Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално-тема 98

• 38 033
  • 711
  •   2
Отговори
# 675
По принцип Георги, Мария или Иван дали го разбират или не, ако купят апартамент правят инвестиция с 3% възвръщаемост. Какво лошо има да живеят под наем? Преди някой да е скокнал ама как така да се прахосват пари на вятъра за наем, дали ще плащаш лихва на банката или наем на хазяина все същата работа.

# 676
По принцип Георги, Мария или Иван дали го разбират или не, ако купят апартамент правят инвестиция с 3% възвръщаемост. Какво лошо има да живеят под наем? Преди някой да е скокнал ама как така да се прахосват пари на вятъра за наем, дали ще плащаш лихва на банката или наем на хазяина все същата работа.

А какво лошо има да правят инвестиция с 3% възвръщаемост? Или си евангелист на you will own nothing and be happy?

# 677
Той просто иска да си купи без пари три за евро, задето беше продал някви неща на загуба във варна, преди да мигрира през около десетина блокирани профила.

Колкото и да се закучва пазара винаги ще има хора, които ще купят без да се интересуват от възвращаемост, защото възвращаемостта не дава покрив над главата ти, а е имагинерна величина.

# 678

А какво лошо има да правят инвестиция с 3% възвръщаемост? Или си евангелист на you will own nothing and be happy?

По скоро съм евангелист на инвестиция със 7%+ възвращаемост

PS: Не съм продавал нищо на загуба във Варна

# 679

Ами не, не е същата. Ако съм дала 300 бона за апартамент наемът и лихвата може да са горе долу същата работа, обаче след 20 години, когато изплатя апартамента, ще имам имот на стойност поне 600 бона, докато ако съм била под наем няма да имам нищо.
Освен това в своя дом мога да си подредя, ремонтирам, обзаведа както си искам без да се притеснявам, че утре ще ми прекратят договора. Тоест животът в свой дом е много по-сигурен и уютен.

Разбира се, това важи за хора с уседнал живот, а не за младежи, които не знаят къде ще ги отвее вятърът утре.

# 680
То горе-долу е така и в бизнеса... Някъде четох,че по принцип хотел се изплаща за десет години. Тоест,ако днес купите хотелче за един милион евро,ще го изплатите след десет години,и чак тогава ще почнете да печелите от него. Разбира се,ако имате постоянни и платежоспособни гости на хотела.
Може и да вземете под наем хотел,но пак ще е същата ситуация...

# 681
Ако купиш имот за 300к с ипотека, ще платиш 400-450к тотал и то ако лихвите останат ниски за 20-30г. Ако след време струва 600к, ще си на плюс 150-200к, но поне един основен ремонт ще имаш за 50к. Демек 100-150к ще имаш в актив тип “неподдържана панелка”, защото за 30г съдбата на всеки имот е като тази на БГ панелка, чисто и просто заради манталитета на българина. Ако си под наем, вероятно ще платиш тези 300к в наеми, но ще можеш да се местиш където и както ти отърва. Ще спестиш пари от ремонти, първоначална, данъци и вноски. Вероятно около 150к. Ако ги вкараш тези пари в nasdaq, s&p на сляпо, след 30г ще имаш много повече от 100-150к печалба. Някъде около 800-1.5м чисто. По никой начин имотния пазар в бг не може да бие активен топ бизнес в най-голямата икономика в света.

# 682
Ако купиш имот за 300к с ипотека, ще платиш 400-450к тотал и то ако лихвите останат ниски за 20-30г. Ако след време струва 600к, ще си на плюс 150-200к, но поне един основен ремонт ще имаш за 50к. Демек 100-150к ще имаш в актив тип “неподдържана панелка”, защото за 30г съдбата на всеки имот е като тази на БГ панелка, чисто и просто заради манталитета на българина. Ако си под наем, вероятно ще платиш тези 300к в наеми, но ще можеш да се местиш където и както ти отърва. Ще спестиш пари от ремонти, първоначална, данъци и вноски. Вероятно около 150к. Ако ги вкараш тези пари в nasdaq, s&p на сляпо, след 30г ще имаш много повече от 100-150к печалба. Някъде около 800-1.5м чисто. По никой начин имотния пазар в бг не може да бие активен топ бизнес в най-голямата икономика в света.

Да, ама след 20 години заплатата ти ще е тройна и както показва практиката изплащането ще е много по-лесно, а най-често и предсрочно.
Въпросът беше дали да се плаща наем или да се плащат вноски. За свободни пари за инвестиране не е ставало дума. Иначе когато защитавате тази гледна точка винаги на едната везна слагате програма максимум, а на другата програма минимум, а?  Ами ако утре надцененият пазар се срине?
И пак пропускаш елемента, че кеф цена няма. А собственият дом е кеф. Утре може всичко да стане, да се сринат борси, да настане Виденова зима, ама със собствен енергийно ефективен апартамент ще преживееш, даже на боб и картофи. А ако го нямаш и си бил все под наем?
Що се отнася до местенето, за него допуснах, че нещата са различни. Но ако човек е в София, устроил се е, не е първа младост и не планира емиграция къде толкова ще се мести?

И аз споделям до голяма степен вашата философия за инвестициите в имоти, но не и когато е за свой собствен дом.

# 683
  • София
Аз пак си харесах нещо. Сърбят ме ръцете вече, не се издържа...

Даже без комисион...

# 684
Ако съм дала 300 бона за апартамент наемът и лихвата може да са горе долу същата работа, обаче след 20 години, когато изплатя апартамента, ще имам имот на стойност поне 600 бона
Това беше така последните 10 години, а преди 20 така ли беше?
Ако си купила за 300 и след няколко години на пазара стане 250 или 200 и банката се обади и каже "дай още обезпечение, че пазарната стойност не ти покрива кредита"? Нима не е ставало така у нас 2008-2010, или не е ставало (и става и сега) и в други държави?
Трудно е да се правят прогнози, особено за бъдещето, както е казал Йоги Бера 😀
Също и за това:
Да, ама след 20 години заплатата ти ще е тройна
Може да е тройна, а може и да си на универсален базов доход, а работата ти да я върши АИ ако е в офис, или робот, ако е в завод.
Виж че наливат трилиони да развият АИ, и с каква цел мислиш - да излекуват рака или да моделират ядрен синтез? Според мен за да не плащат заплати на хора, ако може машина да върши работата им - тенденцията се вижда от десетилетия, първо офисната работа от Ню Йорк в Бангалор, а заводите от Охайо в Гуанг-Джонг, а сега вече и там във финансовия модел излиза, че е скъпо да се плаща на хора, ако може да не им се плаща, а работата сама да се върши.

# 685
В момента изчакване според мен е най-полезния ход. Не съм  и помисляла, че ще го пиша някога. Малко осъзнаване от реалността има ли необходимост от огромните жилищни комплекси нека си направят и строители инвеститори в този така или иначе надценен жилищен пазар..

Последна редакция: нд, 20 сеп 2026, 12:33 от kriakla

# 686
  • Бургас
На мен ми е интересно дали всички мъже, дето прокламират с апломб "местиш се, га ти кефне" са питали жените си какво мислят?
Бас хващам, че живеят в собствени жилища и я са се местили веднъж, я не.

# 687
Крис и Гого, сложете си парите където ви е устата - продайте си жилищата, вкарайте средствата в nasdaq и s&p на сляпо, и излезте под наем.

# 688
  • Бургас
Pako, отпреди 40 теми им го предлагам, ама не щат Simple Smile
Подозирам, че и жените не дават.

# 689
Аз съм горещо "За" покупка на семейно жилище вместо живот под наем.

Въпроси към препоръчващите изчакване и живот под наем - Имате ли семейно жилище или отгледахте/отглеждате децата си по квартири?

Общи условия

Активация на акаунт