Консултация с логопед - 2 тема

• 91 944
  • 308
  •   1
Отговори
# 180
ей, това май е моята тема Simple Smile
търся си логопед, който да има някакъв опит в работа с деца след уранопластика на небцето и да е склонен да работи с малко дете - на 3 години.
благодаря   bouquet

# 181
Аз така и не намерих в нашия град такъв логопед. Имаме логопед и много се надявам да се справи и да експериментира успешно.

# 182
Здравей dantelini,
без консултация, мога да ви отговоря, но не мога да кажа нищо за дъщеря ви.
Едва ли...
досега не е казала нищо.
- със сигурност нещо казва и не е задължително да прилича на дума, в смисъла, който вие влагате. Това, което е по-важно в момента е доколко ви разбира и как комуникира и играе с вас и околните. Това, което описвате, ме кара да си представям едно много тихо дете... Ако действително не издава никакъв звук, сричка или друго, освен "айде", със сигурност се нуждаете от терапия.
Местенето на устата най-вероятно е първично подражание на вашите движения, особено ако ви гледа в същия момент и обикновено води до опити за произнасяне на части от думата. Понякога детето има нужда от няколко дни да опита и после да вложи и звук. Всяко дете е различно и оттук - хипотези за вашето - безброй.
Не се притеснявайте излишно, а потърсете консултация - така ще получите и повече информация за начините за стимулиране на вербалните умения.
 Flutter

# 183
Много благодаря Katosun,
А бихте ли могли да ме насочите съм логопед, който работи с деца под годинка (от София сме)

# 184
Да ви пусна линк и тук към сканирани рецепти за пластелини и стимулиране на "злояди" деца.
Това е от програмата на сина ми който е със СИД:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=108366.msg6687013#msg6687013

Ако някой има време - преведете го моля, мисля, че часта за "злоядите" деца има много полезни неща. И да, разрешавам на всеки да го ползва както иска и да го дава на когото иска Simple Smile Само и само ако може да помогне на повече деца.
Към това имам и програма с упражнения, разработена специално за сина ми - нея няма да дам - това е нещо което терапевта/логопеда/ би трябвало да изработи специално за всяко дете според нуждите. Но просто като насока, мисля, че е полезно за всички Embarassed

# 185
[desi] , страхотен е материала - много ти благодаря и като специалист и като майка.  bouquet
Дано да е полезен за повече хора, а за индивидуалните програми си права Naughty... дано пък повече колеги проявят интерес да се занимават с такива неща.

# 186
Здравейте, искам и аз да попитам нещо. Спомням си, че преди време някъде гледах някаква таблица средно колко думи трябва да употребява детето на съответната възраст. Но не мога да я намеря сега, ако някой се сеща за какво говоря нека ме насочи къде да търся

# 187
# 188
Благодаря много за бързия отговор   bouquet

# 189
  • София, в офиса
ей, това май е моята тема Simple Smile
търся си логопед, който да има някакъв опит в работа с деца след уранопластика на небцето и да е склонен да работи с малко дете - на 3 години.
благодаря   bouquet

в кой град моля се търси логопед? Не са много тези които работят в малка възраст, особено с проблеми на небцето, но все пак

# 190
Здравейте,
за първи път се включвам във форума и дано не объркам нещо  Embarassed
Моето момченце е на 3г. и 11дни, много рано започна да бърбори и доста добре се справя с говоренето, разказва приказки на мен и на играчките си доста думички употребява, става за събеседник. Имаме проблем с изговарянето на буквите "г" и "к", за сега "р"-то не го броя, защото аз късно съм го казала (не знам на колко год. съм била, но си спомням, че беше на една нова година). Нещо почнах да се притеснявам за този му проблем, в къщи ме успокояват, че бил малък, но аз не съм на това мнение.
Моля посъветвайте ме нещо, ние сме от Стара Загора и когото и да питам за добър логопед, всички вдигат рамене.

# 191
Прегледах темата и се насочих към центъра зо логопедична и психологична помощ, но преди това искам да разбера някой неща. Синът ми е на 1г. и 7 м. от няколко месеца казва ма-ма или ам, ко-ко и някакви други звуци, най-вече когато се занимава, но думички или изречения не. Разбира ме, търси определени предмети, но ако иска нещо предпочита да мрънка и да ме дърпа в съответната посока и аз по подразбиране му подавам желаната вещ. Трябва ли да се правя, че не разбирам или да повтарям желаната дума, за да се опитва да я произнася? Как протича прегледа от логопед и психолог, в каква обстановка и т.н. ? Питам, тъй като до сега сме били три пъти в болница и макар там да се държа добре, ми се струва, че се е травмирал, когато види бяла престилка започва да плаче, така е и към някой хора. Безпокоиме, че ако се получи така няма да успее самият лекар да направи преценка, съответно той няма да каже нищо, а само ще се разстрои.

# 192
Здравей zed1110,
за "Р" наистина може да се почака и още, но "К" и "Г" би трябвало да ги има отдавна. Това са звуци, които са първите бебешки вокализации, провокирани от най-честото и силно движение в първите месеци - сукането и гълтането. За да ви се даде добър съвет е най-подходящо да се види детето, но ако не може да дойдете до София, напишете подробности.
За получаването на тези звукове в логопедичната терапия се използват различни подходи, но в по-малката възраст, най-ефективни са масажите, провокиращи оралната моторика и лицевата експресия. Малко сложно е да се обясни по интернет, защото трябва да се направи индивидуален комплекс спрямо всяко едно дете, за да може да са най-ефективни. Това зависи и от вида на проблема и поносимостта на детето. Изисква се търпение, може да се обучи родителят и да ги прави и в къщи. Също така може да започнете с имитиране на кашляне и гаргара, имитация на различни животни и явления, които наподобяват звуковете.
На мнение съм, че трябва да се консултирате, защото не винаги нещата се оправят от само себе си. Опитайте първо вкъщи, без да го насилвате и пишете впечатления...
 Flutter

# 193
Прегледах темата и се насочих към центъра зо логопедична и психологична помощ, но преди това искам да разбера някой неща. ... ...Трябва ли да се правя, че не разбирам или да повтарям желаната дума, за да се опитва да я произнася? Как протича прегледа от логопед и психолог, в каква обстановка и т.н. ?...
Здравей siren,
Понякога и това да се правите, че не разбирате може да се прилага, но не само и не изолирано. Стимулирането на вербалността при малките деца е доста комплексен и етапен подход, който не се прилага само в определени ситуации, а става начин на общуване и променя цялата ситуация при комуникацията през целия ден. Всеки ден. Не само от страна на майката или терапевта, а от всички, които общуват с детето.
При всички случаи е добре, че сте решили да се консултирате, но не ми стана ясно, за кой център говорите и не мога да опиша конкретни условия, но прегледът от логопед и психолог е насочен към опознаване на детето, родителя и ситуацията, която ви тревожи. Би трябвало обстановката да е максимално предразполагаща за детето...
Успех. Flutter

# 194
Спрях се на център "Пумпелина", разбирам че процесът на кумуникация е труден и изсква много постоянство, но в нашият случай се наложи да тръгна на работа, когато стана на 1 г. Две седмици го гледа баща му, след това едната баба, която повече гледа телевизия, отколкото да се занимава с него, той се травмира от това-не искаше да приема храна от нея, не и даваше да го доближи или да седне до него, постепенно свикна. После го гледа и другата баба.....и при всяка промяна, плачеше и не даваше да го доближат, за това мисля че до голяма степен и това му се отрази и не говори толкова.

Общи условия

Активация на акаунт