Работа, CV-та, HR-и, съвети - 107

• 17 398
  • 579
  •   1
Отговори
# 525
Всъщност има доста хора, които биха предпочели наземен транспорт, както и такива, които няма да се качат на самолет за нищо на света (и най-често са мъже, не че нещо… Grinning ).

Това какво биха предпочели не е от значение в случая, доколкото става дума за служебен ангажимент. Пътуване с наземен транспорт до Западна Европа ще отнеме 2-3 дни само в едната посока, през което време служителят няма да работи, а работодателят трябва да му плаща командировъчни и да го застрахова.

Абсолютно е редно, ако позицията предполага командировки извън страната, това да е обявено.

Редно е, но на практика не се случва, затова е препоръчително кандидат с такъв проблем да се поинтересува дали позицията предполага подобни командировки.

# 526
Приятелят ми е питал за нужда от служебни пътувания при интервюто, поне според неговите думи и отговорът е бил, че няма да има такива. Неговият проблем си е от много време, така че той не би се хванал на работа, която би го изисквала.
Акцентът ми е, че шефът е представил пред колектива нещата по друг начин - че той не се е адаптирал и е напуснал по негово желание, а не че шефът му е намекнал, че пътувания с автобус няма да се получат и няма как да остане на тази работа. Все пак това си е медицинско състояние, не е някаква прищявка.

# 527
Khufu, коментирах “…тъй като хората със страх от летене не са толкова много”, с което не съм съгласна.
Аз нямам страх от летене, даже напротив, и явно затова всеки път съдбата ме среща с изплашени и объркани хора, които се оказват много приятни извън летища.
Сериозна фирма няма да крие, че очаква командировки. Че те даже го изтъкват, като  бонус…
И да, мениджърът никога няма да каже “не му споделихме някои детайли”, а ще е “не се вписва/справя”.

# 528
Излиза, че не просто са премълчали, ами откровено са излъгали за командировките. А със самолет до Европа - ами много хора биха започнали работа само заради идеята за такива екскурзийки на служебни разноски (сега, че тази идея е само в служителската глава, е друга тема). Съжалявам, но нещо тука не е, както е описано.

# 529
Моят шеф я е страх от самолети и идва тук само когато има неин колега с кола, или сама шофира (веднъж за три години), или с мъжа ѝ. Което донякъде е добре за мен Wink За Европа със самолет на "държавни" разноски си е приятна екскурзия, но за щатите може и да е по-различно.

# 530
  • 🌊
То и предишната ми роля не предвиждаше пътуване, никой не беше и споменал, но имаше един период където не си разопаковах  куфарите, защото имах по 3 полета(къде с прекачване, къде не) на седмица и научавах от днес за утре. Тогава ми писна от сърце от командировки.
Имам познат, който също има фобия от самолети. Винаги пита изрично и отказва оферти ако включва пътувания, които не могат да бъдат направени целесъобразно с кола.

# 531
Когато някой има лична причина, нормално е той да попита на интервюто дали има повод за притеснения. Работодателят няма как да знае кой какви страхове и ограничения има.
Като беше малък моят син, винаги питах дали се налага често изънреден труд.... (не, че на старата ми работа не казаха "Ооо, неее! Съвсем в редки случаи!", а после се оказа, че едва ли не се очаква по подразбиране да се остава +2-3 часа след края на работното време  Grin) Пък и в крайна сметка не сме вързани за дадената работа, ако видим, че не ни устройва нещо, просто си търсим нова.

# 532
Не мисля, че премълчаване на такова нещо е в полза за фирмата, доста кофти мениджмънт. В адекватните обяви е  упоменато, когато длъжността изисква чести пътувания, за да избегнат и фирмите хора, които просто не могат да си позволят честни отсъствия. Да се пише това е в полза и на двете страни.

# 533
Страхът от летене се лекува при психолог, защото е напълно ирационален. Като бивша стюардеса имам стотици полети, ами жива съм. Статистически щансът да загинеш при пътуване с кола е десетки пъти по-голям отколкото със самолет. В тази връзка пък аз напускам една много скучна работа без командировки и изобщо далеч от това, което харесвам да работя. На моето интервю пък скриха, че ще има почти ежедневно пътуване из София, което не сме договаряли...

# 534
Като казахте “има ли извънреден труд”, моят опит е че такъв има във всички случаи, просто ако кажат “да”, значи е платен и по-рядко, ако кажат “не”, значи е неплатен и има доста.

# 535
Зависи. Някъде няма, някъде има, обикновено казват, че е заплатен, а някъде просто смятат, че си им роб и те ескплоатират...... Принципно още на интервюто си личи какви са условията. Стига човек да се довери на "шестото си чуство".

# 536
Така е, но често човек приспива това си първоначално чувство, привлечен я от заплата, я от локация, я от по-лъскавичък офис. Разбира се, има случаи, в които всичко е толкова брутално зле, че трябва да си сляп и глух едновременно, за да не разбереш къде попадаш.

# 537
Аз изобщо не бих питала. Ако искат такъв, те трябва да го обявят, за да ги информирам, че не мога да поема такъв ангажимент и да е ясно дали ще работим заедно или не. Личното ми време ми е нужно и въпросът за мен е на живот и смърт.

# 538
Аз изобщо не бих питала. Ако искат такъв, те трябва да го обявят, за да ги информирам, че не мога да поема такъв ангажимент и да е ясно дали ще работим заедно или не. Личното ми време ми е нужно и въпросът за мен е на живот и смърт.

Това би било много хубаво, но за нещата които са наистина важни за мен, не мога да  гласувам такова голямо доверие на непознати.

# 539
Личното време не само е нужно, то си е мое.
Извънреден труд няма как някой да ме принуди, освен ако аз не се съглася.
Та ако има извънреден труд, границите ги задавам от ден 1. И те са според работното време в договора. И като не им харесва, нека те го прекратят.

Общи условия

Активация на акаунт