За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 21

• 14 933
  • 465
  •   3
Отговори
# 285
  • вятърничава
Та - винаги ще си мрънкам явно.
Още една мърмореща аджума Joy Извинявай, не знам как е аджума на китайски!

Роца от 2 седмици си припявам припева на това 🍊🍊🍊🍹

Аз мнооооого харесвам Nam Joo Hyuk, но не и в този сериал, макар да е красив, елегантен бог с посивяла коса.... Thinking и се съблича, щот нали е речен бог, на водата и трябва да се накваси, та и преса демонстрира.

И все пак предпочитам да го гледам в Twenty Five Twenty One, Start-Up, Moon Lovers: Scarlet Heart, Ryeo, Weightlifting Fairy Kim Bok Joo.

Сега нещо по-сериозно и интересно за мен поне е това риалити Love against Time (2026)

https://www.koreatimes.co.kr/entertainment/shows-dramas/20260818 … 953b-02c589f5fd29

# 286
inka5, привет и приятно прекарване с нас и всички сериали😀

Първият сериал, който гледах след ограничението за 40 епизода, беше Till The End Of The Moon. И бях много ядосана на ограничението, защото го бяха орязали, бяха махнали много сцени с поддържащите актьори, цели нишки от историята. Тогава много ме беше яд на това ограничение. После обаче като гледах колко пълнеж слагат и в 40 епизода - по-добре с това ограничение. И пак съм разкъсана в мнението си - дали искам повече епизоди, но един сезон или по-малко, но да трябва да чакам 2,3 и т.н. сезони. 😄 Труден избор.
40 са му много, но можеха да сменят някои сцени с главния как плюе кръв и да разбера какво стана с котката.

Ако се върнат към многото епизоди това означава да не гледам повече китайски сериали, защото като видя цифра  60 епизода (примерно, но и 50 е същата работа) и вече съм се отказала.
Най-добре да разкарат потниците. Защото, кой се къпе с потник?

Гледам тайландския Mr.Kill, който е крими и все още не съм сигурна кой е убиеца, защото всички са толкова съмнителни и единственото за което съм наясно, че аз съм невинна.

# 287
Till The End of The Moon ми е първият китайски сериал и много си го обичам. Спомням си, че тогава 40 серии ми се видяха много. Преди няколко дена го изгледах отново и вече смятам, че 40 серии съвсем точно ще стигнат, но да си включат оригиналния финал от романа за сметка на някои сцени. Нямам нужда от битка, която продължава повече от 1 епизод!!! И да ми обяснят защо детето на Демона /а това, че е негово го разбрах от коментари във форуми, не от сериала/ след 500 години ще изглежда все още на 5 години...
Иначе съм твърдо за премахването на ограничения - както за броя на сериите, така и за интимни сцени, почивки между сезоните и т.н. Всяка история си е различна  - за някои 40 серии са много, за други - малко...

# 288

Ако се върнат към многото епизоди това означава да не гледам повече китайски сериали, защото като видя цифра  60 епизода (примерно, но и 50 е същата работа) и вече съм се отказала.
Най-добре да разкарат потниците. Защото, кой се къпе с потник?

Същото е и при мен. Най-дългият сериал, който съм успяла да издържа, беше The Sword and The Brocade, 45 епизода. И не беше бавен или разтеглен, точно напротив, цялото действие беше постоянно нагоре и надолу - тъкмо решат главните, че се обичат и тъкмо свекървата реши, че снахата е достойна за тяхното семейство (Той беше абсолютно мамино синче и нямаше думата), и се случва поредната драма. Накрая просто ми омръзна.

Но фенките в социалните мрежи се радват - на много сериали краят им бил претупан и искали да видят повече време от двойката заедно. Явно промиването на мозъци с "шипването", снимките на двойките от историческите сериали в съвременно облекло и изкуствените слухове, че актьорите след сериала имат връзка и в реалния живот, си е свършило работата.

Другото, което не ми хареса е, че вече няма да има ограничения за фентъзитата - ще се наводни с абсурдни и нелогични сюжети, понеже нали като е фентъзи всичко е позволено, и ще се залага основно на коси, рокли и грим. А уж след Нефрита щели да залагат на качеството...

# 289
Китайските фентъзи имат един основен проблем - обещават мистерия, митология, магия и т.н. със елементи на романтика, но след средата се оказва точно обратното. Сякаш не разбират, че не може да въведеш интересен свят (проблеми, демони, ангели…) и след това да  го оставиш на заден план и цялото шоу да се съсредоточи върху романтиката.  Ако ще има огромен заговор нека той да е фокуса, а всичко останало да е просто бонус. Все пак ако искам да гледам романтика ще си намеря  романтичен сериал с фентъзи елементи.
Toва обаче може да е мой проблем, защото не държа на изпепеляващите погледи между героите и не припадам от удоволствие ако се хванат за ръце. Аз съм дошла за битки, заклинания, артефакти, митични същества и подобни. Харесва ми да знам,че имат чувства един към друг и ако го показват в рамките на нормалното е ОК, но в повечето случаи от средата всичко е за чувствата между героите.

# 290
Май зад това има по-голяма промяна.
През август 2025 г. китайският регулатор премахна твърдия лимит от 40 епизода за сериалите. По-дълги продукции вече могат да бъдат одобрявани, когато историята го изисква, включително исторически и costume драми. Успоредно с това бяха облекчени някои ограничения за жанра и сезонното излъчване.
И това идва на фона на доста сериозно раздвижване на китайската филмова индустрия. През 2025 г. китайският боксофис достигна 51.832 млрд. юана, което е +21.95% спрямо 2024 г., а китайските филми са взели 79.67% от пазара.
Но най-интересното за мен е Русия.
През юни 2026 г. се проведе Международният фестивал на китайското кино (International Chinese Film Festival) едновременно в Москва, Екатеринбург и Владивосток. Показани бяха шест китайски филма, плюс китайско-руската копродукция Red Silk. Филмите бяха с руски субтитри, а „Роскино“ обяви и преговори за обмен на филми и нови съвместни продукции.
Още по-показателно е, че през първата половина на 2026 г. търговията между Китай и Русия е нараснала с 26% и е достигнала около $159 млрд.
Та започвам да се чудя дали не наблюдаваме нещо по-голямо:
Китай едновременно освобождава производството на long-form сериали, засилва износа на аудиовизуално съдържание и разширява културното си присъствие на пазари като Русия.
Не казвам, че „Русия е причината да махнат ограничението от 40 серии“ — за такава пряка връзка няма доказателство.
Но комбинацията от повече свобода за дълги сериали + растяща китайска аудиовизуална индустрия + активно отваряне на руския пазар определено ми се струва интересна.
През 2026 г. Китай въведе отделна цялостна регулаторна рамка за micro-dramas: от 1 септември 2026 г. те официално се разделят на три категории според инвестицията и тематиката, въвеждат се различни режими на регистрация и разрешаване, правила за платформите, алгоритмите, AI-съдържанието и дори изрична подкрепа за износ и едновременно международно излъчване. Само през април–юни 2026 г. са издадени разрешения за 159 micro-drama продукции с общо 5396 епизода.
Това вече изглежда не като промяна на един лимит, а като цялостно пренастройване на китайската драматична индустрия — от micro-drama до големия long-form сериал, включително производство, регулация, платформи и международна дистрибуция.

# 291
  • България
Много дългите сериали не са за мен.
Започвам ги, но превъртам яко.
Лошото е, че след забраните сякаш изрязаха точно фентъзи елементите и оставиха дъъългите погледи, никаквото действие, а финалите и преди бяха орязани и претупани.
Радва ме, че няма да има лимит на фентъзи и костюмни сериали.
Дано наистина наблегнат на качеството и върнат магията и митологията.
Споделям мнението на Tuon като прибавя, че сякаш увеличиха и политическите интриги.
Уж започвам фентъзи, а се оказва сериал за лошото време, когато са властвали императори и евнуси и има бежанци, бежанци, бежанци, глад, глад, глад и добрите герои епизоди наред се занимават да спасяват и обгрижват.
И това, ако не е пропаганда за лошия строй, когато са съществували монархиите, не знам какво е.
Започвам да си пея "Нас червеното знаме роди ни...".
И минавам нататък.

# 292
Но най-интересното за мен е Русия.
Те нямат официален достъп до европейското кино, до филмите произведени в Холивуд, до новите сериали и до стрийминг платформите. Реално им остава ( за официална дистрибуция) продукция от Азия и Африка. Колко да произвеждат страните от Африка? Южна Корея и Япония също се включиха в санкциите и  останаха  Китай, Индия и може би Турция. То не може да се кара само на Боливуд и панджаби стаил. Та е много логично в Русия да преобладават китайски продукции.

Цитат
Китай едновременно освобождава производството на long-form сериали, засилва износа на аудиовизуално съдържание и разширява културното си присъствие на пазари като Русия.
Не казвам, че „Русия е причината да махнат ограничението от 40 серии“ — за такава пряка връзка няма доказателство.
Всъщност китайските сериали се правят за местния пазар и огромна печалба идва и от продадения мърч. Колко продукти свързани със сериала ще си поръча някой от Европа,САЩ или Русия? Няма начин да се сравни с местния. Всички шоу програми с цел реклама на продукти,които правят актьорите са си за китайците,а не е като да няма. Следващият им фокус би бил  Югоизточна Азия, защото имат културни прилики и лесна доставка. Голяма част от изпълнителите им правят концерти и фен срещи в Тайланд,Сингапур, Малайзия. Всичко това би им гарантирало повече приходи от плащане на стриминг в Русия.
Вероятно повечето епизоди са свързани с повече екранно време следователно шоу реклами и повече юани.

# 293
С пълното ми уважение към всички изказани мнения в академичен обзор на китайския филмов пазар се отбелязва конкретно, че китайският филм Red Silk е реализирал около $7.98 млн. в Русия, срещу $1.82 млн. в Китай — много необичаен пример за филм, който се представя по-добре на руския пазар, отколкото у дома. Отделно от това става дума за културно влияние, масов старт на изучаване на мандрин в Русия, не на последно място "пране на пари", в т.ч. през платформите.

https://www.cognitivemarketresearch.com/tv-and-movie-merchandise … ource=chatgpt.com Тук могат да се видят продажбите на мърч. За Русия са ок.460 млн долара, което не е малко. Във всички случаи феноменът с 51% дял от пазара на вносна филмова и сериална продукция в Русия от Китай е интересен. Да не стане като с нас- вероятно до зрялата си възраст съм изгледала повече съветски филми за Втората световна война, отколкото дни е траяла войната. Любопитно ми е как ще се развият тези отношения. Езикът е невероятен проводник на влияние.

# 294
Вики, гледаш нещата само от една страна според мен.
Red Silk е от така наречените филми за възхвала на ПМ, възхвала на обикновения човек и т.н. които се правят всяка година. Те се правят, но все още китайският народ не е длъжен да ги гледа.Всички са на ясно,че това е пропаганда. Освен това режисьора е руснак, не китаец и филма е ко продукция на Китай и Русия.Освен това (проверих) излиза в конкуренция на The Lost Bus (с Матю Макконъхи), Roofman (с  Кирстен Дънст), The Long Walk (този е по роман на Стивън Кинг). Сега ако имаш избор какво би гледала китайско-руска пропаганда или Чанинг Тейтъм, който обира McDonald's?

# 295
  • София
Като фен, който следи де що излиза за няколко китайци, в това число и рускините какво следват и публикуват, бих казала, че все още експанзията е основно за Китай. Както каза Туон - там им е най-големият пазар, рекламите по време на сериалите са насочени пак за Китай, а оттам идват парите. За да се намери спонсор за сериала - пак търсят на вътрешния пазар. Международните им платформи заемат малка част от целия поток на финансиране.
Че се опитват да пропагандират и в чужбина - опитват се. Че в Русия им е най-лесно в момента, най-лесно им е. Въпреки че се осъзнават вече колко известни стават сериали и като цяло индустрията им на запад, не са се засилили толкова да се блазнят повсеместно. Индустрията в Китай е в криза вече втора година. Интересно ми е, че отпада бройката серии, защото всъщност дори с 40 епизода има отдръпване на публиката и насочване към мини драмите и вертикалните драми. Където доскоро липсваше голяма част от регулациите.
Та ще ги видим какво ще надробят - регулаторите там не вървят особено с тенденциите на търсенето от публиката, даже понякога ги спъват.
Бях гледала наскоро за колко хиляди актьори в Хъндиен няма работа, докато преди е имало. Това е и заради ИИ и технологиите, които спестяват пари на продуцентите.
Сложна и дълга тема е.

# 296
Да, благодаря, че открихте и други измерения на темата. Особено за ИИ след като дори аз на моята  възраст вече си правя експерименти- представям се колко е бърз напредъкът и ми е любопитно до какво ще доведе всичко това. Не ги разграничавам лесно, но от видата в YouTube ми се струва, че не малка част от китайските са с ИИ. Интересно накъде ще отиде цялата тази работа...Приятен следобяд, аз съм във ваканция и ще дремна за хубост!

# 297
Бях гледала наскоро за колко хиляди актьори в Хъндиен няма работа, докато преди е имало. Това е и заради ИИ и технологиите, които спестяват пари на продуцентите.
И фенките като почнат, че Линлин трябва да напусне компанията си и да се справя сам ми става лошо и искам да ги ударя с нещо. Защото нито е толкова лесно, нито толкова просто.Ето сега се чуват слухове за нов сериал,но има вариатетно шоу и нова песен. Има работа, на екран е, има реклами...какво повече искат?

# 298
  • София
И фенките като почнат, че Линлин трябва да напусне компанията си и да се справя сам ми става лошо и искам да ги ударя с нещо. Защото нито е толкова лесно, нито толкова просто.Ето сега се чуват слухове за нов сериал,но има вариатетно шоу и нова песен. Има работа, на екран е, има реклами...какво повече искат?
И аз не ги разбирам тия фенки. Сякаш сам е по-лесно да намери работа. И то при положение, че постоянно изскачат и нови актьори и всеки се бори за място. Но виж, сигурна съм, че ако паднат регулациите за целувки, интимни сцени и ако може без горни дрехи - тогава ще спрат да мрънкат. Joy

Виктория, в Китай наскоро избухнаха с това, че платформите са подписали договори с много актьори да ползват лицата им в изцяло генерирано от ИИ сериали. Май го обсъждахме тук. Като знаем и как вече заместват с ИИ лицето на някой провинил се актьор, за да не заснемат наново сцените...

# 299

На Линхъ ли казвате Линлин?

Общи условия

Активация на акаунт