Седмокласна изпитна тема - 22.06 - 28.06 - НВО приключи, адреналинът още не

• 50 425
  • 1 260
  •   4
Отговори
# 960
И аз чакам една география, но за 9 клас. Ако си мисли, че деветокласник с брат в 7 клас ще отиде другата седмица на училище да го изпитва... жестока заблуда.

# 961
Мда, по история бяха решили да изпитват в петък. Как ли не. Не й трябва 6 ца на дъщерята. Макар че при положение, че 6 има втори срок, можеше да се приложи малко свобода при оформянето.
Но, честно казано, до момента в живота си не съм видяла "читав" историк, все са едни с много претенции и комплексари, че масово децата не се стараят толкова по техния предмет.

# 962
В нашия случай си мисля, че просто е забравил. Учителят е купонджия, ама от тези, на които им личи. Joy

# 963
При нас още няма годишни оценки по математика и български, но и двете им учителки са проверяващи, та е очаквано.

Викам на дъщерята, че сигурно в понеделник ще излязат резултатите от НВО, а тя: "Толкова скоро?!" Simple Smile В безвремие живее тя, или както бях попаднала в една книга - тя е "позитивна по отношение на времето".

Този уикенд мисля да букна слот за уроците по корейски и да ги започва от следващата седмица, когато официално учебната година ще е свършила. Почивки не сме планирали поне до края на август, така че поне да се развива. Само трябва да видя как ще ги нагласим с часовата разлика.

# 964
Нашите последния ден по бел писали отговор на нравственн въпрос за истината и лъжата. Щерката ме изненада приятно с наистина дълбоки разсъждения, свързала с бялата лястовица на Моканина ( не е истина ,но дава надежда, Бог - не съществува според нея, но пак дава надежда ), и някакви такива, а и защитила тезата, че да кажеш истината е по-лесно. Сякаш някой я е учил да пише есе за ДЗИ Simple Smile. Другите писали как лъжат майките си,че учат и решават задачи за НВО, а всъщност цъкали на телефона, хахаха. Не е било за оценка, но не е било и свободен час. Преборила се е за 6 по история , и макар успеха да е ужас, има 6 по трите предмета, които й трябват. Госпожата по английски да си гледа работата, като в видя, ще й го кажа. Оценки по математика нямаме още , но всеки знае колко има, оформиха ги миналата седмица  Госпожата е проверяваща и се погрижи  Добре, че я нямаше тази седмица, защото сигурно щяха да решават задачите от НВО и щях да изтръпна , ей така да не знам какво е огелпила е по-спокойно. Учебниците връщаме вторник. И аз казах за резултати тези дни и щерката изтръпна. Нямало да съм я обичала, ако не се е справила. Тя така и не разбра, че исках да полага старание и инициатива за подготовка и нямаше да има значение какво е направила. Ще видим.

# 965
Я, има и други будни по това време. 🤗
Добро утро!
Нощес сънувах, че са излезли резултатите от матурите. 😂 Много реалистичен сън, даже станах да проверя дали е истина, е и Котьо ме буташе да стана, за да му дам да яде.
Хубав ден ви желая!

# 966
Добро утро! Докато чакаме резултатите, продължавам да размишлявам... След като не ни дават да снимаме изпитните работи, те чия собственост са в крайна сметка? На Министерството на образованието или на автора – т.е. на нашето дете? Като негов авторски текст, аз може да искам да ползвам тези „бисери“ за собствена облага на детето си – например за забавен скеч, от който то да спечели популярност.
​И направо се чудя как досега никой адвокат не се е заел сериозно с този казус!
​Ако работите са „строга тайна“, как тогава проверяващи и служители на МОН – хората, които най-вече трябва да я защитават – най-спокойно изнасят и разпространяват из медиите откъси от текстовете на децата ни без никакво съгласие от родителите? Да, без имена са, но това прави ли го законно и морално?

# 967
Само това липсва - амбициозно-болни родители да имат възможност буква по буква да гледат работата на детето си! Представяте ли си децата в какъв още по-голям ужас ще са, ако знаят, че родителят може да закачи в рамка над леглото му проваленото НВО? Детето на Антиснежи е вече се притеснява, че като излязат резултатите майка му няма да го обича... Ще се боря да ме може да се снимат матурите. В името и в защита на децата от собствените им родители. Да не говорим какво мазало ще стане с мрънкането на родителите за оценяваането на всяка буквичка. Там е отделна тема. И без това обществото ни е болно. Децата нямат нужда от това.

Последна редакция: сб, 27 юни 2026, 15:54 от stella1977

# 968
И аз не мисля,че е правилно да се рови в резултатите. Даже и да не се запознаваме с работата е ок. Не се дължи обяснение, има 2 проверители плюс арбитър, достатъчно е обективно това. А и късметът е важен в живота, каквото му се пада на детето. Никой няма да го пореже нарочно.

# 969
Само това липсва - амбициозно-болни родители да имат възможност буква по буква да гледат работата на детето си! Представяте ли си децата в какъв още по-голям ужас ще са, ако знаят, че родителят може да закачи в рамка над леглото му проваленото НВО? Детето ма Мишленце вече се притеснява, че като излязат резултатите майка му няма да го обича... Ще се боря да ме може да се снимат матурите. В името и в защита на децата от собствените им родители. Да не говорим какво мазало ще стане с мрънкането на родителите за оценяваането на всяка буквичка. Там е отделна тема. И без това обществото ни е болно. Децата нямат нужда от това.
Всъщност точно Министерството на образованието, а не родителите, ще „закачи“ над леглото на детето проваленото НВО. Нещо повече – те ще го разтръбят по медиите! Всяка година чиновници изнасят детските изцепки и „бисери“ за публичен сеир. И вярвайте ми, децата бързо се сещат кои бисери са техните, а срамът и стресът от това медийно излагане са огромни. Именно срещу тази грозна практика възразявам!
​Разбира се, примерът със скеча и трупането на популярност беше просто ирония и закачка от моя страна. Целта ми беше да покажа правния абсурд с авторското право – откъде накъде държавата има право да размахва текстовете на децата ни по телевизиите, а ние нямаме право дори да ги снимаме? Моят коментар е изцяло в защита на децата, но явно е бил разбран погрешно.
​Що се отнася до „мрънкането“ и възраженията на родителите за оценяването – твърдо заставам зад това, че трябва да ги има! Без публичен контрол и критика, всяка институция може да си прави каквото си поиска, без никой да може да я спре. Да, коментарите от родители ще са много – и правилни, и грешни, но редно ли е заради това да им се затваря устата и да се крият грешките на системата?

# 970
  • София
Все  казваме,  че  системата  ни е  застинала нейде  назад  във  времето и не  мърда (което в  много отношения  е така), все даваме  като  пример как било навън. Ми в чужбина  е  масово точно  така,  никой не може да изнесе  или  да снима  работата на  детето  си, на места  даже не  може и  да я  види. Сигурно  имат  доводи  за  това и едва ли някой  от тях е  прикриването на  реалната  картина. Те нашите  я  прикриват  още  със  скалите,  тройка  в 12  клас  за  30  точки,  тоест  едва 30%  от  максималните точки.  Няма  такъв нисък  праг за минаване навън..Когато  НВО-то  още  се оценяваше,   долният  праг  варираше  още  по-ниско, под  20 точки.  Представете  си  да  дават да се снима.  Ще  седне  човек  вкъщи,  ще гледа под  лупа,  ще  се  "закача"  тук и там за уж  ощетяващо оценяване и на  другия  ден  ще е пак на  линия  да  доказва  това или  онова.  Да, ама  дните  за  разглеждане на  работите  са  ограничени, едва ли  учителите на място  могат  да поемат  този  двоен товар - идващи за  първи  път + идващи  повторно да  спорят  след  разглеждане на  работата у  дома.

Последна редакция: сб, 27 юни 2026, 09:12 от Просто русалка

# 971
Antisneji, разбирам тезата Ви, че броят на проверяващите е гаранция за обективност, но тук проблемът не е в броя на хората, а в пълната липса на прозрачност за родителите.
​Ако приемем, че системата е безпогрешна, защо тогава тези същите проверяващи имат право да изнасят информацията, която на нас ни е забранена, и да „пируват“ злобно над детските грешки в публичното пространство? Ако за нас достъпът до работата на собственото ни дете е „ровене“, то как квалифицирате медийния панаир, който МОН организира всяка година?

# 972
Е колко пък държава тайна да са едни изпитни работи🫣И в училище понякога са много интересни не връщали тестове, контролни за преглед.... Ми ти да искаш да се поправи, понаучи детето от грешките си, ма то не можело, архиви, складирания до един колко си години, пък голям страх частните учители да не видели работата, току виж обсъждали компетенциите на учителите. Щерката на НВО 4 клас 99т по математика, много се чудех къде пък тази една точка се загубила, не било мерни единици, било единични грешно пресмятане /според оценител/. Ми върнете работите на децата да ги видят и после пак си ги складирайте, но пък виж някой си открил нещо нередно в оценяването и хич няма да им хареса....

# 973
Проблемът не е дали е разрешено да се снима или не. Съвсем друг е. Ако в повечето училища в страната (поне в големите градове) образованието беше на сходно ниво, нямаше изобщо НВО да има такова значение. Докато обаче родителите си мислят, че детето им като влезе в СМГ или друга елитна математическа гимназия, ще е следващият Мъск (или поне дясната му ръка), напрежението покрай НВО няма да спадне.

# 974
На нито едно от децата не съм ходила да му гледам НВО-то, защото е абсолютно безпредметно. И като му видя работата, та какво? Ще се промени ли нещо, не. Само да дълбоя допълнително и да удължавам притеснението на детето?! Каквото си получил, получил си. А и двамата си бяха оценени абсолютно адекватно. Даже при сина ми точките по математика му бяха точно толкова, колкото ги бяхме сметнали след изпита.

Общи условия

Активация на акаунт