Седмокласна изпитна тема - 22.06 - 28.06 - НВО приключи, адреналинът още не

• 45 781
  • 1 168
  •   61
Отговори
# 1 050
Не само. Нали се сещате, че самите изпитни работи са секретни - изпитващите не знаят на кого точно проверяват. Сега отново трябва да се свържат с профилите, а това също изисква време.

# 1 051
До каква степен ще оставите децата сами да редят желанията си?

# 1 052
Аз съм решила изцяло да ги подредим по негово желание, само разяснявам къде какво се учи. Най-новото е, че едно от училищата, в което се учи това, което иска( езици) не искал да го пишем защото сградата била грозна  Joy Е, тук ще се намеся и ще го добавя в края 😅

# 1 053
До каква степен ще оставите децата сами да редят желанията си?
Аз също оставям на тях, защото харесвам това, което искат. Лошото е, че е силно ограничено и само едно като профил. Другите, които аз исках, те не ги харесват и съответно не ги слагаме.
Давам препоръки само относно подредбата.

# 1 054
Е нали свързването с профилите става автоматично, чрез програма. Вчера нали ИИ обясни😂

# 1 055
Аз направих проучване спрямо нейните желания в кои училища какво предлагат. След това отсяване тя си реди желанията.
Проблем ще има ако не се е справила на НВО и трябва да търся и училища с бал под 350.
Иначе в училищата към МК тя сама нареди желанията.

# 1 056
Е нали свързването с профилите става автоматично, чрез програма. Вчера нали ИИ обясни😂
😄 още не съм чела назад и не знам какво сте коментирали вчера. Финалното качване в системата може да е така, но за оценителите изпитните работи се маскират отделно, за защита от злоупотреби. И е редно да бъде така. Иначе ще е много лесно по user на детето. 😉

# 1 057
  • София
Къде е  написано как става записването, ако детето (навършило е 14 г.) не може да присъства (на лагер е) ? Може ли родител да го запише и трябва ли му нотариално заверено пълномощно. Аз открих, че присъствието е желателно. Да приемем, че е задължително. Но какво правим, ако отсъства?
В този случай разсъждавате върху следния възможен вариант на действие:
- Детето ми има ли приятелчета, които в момента присъстват  около мен? - (може и да има :-/)
- Приятелчетата му толкова ли са близки с него, та чак да ги чувствам като свои деца? - (да, истинските приятели са такива Wink )
- А дали истинският приятел би влязал и в огъня заради детето ми? - (Ама разбира се! Щом ще влезе и в огъня за него, колко му е да влезе от негово име и в стаята на комисия по записването)
- Дали има нейде комисия по записване, в която да правят ДНК тест на присъстващите кандидати, или пък да ги подлагат на поиграф? - (Май до момента няма сведения за такова нещо)
С казаното по-горе Ви подтиквам единствено да разсъждавате върху изложеното и нищо повече! Моля вещите в юридическите тълкувания (Санака, например) да го потвърдят!
ПП: И нека Русалката не ме прави отново "на бъзе и коприва", както преди известно време по повод ламинираните копия на свидетелствата.

Само ДЕТЕТО да не се изпусне там да каже : "Лельо Кате", вместо "Мамо" Joy

# 1 058
  • shumen
Моето дете е момче и ако трябваше да го оставя да учи сам без да го натискаме със сигурност нямаше да има такъв успех.
Още от Понеделник са оформени по всичко и успеха му е Отличен,но не завършва с пълно 6.
Аз също съм го оставила той да подрежда желанията.

Последна редакция: сб, 27 юни 2026, 18:07 от danaeka

# 1 059
Аз направих проучване спрямо нейните желания в кои училища какво предлагат. След това отсяване тя си реди желанията.
Проблем ще има ако не се е справила на НВО и трябва да търся и училища с бал под 350.

Уточнявам за да не стане объркване. Училищата към МК имат собствена система и собствени изпити. За всяко училище отделно .  НВО не участва в класирането за училища под шапката на МК .

# 1 060

Уточнявам за да не стане объркване. Училищата към МК имат собствена система и собствени изпити. За всяко училище отделно .  НВО не участва в класирането за училища под шапката на МК .

# 1 061
  • София
Къде е  написано как става записването, ако детето (навършило е 14 г.) не може да присъства (на лагер е) ? Може ли родител да го запише и трябва ли му нотариално заверено пълномощно. Аз открих, че присъствието е желателно. Да приемем, че е задължително. Но какво правим, ако отсъства?
В този случай разсъждавате върху следния възможен вариант на действие:
- Детето ми има ли приятелчета, които в момента присъстват  около мен? - (може и да има :-/)
- Приятелчетата му толкова ли са близки с него, та чак да ги чувствам като свои деца? - (да, истинските приятели са такива Wink )
- А дали истинският приятел би влязал и в огъня заради детето ми? - (Ама разбира се! Щом ще влезе и в огъня за него, колко му е да влезе от негово име и в стаята на комисия по записването)
- Дали има нейде комисия по записване, в която да правят ДНК тест на присъстващите кандидати, или пък да ги подлагат на поиграф? - (Май до момента няма сведения за такова нещо)
С казаното по-горе Ви подтиквам единствено да разсъждавате върху изложеното и нищо повече! Моля вещите в юридическите тълкувания (Санака, например) да го потвърдят!
ПП: И нека Русалката не ме прави отново "на бъзе и коприва", както преди известно време по повод ламинираните копия на свидетелствата.

Само ДЕТЕТО да не се изпусне там да каже : "Лельо Кате", вместо "Мамо" Joy
Ами, ще пратите и мама бе,  Шоколадче. Те и на родителите не проверяват личните карти. Joy

# 1 062
Вярно ли и на родителите не проверяват? 😀
Не знам, аз с такива работи не съм се занимавала. Бащицата беше по административната част....

# 1 063
  • София
Ахахахаха. Майка и седмокласник под наем  Joy

# 1 064
  • София
Относно записването преди две-три години РУО-София сътвори ето тези указания:

"Според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изборът на всеки гражданин да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности се извършва по негов избор, като за малолетните (под 14-годишна възраст) се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители, а за непълнолетните (над 14-годишна възраст) – от учениците със съгласието на техните родители. Записването за обучение в гимназиален етап е важно решение за продължаване на образованието, поради което е желателно присъствието на ученика. Във всички формуляри се изисква както подпис на родителя, така и на ученика.  При обективна невъзможност родителите да присъстват при записване на ученика в съответното училище, следва упълномощеното от тях лице да има пълномощно, като с оглед гарантиране истинността на предприетите действия и защита интересите на детето силно препоръчително е пълномощното да е от двамата родители и да е нотариално заверено. "

Обръщам специално внимание върху думата "желателно". Поне аз досега не съм попадала на тълковен речник, според който "желателно" да е равнозначно на "задължително". "Силната препоръка" за пълномощно и от ДВАМАТА родители изобщо няма да коментирам, поради юридическия му нонсенс.
Извън горното, в тези указания има и друга полезна информация, поради което давам линк към тях. А също и за да можете да си ги разпечатате и носите при нужда https://ruo.mon.bg/files/sites/2/2024/04/za_roditelite_za_DPP-2024.pdf

Аз не съм имала личен казус със записването, защото и трите ми деца искаха да писъстват - вълнуваха се, беше им интересно. Но ако по някаква причина не можеха да присъстват, със сигурност щях да се оправя и няма вариант да си тръгна без записан ученик.

Общи условия

Активация на акаунт