С какво ви дразнят свекървите? - 174

• 28 689
  • 741
  •   1
Отговори
# 735
Зло, а ти как се чувстваш психически в такава токсична среда?

Когато аз още общувах със свекърва ми и неволно се оказвах въвлечена в интригите ѝ, бях в много уязвим период. Тази токсичност буквално ме изтощаваше психически. Едва когато спрях да я допускам до себе си – не само физически, но и емоционално – усетих колко огромен товар ми е паднал от раменете. Тя продължаваше да опитва да ме въвлича в драми, но аз просто спрях да им давам място в живота си.

Защо не опиташ и ти? Спри да се интересуваш какво е казала, какво е направила и какво мисли. Нека това остане между нея и хората, които искат да участват в тези игри.
Мъжа ти като каже: „Ще отида да пръскам за бълхи на майка ми“, кажи: „О, не. Мен ме е страх да не ги донесеш тук. Все пак сме с бебе. Ние не сме ли по-важни?“ И после си гледай кефа. Изобщо не допускай до себе си излиянията и драмите ѝ. Така всеки път, когато поиска нещо безумно, просто използвай нейните похвати, но една идея по-интелигентно – без селски театри.
Истината е, че хора като нея живеят от чуждите реакции. В момента, в който спреш да им ги даваш, губят най-силното си оръжие.
Живей си живота така, както намериш за добре, и не допускай негативното влияние да го определя. Децата ще пораснат, ще поемат по своя път. Свекърва ти един ден няма да я има, а ще останете ти и мъжът ти. Постарай се, когато се обърнете назад, да си спомняте хубавите моменти, които сте преживели заедно и с децата си, а не годините, в които си се тормозила заради чужди драми, вместо да се радваш на истинското богатство, което имаш.
Говори с мъжа си. Щом те подкрепя, ще те разбере. Когато осъзнае колко силно ти влияе цялата ситуация, съм сигурна, че и той ще промени собствените си реакции и ще започне да поставя по-категорични граници. В крайна сметка вие сте семейство и трябва да сте от един отбор.

# 736
Аз психически съм доста стабилна. Такива простотии не могат да ме бутнат, на фона на други преживявания това са смехотворни ситуации. Единствено съм се дразнила по две причини - мразя хора, които се правят на луди и факта, че се губи време.
Ето например и в тази тема има такива, които се правят на ударени. Значи аз ясно казвам, че въпросната звъни под предтекст да ти си види внучето,  те казват мъжа ми да идел в другата стая. Как да стане това за 30 секунди? Аз съм в стаята при бебето, тя звъни, показваме го и гледайки бебето започва за колата. Е целият разговор не беше повече от две минути. Вие ако бавно четете, ние говорим бързо. Какви дисертации какви обяснения... Няма такова нещо.

Последна редакция: вт, 04 авг 2026, 07:27 от ЗЛОДЕИДА

# 737
Точно защото казваш, че си психически стабилна, не виждам смисъл да допускаш подобни дреболии да заемат място в ежедневието ти. Не можеш да промениш начина, по който тя общува, но можеш да промениш собствената си реакция. Щом знаеш какъв е моделът ѝ, не го анализирай всеки път. Приеми, че такава е, и не ѝ давай толкова място в главата си.

Или просто си свикнала с токсичната среда до такава степен, че вече не я усещаш като проблем? Защото едно е да си психически стабилен, а съвсем друго е ежедневно да живееш в токсична среда и да твърдиш, че тя изобщо не ти влияе.

Иначе съм съгласна с теб – за две минути разговор няма как човек да разиграва някакви сценарии. Но точно затова нека тези две минути си останат две минути, а не да се превръщат в тема, която ти разваля остатъка от деня.
Мъжът ти се обяснява. Хора като нея възприемат всяко обяснение като покана разговорът да продължи. Вместо да обяснява защо, как и кога, е достатъчно едно кратко: „Не“, „Няма как“ или „Няма да стане“. Колкото повече аргументи даваш, толкова повече материал даваш на отсрещната страна да спори.

# 738
Нормалните хора трябва да разбират от аргументи, след като задаваш въпрос "защо" би следвало да приемеш отговора. Само децата на "защото... " питат отново защо.

# 739
Като попита "защо", кажете ѝ: Интелигентен човек си, отговори си сама защо. Този номер с "интелигентния човек" работи доста добре с такъв тип хора. Пробвала съм Simple Smile

# 740
  • София
Смело раздаваш съвети за блокиране, точно ти. Но няма проблем, продължавай да се оплакваш. Свекърва ти проста, зълва ти нахална, мъжът ти го използват, тук се правим на ударени. Само ти винаги права и в бяло.

Аз с моята свекърва съм си разделила каквото трябваше отдавна и не делим мъж, бълхи, селска къща и котки.

Последна редакция: вт, 04 авг 2026, 08:25 от бъръльо-бъръльо

# 741
  • София
Нова тема - https://bg-mam.ma/t/1900584

Общи условия

Активация на акаунт