ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026 - Тема 5

• 737
  • 32
  •   14
Отговори
# 15
  • България, София
Един от помощник директорите е бил там. Какво са гледали, не знам.
То и утре пак може да отиде, но няма да й се занимава вероятно.

Допълвам, по нейни думи не е имало никаква таблица.

Последна редакция: нд, 14 юни 2026, 19:41 от velina_v

# 16
  • София
Кали, благодаря за темата 🩷
Само да не ви подведа, но мисля, че в сайта на МОН, след въвеждане на номера на дипломата, се визуализира и оттам може да се прикачи където е необходимо. Така си мисля, че направихме преди две години, защото нямам спомен някой от нас да я сканирал допълнително.

# 17
  • София
Може да се свали от регистъра, да, но трябва да знаеш номера на дипломата. Или просто да я снимате с телефона. Платформата на СУ приема формат jpeg.
Това е регистърът https://regdiploms.mon.bg/

# 18
Един от помощник директорите е бил там. Какво са гледали, не знам.
То и утре пак може да отиде, но няма да й се занимава вероятно.

Допълвам, по нейни думи не е имало никаква таблица.
Няма начин да няма. След написаното може да има няколко бели страници и след това е точкуването в таблица. Есе/Ис се сборуват точките от 41.1, 41.2 и 41.3.

# 19
Със сигурност има таблица с точките - тя казва, че не е имало, защото не я е видяла.
Относно дипломата - както е казала и санака, сваля се от системата и се качва като файл. Трябва номера на дипломата, когато се генерира.

# 20
  • София
Сега се присетих за една особеност на платформата на СУ, която поне допреди 2 години беше факт. Дипломата в регистъра е два файла /две снимки/, а системата на СУ изисква на мястото за дипломата да се прикачат 3 файла и по никакъв начин не те пуска да продължиш, ако файловете не са 3. Joy Дано са го оправили това /въпреки че си беше същото още през 2018/, но ако не са го оправили, просто на мястото за третия файл прикачете отново един от двата, вече прикачени.

# 21
Нормално си работеше системата на СУ миналата година. Нямахме проблем с качването на дипломата и не се е налагало да повтаряме файл.
Имайте предвид, че в системата на регистъра, имаше някакви врътки с буквите. Трябваше задължително да се въвеждат на кирилица, ако са на латиница, излизаше съобщение, че такава диплома не съществува. Тогава много се чудехме как чужди университети ще успеят да извлекат информация от нашия регистър.

Надничам при вас, че догодина ми предстои пак 12 клас и кандидатстване.

# 22
  • Варна
Кали, благодаря за темата!
Четох назад в годините, че системата на СУ очаква повече файлове и мисля като му дойде времето да качим удостоверението за първи етап, дали ще е проблем? Надявам се и самите дипломи да ги има във въпросния сайт скоро след раздаването. Другото, което се чудя, е дали училищата ги принтират тия дипломи или ги получават от някъде (централна печатница някаква, знам ли). При нас ще ги раздават на 19.06 вечерта и не знам дали има смисъл да опитваме да я вземем по-рано, да снимаме и минем през нотариус, за да можем да задействаме процедурата за кандидатстване в Германия, че сроковете текат от месец вече…

# 23
Сега се присетих за една особеност на платформата на СУ, която поне допреди 2 години беше факт. Дипломата в регистъра е два файла /две снимки/, а системата на СУ изисква на мястото за дипломата да се прикачат 3 файла и по никакъв начин не те пуска да продължиш, ако файловете не са 3. Joy Дано са го оправили това /въпреки че си беше същото още през 2018/, но ако не са го оправили, просто на мястото за третия файл прикачете отново един от двата, вече прикачени.
Тоест, да разбирам, че искат всяка страница на отделен файл?

# 24
  • София
Да. Те са две всъщност, така са сканирани в регистъра - 1. лице и гръб и 2. средна част.. Не че не можеш да ти направиш и на три, и на четири файла, но няма смисъл. Аз навремето прикачих като трети файл обложката на дипломата. Joy Но ston каза, че миналата година не им е искало 3 файла, значи са го оправили.

# 25
Привет на всички в новата тема. В предната тема попитах за куесове по математика за подготовка за матура профил, но бях пропуснала да запиша града. svetlaem, за София става дума.

# 26
  • Русе
Правилно ли разбирам, че трябва да прикачим освен дипломата, която ще получат следващата седмица и тази от първи гимназиален етап, защото някои оценки, които формират бала не са ги учили в 11,12 клас? В ТУ ще кандидатства наборката. Освен това за различните специалности балообразуването е по различен начин. Може да се вземе оценка от изпит по математика, може и оценка от матура. Тя има и от изпит, и от матура. Системата сама ли избира най-високата оценка или ние посочваме коя оценка да вземе?

# 27
  • София
Ако в балообразуването участва оценка по предмет, който не е изучаван във втори гимназиален етап, трябва да прикачите и удостоверението за завършен първи гимназиален етап.
При алтернитавни оценки /изпити, ДЗИ/, автоматично се взима най-благоприятната за кандидата оценка.

# 28
Записвам се в новата тема за да не изпусна нещо, но точно в този етап нямам с какво да допринеса или да се похваля Simple Smile Изненадващо не се е представил много добре на матурите, въпреки че знаехме че няма да се старае, тъй като вече беше почти сигурен, че ще го приемат и ДЗИ няма да му трябва. Разбира се никога не се знае един ден какво ще му е нужно и се надявах все пак…но това е. Дори и грам не се заинтересува да отиде и да си види работите и защо така се е получило, нито отвори да погледне отговорите сега…Абе не го интересува Simple Smile Работи вече и други са му приоритетите. Все пак нали завърши. Записан е в университет. Значи всичко е ОК. Сега сме в сагата с търсене на квартира!

Последна редакция: нд, 14 юни 2026, 23:43 от MollyBy

# 29
  • На морето!
И ние чакаме резултати от СУ. Математиката вече е излязла, дано скоро видим и останалите.
Дипломи не знам кога ще раздават при нас, дано се организират бързо, за да пускаме документи и да се приключва вече.

Общи условия

Активация на акаунт