стените. Имали сме камина, голяма, всяко година се боядисва заради нея. Сега като я няма, положението е съвсем друго.

Така че, не свеждайте хамалогията до чистене на една пепел.

Последна редакция: чт, 28 май 2026, 10:18 от Васил Василев

# 162
  • Glasgow
Точно от не добре почистен комин (или димоотвод? като взрив беше) се подпали хотелът, дето споменах по горе. А не е като да не се е почиствал. Горяха апартаментите на последния етаж, застрахователят се запъна, защото не е била спазена профилактика, отделно колегите в паниката взели грешния пожарогасител, докато дойде пожарната.
Имитационните ми харесват, изглежда уютно дневна с камина.

# 163
  • Велики Преслав
Ние имаме панелка на 5 етаж (последен) строена някъде началото на 80-те. Всички подобни на нея имат ревизии долу в мазите за почистване на коминското тяло отдолу. Та на нашия някой “интелигентен човек” я беше премахнал. С годините саждите са се трупали и стигнали до розетката на 1 етаж. 3 пъти се запалва и накрая ни актуваха. Но странични инциденти е нямало. Иначе другия случай беше, че един възрастен господин, сложи толкова нафталин за да го изчисти, че в крайна сметка от силния огън в тялото ни се запалиха шкафчетата в кухнята. Избило капака на розетката най-вероятно.

# 164
  • София /Абсурдистан
А с пелети не е ли по-лесно?

Общи условия

Активация на акаунт