Какво НЕ ви е харесало на нечия сватба?

• 13 824
  • 378
  •   1
Отговори
# 345
Странно ми е, че има гости, които споделят на младоженците какво не им е харесало на сватбата. Пред свършен факт. Втора сватба няма да има, че да могат да се "поправят". Какъв и смисълът от това? Даже да съм била на сватби,които не са ми харесали по ред причини, никога не съм виждала смисъл да отправям критики към младоженците. Особено като виждам колко се радват на специалния ден и колко време, пари и енергия са отделили.. в крайна сметка няма да има 2ри дубъл, няма нужда да им се разваля споменът на хората.

По този въпрос мога да споделя собствения си опит. Аз преди 1-2 страници разказах за сватбата, на която почти нямаше напитки, сервитьорите третираха гостите като крадци, обиждаха ни и подмятаха и за капак младоженците сами разказаха как за да излезнат на печалба, от всичко, което е касаело гостите, са поръчали най-евтиното с напълно ясното съзнание, че храната е гадна и няма да има дори вода за всички. Та мнението си за тази сватба и разочарованието си не бих спестила на булката, защото противното би било лицемерие. Нямам намерение да позволявам на когото и да било да ме унижава или да ме използва.

Ако просто храната не ми е била по вкуса, или музиката не е в моя предпочитан стил, никога не бих критикувала, защото е несериозно да вярвам, че всичко ще се хареса на всеки. Но когато абсолютно съзнателно е поръчана най-гадната храна, защото е най-евтина и когато не си осигурил и една чаша вода на гостите, не защото нямаш пари, а защото ти се свиди - не, това не е разлика във вкусовете, това е неуважение и простотия.

Наистина на всички младоженци пожелавам да няма втрои дубъл и да са щастливи, докато смъртта ги раздели, но тезата "няма нужда да им се разваля споменът на хората" според мен е несъстоятелна, защото всеки трябва да може да понесе последствията от решенията си. И когато се решил да почерпиш гостите си с боклуци, само и само да си на кяр от сватбата, ще преглътнеш и мнението им за тия боклуци.

Последна редакция: вт, 14 юли 2026, 19:18 от Caphira

# 346
Странно ми е, че има гости, които споделят на младоженците какво не им е харесало на сватбата. Пред свършен факт. Втора сватба няма да има, че да могат да се "поправят". Какъв и смисълът от това? Даже да съм била на сватби,които не са ми харесали по ред причини, никога не съм виждала смисъл да отправям критики към младоженците. Особено като виждам колко се радват на специалния ден и колко време, пари и енергия са отделили.. в крайна сметка няма да има 2ри дубъл, няма нужда да им се разваля споменът на хората.

По този въпрос мога да споделя собствения си опит. Аз преди 1-2 страници разказах за сватбата, на която почти нямаше напитки, сервитьорите третираха гостите като крадци, обиждаха ни и подмятаха и за капак младоженците сами разказаха как за да излезнат на печалба, от всичко, което е касаело гостите, са поръчали най-евтиното с напълно ясното съзнание, че храната е гадна и няма да има дори вода за всички. Та мнението си за тази сватба и разочарованието си не бих спестила на булката, защото противното би било лицемерие. Нямам намерение да позволявам на когото и да било да ме унижава или да ме използва.

Ако просто храната не ми е била по вкуса, или музиката не е в моя предпочитан стил, никога не бих критикувала, защото е несериозно да вярвам, че всичко ще се хареса на всеки. Но когато абсолютно съзнателно е поръчана най-гадната храна, защото е най-евтина и когато не си осигурил и една чаша вода на гостите, не защото нямаш пари, а защото ти се свиди - не, това не е разлика във вкусовете, това е неуважение и простотия.

Наистина на всички младоженци пожелавам да няма втрои дубъл и да са щастливи, докато смъртта ги раздели, но тезата "няма нужда да им се разваля споменът на хората" според мен е несъстоятелна, защото всеки трябва да може да понесе последствията от решенията си. И когато се решил да почерпиш гостите си с боклуци, само и само да си на кяр от сватбата, ще преглътнеш и мнението им за тия боклуци.

Може би изхождам от позицията, че повечето младоженци са добронамерени и е имало недомислици от липса на опит или лош подбор на екип. И аз го намирам за небивало да си плащаш напитките на сватба, но още по-небивало е, че никой не е предупредил гостите, които са третирани като престъпници.

И все пак въпрос на характер, аз сигурно бих си замълчала, даже и младоженците да са поставили гостите си на последно място.

Най-скучната сватба, на която съм била- видях се с булката на обяд 2 седмици след големия ден и тя с огромен ентусиазъм ми разказва поне половин час колко е щастлива, че е имала сватба и колко хубаво си е изкарала. После директно ме пита как съм си изкарала аз и какви са ми впечатленията. Ами не умея да си крия емоциите 😅 но предвид, че тя не беше направила нищо лошо, не ми даде сърце да й кажа нищо.

# 347
Аз също не бих си позволила да правя забележки след свършен факт. Ако преди събитието ми поискат мнение или съвет - тогава да. Но аз по принцип не се чувствам прецакана, когато някой реши да ме "използва". То си е за негова сметка. А и щом е решил да ме използва, значи не съм "безполезна" Innocent, така гледам на нещата и си спестявам излишни негативни емоции. За по-нататък си имам едно наум с тия хора, и така.

# 348
По повод "традиционните ритуали" се сетих за неприятната изненада като кумувахме. Нали по принцип се чувствахме че сме поканени за важна роля. В един момент се почувствах че ме правят на маймуна - трябваше да "играем" и "плащаме" в някакъв специален за кумовете ритуал за да "получим" вече не помня какво точно, но примерно - печено пиле за кума и торта за кумата.
Някой роднина на младоженците подскача с даденото блюдо ръченица, а кума и кумата също трябва да подскачат, да вадят банкноти от време на време и да ги предлагат срещу блюдото. Цялата тая простотия ни беше обяснена в последния момент.  Може би щях да я приема доста по-меко ако знаех няколко дни по-рано.  То май и самите младоженци не знаеха предварително.

# 349
  • Beyond the stars
Кумови дарове се практикува в много краища на страната, плащане обаче не съм чувала и виждала. Обикновено става въпрос за надиграване и "открадване"/"спечелване" на даровете.

# 350
  • 🌊
Това последно съм го виждала на касета от сватбата на нашите през '94, но пак не е било с плащане, а ти се дава една кърпа и се надигравай. Техния кум обаче така силно се раздаваше, че щеше да ритне тавата с прасенцето.

Друга простотия, която е по-скоро това, че не е съгласувано с младоженката е ДЖ-я да подканва да се крещи колко деца да има новото семейство и се почва като по баловете 1... 2.... 3... 12. На булката винаги ѝ е било неприятно да се повдига темата за бебетата и "айде бе, остаряхте, вие кога??".

# 351
В българската традиция и по други поводи го има ритуалът "надиграване", обикновено на ръченица и всеки залага нещо. Спомнете си "Ветрената мелница" от Елин Пелин. В сватбите се възпроизвежда като надиграване с кумове те, вече дали и какво ще се залага, различно се интерпретира, но обикновено е погача, която в крайна сметка се дава на кума(някъде има пиле, в по-осъвременен вариант дори торта и тн.) . Но наистина, без предварителна уговорка е нелепо и конфузно,би трябвало да се съгласува с кумове те.

# 352
Аз съм се надигравала с кума на една сватба, но нямаше пари, едно уиски трябваше да си спечели.

# 353
Кумови дарове се практикува в много краища на страната, плащане обаче не съм чувала и виждала. Обикновено става въпрос за надиграване и "открадване"/"спечелване" на даровете.

И когато кумът не може да надиграе роднината или изобщо не става да играе по някаква причина – не умее, здравословно състояние и др., но държи да спечели каквото там се печели, може да го откупи – дава дребни банкноти, докато играещият реши, че са достатъчно и му връчи наградата.
Виждала съм го преди години на някаква сватба.

# 354
Стана ми малко мъчно, че младите хора определят надиграването с кума за простотия. Да, не се връзва на всяка сватба. Но ако е имало останалите традиционни ритуали, може да се очаква и този. Разбира се, ако на кумувете не им е комфортно да са център на внимание, може да се пропусне. Бях споделила, че при нас някои неща ни ги натресе свеки, така че понякога и младоженците не са "виновни"

# 355
Две сватби съм имала в живота си - и на двете този ритуал - с пилето и тортата - обра точките. Най-много на изпълнението се радваха децата и джен-зи-та-та. То, къде да видиш такъв колорит вече? Със сигурност не го откриват в Тик Ток. Естествено, всеки си знаеше ролята в съответния ден и нямаше нищо против да участва.

# 356
Стана ми малко мъчно, че младите хора определят надиграването с кума за простотия. Да, не се връзва на всяка сватба. Но ако е имало останалите традиционни ритуали, може да се очаква и този. Разбира се, ако на кумувете не им е комфортно да са център на внимание, може да се пропусне. Бях споделила, че при нас някои неща ни ги натресе свеки, така че понякога и младоженците не са "виновни"

Мерси за комплимента.   Simple Smile
А иначе обобщението бе направено в темата няколко страници по-назад, че всичко си зависи от това колко интелигентно е изпълнено (от какви организатори и участници).

# 357
Ако традициите нямат стойност за следващото поколение, аз нямам против да се загубят.

Това някой да ми натресе нещо на сватбата, абсурд Simple Smile но истината е че тази " война" я водя с майка ми от много години и вече съм много подготвена.

Не обичам ритуали , които ме карат да се чувствам неудобно или са против ценностите ми, и не ги спазвам , колкото и да са традиции от стотици години.

# 358
Soney, според мен сте малко под 30 годишна. Хайде, ще заложа на 27. За мен сте млада. Хайде познайте аз на колко съм, хаха. Забавлявам се в тази тема да отгатвам възрастта на хората от това, което пишат.

Ели, с вашата майка - добре, но нали знаете, че в добрия случай ще има още една майка. Е, там вече е "весело".

И без това за сватбите вече се поизчерпахме като че ли. Кажете за годежите. Мм като ми предложи, след около месец техните дойдоха у нашите "да ме искат за снаха", тоест направихме скромен, но традиционен годеж (родителите чу дойдоха с погача и пиле). Мога да кажа, че това беше изключително важно и празнично събитие в семейството ми и се радвам, че са имали възможност да го изживеят. Понякога някои неща може да нямат толкова голяма стойност за нас, но да имат стойност за близките ни.

За мен например е много важно родителите да не се чувстват като гости на сватбата, а като полудомакини. Не е тяхната сватба, а на децата им, но поколението на моите родители още са си с патриархални разбирания и не че искат да казват какво ще става, а искат да бъдат попитани какво и как мислят, за да кажат "вие ще прецените най-добре". Мисля, че много хора тук ще ме разберат. Или поне се надявам. Simple Smile

# 359
Годеж не сме правили, но съпругът ми държеше да разговаря с родителите ми преди да ми предложи и да ги помоли за благословията им да ми поиска ръката. Смята,че това е проява на уважение към тях, и издебна подходящ момент. Simple Smile Много мило ни стана на всички, и до днес се умиляваме при спомена.

Общи условия

Активация на акаунт