Математически турнири 1-4 клас. Тема № 66

• 10 252
  • 179
  •   2
Отговори
# 30
  • София
https://www.facebook.com/share/v/1FAvbi3HUH/
Имаме вече различен отговор на 2 зад. "В" - 10 QR кода, а не 12
Иначе "умерено лесен" бил теста.

# 31

"Няколко" в математиката означава "поне едно". Еквивалентът на английски съответно е "some" или "a few" и пак 1 се брои.
Този няма много представа от нещата, тълкуването му е базирано на разговорния език, решил е, че е хванал "колегите" в грешка, ама дори не си е направил труда да провери дали наистина е така, а не е много трудно.

# 32
Не е само МзВ. Има 19 точки на ПМС. От олимпиада няма, защото не и достигна 1 точка, за да се класира за 2 кръг. Много ми е интересно да видя какво ще стане. Като се сетя с баткото как треперих за всяка точка, а сега ми е спокойно, защото може да си остане където е.
Детето само на Математика за всеки ли се е явило от балообразуващите състезания? За СМГ може да успее само с Математика за всеки, но за НПМГ ще са нужни две състезания, защото МзВ е с по-малка тежест и съответно някое от другите две формира също голяма част от бала за НПМГ. Максималният бал и в двете учишища е 950. Дипломата дава максимум 50 точки, НВО математика - максимум 100.

При щерката е малко странно положението. Тя много харесва математика, но ние никога не сме имали амбиции за МГ след 4 клас. Записах я на един онлайн курс ей така да се забавлява. Да обаче преди 2 месеца си счупи ръката и трябваше да спре да ходи на тренировки /професионален състезател е и обикновено ходи всеки ден/. Оставайки вкъщи и доскуча и реши, че ще кандидатства в СМГ. Чувала е да говоря за него, защото батко и беше 7 клас миналата година и бяхме в джаза. Изреши сама задачите от предходните години и я записах на един ускорен курс 3 дни х 4 часа. Знам, че децата се готвят с години за този изпит, та реших че ако успее с тази мижава подготовка да се класира значи е за нея и ще преглътнем пътуването и всички неудобства. Решила е вярно първите 15 задачи. От 16 до 20 има 2 верни със сигурост. Другите не ги помнеше. Втори модул нямам идея какво е направила, защото не изнесе отговори и не искаше да гледаме заедно.
Иначе иска СМГ, но ще пробваме и за НПМГ ако е изкарала прилични точки.
Аз обаче съм толкова неориентирана, че дори не можах да намеря ясно и точно разписано оценката от дипломата, която е последния елемент във формулата максимум 50 точки ли е или 100. Много ми е гадно, защото за 7 клас знаех всичко.

# 33
  • София
Аз мисля, като момчето в клипа. Не само в разговорния език, но и в книжовния език, и логически в математическия контекст минимумът, за да е изпълнено условието "няколко фигурки" е точно 2.
Това е така, защото в условието на задачата е зададено логически множествено число. В математиката обектите са или един (единствено число), или повече от един (множествено число). Думата „няколко“ указва за наличие на множествено число, което започва веднага след единицата. Принцип на минималното удовлетворяване: "За да докажете или изпълните условие, изискващо „няколко“ обекта, е достатъчно да намерите най-малкото възможно количество, което прави понятието множествено." Това е числото 2. Ако намерите само 1 фигура, условието не е изпълнено.
Имам резерви и към препратката за употребата на "some figures" и "a few figures" в английски език, но няма да ги споменавам, защото не съм англицист.

"Няколко" в математиката означава "поне едно". Еквивалентът на английски съответно е "some" или "a few" и пак 1 се брои.
Този няма много представа от нещата, тълкуването му е базирано на разговорния език, решил е, че е хванал "колегите" в грешка, ама дори не си е направил труда да провери дали наистина е така, а не е много трудно.

# 34
Ето,че започнаха да излизат резултати от първите области...доста ниски.

# 35
Аз мисля, като момчето в клипа. Не само в разговорния език, но и в книжовния език, и логически в математическия контекст минимумът, за да е изпълнено условието "няколко фигурки" е точно 2.
Това е така, защото в условието на задачата е зададено логически множествено число. В математиката обектите са или един (единствено число), или повече от един (множествено число). Думата „няколко“ указва за наличие на множествено число, което започва веднага след единицата. Принцип на минималното удовлетворяване: "За да докажете или изпълните условие, изискващо „няколко“ обекта, е достатъчно да намерите най-малкото възможно количество, което прави понятието множествено." Това е числото 2. Ако намерите само 1 фигура, условието не е изпълнено.
Имам резерви и към препратката за употребата на "some figures" и "a few figures" в английски език, но няма да ги споменавам, защото не съм англицист.

# 36
  • София
Вие ми обяснявате значението на английското "some", което в логиката се формализира чрез „съществува поне един елемент“.
Това съответства на българските:
„някакъв“, „някой“,„някои“, „поне един“
а не непременно на „няколко“.
Проблемът е, че в българския език „някои“ и „няколко“ не са едно и също.
„Някои фигурки“ = неопределен брой, но поне една.
„Няколко фигурки“ = малък брой, но повече от една.
Явно имаме различна интерпретация и няма да се разберем 🙂. 
Дано родните ни математици могат да употребяват правилно майчиния си език.
Биха ме изненадали приятно на официалните отговори, не че имам личен интерес от това 🙂

# 37
Всъщност няма никакво значение / буквално и във всеки смисъл/ какъв е отговора 10 или 12. Това е описателна задача и се гледат и стъпките до отговора.
Съмнявам се че има дете на тази възраст, което да съобрази / разбере условието като поне 2 , но ако има такова и е писало 10 пък официалният отговор е 12 не мисля , че ще бъде ощетено от проверяващите.
А и да има ''ощетено'' дете всяко , което е стигнало до тази подточка и колебанието 10 или 12 със сигурност е изкарало на всичко преди това много.  Половин точка за финален отговор не е фактор , ако имаш от останалото 30 или 35т.

ПП Моето мнение за математическа задача, а и за 4 клас е , че исканото нещо е за поне 1 и отговора е 12

# 38
Вие ми обяснявате значението на английското "some", което в логиката се формализира чрез „съществува поне един елемент“.
Това съответства на българските:
„някакъв“, „някой“,„някои“, „поне един“
а не непременно на „няколко“.
Проблемът е, че в българския език „някои“ и „няколко“ не са едно и също.
„Някои фигурки“ = неопределен брой, но поне една.
„Няколко фигурки“ = малък брой, но повече от една.
Явно имаме различна интерпретация и няма да се разберем 🙂. 
Дано родните ни математици могат да употребяват правилно майчиния си език.
Биха ме изненадали приятно на официалните отговори, не че имам личен интерес от това 🙂

# 39
Без олимпиадата може да се класира, имаше няколко деца преди две години с такъв казус.

# 40
  • София
Здравейте! Има ли явили се на "Еврика" днес? Моето дете беше, не и се е сторило трудно, но както знаете задачите и отговорите се крият строго и няма как да сравним и преценим как се е представила...

# 41
Здравейте! Има ли явили се на "Еврика" днес? Моето дете беше, не и се е сторило трудно, но както знаете задачите и отговорите се крият строго и няма как да сравним и преценим как се е представила...

Синът ми също каза, че се е справил добре. Ще видим след 3 седмици Simple Smile

# 42
Ние бяхме в пчмг. И на моя му се строили приемливи, ама вкъщи тестът се оказа с 4 грешни. Simple Smile
Миналата година бяхме на Еврика. Имаше грешка на теста 1 брой, и в описателните задачи една подточка. (Ако не се лъжа). Не успя да се класира за медал на косъм.

# 43
Моят син ходи на Еврика. На ръба бил с разписването, да видим кво е направил. Дали знаете кога излизат резултатите? За мен това си е блиц състезание, че и с две задачи за разписване за 1 час, каквото и да е направил, си е от полза. По-малко ли са били децата спрямо други години?.

Последна редакция: пн, 15 юни 2026, 07:27 от malinkap

# 44
  • София
Ходили сме само миналата година - за 3 и 4 клас. Тогава в 4 клас бяха над 270 деца. Дъщеря ми беше сгрешила само една задача (от първите, тези за разписване й бяха с максималните точки). Имаше страхотен резултат, както и после рейтинг, но не влезе. В 3 клас бяха доста по-малко. Сина ми (естествено) имаше грешка в едната подточка на последната задача за разписване тогава. Беше само с тази грешка, но беше трети и взе бронз. Тази година не сме ходили с него - след всички други състезания, се чудеше дали му се ходи и докато се чудеше, срокът за записване изтече. Дъщеря ми искаше да се яви за 5 клас, но беше точно тогава (вчера) на спортно състезание и нямаше как да отиде и на двете.

Общи условия

Активация на акаунт