Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 32 747
  • 591
  •   2
Отговори
# 585
Аз не се интересувам от купуването на нови жилища, така че мнението ми не е меродавно, но поне във фейса изглеждаше супер.

# 586
Гледам сега резултатите от ПИЗА. Последни в Европа.
47% от 15-годишните ученици в България са под критичния минимум по природни науки
57% - под критичния минимум по математика
58% - под критичния минимум по четене

Значи не стига, че младежите ни са малко на брой и недостатъчни да заместят застаряващите и умиращи хора, ами и са неграмотни.
Но може би ще привлечем имигранти за доктори и инженери, както правят в Германия 😀
Само че с какво - с качество на живот (пак сме на последните места в Европа, според ЕК), с инфраструктура, с високи заплати, с достъпни жилища?

Последна редакция: вт, 08 сеп 2026, 19:34 от chris78

# 587
  • София
То само децата да са неграмонти....
И инвеститорите неграмотни, и прокурорските говорители...

"Следва да се има предвид", че и измамниците са неграмотни... щото са ги хванали...

# 588
Те човешките органи не познават, ти математика искаш от тях.

# 589
Еретично мнение от фейса. Еретично,но подкрепено от факти:

"В България не се строи достатъчно. С други думи,най-вече недостатъчното предлагане тласка цените нагоре.
(Залежалите апартаменти в Созопол,Банско и прочие са ваканционни имоти,а не имоти търсени за основно жилище.)
Данни на НСИ:
В рекордната 2025г. са построени 37 000 нови жилища. В България има 4.6 милиона жилища. С настоящият темп жилищния фонд на България ще се обнови след 115 години.
Колко хора познавате живеещи в 115 годишни сгради?"

# 590
Или строиш бараки с живот 30 години (и тогава годишно трябва да обновяваш 3% от жилищния фонд), или строиш масивни сгради с живот 100 години, по-скъпо, но обновяваш 1% от жилищния фонд годишно.
А 4.6 милиона жилища не са ли достатъчни за 6.5 милиона души? Средното домакинство е 2 цяло и нещо човека. Да, има и домакинства от 1 човек, но моето пък например е 4, затова се гледа средното.
Само в София са 800,000 жилища при население официално 1.2 млн. И още 400 хил. непреброени да има, пак прави 1 жилище на 2 души, което е повече от достатъчно по всякакви световни стандарти.
Което пък поставя въпроса - в другите градове, където тези хора се водят, но всъщност не живеят, какъв ли излишък на жилища има? Но все пак и тма се строи и продава, за кого - не знам. Ей така, да има, "да затворим парите". Или докато станем с по едно жилище на глава от населението, всеки да се шири сам в апартамент. Без семейства - те са отживелица сигурно в 21ви век.

Последна редакция: ср, 09 сеп 2026, 13:49 от chris78

# 591
Според мен докато има евтини кредити предлагането никога няма да настигне търсенето, без значение дали има истинска нужда или не. Просто всеки, който се намери с пари или банката може да му даде, ще тегли кредит да купи. Без ясна идея какво ще го прави. Ей така за спорта.
Тези мнения ги разправят брокери и строители. Но като ги погледнеш, нямат нито един купен имот. Те никога не инвестират в имоти, но промотират на другите да купуват. Като ги питаш, "а ти защо не купуваш" казват "инвестирам в бизнеса си". Е да ама няма логика. Кое е по-добре?
1. Като брокер, строител човек трябва да има достъп до подценени имоти и кредитиране. Купува, лежи на дивана, събира наеми, трупа капиталова печалба.
2. Ходи отключва врати, разправя се с клиенти, звъни по телефони нонстоп, отговаря на лични във фейсбук (любима добавена стойност!). И всичко това за 3% без ддс или 6-9к евро. Я направи 4-5 продажби в годината, я не.
Аз както и да я смятам, вариант 1 е в пъти по-печеливш. Защо не го правят? Какво има да му инвестира и развива един брокерски бизнес, като той основно е един наем на офис и заплата за персонала. Не знам, вие кажете. Правят ли брокери и строители, това което промотират на другите? Според мен яко подвеждат.

Например тези. Що не си изтеглят пи няколко кредитчета, да си лежат на диванчето и да броят капиталовите печалби и наеми, а със схемички на дребно играят.

https://www.facebook.com/joro.ignatov.9/videos/%D0%B1%D1%80%D0%B … 2490307798113005/

Последна редакция: ср, 09 сеп 2026, 16:43 от Gogo1979

Общи условия

Активация на акаунт