Какво НЕ ви е харесало на нечия сватба?

• 11 417
  • 329
  •   2
Отговори
# 315
Това звучи ужасно, защото не ни е в културата, никой не би предположил. Трябвало е поне келнерите да обяснят при поръчката.

Била съм на сватба в Англия, там е нормално всеки да си плаща напитките освен вино/бира. Според мен е и защото много се оливат с open bar.

# 316
Отворена съм към всякакви концепции за сватби и проблемът не е, че трябваше да платим. Просто наистина не е типично за България и никой не го очакваше. Истинският проблем бяха коментарите и отношението.

Тя цялата сватба беше фиаско... за гостите де, иначе младоженците много си я харесаха. Даже месец по-късно се бяхме събрали най-близките и младоженците се хвалеха как са я избили от подаръците в пликове и даже даваха съвети как да си на плюс Sweat Smile

# 317

Тя цялата сватба беше фиаско... за гостите де, иначе младоженците много си я харесаха. Даже месец по-късно се бяхме събрали най-близките и младоженците се хвалеха как са я избили от подаръците в пликове и даже даваха съвети как да си на плюс Sweat Smile
Това трябва да го кажеш в съседната тема за стойността на подаръците. Grinning

Иначе, за мен не е редно гостите да плащат каквото и да е, но реципрочно също не ми се вижда редно и да си поръчват различно от това, което се предлага. В случая наистина младоженците са били много стиснати, чак да няма по 1 безалкохолно на човек, но и безразборни поръчки също къде ще му излезе краят. Но все пак, поне два, три вида напитки би било редно да има. Също и сервитьор ите при поръчка би следвало да уведомят, че всичко извън обявеното меню се заплаща.

# 318
Всъщност ние не сме поръчвали безразборно. То не се падаше и по една чаша вода на човек. На нас ни беше казано, че те ще внесат домашна ракия, а ако някой иска друго, ще си поръчва. Но не ни беше казано, че ще си ги плащаме. Все пак, ако си поканил 120 човека, няма как да очакваш, че всички ще пият само домашната ракия на дядо ти. Ние сме поръчали по 1-2 малки на човек от най-масовите марки.

А относно избиването на сватбата - имаха стриктни изчисления при колко гости излиза сметката при точно този ресторант и тези куверти. Че даже по спешност им се наложи да допоканят още десетина човека, че не им стигаха и трябваше в последния момент да канят някакви n-ти братовчеди от другия край на България, дето са ги виждали два пъти в живота си.

Има фиксирани разходи като рокля, костюм, фотографи и т.н. и за да ги избиеш заедно с ресторанта - трябвало между 120 и 140 човека, ако са по-малко - загуба, ако са повече - пак не става, защото няма да стигне капацитетът на ресторанта и ще трябва да смениш с еди си кой, пък той бил с по-скъпи куверти и някакви други условия... за да избиеш и него, тогава отиваш на 160 човека. Освен това за всичко, което е лично, отпускаш джоба, защото все пак си е за младоженците, обаче за украса, храна, напитки и други подобни, стискаш джоба, защото на кой му пукало, ако храната е гадна, те така или иначе гостите не ходели да се наяждат по тия сватби. Ей такива тънки сметки и ни ги разказваха на нас най-близките им приятели после.

# 319
Извинете, а какво ви свързва с тези хора, те сигурно са такива и на ежедневна база - правят се на разсеяни по събирания на вила, при даване на бакшиш в ресторанта, и което е най-гадно, сигурно се стискат на услуги - да отделят време да помогнат на приятелите си.

От както имам дете, съм ограничила силно услугите, които мм прави, защото той не се усеща и се раздава. Но понякога просто се налага да помогнеш. На днешно време е трудно някой да отдели време, а пък е много важно. За мен така се отсейват приятелите, а не тия дето са за хапка и пийка.

# 320
Вече нищо не ни свързва. И да, имало е разни дразнещи дреболийки, които сме приемали като особености на характера и сме подминавали с усмивка, но след сватбата и особено след въпросното събирането след това, на което се хвалеха едва ли не как са хакнали системата за сметка на близките си, пътищата ни малко по малко се разделиха.

# 321
Понеже стана дума за различни локации, простете тъпия въпрос - в България може ли длъжностното лице да дойде на място или винаги трябва да се ходи при него?  Последната сватба на която бях преди 3 години (В Канада), длъжностното лице дойде на морския бряг пред ресторанта и официалната церемония и подписването стана там, след което влязохме в ресторанта.

Зависи от общината. Има общини, които не позволяват да се изнася книгата.

Иначе винаги може да се подпише предварително и да се покани водеща на сватбата, която да изнесе бутафорен ритуал. Реално, тези бутафорните ритуали са по-интересни и емоционални от официалните. Жените, които ги водят са много елегантни винаги, красиви и могат да напишат сценарий или реч по желание на младоженците.
Служебните са... ами служебни и си личи Sad

Ау сетих се как бях на една сватба след кума, майката на кума държа реч, в която обясняваше да си простят ако си изневерят, че се случва.

Ужас! Тази жена знае нещо, което поне единият от двамата младоженци още не е научил Satisfied

Рязко се сетих за едно бракоразводно дело с подадена молба в първия работен ден след сватбата, защото младоженецът разбрал, че булката изневерила с кума.
Дали е било едно и също събитието мога само да гадая Bowtie

Един от тези фотографи, които правят папарашките снимки пред ритуалните зали, ми беше разказал за случай, в който е снимал сватба и иоще същата вечер по време на сватбата булката и кума се взели. И нямам предвид просто секс по време на празненството. Взели парите, подаръците и дим да ги няма Grinning

# 322
Малките общини обикновено се съгласяват да изнесат книгата.

# 323

Била съм на сватба в Англия, там е нормално всеки да си плаща напитките освен вино/бира.

Тук съм на напълно противоположно мнение. Като те канят на гости не се обаждаш да доставят една пица защото гозбите на домакините не са били достатъчно или не са ти харесали. Ядеш и пиеш каквото ти предложат и не плащаш. Какво си им донесъл подарък е отделен въпрос.

Аналогично - да си поканен на сватба и да си поръчваш ядене и пиене срещу заплащане ми звучи просташко. Не по-малко просташко ми стои и това че младоженците са позволили такава простотия. Такава опция просто не бива да съществува. Не проумявам как някои от вас го намират за нормално. То си е обидно и в двете посоки.

# 324
  • София
Малките общини обикновено се съгласяват да изнесат книгата.

Не мисля, че е до големината на общината. До преди няколко години (вероятно и сега) в община Пловдив можеше да се правят истински открити ритуали.

Иначе винаги може да се подпише предварително и да се покани водеща на сватбата, която да изнесе бутафорен ритуал. Реално, тези бутафорните ритуали са по-интересни и емоционални от официалните. Жените, които ги водят са много елегантни винаги, красиви и могат да напишат сценарий или реч по желание на младоженците.
Служебните са... ами служебни и си личи Sad

С риск да засегна някого от вас изобщо не харесвам тези фалшиви ритуали аз. И грам не са ми емеоционални, особено като знам, че не са действителни.

Аз като алкохол пия само водка. Бяхме на сватба извън града, поехме си ние нощувката и накрая и водката трябваше да си платя, тъй като не бяха предвидили такъв тип алкохол. Не е въпросът в няколкото лева и да - явно си е мой проблемът, че пия само това, ама много лошо впечатление ми направи. На същата сватба (беше с шатри) нямаше табло кой къде ще стои и когато питахме сестрата на младоженеца (роднини на бившия ми мъж са) дали знае къде трябва да седнем - отговорът беше да обикаляме по масите и да си търсим имената. Simple Smile

# 325
Не мисля, че е толкова трудно да се отворят няколко бутилки уиски и водка на бара и да се сипва от тях на гостите.

На моята сватба преди 10 години, още беше нормално да ти дадат вашите ракия, да я насипеш в шишета и да й налепиш авторски етикети. Нещо, което не бих направила сега... или поне щях да уважа производителите на ракията по друг някакъв начин... не знам... не ми стои добре на сватба...

Абсурдно е без табло да се обикаля хо масите, а хрумката да се разделят двойките, за да се социализират ме хвърли в тъча.

Мисля, че красива церемония пред арката може да се направи и без да имитират подписване. Както бях писала, с красиви обети. Всичко опира до нагласа и да се направи с творчество и вкус.

# 326
Фалшивите ритуали са ми точно, каквито са... фалшиви. Някаква имитация на протестантски ритуал, някакви превъзнасяния и в общи линии, откакто излязоха на мода, един не е споделил, че му харесва. Масово се отегчават хората, иначе "Много хубаво, много хубаво", към младоженците, ами какво да кажат.
Поне в истинския ритуал се случва нещо действително-ражда се семейство.

Харесвал ми е изнесен ритуал, който не имитираше истински, младоженците нищо не говореха, а водещият съвсем накратко и с чувство за хумор(макар и малко пресилено) разказваше за тяхната любов. После на фона на лека музика на живо, гостите поднесоха поздравления та си и се с имаха с младоженците.

За организацията на сватбата-нали има мода на шаферки, те биха могли да напътства гостите кой къде да седне, да помагат в подобни ситуации. Защото и схема да има, пак може някой да се лута.

# 327
Това вече е въпрос на вкус, но единственият ритуал, който харесвам и ме е развълнувал, е църковният. Всичко останало (ритуални зали, лели от общината, изнесени ритуали, водещи, конферансиета, четене на обети от младоженците, речи и т.н.) са ми или нафталинени и соц, или кичозни и безвкусни, или твърде интимни.

Особено като зарецитират колко се обичат, колко значат един за друг, като се заобясняват в любов, като заплачат... Красиво, да, прочувствено, но не мога да се отърва от усещането, че наистина не е редно да присъствам на такова нещо. Както в една връзка има действия, които не са за трети очи, така има и думи, които не са за трети уши. Най-съкровените неща са за двама и между двама, а и се обезценяват в момента, в който ги облечеш в думи, най-големите истини и тайни са неизречими, и ми се струва нередно, грешно дори да съм им свидетел, изпитвам голямо неудобство. Интимността не е само в сексуалния акт. Но това са си мои лични възприятия и не ангажирам никого с тях.

# 328

Била съм на сватба в Англия, там е нормално всеки да си плаща напитките освен вино/бира.

Тук съм на напълно противоположно мнение. Като те канят на гости не се обаждаш да доставят една пица защото гозбите на домакините не са били достатъчно или не са ти харесали. Ядеш и пиеш каквото ти предложат и не плащаш. Какво си им донесъл подарък е отделен въпрос.

Аналогично - да си поканен на сватба и да си поръчваш ядене и пиене срещу заплащане ми звучи просташко. Не по-малко просташко ми стои и това че младоженците са позволили такава простотия. Такава опция просто не бива да съществува. Не проумявам как някои от вас го намират за нормално. То си е обидно и в двете посоки.

Тук не става въпрос, че не ни е харесало и затова поръчваме друго. Тук ни казаха, че ще има само ракия и който ще пие друго да си поръчва. Булката ни го беше казала предварително. Даже още в началото сервитьорите обикаляха помасите, за да вземат поръчките. Такава е практиката на много сватби. Е, вярно, че на другите сватби има избор от поне 3 вида питиета, все пак говорим за 120 човека. Че те тези даже и вода не бяха подсигурили за всички и булката беше пропуснала да спомене, че гостите ще плащат.

На сватбите, на които съм била, младоженците предлагат на гостите си различни напитки - и ракия, и водка, и уиски и каквото друго пожелаят. Допълнително са предвидили, ако някой гост иска, да си поръча директно на сервитьора мартини, например, или кафе. Такива гости ще са единици и това няма да натовари бюджета. Това се прави, защото все пак си поканил най-близките си и искаш всеки гост да се чувства добре.
Била на съм сватба, на която младоженците бяха внесли 5-6 вида уиски, 5-6 вида водка, 5-6 вина, по една бутилка вермут, джин и какво ли не. Нормални народни хора, не са се правили на голямото добрутро, просто искаха гостите им да са максимално обгрижени. Все пак каквото остана и не се изпи, си го прибраха и после 2-3 пъти се събирахме да допиваме.

Просто много личи, когато някой иска да мине по тънката лайстна.

Последна редакция: пн, 06 юли 2026, 16:07 от Caphira

# 329
Clare, наистина е въпрос на възприятие. Венчавката е едно от свещените тайнства, случва се между венчаещите се и Бог. Предполага се, че е семпло, смирено и изключително интимно преживяване. За мен именно тя е редно да е без публика, без фотоапарати и да не изброявам без какво още...  (и ми е изключително странно като хора, които в живота не показват хпистиянски добродетели и т.н. като се втурнат да се женят в църква и да си кръщават децата. Аз лично не съм религиозна, обяснявам просто гледна точка.)

На мен също не ми е приятно младоженците да си пускат езици пред вуйчо си и дядо си, ама... ко да праиш... всеки си има своя естетика.

Общи условия

Активация на акаунт