Работа, CV-та, HR-и, съвети - 107

• 21 453
  • 623
  •   2
Отговори
# 615
  • В полите на Пирин планина
Естествено, че няма подобен достъп - това са лични данни.
Евентуално, може да разбере по други канали, щом е в същата област.

Въпросът е и етичен.

# 616
Точно - законно няма как, но никога не знаеш кой какви връзки има и с кого се познава.

# 617
Ако допълнителната работа е в същия сектор и той не е голям, вероятността да се разчуе не е малка. На мястото на питащата просто бих поискал съгласие от работодателя.

# 618
Става въпрос само за периода на предизвестието така или иначе.

# 619
Да вдигна малко темата, как мислите, предстои ли да виждаме повече обяви чрез EOR? Днес видях първата подобна обява, която аз съм засичала, та ми стана интересно, все пак и Revolute пуснаха своята услуга през април, която все още не виждам да работи за българския пазар, но предвид колко страни в Европа има вече - смятам, че ще стане рано или късно.

# 620
Къде основно си търсите работа — LinkedIn, Jobs.bg, други платформи или чрез препоръки и познати?

Зависи каква работа си търсите.
Някой длъжности се рекламират повече в jobs.bg. Други длъжности се рекламират повече в LinkedIn.
Общо взето зависи от длъжността, типа компания, както и предпочитанията на Рекрутъра/отдел Човешки Ресурси.

# 621
Здравейте, имам въпрос. Налага ми се за няколко месеца да поема freelance работа по граждански договор към фирма със сходна дейност на настоящия ми работодател. В трудовия ми договор има клауза, която забранява подобна работа.

Има ли начин настоящият работодател да разбере за гражданския договор през НАП/НОИ или по друг официален път? Интересува ме как стои въпросът чисто технически.

Не, не е лесно настоящият Ви работодател да разбере. Но пък ако разбере, може да заведе дело срещу Вас и да изиска голяма финансова компенсация.
Какво точно е записано в настоящия Ви трудов договор - че нямате право да работите в конкурентна фирма; във фирма със сходна дейност; на същата позиция във фирма със сходна дейност?  Понякога има начин, да се заобиколи документално, зависи как точно е описано в трудовия Ви договор.

# 622
Да вдигна малко темата, как мислите, предстои ли да виждаме повече обяви чрез EOR? Днес видях първата подобна обява, която аз съм засичала, та ми стана интересно, все пак и Revolute пуснаха своята услуга през април, която все още не виждам да работи за българския пазар, но предвид колко страни в Европа има вече - смятам, че ще стане рано или късно.

Зависи от търсенето на български служители от чужди компании, но все някой ще пробва пазара и ще стане ясно. Услугата е полезна, още повече, че в ЕС няма почти никаква хармнонизация на трудовото и осигурителното право.

# 623
Интересно ми е в България разпространено ли е да се ползва sourcer при търсене на работа? Доколкото разбрах от консултанта, който ми дадоха от последната работа, това са хора, които търсят нови таланти, които са по-скоро пасивни и ги представят пред компанията. Не се занимават с цялостния процес по наемане, а само в началната фаза по откриване на потенциален кандидат. Обясниха ми, че е съвсем нормално да се свържеш с такъв - те са лесно откриваеми в LinkedIn.

Общи условия

Активация на акаунт