Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 37 998
  • 711
  •   4
Отговори
# 705
Тези, които се събират гледат да си имат и свое и общо, щото са не знае. Статистиката за разводите не е розова, да не говорим за тези, които изобщо нямат брак и се разделят. Вече не живее цялата рода в едно жилище, всеки иска да си се шири, ако може. Много жилища ще излязат от пазара или ще влязат в ниския сегмент, но говорим за компромисни такива, неподдържани такива и т.н. Което си е хубаво, си е хубаво. Тези, които разбират от този вид инвестиция, са си направили сметката на какво да заложат, нещо практично и непреходно или нещо трофейно и т.н. Винаги ще има купили някакви курници, които после ще се подмятат, но същите тези хора и на борсата да бяха играли, пак щеше да има същият резултат.

# 706
Тези, които разбират от този вид инвестиция, са си направили сметката на какво да заложат, нещо практично и непреходно или нещо трофейно и т.н.
Това, че трофейното жилище не може да падне го кажи на Кристиано Роналдо, който си купи апартамент в Ню Йорк за 18 милиона и го продаде 2022г. за 7:
https://www.realtor.com/news/celebrity-real-estate/why-did-crist … c-condo-for-loss/
От това по-трофейно здраве му кажи - апартаментът на Роналдо! И сигурно е ползвал най-реномираните брокери да му го намерят.

# 707
Не знам защо се дават примери с Тръмп, с Роналдо и т.н., когато се говори за имоти в БГ. На Роналдо му е все тая дали ще изгуби няколко милиона.

# 708
Ако не ти трябва за живеене и нямаш пари бол, сега и аз не бих съветвала никой да купува с ипотека, с цел инвестиция. С това съм съгласна, обаче ако нямаш къде да живееш и си купуваш злато и акции, с цел да удариш кьоравото, не ми се вижда разумно.
С цел инвестиция, съм съветвала да се купува в периода 2009 до към 2016 година, тогава се намираха по 500 евро на квадрат. На мен това ми е била психологическата граница за имот, в който няма да живея и то само ново строителство. Всичко друго си е лудост.
В момента с цел инвестиция, бих си купила в Сицилия, гледам във фейса без пари ги дават, на пешеходно разстояние до морето. Има директен полет до Катания, обаче нямам пари, а и ме е страх да купувам в чужбина.

# 709
Тези, които разбират от този вид инвестиция, са си направили сметката на какво да заложат
Е значи всички българи са разбирачи, защото това им е любимата инвестиция 😀
Да кажем, че разбира примерно някой като Дани, който го е правил 10 или 20 пъти. И гледам хубаво си прави сметката - не купувал никога на "пазарни" цени.
Моят комшия например обаче, предната година си купи апартамент ей така "да има" - не че си няма. Той даже ме пита - сбрал съм тука някой лев, в какво да ги вложа, обезценяват се... Викам където ти решиш там ги вложи, съвет не мога да ти дам, най-малкото ще се чувствам после отговорен ако препоръчам нещо и тръгне надолу. Мога да ти кажа, викам, аз в какво инвестирам ако те интересува, но ти за своите пари си решавай сам. Е, купи апартамент, разбира се. Взе и кредит, че не беше сбрал чак кеш за цял. Даде го под наем, сега наемателите се изнесли, че били си купили на зелено нов и сега станал готов. Сега търси нови наематели, поне каза, че оставили целия депозит да има с какво да пребоядиса.

# 710
Ако е избрал читаво жилище за отдаване под наем, ще си намери наематели. Какъв е проблемът в случая?

# 711
За мен проблемът е, че му излезе мисля към 270к с прехвърляне, ремонт, обзавеждане и т.н. Наемът мисля каза 700 евро, което дори при пълни 12 месеца година след година, без празни периоди и без нужда от освежаване прави към 3% годишно доходност на вложеното. Като изключваме времето и нервите, вложени да се разправя с майстори, наематели и т.н. За него може да не е проблем, даже да е доволен, особено ако цената му продължи да се качва, но ако вземе че падне дори само с 10%, отидоха 3 години наем.
За мен обаче има и по-добри инвестиции.

Общи условия

Активация на акаунт