Натурална закваска за хляб, или хляб с квас – СЕДМА ТЕМА

• 1 580
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Днешният хляб стана повече от чудесен. Нахраних кваса изцяло с ръж и се отплати веднага.

# 16
  • Berlin
Хубаво хлебче! Така изведнъж ли с ръж или постепенно?

Какво мислите или как правите хляб за един ден? Предполагам след оформянето вместо в хладилника ще оставим навън пак и за какво се следи по-точно, за да разберем кога ще е готов за печене? Нещо останахме без хляб и ми се иска да изпека довечера вместо утре.

# 17
  • Sofia
Хубаво хлебче, Джой!

Абс, относно какво мисля - хлябът за един ден е по малко полезен от другия.  Иначе е с по крехка коричка.
   Приготвя се по същия начин, само е разбира се с повече квас - 30-40%, зависи колко е топло в дома. Втасва добре, оформя се и се поставя във форма (ако ще е тостерен) или в банетон.  И ако се прави един грамаж +/-  до 50г  и в един и същи банетон/форма, то се свиква колко трябва да го пълни, когато е добре втасало тестото.  Ако се оформи добре втасало,  престоява в банетона /формата още около 30-60мин.  и се пече.  Ако е бил в банетон и се иска разрез, се поставя за 1-2 часа в хладилника или за 20-30мин. във фризера, за да  се стегне, реже се и се пече.  
Ако искаш от сега (10ч.) за вечеря да е, ползвай дори 50% квас (ако имаш  толкова  некисел остатъчен...).

# 18
  • Berlin
Мерси! Нито нормален, нито остатъчен имам толкова, но ще се придържам към по-дългия начин, да съм си сигурна, че е минало достатъчно време. Това с полезността малко ме притеснява, честно казано, да не стане недовтасал хляб.
Иначе имам точно 110г квас сега, 100г ще ползвам сега и 10г да ми останат. Живея на ръба.Smile Гледам да не отделям много и да си го ползвам всичкия. Снощи го захраних към 23:00, с 1:5:5 и сега още го чакам да стане хубав и да го сложа към водата и брашното. То си е и хладно при нас тия дни.
С остатъка правих палачинки, малко по-плътни и дебелички, доста добре се получиха.

Последна редакция: пт, 05 юни 2026, 10:37 от abs

# 19
  • Sofia
Аз все още се възползвам от подходящите нощни температури за любимата ми дълга автолиза.  
Хлебчето ни е с 12.30часа  нощна автолиза със 79% студена вода. Брашната са Манитоба, Семола и пз ръж (на траките). Сутринта имах развит глутен и с кваса (15%) добавих още малко вода, а след това  и по 2% сол и олио и крайната хидратация е 85%...  4 вътрешни сгъвания - 30-30-45-45 и пасивно втасване. Насипна ферментация - 8часа и 16 часа хладилна.

Готовият квас

Пълен банетон, както си трябва. Simple Smile

# 20
  • На брега на реката
Ех, че разкошно..., да му се дояде на човек.

Моренка, исках да те питам за кваса.
С какво брашно е най-добре да го подхранвам, с повече или по-малко протеин?

Успях да го обърна да е с бяло брашно /беше к ПЗ/,  но се чудя, да продължа ли това за баница или да взема по-слабо?
Извинявай за тъпите въпроси.

# 21
  • Sofia
Благодаря, Буболина!
Няма глупави въпроси, просто си начинаеща, каквито всички сме били. Simple Smile
По добре е с високопротеиново брашно (точно сега, лятото то ще ферментира по бавно и по-дълго би запазвало пик от нископротеиново брашно)... и е добре (ако може да си го набавяш) да смениш баничното с 'пица" на София мел, понеже се предполага, че е без добавки.
Не знам на колко е квасът ти, ако е млад,  брашното се сменя постепенно.

# 22
  • На брега на реката
На месец и половина е и го смених постепенно, получи се.
Точно на София мел за пица ползвам и така ще продължа още малко и после в хладилника, защото меся много рядко.

Ти си писала, че го гледаш на плота,  а когато пътуваш, как се справяш?
Предстои да отсъствам за 3 дни и се чудя дали да го прибера в хладилник?

# 23
  • Sofia
За 3 дни и аз ще пътувам утре следобяд, та  утре сутринта ще  го нахраня 1:1:1 и след 2часа ще го прибера в хладилника до неделя вечерта.   За  10дни също съм го оставяла със съотношение 1:3:3 - това за пътуване в чужбина, а в БГ обичайно си го нося с мен. 
   Гледам го на плота, но в такива  случаи престоява в хладилника. Simple Smile  И това защото още не съм си изсушила...

# 24
  • На брега на реката
Благодаря,  Морена!
В страната ще съм, но няма как да си нося животинката с мен, та я мислех, но ще направя като теб и после пак ще си я гледам на плота.

# 25
С хляба не сполучвам, но все още успявам да го задържа , сахраня кваса Simple Smile
Добавям в баници, рогчета дори активен .
Меся мекици-малко жилави ми станаха, но много вкусни, Дали по принцип стават жилави или е грешка, че не сложих и кисело мляко със сода. Понеже когато правя с мая мекици и ги оставям да пренощуват в хладилника винаги слагам кисело мляко и сода за хляб и стават перфектни.
Ще пробвам и солети с остатъчен квас и крекери.    https://receptanalist.blogspot.com/2026/06/soleti-s-kvas-maslo-parmezan.html

Последна редакция: вт, 30 юни 2026, 16:42 от Joy Joy

# 26
На мен първите ми мекици станаха жилави. Нещо от втасването е. После правих още два пъти. Вторият път бяха супер. Третия божествени! Само вода, брашно, квас, сол и едно яйце. Брутални! Ама съм на диета 🥲

# 27
  • Sofia
С хляба не сполучвам, но все още успявам да го задържа , сахраня кваса Simple Smile
Добавям в баници, рогчета дори активен .
Меся мекици-малко жилави ми станаха, но много вкусни, Дали по принцип стават жилави или е грешка, че не сложих и кисело мляко със сода. Понеже когато правя с мая мекици и ги оставям да пренощуват в хладилника винаги слагам кисело мляко и сода за хляб и стават перфектни.
Ще пробвам и солети с остатъчен квас и крекери.    https://receptanalist.blogspot.com/2026/06/soleti-s-kvas-maslo-parmezan.html
Ако сложиш кисело мляко със сода са не мекици, а бухти. Wink
Мекиците са си  от хлебно тесто. А жилавостта е най-вече от небалансиран квас.

# 28
Prime, и аз така хлебно тесто, даже без яйце.
Защо подяволите не ми се получава хляба и в случая мекиците с хлебно тесто🙄
Иначе както бях писала преди, козунаците стават божествени.

Morena, рецептата за мекици с мая, която правя от години е  на Peych.
 Баш са си мекици 😀
Аз под бухти разбирам содено, бакпулверено тесто, разточено. И като се пържат стават кухи 🙂
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_22.html?m=1

Иначе какво ще каже не балансирано?

Мисля, че наистина не мога да усетя втасването.

# 29
  • Sofia
Е аз имам предвид едновремешните мекици, в тях няма нищо млечно или яйца. Аз пък харесвам рецпеттата на Танита, която е точно за някогашните мекици.

Защо подяволите не ми се получава хляба и в случая мекиците с хлебно тесто🙄
Иначе както бях писала преди, козунаците стават божествени.

Иначе какво ще каже не балансирано?

Мисля, че наистина не мога да усетя втасването.
Болднатото не го разбрах.
Ако искаш помощ, за да се получи, трябва да кажеш какво  правиш  и съставките, да покажеш хляба и ще търсим проблемите.  Но първото и най важно е квасът да е силен/балансиран. След това измесането (както при козунака, така и при хляба, за да държи форма)  и втасването.  Също така да работиш с едно брашно, за да чистиш стъпките от процеса, защто всяко  ново/друго брашно е различен  процес.
Втасалото тесто е нарастнало, бухнало и леко.

Последна редакция: вт, 30 юни 2026, 22:08 от Morena

Общи условия

Активация на акаунт