Търся мнение относно предварителен договор за апартамент в София (преди издаването на Акт 14). Адвокатът ми настоя за няколко защитни клаузи, но строителят се противопостави. Бих искал да разбера дали това е „стандартна практика на пазара“ или ме излага на прекалено голям риск:
* Забавяне на строителството: Адвокатът ми поиска дневна неустойка от 0,5%. Строителят не е съгласен с това и настоява за 0,1% от сумата, платена до момента, с таван от 10% от общата покупна цена.
* Промяната в „Член 93“ (Депозит): Вместо стандартното правило в българското законодателство, според което продавачът, който е виновен, връща двойния размер на депозита, те промениха това на неустойка с таван. Ако откажат да финализират сделката, те връщат това, което съм платил, плюс неустойка, ограничена до 10% от цената.
* Съдебно извеждане и ремонти: Ако по-късно бъда изведен от имота по съдебен път поради предишни дългове/ипотеки на продавача, те са се съгласили да възстановят продажната цена, разходите ми по сделката и пълната стойност на всички подобрения/ремонти, които съм направил. Те обаче не са съгласни с допълнителната санкция от 10%, която беше първоначално предложена за този сценарий.
* Неверни декларации: По същия начин те не са съгласни с 10% санкция, ако се окаже, че са излъгали, че имотът е свободен от тежести, ипотеки или съдебни дела.
По принцип те са ограничили размера на неустойката до 10 % за закъснения и гаранционния депозит, но отказват да платят каквато и да е неустойка за проблеми, свързани с правото на собственост – въпреки че все пак поемат разходите за ремонта, ако бъда изселен.
Това ли е обичайната практика при сделки с имоти на зелено в София, или отказът им да платят неустойка за проблеми с правото на собственост е сериозен сигнал за опасност на този ранен етап?