За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 21

• 14 988
  • 466
  •   1
Отговори
# 225
  • България
7,5/10 за Nancheng Banquet (2024)
Става за едно гледане, но са измислили героинята много, много тъпа.
Хич не ми хареса, а и актрисата изглежда много зле в мъжки дрехи.
Иначе е лек сериал, толкова плосък, че няма драми и даже когато уж трябва да има.

# 226
  • вятърничава
Приключих с Agent Kim Reactivated , получих очакваното - екшън със Со Джи Соп. Радвам се на всяка рядка среща с него на екран. Различното този път - не бе мрачен, като предишния му сериал, имаше хумор с двамата му приятели. Дори рекламата на КОПИКО не ме подразни. Отива му бащинството. Дано да няма втори сезон.
Довърших и Doctor On The Edge, още малко да го бях забавила и можеше да дочакам Lee Jae Wook да излезе от казармата 🫡 😄 Очаквах подобен финал. Малко досадиха с губернаторските истории. Много симпатични актьори.
 The Husband ми е интересен, обратите държат в напрежение. Още 2 епизода до финал. Не забравяйте да си пиете колагена за коса - за справка еп. 10!
 Dream To You обичайните клишета за жанра. Чудя се дали ИИ не ги пише тези сценарии 🤔 Все ми е тая, ще си го гледам заради трите симпатични двойки. 
Spooky In Love също следя. И там по утъпканата схема се движим.

# 227
  • пустинен пъпеш
The Husband ми е интересен, обратите държат в напрежение. Още 2 епизода до финал. Не забравяйте да си пиете колагена за коса - за справка еп. 10!
И аз очаквам последните 2 серии , Namkoong Min отново с добър сериал след My Dearest, а въпросната реклама направо ме срази с появата си посред сериозното развитие на действието(особено като и двамата екранни съпрузи го пиха,че и кутията бе в центъра на кадъра).

# 228
Ето още един корейски сериал с великолепен каст - The Affair was Just the Beginning. Дали са му категория 19+. Излъчени са два епизода и веднага е заел първото място в Coupang Play.
Вещичките го превеждат на бг и го има в канала им в плейтюб.

Последна редакция: чт, 06 авг 2026, 12:58 от 2в1

# 229
https://www.facebook.com/reel/1067326485822245
за настроение

https://www.facebook.com/reel/1343705157867537

ПС опитах, но от жегата ли нещо не ме хваща- The Affair was Just the Beginning... Чувствам се малко като след ковид и загубата на обоняние. Аз така сега не усещам текущите сериали.

Последна редакция: пт, 07 авг 2026, 03:14 от victoria vassileva

# 230
https://www.facebook.com/reel/1719485212391090
петъчен танц в жегата и малко клюки
https://www.facebook.com/reel/1017372224123170

Последна редакция: сб, 08 авг 2026, 09:24 от victoria vassileva

# 231
Малко ми е странно да пускам трети пореден статус, но явна жегата ви е блокирала някъде.
Напоследък ми е много интересно да наблюдавам една любопитна връзка между турския „Yeşilçam“ и новия корейски сериал „Tantara“ с Гон Ю, който предстои да излезе през декември. Струва ми се, че за пръв път ще станем свидетели на турска история прехвърлена в корейски сериал. Интересно ми е дали ще позная.
Двете истории тръгват от различни култури, различни индустрии и различни (а може би съвпадащи) исторически периоди, но сякаш гледат към едно и също място — зад кулисите на една национална развлекателна индустрия в момента, когато тя се изгражда и превръща в машина за звезди.
В „Yeşilçam“ виждаме света на турското кино, неговата романтика, амбиция, бедност, власт и безмилостна конкуренция. В „Tantara“ фокусът е върху корейската музикална и развлекателна индустрия и върху хората, които се опитват да оцелеят и да създадат нещо свое в нея.
И точно тук ми стана интересно да сравнявам Çağatay Ulusoy и Gong Yoo — не като буквални копия на един и същи герой, а като два различни начина да бъде изграден мъжкият образ на човек, който принадлежи на света на славата, но едновременно с това стои малко встрани от него.
Може би затова ми се струва, че между турския „Yeşilçam“ и корейския „Tantara“ има своеобразен разговор през времето и културите.
Едната индустрия е Yeşilçam. Другата — корейската entertainment индустрия.
Но хората зад прожекторите май навсякъде са еднакво човешки.
Скрит текст:

https://www.facebook.com/reel/1601137731521583
добре пеещи актьори

Последна редакция: нд, 09 авг 2026, 19:02 от victoria vassileva

# 232
  • България
Опитвам се да пиша за даден сериал след като го изгледам, че тъкмо напиша нещо хубаво и всичко се променя.
Изгледах The Eternal Fragrance (2026) и му писах 10.
Не че много ми хареса историята – не беше лоша, но главната не ми допадна като характер и решенията, които взимаше.
Актрисата Ju Jing Yi ми е от любимите, но героинята не.
За Song Wei Long имам само хубави неща за написване.
Сетих се защо доста време беше пръв в списъка ми, но тъй като няма късмет с ролите замина по–назад.
Сега го връщам на може би постоянното второ място и се надявам да го гледаме в хубави сериали и още по-хубави роли.
Тук героят му беше идеален за мен.
Затова и давам 10 на сериала, заради актьора и ролята му, светът също е много красив.

# 233
  • Русе
С 2 реда да отменя Вики Василева. Blush
Днес пуснаха първите 4 епизода на "The road to splendor" с Динката и Ден Енси. Костюмен.
От китайският фронт гледам още  "Гениалното момиче" и "Royal Betrothal". Първият е съвременен и по китайски табиат върви бавно - интересно, не ми е скучно, макар че не съм от търпеливите. Вторият ми е заместващ всички празни часове, когато нямам какво да гледам. Не е лош, но нещо не ме грабва.
Рускините напоследък са силно слънчасали, бавят преводите, а когато пуснат автопревод има и разминавания в говор - картина.
На корейския пазар е "Омъжена жена - убиец" и "Страшен роман", които гледам с голям интерес. Започна и 2- ри сезон на "FlexXcop", но съм на 2-ри епизод и още нямам мнение.

# 234
  • София
Нищо не гледам аз. Не че и иначе гледам много, но последните месеци нищо не ме впечатлява на трейлъри. Май тази година ще си чакам само каквото (ако) от сериалите на Сяо Джан излезе и Shadow Punisher с Луо Юнси.
Последната седмица гледах всички материали, които изкараха за The Infinite 10 Days и нямам търпение да го пуснат вече, но сигурно ще е догодина. Че и е три сезона.

# 235
  • България
Пробвах The Last Empress (2018), но не е за мен.
Още първи епизод ме натовари, актьорът в главната роля не ми харесва.

# 236
Да се отчетем зациклилите и слънчасали Simple Smile Аз имах малко лични проблеми и поставям рекорд - по два епизода максимум и то не всеки ден. Нищо не ми върви.

Love For You ще го изгледам някога, евентуално. Но вече окончателно отписах Song Weilong. Да, уникално красив е, да, добър актьор е, обаче как може да има точно един единствен интересен и хубав сюжет. Сериалите с него за мен са изпитание на търпението. Ще го гледам вече само ако избухне с някой супер хит.

Бутам Road to Success. Може би проблемът е в мен, че не мога да се концентрирам, но ми върви бавно и доста превъртях. Все пак не е зле, става за убиване на времето. Хубави неща - още от първи епизод става ясно, че освен проблемите на училищния футболен отбор има някаква доста по-сериозна интрига и тайни в миналото и на двамата главни. Какво точно се е случило започва да става ясно чак от 15 епизод нататък, което държи интереса. Много ми хареса актьорът в главната роля Chen Jing Ke, не съм го гледала досега. Не е типичен красавец, но е идеален за образа на човек със сериозен професионален и личен опит, а не да гледаме в ролята някое хлапе. Esther Yu по принцип с нейното вечно лигавене ми е една от най-неприятните актриси, но тук героинята и е психолог, обмисляща всяко действие и дума, без прибързани заключения или крайни реакции, и нещата са добре балансирани. Любовната история на двамата също е много приятна, не е на преден план, много зряла и без гръмки обещания за вечна любов във всяко следващо прераждане, или нагласени скарвания заради нелепи недоразумения.

Слаби места - много мудно действие. В 15 епизод от 31 най-после започваме да разбираме какво се е случило в миналото на главните. И както винаги, не се бяха постарали да измислят нещо достоверно, а нещата са се случили в резултат на чиста случайност. В 18-20 епизод някъде разбрахме и за детството на две от момчетата от отбора и защо имаха такива странни взаимоотношения. Относно менажирането на футболния отбор направо нямам какво да кажа, китайци да правят филм за футбол си е оксиморон просто. Абсолютно излишни сцени, които нямат никаква връзка със сюжета. Тя накара Него да облече потник и му лепна две временни татуировки, които получила като подарък към поръчка, а той пък извади егати бицепса. Добре де, забелязахме, че е секси, професионален спортист е все пак Rolling Eyes

Последно да ви питам, особено тези, които ровите повече из китайските социални мрежи - какво точно се случи с Overdo? Това някаква наказателна акция ли е? Гледам рейтинга в MDL и направо не мога да повярвам. Предвид оргомната фенска маса на Линхъ очаквах, че фенкте ще гласуват като луди независимо от сюжет, от актьорска игра, от това дали са доволни от края или не, просто защото това Е той и той Е красив. И просто не мога да си обясня какъв е този тотален срив.

И да се изявя като една истинска злобна лелка Imp Страшно много харесвам Tian Xi Wei, голяма сладурана и много добра актриса. И много се подразних, че я избраха в Нефрита с очевидната цел да не засенчи красивия Линхъ. Genius Girlfriend започна след Overdo и явно някой се опита да замаже проблемите с втория, защото видях статия как двамата по отделно не можели да направят успешен сериал?!! Да, обаче Гениалната приятелка си е с оценка 8, което е напълно прилично, при положение, че тя си партнира с Hu Yi Tian, който е далеч от топ актьорите. А Линхъ в комбинация с уникалната Wang Chu Ran нищо не постигна. Изобщо, този Нефрит май ще му съсипе кариерата на Линхъ.

Като гледам колко дълго мнение написах, май най-добре да си стоя слънчасала  Laughing

# 237
  • България
Защо Pursuit of Jade (2026) ще съсипе кариерата на Линхето?
С оценка 9.1 е.
Мислиш, че няма да може да направи по-добра роля и феновете го наказват?
Защото моята оценка на Pursuit of Jade (2026) е 6.5 и реално от този сериал спрях да следя актьора.

Song Wei Long е като Бин Бин.
Отличен актьор, красив, обаче не го канят в хитови сериали.
Май завистта в Китай не отстъпва на тази в Корея.

# 238
Аз пък много харесах ли харесах актьора в Love Has Fireworks, не съм го гледала досега, или начина по който изобразява героя си конкретно в тоя сериал - така както го играе. 
Много ми хареса актьорът в главната роля Chen Jing Ke, не съм го гледала досега.

Интересен е, обаче тези много много серии са прекаляващи.

Имаше един пост от Вики относно вертикални шорт драми - може да е вярно всичко, което е писала, че бил голям бизнес, щото хората църкали за по 3 мин и плащали, но със сигурност има и момент на бягство от нескончаемо дългите китайски сериали.

Това защо го пиша - почнах и загледах How Dare You (2026) и се оказва, че имало точно такава вертикална драма от 2025 - HOW DARE YOU 2025.  Ти остави, ами по коментари вертикалната била по-добра от пълнометражната.  Ти остави, ами актрисата във вертикалната играела значително по-добре от пълнометражната.  Ти остави, ами вертикалната била печелила международен конкурс за вертикални драми.   И понеже кратката е на iQIYI, поради големия успех на кратката решили да направят дълга версия.  Загледах кратката - трябва да ви кажа - репликите са 1:1 - правена е по роман - и двете на iQIYI.   Щото вече бях стигнала донякъде, не ми се гледаше повторение в сгъстен вариант и вертикален екран.  Обаче тия кратки драми ми звучат някаква форма на протест срещу дългите - може никой да не го казва. 
Пък и никой не казва за кратките версии на популярните сериали - освен ЕЛЗА дето беше писала, че Prisoner of Beauty имал кратка версия.  Сигурно и там са на една и съща компания.
Споделяйте дали имат и кратка разработка - може пък да е по-добра, както в случая с How Dare You.

# 239
Не съм сигурна дали не ви досаждам, но направих някои проучвания и ги слагам в скрит текст, за когото е интересно (както се вижда от снимката- с приятелките ми обсъждаме моите наблюдения на кафе):

Джан Линхъ: голяма звезда ли е вече, или все още е заложник на костюмната драма?
Скрит текст:
По време на излъчването си Pursuit of Jade се превърна в огромен хит в Китай - в пиковия си период достигна над 50% дял от ефективното онлайн гледане, а средната ефективна гледаемост на епизод беше около 80 милиона. Това е впечатляващ резултат и показва реална зрителска сила. Но има едно важно разграничение: най-гледан не означава автоматично най-харесван.
Pursuit of Jade е прекрасен пример за това. В IMDb сериалът е около 8.7/10, докато в Douban се установява около 6.8/10. Тоест международната публика реагира много по-ентусиазирано, докато китайската публика, макар да гледа сериала масово, е значително по-критична към сценария и развитието на историята. И това разминаване се наблюдава и при други сериали на Джан Линхъ.
Story of Kunning Palace има около 6.8 в Douban срещу 8.0 в IMDb, My Journey to You - около 6.3 срещу 7.6, а The Best Thing - около 6.8 срещу 8.2. Това не означава, че едната публика е „права“, а другата „греши“. Douban е предимно китайска публика, IMDb е международна и двете аудитории имат различни критерии. Но тенденцията е интересна: международната публика изглежда реагира особено силно на самото екранно присъствие на Линхъ, докато китайската публика е по-взискателна към целия продукт - сценарий, персонажи, логика и актьорско изпълнение.
Къде всъщност стои Линхъ сред мъжете от своето поколение?
Тук вече става много по-интересно. При актьори като Dylan Wang, Wang Anyu, Chen Xingxu, Hou Minghao, Wang Xingyue и Zhang Linghe няма един-единствен критерий, по който да кажем кой е „най-добрият“.
Dylan Wang има огромното предимство на Love Between Fairy and Devil и ролята на Dongfang Qingcang - образ, който се превърна в запазена марка. Той вече има много силен star power. Chen Xingxu има предимство при по-сложните драматични роли и е доказал, че може да излезе извън типичния idol образ. Hou Minghao е интересен именно защото постепенно показва по-широк актьорски диапазон. Wang Anyu има много важно предимство - сравнително естествено преминава между съвременни и костюмни роли. Wang Xingyue е един от най-сериозните млади претенденти, защото е по-млад, но вече има силно екранно присъствие и роли като Duke Su в The Double.
А Джан Линхъ? Той вече има Xie Wei и Xie Zheng - две много разпознаваеми костюмни роли, а Pursuit of Jade показа, че може да носи огромна продукция като водещ мъж. Затова бих го поставила сред най-силните млади leading men, но все още не бих казала, че е доказал универсалността си повече от всички свои конкуренти.
И тук според мен е истинският въпрос за кариерата му.
Не дали е красив. Не дали може да бъде популярен - Pursuit of Jade го доказа. Не дали изглежда впечатляващо в исторически костюм - вероятно именно там е едно от най-големите му предимства.
Висок, много строен, с дълги пропорции, деликатни черти и младо лице - с дълга коса, костюм и правилен грим Линхъ придобива почти аристократично, ефирно излъчване. Но точно това може да се превърне и в капан. Ако един актьор постоянно играе принц → генерал → аристократ → безсмъртен → мрачен и красив мъж → следващия красив и мрачен мъж, в един момент публиката може да започне да харесва образа, а не непременно актьора. И тогава въпросът вече не е „Колко добър актьор е Джан Линхъ?“, а „Колко добре изглежда Джан Линхъ в тази роля?“ Това са две много различни неща.
Именно затова The Best Thing беше важен.
Там няма принц, генерал или безсмъртен герой. Няма дълга коса, исторически костюм или фантастичен грим. Той е просто съвременен мъж - лекар - и международната публика го прие много добре.
Но ако Линхъ иска да премине от idol actor към дългосрочен leading actor, следващата му стъпка според мен трябва да бъде още по-трудна: съвременна роля, в която красотата му не е основният двигател на персонажа - полицай, адвокат, журналист, военен, бизнесмен, лекар с морален конфликт или антигерой. Герой, при когото не може да разчита на дългата коса, костюма и аристократичната визия.
А какво ще стане с неговата по-деликатна физиономия?
Това според мен не трябва автоматично да се разглежда като недостатък. Линхъ има много специфична физика - висок и едновременно с това сравнително ефирен и деликатен. Той не притежава онзи тип грубо, тежко мъжко лице, което някои актьори имат. Но именно този контраст може да бъде неговото оръжие: крехък на вид, но властен; деликатен, но опасен; аристократичен, но физически способен. Точно такъв контраст работи много добре в персонажи като Xie Zheng.
Проблемът би възникнал, ако индустрията използва само първата половина - „Вижте колко е красив и ефирен“ - вместо втората: „Вижте какво може да направи този актьор.“
Има ли риск да остане в една ниша?
Да, и то не защото костюмните сериали са непопулярни - напротив. Те са един от най-силните сегменти на китайската драматична индустрия. Проблемът е, че пазарът постоянно произвежда нови лица. Днес един актьор е „новото лице на поколението“, след две години се появяват още петима, а след пет години идва ново поколение. Затова красотата и подходящата физиономия за костюмна драма могат да дадат огромен старт, но трудно гарантират дълга кариера.
Тук някои от конкурентите на Линхъ имат предимство - вече са показали, че могат да функционират убедително и в съвременна среда, без историческият стайлинг да върши половината работа вместо тях.
Има ли значение китайската политика за това?
Има по-широка културна рамка, която трябва да се има предвид. През последните години китайските регулатори засилиха контрола върху idol culture, прекомерното фенство и публичните образи на знаменитостите, включително критиките към прекалено „женствени“ мъжки образи. Но от това не следва, че държавата конкретно възприема Джан Линхъ като „твърде женствен“ или че има политика срещу него. За такова твърдение няма надеждно доказателство.
По-интересният въпрос е друг: може ли неговата по-деликатна визия да бъде превърната в актьорски инструмент, а не да остане просто в основата на idol имиджа му?
И затова Pursuit of Jade е едновременно голям успех и голям тест.
Сериалът доказа, че Джан Линхъ може да бъде част от огромен китайски хит. Но следващата стъпка трябва да докаже нещо по-трудно: че Xie Wei и Xie Zheng са роли, които Джан Линхъ е изиграл - а не единствените роли, за които изглежда роден.
В момента бих го поставила приблизително така спрямо мъжете около 25–35 години: като star power - топ 5–7; като визуално присъствие - топ 2–3; като костюмен leading man - топ 3; като международна популярност - топ 5; като доказана актьорска гъвкавост - все още не топ 5; като потенциал - топ 3–5.
И точно последната категория е най-интересната. Защото Dylan Wang вече има Dongfang Qingcang, Wang Xingyue има Duke Su, Chen Xingxu има Li Chengyin, Hou Minghao има няколко много различни типа персонажи, а Джан Линхъ вече има Xie Wei и Xie Zheng. Това е много силно начало.
Но истинският тест за кариерата му няма да бъде дали следващата му костюмна драма ще достигне 8.7 или 9.0 в IMDb. Ще бъде дали един ден зрителят ще може да гледа Джан Линхъ с къса коса, без тежък грим и без исторически костюм и да каже: „Не ме интересува колко е красив. Искам да гледам този герой.“
Тогава вече няма да говорим само за idol star. Ще говорим за актьор с дългосрочна кариера.
Pursuit of Jade остава значително по-успешен сред китайската публика от Overdo (около 6.8 срещу 5.1 в Douban), но разликата показва не толкова спад на интереса към Джан Линхъ, колкото че star power-ът му може да привлече огромна публика, но все още не е достатъчен сам по себе си да превърне слаб сценарий или проблемна продукция в успешен сериал.
Сравнение на традиционните китайски сериали с вертикалните duanju. Не става дума само за дължината, а за различен начин на потребление и различен икономически модел.
Скрит текст:
Традиционният сериал е предназначен за зрител, който седи пред телевизор или гледа на голям екран и е готов да отдели 30–50 минути. Затова може да има по-бавно изграждане на отношенията, дълги диалози, второстепенни сюжетни линии и по-големи паузи между важните събития. Този модел може да поеме и по-дълги рекламни блокове или рекламни интеграции, защото зрителят вече е „влязъл“ в програмата и е приел по-дългото гледане.
При вертикалния сериал зрителят е пред телефона, често в движение или в момент, в който има само няколко свободни минути. Там конкуренцията не е само друг сериал — конкуренцията е TikTok/Douyin видео, чат, социална мрежа, игра, известие. Затова вниманието е много по-скъпо и всяка секунда трябва да оправдава гледането.
И това променя рекламата. При традиционната телевизионна логика можеш да прекъснеш зрителя с рекламен блок и той вероятно ще остане. При вертикалното съдържание твърде много реклама може просто да означава swipe и край. Затова рекламата по-често трябва да бъде интегрирана, много кратка или поставена между микросегментите, без да разрушава импулса „още един епизод“.
Има и още една важна разлика: вертикалните сериали са създадени за много по-агресивно задържане на вниманието. Вместо „какво ще стане след 20 минути?“ драматургията често е „какво ще стане след 60 секунди?“. Затова почти всеки миниепизод трябва да има конфликт, разкритие, емоционален удар или cliffhanger.
Така че бихме могли да разделим двата модела така:
   Традиционен сериал   Вертикален сериал
Основен екран   📺 TV / голям екран   📱 телефон
Тип гледане   планирано   между други дейности
Продължителност   30–50 мин.   1–3 мин.
Внимание   по-стабилно   много фрагментирано
Реклама   поносими блокове/интеграции   трябва да е много внимателна
Драматургия   постепенно развитие   постоянни hooks/cliffhangers
Конкуренция   други програми   целият мобилен интернет
Основна цел   да задържи зрителя за епизода   да го накара да гледа още един
И точно затова не бих казала, че вертикалните сериали са просто „по-кратки сериали“. Те са продукт на различна публика, различен екран, различно внимание и различна рекламна икономика.
А това има огромно значение за китайската индустрия: ако зрителят постепенно свикне да получава силна емоция, сюжетен обрат и удовлетворение за две минути, традиционният 40-епизоден сериал трябва да му даде много по-силна причина да остане пред екрана.
Това вече може да се превърне не просто в конкуренция между два формата, а в промяна на самите навици на китайския зрител.

Последна редакция: пн, 10 авг 2026, 10:19 от victoria vassileva

Общи условия

Активация на акаунт