Седмокласна изпитна тема - 15.06 - 21.06 между баловете, класиранията и валериана

• 94 947
  • 1 918
  •   1
Отговори
# 210
Добре, какво искаше да кажеш с "Все по-нагли стават за съжаление."?
Тези деца са пренебрежимо малко, че да се възмущаваме как евентуално някой родител би злоупотребил.
Ще кажеш ли кое е второто по бал училище в София?

Аз се възмущавам от половите квоти в София. Това за мен е инстинска дискриминация.

# 211
Пенев-а, правя разлика ежедневно Simple Smile Децата, които имат тежки заболявания подлежат на подкрепа и имат право да я ползват, дори и още да нямат затруднения. В крайна сметка децата с прекалено много отсъствия започват да имат затруднения, просто защото не ходят в часовете. Освен това не винаги състоянието им позволява да са в кондиция да учат. СОП не означава винаги интелектуални затруднения. Комплексно е. И да, списъците са 2 и във втория списък разликата е огромна спрямо първия. Очевидни са нещата.

Динчо, този цитат е за едни определени родители. Но НЕ и за деца.

Последна редакция: пт, 12 юни 2026, 17:06 от Shushi2

# 212
Един въпрос по БЕЛ/Литература възникна докато детето прави пробния на ОТ от драйва (още веднъж много благодаря за усилията материалите да съществуват и да са достъпни):
24.  ... запишете заглавието на изучена в V, VI или VII клас творба, за която се отнася съответното твърдение:
......
В) Творба, представяща възраждането на българския дух и обединението на народа чрез жаждата за просвета и ролята на театъра.
.....

Какво е правилно да се запише- "Под игото", "Представлението" или "Представлението" от "Под игото"?
Т.е. когато отговорът е част от творба, при така задеден въпрос какво се очаква- творбата, определената част от творбата или и частта и творбата?

Последна редакция: пт, 12 юни 2026, 16:32 от _Marley_

# 213
Един въпрос по БЕЛ/Литература възникна докато детето прави пробия на ОТ от драйва (още веднъж много благодаря за усилията материалите да съществуват и да са достъпни):
24.  ... запишете заглавието на изучена в V, VI или VII клас творба, за която се отнася съответното твърдение:
......
В) Творба, представяща възраждането на българския дух и обединението на народа чрез жаждата за просвета и ролята на театъра.
.....

Какво е правилно да се запише- "Под игото", "Представлението" или "Представлението" от "Под игото"?
Т.е. когато отговорът е част от творба, при така задеден въпрос какво се очаква като отговор- творбата, определената част от творбата или и частта и творбата?

Според мен е редно да се напишат и двете "Представлението" от "Под игото".

# 214
  • София
След приключване на първа част, ученикът трябва да откъсне листовете за отговори и да ги сложи в плик и да го запечата, така ли? Лесно ли се откъсват, има перфорация ли?
След това има втори плик, в който се слагат листовете от втора част плюс първия запечатан плик с отговорите на първа част, правилно ли разбирам?

# 215
Всяко от тези неща се прави под наблюдението и с помощта на квестор, не се прави самостоятелно от детето когато то пожелае.

# 216
  • София
След приключване на първа част, ученикът трябва да откъсне листовете за отговори и да ги сложи в плик и да го запечата, така ли? Лесно ли се откъсват, има перфорация ли?
След това има втори плик, в който се слагат листовете от втора част плюс първия запечатан плик с отговорите на първа част, правилно ли разбирам?
Да на всички въпроси.

# 217
  • пустинята Гоби
Днес се изговаряхме примерни тези с моя син. Той хъка мъка, каквото мисли по цитатите, после аз му давам акъл и напътствия. Дано да вземе някоя точка и тук. На какво се залагаше, че ще се пада тази година? Той ми каза за “Неразделни” само, че се говорило в училище. Ботевите стихотворения ми се струват най-трудни сякаш за оцеляване на момента на цитата, както и Опълченците на Шипка.

# 218
Аз залагам на "По жътва" и "По жицата", на първия повече. Още някой от темата залагаше на тях, забравих кой беше.
Днес в училище дъщеря ми чула нейна съученичка да споделя, че имала предчувствие за същите разкази. 😁
П. П. Правилно мислех, че и adelkaбеше със същото предчувствие, но не го написах, сега се поправям. 😊

Последна редакция: пт, 12 юни 2026, 17:38 от Fortuna

# 219
  • София
Котка нямате ли си? Joy

# 220
Имаме си, ама нашият е голям мързел, не знам дали ще познае нещо, затова аз влизам в ролята на котка. 😂

# 221
  • пустинята Гоби
Ни котка, ни куче имаме. Разчитам на форума за прогноза.

Тъкмо коментирахме с детето, че "По жътва" е много неблагодарен разказ за писане на тези, ама все пак няколко неща изговорихме и за него.

# 222
Моята дъщеря пък предпочитала "По жътва" пред "По жицата".
Миналата година, обаче, се падна Йовков,  дали пак ще се падне? 🤔
П. П. Когато кандидатствах във ВУЗ преди 100 години, единият от въпросите беше същия като през предходната година.
Така че, няма да е нещо ново.

# 223
Аз залагам на "По жътва" и "По жицата", на първия повече. Още някой от темата залагаше на тях, забравих кой беше.
Днес в училище дъщеря ми чула нейна съученичка да споделя, че имала предчувствие за същите разкази. 😁
П. П. Правилно мислех, че и adelkaбеше със същото предчувствие, но не го написах, сега се поправям. 😊

Все още си държа на един от двата разказа, но и аз повече клоня към "По жътва".

Котка нямаме, но имаме куче, което онзи ден започна да лае докато синът ми четеше "Неразделни", та не знам вече какво да мисля Laughing

Наборът каза, че каквото и да се падне все ще пише нещо, само да не е "Под игото" Sweat Smile

# 224
  • пустинята Гоби
А да, другото произведение, което се спрягало в училище било "Под игото", защото имало 150 години от Априлското възстание тази година.

Общи условия

Активация на акаунт