Страсти – ясли и градини в София, кампания 2026/2027 - Тема 2

• 7 679
  • 178
  •   1
Отговори
# 150
Това пише в наредба 3

Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2024 г., в сила от 01.09.2025 г.) (1) Приемът на деца в детските градини се извършва при възможност целогодишно.
(2) Преди първото посещение в детската градина в електронния здравен запис на детето в Националната здравноинформационна система (НЗИС) трябва да са налични следните данни от проведени медицински прегледи:
1. информация за наличие или не на хронично заболяване и/или алергия;
2. еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди първото посещение на детето в детската градина;

# 151
Здравейте,да Ви попитам,тъй като вече е добавена вариолата като задължителна ваксина за набор 25 г. Но се поставя на определени месеци. А ние сме януари и вече минахме тези месеци. Педиатърката не ни е звъняла да ни вика. Някой запознат ли е какво става с тази ваксина? Налична ли е вече при педиатрите? И ще я изискват ли в картона за яслите?И само да зобавя,че в е-здраме не я виждам създадена като задължителна все още.

# 152
Варицелата е новата задължителна ваксина - Варивакс. Обадете се на личната и попитайте има ли вече дози, поставят се от началото на м. юли. Наистина в е-здраве я няма още, както и в Plusmen.bg не е отбелязана като задължителна, вероятно е въпрос на време технически да го изпълнят. Но дози има и се поставят, приятелки от различни градове с набори 2025 ми потвърдиха.

# 153
  • София
Тая бележка, че е здраво детето не отпадна ли отдавна? Контактна мисля, че се казваше.
И изследвания не се ли пускаха ако детето не е посещавало 1-2 месеца. И там бяха специфични изследванията, а не кръв и урина.
Не контактна бележка (тя се издава от педиатъра), а изследванията, които да правени преди детето да постъпи в частната - микробиология, паразитология и тн.

Е, тя картона ще си го вземе. Въпросът е, че ако постъпи след 2 месеца тогава ще се иска тая паразитология на ново. Старите изследвания е ясно, че ще се предадът. Контактната бележка (поне за градините) не я издава дори и личният лекар вече, защото отпадна.

Krisito32 За варицела е ваксината. Не се поставя в определени месеци, а има отстояние от двете дози. Трябва да говорите с педиатъра/личният лекар и да попитате кога може да се постави първата доза.

# 154
Благодаря за уточнението за изследванията, полезно е. Я има, я няма няколко дни между двете градини Simple Smile

# 155
За всеки случай потвърдете информацията с ДГ, защото в наредбата не виждам да пише това.

# 156
Миналата година не съм пускала никакви изследвания преди дъщеря ми да отиде в другата градина. Нямаше прекъсвания между посещенията.

# 157
  • София
Не си пускала, защото не е имала прекъсвания.

# 158
Както и написах.

# 159
Привет, имам следния въпрос:
Аз и детето се водим в друг квартал и сега предстои да си сменим адреса, където живеем и където искаме да го запишем догодина на ясла. Бащата е в настоящия квартал, но в друг микро район. Искаме да кандидатстваме с неговата регистрация, ако и той си смени адреса сега ще загубим ли точки? Става въпрос за София.

# 160
Привет, имам следния въпрос:
Аз и детето се водим в друг квартал и сега предстои да си сменим адреса, където живеем и където искаме да го запишем догодина на ясла. Бащата е в настоящия квартал, но в друг микро район. Искаме да кандидатстваме с неговата регистрация, ако и той си смени адреса сега ще загубим ли точки? Става въпрос за София.

Дори и да се местите между квартали вътре в София, точките за адрес се запазват.

# 161
Квартали и микрорайони нямат значение, важно е в кой район сте. Към момента по настоящата наредба, за пълен брой точки за адрес трябва да имате над 3г уседналост на територията на Столична община, да кандидатствате на територията на района, се водите на адрес, и да кандидатствате с адреса на родителя, където се води и детето.
Пример - Живеете в София (по документи) над 3 години, единият родител и детето се водят на адрес и живеят в Суха река и кандидатствате в район Подуене. При това положение и при двама работещи родители, в момента за първо желание бихте имате 18.

# 162
Здравейте, някой знае ли кога ще е класиране сега в септеври в началото или към края

# 163
Има подробен календар в сайта на ИСОДЗ

# 164
Квартали и микрорайони нямат значение, важно е в кой район сте. Към момента по настоящата наредба, за пълен брой точки за адрес трябва да имате над 3г уседналост на територията на Столична община, да кандидатствате на територията на района, се водите на адрес, и да кандидатствате с адреса на родителя, където се води и детето.
Пример - Живеете в София (по документи) над 3 години, единият родител и детето се водят на адрес и живеят в Суха река и кандидатствате в район Подуене. При това положение и при двама работещи родители, в момента за първо желание бихте имате 18.
Нещо не мога да схвана напълно… Т.е трябва ли да сменяме адресите в София или не? Детето е записано на моя постоянен адрес по ЛК (имам друг настоящ; и двата в София), но искаме да кандидатстваме в район по постоянния адрес на бащата (моя настоящ).

Общи условия

Активация на акаунт