За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 118

• 13 253
  • 601
  •   4
Отговори
# 525
Момичета,
От няколко дни имам проблем. Бебето е на 2 месеца и всяка сутрин от 03:00 часа е чудо… Има адски много газове и се изпъва, ръмжи, проплаква и това започва няколко часа след храненето му около 02:00-02:30. Давам му Лефакс, успокоява за половин час и после пак.
Имам чувството, че капките БиоАмика само влошават положението… Дали са все още коликите и да чакам да отминат?
Голямата ми дъщеря имаше колики до 4-ти месец, малката до 3-ти, така че най-вероятно са си колики.

# 526
  • Melmak
А какво яде бебето?
Моето си беше така. Май накрая се оказа лактозна непоносимост. Сега е на безлактозно мляко. Беше много зле положението с газове и колики, като след всяка доза ротарикс коликите се връщаха за 14 дни.

# 527
Бебето е на Хип Органик ХА. Ваксините предстоят.

# 528
Бебето е на 3 месеца (15.05) и спи около 10 часа на нощ до към 11 максимум.

Ами гушкаме се засега 🥲❤
За съжаление често ми се налага да ходя по изследвания и доктори и други хора също го гушкат да помагат, но пък той си е спокоен. Мен това ме притеснява доста, че се товарят и други хора с тези му навици.
По принцип се гледа колко ч е нощният сън, за да не спи твърде дълго. Забравих твоето бебе на колко месеца е.
Моето на 4 месеца гледам да не спи повче от 11 ч нощен сън. В повечето пъти сама се буди сутрин, а една сутрин яко се успахме до 9:30 и после няма заспиване за първа дрямка. А това не е добре, защото прави прекалено голям буден прозорец. Тоест ако спи много нощем, денем може да има отражение поне в първата дрямка. Регресията също оказва влияние.

В края на втория месец бебето спеше доста върху мен, което сигурно е било нужно за нея, но ограничаващо за мен. В третия почнахме с режима и на всеки 30 мин се будеше. Буквално я приспивах на ръце, като заспи я слагам в кошарата и след 30 мин ме гледа. После я доприспивам на ръце и вече не дава да я оставя в кошарата. Лягам и тя върху мен. Така сигурно 2-3 седмици всеки божи ден, всяка дрямка денем. Постепенно започна да не се буди всеки път на 30 мин или да се събуди мога да я върна успешно в кошарата. После започнах да я уча да заспива сама. Първоначално с първа дрямка и с вечерното лягане. После сама започна да заспива и за другите дремки. Вече няма спане върху мен, нито приспиване на ръце. В много редки ситуации ако е превъзбудена малко я люшкам на ръце да се успокои и после пак в кошарата. Обаче това ми отне месец от живота, от лятото и буквално непрекъснато доприспиване, гушкане, люлеене в кошарата.

# 529
Ние имаме проблем, който всъщност е мой, не на детето. От регресията си върна буденето към 2, преди се будеше само към 6. Кърмя. Реално е идеално, ако можех да спя като бял човек. Но аз се будя в 2 и не заспивам повече. Ставам да пикая, въртя се. Детето си спи, приспива се само, спи до късно, което ни е идеално. Не знам аз как да спя. Нещо чай да става с кърмене, мелатонин? Да си пусна ТСХ, пролактин, да ида на ендокринолог. Дайте идеи моля. Винаги съм спяла трудно понякога, но това ставане в 2 ми разказва играта. Като се будеше само в 5-6 си заспивахме после идеално и се наспивахме и двамата.

# 530
Отговарям по ред на номерата, че всичко ми е познато. Първо- когато детето ми се събуди по- късно, целият ден отива. Превъзбужда се. Трудно заспива и прави много дълги ИБ. Второ - докато беше много малко, бебенцето ми имаше тих рефлукс. Ядеше и след час се будеше. Само спане върху мен помагаше. Сори, ама до 3 м бебето не съзнава какво става и това е първична нужда. Та, ако се налага, най- доброто лекарство за рефлукс и колики е това, спане върху мама. Не се харесва, но е изпитано. Трето- аз съм с отстранена ЩЖ. Кърмя. ТСХ се вдига заради високите нива на пролактин. Това е нормално и не притеснява ендокринолозите. Отидете на лекар, нека той прецени кои хормони да гледа и колко да даде левотироксин при нужда. ФТ3 и ФТ4 са важните. Моето бебе се буди всяка нощ за храна и не е навик ( не заспива на гърда), а си е доста гладен. Много се движи, кърмата е лека, а пюретата му ги правя аз, т.е. няма нишестета и растителни масла в тях. Та, по- бързо огладнява и расте. На 6 месеца и е с две нощни хранения - между 2 и 3, а после между 5:30 и 6. Това не ме притеснява, защото съм сигурна, че е нужда, а не навик. Четвърто- мен приспиването на ръце ме измори и реших да следвам стъпките от сайтовете за детски сън. Изчаквам детето хубаво да се измори, като наближи време за сън го местя в кошарата. Ако много се превъзбуди ( а то е всеки път), гушкам за малко и пак връщам. Така до пълно успокоение. Накрая оставям ръка на гърдите на бебето и то заспива. Да, пак с помощ, но от 3 дни го правя и кръстът ми е по- добре. Успех желая на вас и на себе си Kissing Heart

# 531
Това към мен ли беше отговор? Или на няколко мнения отговор? Детето е ок като график за нашето семейство и не се оплаквам. Питам за съвет аз как да спя. Е, не е най-правилната тема, но вероятно има и други майки с проблем със заспиването и затова питам тук.

# 532
Да. Няколко отговора са. ТСХ се покачва по време на кърмене. Не се притеснявайте. Ендокринолог може да пусне нужните хормони и да предпише левотироксин, който да помогне. Други симптоми имате ли?

# 533
Тсх ми е 3,2, другите щитовидни в норма без терапия. Терапия правих преди и по време на бременността, за да го държа под 2. Сега вече не пия л-тирокс. Пролактинът ми е около горна граница преди забременяването. Казано ми е че е добре да не кърмя дълго заради това. Търся читаво ендо да разбира от тези неща. Цикъл нямам иначе, върнах си килограмите от преди бременността, кърменето е ок. Бебето е на 5 месеца.

# 534
Щом ТСХ е добре, друг е проблемът за безсънието. А защо са казали да не кърмите? Да не развиете хиперинфлация на хипофизата ли?

# 535
Вероятно да. Нямам правено ЯМР. Овулирах нормално. Търсехме причина за незабременяване, но предвид че овулирах, не дозълбахме в пролактина. Последно като мерих ТСХ беше към 2,3 на втория месец след раждане, тогава намалявах и спрях съвсем терапията, не съм мерила оттогава.

# 536
Вземете си направление за ендокринолог. Само той ще знае. Ако нямате тремор, сърцебиене, зверски косопад, сънливост, суха кожа, не се притеснявайте напразно. Щом и цикъл нямате, значи хормоните са добре. Казвам го смело. Аз имах ТСХ 6.5. Коригираха ми дозата. Цикълът ми дойде, а кърмя и нощем.

# 537
  • Melmak
Семира, моето дете също се буди по 2 пъти нощем, като “буди” не е точно. Усещам я как се върти и търси да цока, един от нас става да прави млякото и я храня. Отнема 5 минути, защото яде бързо. Обаче и аз не мога да заспя. Много е странно за мен, винаги съм била с много добър сън. Обаче откакто родих имах много неспане. А сега бебето спи и пак.. аз не мога. Не е хубаво и не знам как да го променя. Тсх ми е добре, не е там въпроса. Приятелка в моята ситуация мина на някакви хапчета, за да спиЗ

# 538
Аз пък заспивам лесно, а ТСХ ми танцува постоянно. Споделям, за да успокоя ако има нужда Blush

# 539
За заспиване на мен ми помага белият шум, имам филтър на телефона на синята светлина през нощта, също и ли помага да сив пусна нещо да ли приказва - някакво клипче или подкаст без резки смени в ритъма, без музика и тн. Гушкането на малката също ме приспива. Ако ще ходя до тоалетна, не пускам лампата. Ако е много тъмно, има едни червени светлини, които могат да помогнат да вижда човек какво прави, без да събуждат тялото.

Аз не бих пила хапче за сън, ако няма кой друг да поеме бебето, ако се събуди.

Общи условия

Активация на акаунт