Отговори
Здраяейте ! Има ли тук сред нас адвокат по трудово- правни въпроси? Става дума за следното.
Работя като психолог в общинска социална услуга. От три дни ръководителката ми оказва натиск да подам молба за напускане по собствено желание и ми поставя срок да го направя до утре. Казва ми, че не се справям с работата, че за тази дейност трябват по-мотивирани и отдадени хора, но нямам дисциплинарни наказания, писмени предупреждения или официални оценки за несправяне.
Оказва се, че и други колеги са били притискани по подобен начин да напуснат, като част от тях вече са подали молби, а други са готови да потвърдят това писмено. Подготвяме колективна жалба до общината.
Как бихте постъпили на мое място? Да отказвам ли да подам оставка? Да изляза ли в болничен, за да имам време да подготвя жалбата? Ако подам жалба и след това реша да напусна, това ще се отрази ли по някакъв начин? Има ли някой с подобен опит или адвокат по трудово право, който може да сподели мнение как е най-разумно да действам?
Благодаря предварително!

# 1
Никой не може насила да ви накара да си подадете молбата за напускане! Не се поддавайте! Това го прави, защото уволнението от общинска или държавна работа е доста трудно. Относно жалбата, дано подейства.
Болничен винаги може да се вземе.

# 2
Тя вероятно работи по трудово правоотношение, т.е. могат да я уволнят така както всеки друг в частния сектор. Това не е лесно обаче, необходимо е стриктно спазване на законовите изисквания, а въпросната шефка едва ли има експертизата да го направи както трябва.

Държавните служители, работещи по служебно правоотношение, се уволняват значително по-лесно от тези по ТП.

Авторката следва да се обърне към адвокат, ако тази работа е важна за нея.

Общи условия

Активация на акаунт