Страсти – ясли и градини в София, кампания 2026/2027 - Тема 2

• 7 655
  • 178
  •   1
Отговори
# 165
Постоянен и настоящ са с еднаква тежест, значение има само адреса, на който се водят родител и детето, защото може да се кандидатства единствено с този адрес. Уседналостта е за рамките на столична община, а не за конкретен район.

Последна редакция: пт, 07 авг 2026, 19:42 от Мануна

# 166
Квартали и микрорайони нямат значение, важно е в кой район сте. Към момента по настоящата наредба, за пълен брой точки за адрес трябва да имате над 3г уседналост на територията на Столична община, да кандидатствате на територията на района, се водите на адрес, и да кандидатствате с адреса на родителя, където се води и детето.
Пример - Живеете в София (по документи) над 3 години, единият родител и детето се водят на адрес и живеят в Суха река и кандидатствате в район Подуене. При това положение и при двама работещи родители, в момента за първо желание бихте имате 18.
Нещо не мога да схвана напълно… Т.е трябва ли да сменяме адресите в София или не? Детето е записано на моя постоянен адрес по ЛК (имам друг настоящ; и двата в София), но искаме да кандидатстваме в район по постоянния адрес на бащата (моя настоящ).

Един родител и детето трябва да са на адреса където ще се кандидатства.

# 167
Здравейте, ще задам въпросът си тук.
От скоро съм мама и естествено от сега го мисля за детската градина в София.
Тъй като наскоро си смених постоянния адрес в един квартал в София, но настоящият ми от 10 години е в друг квартал в града. Да попитам трябва ли да си сменя и настоящия да е като постоянния за да имам повече точки? Кое ще е с по-голяма тежест, постоянния ми адрес, който е от скоро или настоящият от много време?

# 168
Някой получи ли вече мейл, кога ще е родителската среща?

# 169
  • София
При нас е след започване на учебната година вече 2 години под ред.

# 170
  • Sofia
Здравейте, ще задам въпросът си тук.
От скоро съм мама и естествено от сега го мисля за детската градина в София.
Тъй като наскоро си смених постоянния адрес в един квартал в София, но настоящият ми от 10 години е в друг квартал в града. Да попитам трябва ли да си сменя и настоящия да е като постоянния за да имам повече точки? Кое ще е с по-голяма тежест, постоянния ми адрес, който е от скоро или настоящият от много време?
https://sofia.obshtini.bg/doc/5247734
Скролнете надолу до Критериите и ще видите какви са точките за адрес.

# 171
Няма как да Ви се отговори какви ще ка критериите, когато Вашето дете кандидатства. Може да прочетете текущата наредба

# 172
Може ли малко разяснение относно точките за студенти? Ако и двамата сме студенти редовно обучение всеки ще получи по 2 точки?

# 173
Мисля, че ако ползвате точки за студенти, отпадаха някакви други точки. Май, че работите на трудов договор (ако работите). Вижте в критериите - всичко е описано.

# 174
Да.. щом си работещ отпадат точките за образование. Взаимнозаменяема са.

# 175
Един вид дават равен шанс на работещи и студенти. И така е редно. Но ако имаше още точки и за студенти, и за работещи, дали половината нямаше да сме записали някакво висше, за да влезем в ясла/градина 😃

# 176
Както навремето масово жени току-що забременели записваха висше, за да вземат единична помощ за майки-студентки, която не беше хич малка сума, и после прекъсваха.

# 177
О, да. Помня го това. Или се гледаше осигурителният стаж 6 месеца назад и всички като забременеят се самоосигуряваха на тавана.

# 178
  • София
Както навремето масово жени току-що забременели записваха висше, за да вземат единична помощ за майки-студентки, която не беше хич малка сума, и после прекъсваха.
Затова и направиха по-строги мерки по този въпрос. Не може просто да си се записвал някъде вече.

Общи условия

Активация на акаунт