Страсти – ясли и градини в София, кампания 2026/2027 - Тема 2

• 8 005
  • 182
  •   1
Отговори
# 90
  • София
И мойто е април, вече две неуспешни класирания, чакаме третото догодина 😀

# 91
Да имаш дете в София е скъпо удоволствие 🤦🏻, а в провинцията пък може да имаш деца, но нямаш работа съответно и пари за да ги изхраниш... Търсете частна ясла все още има места, но може и да е с без компенсации. Ние не успяхме да намерим такава и сме без...

# 92
Набор 2026 започва септември, а преди това може да почне само ако е набор 2025. Гоелеми надежди, ние чакаме вече 2 години и пак не сме приети. Помислете за частна ясла, особено ако искате да почнете преди септември. Вероятността да ви приемат и без това е минимална, то места за 3-годишно няма, а за 1 да не говорим.
Някъде четох, че дори и да си приет за септември, ако детето е навършило 10 месеца имаш право на компенсация до началото на яслата за набора. Простете, ако съм сгрешила (явно).

# 93
  • Melmak
Майчинството е 2 години за богатите. С тия 350€ не мога да покрия нищо.
Също така не мисля, че ще ми се отрази добре две години вкъщи, но това е друга тема и не е за тук.
Благодаря за съветите, ще разгледам и частните в района. Утре ще се виждам с една приятелка, тя е от квартала и нейното дете мина вече по този път, ще я помоля за мнение коя частна става.

# 94
За Подуене може и да имаш шанс. Там май не е толкова зле, но да, познат най-добре ще ти каже как е. Като цяло се настрой, че две години ще плащаш частна ясла. Ако стане чудо - добре дошло. За градина вече нещата са по-нормални.

# 95
  • Melmak
Тук много застроиха. Родом съм от южните квартали и адски ми беше трудно да започна да живея тук. Има някакви предимства, но преди нямаше толкова много хора и тук в сравнение със сега.
Иначе ми е ясно, че по-голям е шанса да не я приемат и септември в държавна..

# 96
Момичета, може ли някоя добра душа с излишно свободно време да ми съдейства относно въпроси, свързани с точките за адрес. Много ми е объркано, а и доколкото разбрах тази година е имало промени свързани точно с това. Ако има такава, ще пиша на ЛС, да не занимавам всички 😃

# 97
  • София
Също така не мисля, че ще ми се отрази добре две години вкъщи, но това е друга тема и не е за тук.
Благодаря за съветите, ще разгледам и частните в района. Утре ще се виждам с една приятелка, тя е от квартала и нейното дете мина вече по този път, ще я помоля за мнение коя частна става.
Не бих казала, че е за богатите. Аз като си давам почти цялата заплата за частна детска градина и детето не ходи, защото все е болно може и да си промениш мнението за “богатите” Simple Smile Само казвам като “богаташка” ползваща и 2-те години с двете си деца Simple Smile
Лекарствата и прегледите в София също не са евтини ако не сте забравили все пак.

# 98
  • Melmak
Не съм го казала за да се заяждам, а с болка, защото с 350€ не се живее. Разбира се, че частната е скъпа, неизгодна, детските илачи скъпи и т.н. Но продължава да не ми излиза сметката и с 350€. Значи схемата е да тегля чертата на месец колко е частната ясла и колко € излиза боледуването. Ако в тотала излизат около 400-350€.. да не се връщам на работа.

# 99
Има надежда!
Сега отворих за Подуяне, нещата направо за София са положителни. Имате две СДЯ, за тях напливът не е толкова голям, защото не продължават автоматично за 1ва група. В СДЯ има и повече места. Горе долу "нормалните" хора без допълнителни точки за болест или други имат към почти 50% шанс. Направи си регистрация и отвори класиранията за тази година да видиш, точките тази година за живи и работещи с 3+ години жителство бяха 18. Гледай преди класиране на 22.5, като отвориш пише места и има лист с децата и точките им.

Момичета, може ли някоя добра душа с излишно свободно време да ми съдейства относно въпроси, свързани с точките за адрес. Много ми е объркано, а и доколкото разбрах тази година е имало промени свързани точно с това. Ако има такава, ще пиша на ЛС, да не занимавам всички 😃

Питай направо тук, ще е полезно за всички, защото и на мен не е ясно точно какво стана.

# 100
  • Sofia
Момичета има ли информация кога точно ще и класирането приз септември?

# 101
Сметката с 350€ на никого не излиза. Това е абсурдна сума за майка с дете. Тук се разчита на бащата. Няма как иначе. Но наистина си направи сметката, защото накрая да не ти остават колкото майчинството, защото да ходиш на работа също е разход - пътни, обяд.

Момичета има ли информация кога точно ще и класирането приз септември?

Да, има ги в календара.

# 102
Ще дам малко по-различна гледна точка за боледуванията. Ами ако детето не боледува, или поне не много ?
Моето тръгна на частна ясла септември миналата година, на 1.6 г. Много бях слушала за тези прословути боледувания, и се бях подготвила психически за тях. И изненада - за 10 месеца е била болна точно 3 пъти, като са били разни вируси само с температура, кашлица и хрема, и са минавали за 3-4 дни. Бистрия сопол (т.нар.градински) не го броя. Не знам дали е до късмет, до имунитет, до това, че почти постоянно даваме разни витамини, добавки, имуностимулатори и т.н.
Идеята ми е, че много вероятно детето да боледува, но не се настройте предварително, че непременно ще бъде така, и за разни тежки сценарий.
Детските лекарства и витамини че са скъпи - скъпи са, но за прегледите не съм съгласна - има безплатни държавни педиатри, които дават направления за съответните специалисти, и прегледите са безплатни.
Иначе и аз винаги съм се чудила как се оправят жените/семействата, които си изкарват цялата втора година майчинство. 400 евро са супер малко, особено на фона на днешните цени. Очевидно се разчита на заплатата на мъжа. Но как се гледа семейство с една заплата? Ами ако са две деца? Ами ако имат ипотека/кредити/наем, както са голяма част от младите семейства в София? Ясно е, че има мъже с хубави доходи, но едва ли средностатистическият софиянец взима по 3-4-5 К евро заплата.

# 103
  • София
Като самотна майка, няма как да разчитам на друг, а сумата, която държавата е предвидила, е едно голямо нищо. Така че работата е единственият начин. Парите пак ще отиват за ясла, но и ще остава нещо за живот. А иначе - ни ясла, ни живот.
Иначе, ако детето може да кандидатства от 10 месеца (в моя случай декември), ако не го приемат веднага, защо да не му дадат помощ за ясла. Не виждам логиката.

# 104
  • София
Нека всеки се простира според чергата си. Но не правете обощения майчинството за богати или за бедни е!
Иначе темата с боледуванията е пълна постоянно… Ако ако ама боледуват. Това е положението особено като са малки.

Общи условия

Активация на акаунт