Разрешение Инспекция по труда

• 297
  • 12
  •   2
Отговори
Здравейте,

Имате ли наблюдения дали Инспекцията дава често разрешения за съкращаване на майки на деца под 3 г? Опитвам се да разбера дали имам шанс да бъде отхвърлено съкращението ми.

# 1
Да, би трябвало да има голям шанс.
Сега ако фирмата фалира, нямаш шанс.
Мисля, че и при груби дисциплинарни провинения също.

Ето тук има инфо
Цитат
Закрила при уволнение

Служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст, може да бъде уволнена от работодателя в случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 от КТ само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай– това са следните хипотези:

С предизвестие и с предварително разрешение на Инспекцията по труда при закриване на част от предприятието или съкращаване на щата;
    С предизвестие и с предварително разрешение на Инспекцията по труда при намаляване на обема на работата;
    С предизвестие и с предварително разрешение на Инспекцията по труда при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
    С предизвестие, но с предварително разрешение на Инспекцията по труда, при промяна на изискванията за изпълнение на длъжността, ако служителката не отговаря на тях;
    Без предизвестие, но с предварително разрешение на Инспекцията по труда, ако служителката бъде дисциплинарно уволнена.

https://valcheva-law.com/blog/2023/03/18/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B … 0%B5%D1%86%D0%B0/

https://venislavatsankova.com/blog/uvolnenie-na-maika-s-dete-do-3-godini/

# 2
Да, има реално намаляване на обема на работата. Но имам и други колежки на сходна позиция. Надявам се да не стигаме до съдебни спорове, но ако нямам шансове може би ще е по-добре да приема обезщетения

# 3
А другите колежки пак ли имат деца под 3 години.
Мен ме съкратиха точно защото се върна жена с дете под 3 години.
И работеше зле, но беше защитена.
Четох одеве като ти дадох линковете, че без разрешение не могат да те съкрята.
Ако си го позволят, съдът автоматично ще го анулира.
Ако знаеш, че са подали запитване, изчакай.
Може също и в бюрото по труда да питаш.
Даже може и мейл да им пишеш.
Или адвокат.

# 4
Щом има и други колежки на същата позиция, шансът клони към нула.

# 5
Щом има и други колежки на същата позиция, шансът клони към нула.

Ако има други, които имат деца над 3, ще съкратят тях.
Нея не може.

# 6
Да да, аз точно това исках да кажа. Няма шанс да я съкратят. Сега, евентуално ако нещо стане, директно на съд!

# 7
Зависи от редица фактори. Например: колко колежки с деца под 3 години има, и на каква възраст са децата. Коя колежка от колко време работи във фирмата и как се справя с работата - има ли трудови нарушения, нерегламентирани отсъствия и други.  Например, ако вашето дете и на 2 години и 9 месеца, а на другата колежка е на година и 9 месеца, по-вероятно е да оставят нея на работа, а да съкратят Вас, защото се приема, че Вие по-лесно ще си намерите нова работа. Но ако другата колежка често закъснява за работа (Важно: и това е документирано по официален ред), или пък тя има основно образование а Вие висше и работите по специалността, е по-вероятно да оставят Вас защото Вие ще сте по-полезна на фирмата а другата колежка вече е показала несериозност към работния процес със закъсненията си. Та..... факторите са няколко, не само един. Да, законът поставя майките на деца под закрила, но все пак работодателите имат някакви вратички, с които да преценят коя майка да бъде съкратена и коя да остане на работа. Нека не забравяме, че има и други категории работници под закрила.
Важно е да уточните, дали съкращават всички на тази длъжност, или само някой. Другите Ви колежки имат ли малки деца, ТЕЛК, или ползват ли се от друга защита?   
Вероятно Вие нямате цялата информация. Бих Ви посъветвала, ако/когато работодателят Ви даде документи за освобождаване, изрично да попитате дали имат разрешение от Инспекция по Труда за Вашето освобождаване и това да е описано писмено. В Заповедта за освобождаване ясно и точно да е записана причината. Вие си получете документите спокойно. Ако те не са изрядни, и фирмата Ви е освободила неправомерно, има процедура за възстановяване на работа и заплащане на пропуснатите заплати.

# 8
Винаги има и огромния шанс и просто да подкупят инспекцията за да напишат каквото искат.
Имало е случаи са вършели работа. Но е имало случаи да съм докладвала груби нарушения за здравето. Да идват. Шефа с едни торби ги почерпи. Уж поогледаха и получих писмо след време, че проверката е завършила и фирмата е изрядна и няма нарушения.
А на нас ни кървяха венците, защото нямаше аспирация елементарна.

# 9
Винаги има и огромния шанс и просто да подкупят инспекцията за да напишат каквото искат.
Имало е случаи са вършели работа. Но е имало случаи да съм докладвала груби нарушения за здравето. Да идват. Шефа с едни торби ги почерпи. Уж поогледаха и получих писмо след време, че проверката е завършила и фирмата е изрядна и няма нарушения.

До сега не съм чувала за подкупена ИТ точно при случай на разрешение за освобождаване при закрила......
А Вие напуснахте ли работа при този работодател?

# 10

До сега не съм чувала за подкупена ИТ точно при случай на разрешение за освобождаване при закрила......
А Вие напуснахте ли работа при този работодател?
Разбира се, че напуснах. Но не веднага.
Защо да не сте чувала? Аз съм ги видяла как сладко си похапваха и приеха пликове с пари.
Защо да не стане същото и тук.
Разбира се, надявам се да са се променили.
Това беше 2005-6 година.

# 11
Да, предишните години наистина бяха подкупни.
Но последните няколко години нещата са променени. Не работя в ИТ и не им правя реклама Simple Smile Налагало ми се е да комуникирам с тях за съвети няколко пъти за поледните 2-3 години и винаги са били любезни и отзивчиви. Даж мой познат - служител пусна сигнал преди няколко месеца, и още на следващата сутрин ИТ влезе на инспекция при работодателя.
Поне за инспекторите в ИТ град Варна, аз имам положително мнение.

# 12
Дано нещата са се променили.
Но както казах и аз съм имала и положителни случки с тях, но тази просто много ме ядоса тогава.
Но това не ме отказа при необходимост да си подам жалбата ако е нужно.

Общи условия

Активация на акаунт