Работа, CV-та, HR-и, съвети - 107

• 17 165
  • 575
  •   7
Отговори
# 555
Благодаря на всички! Не съм пускала аз CV-то, но ми зададоха такъв въпрос и се чудех кое е правилното поведение на кандидата ако много желае позицията.

Последна редакция: ср, 29 юли 2026, 13:46 от vita

# 556
  • София
И още нещо от мен: не забравяйте, че днес сме 29.07 - в топа на отпускарския сезон. Август също е такъв, може обявата да е пусната да се наберат кандидати и като се върнат от отпуск да ги разглеждат.
Абсолютно излишно е при подадено CV да се свързвате с когото и да било, ако някой смята, че сте подходящи за отворената позиция и иска да ви чуе - със сигурност ще организира да се свържат с вас и да ви насрочат интервю.
С питането аз виждам две неща - отчаяние и силно желание за тази позиция - т.е. показва се форма на уязвимост и евентуална склонност да се приеме при по-лоши условия и прекалена напористост - като стигнат до CV-тата, ще ги разгледат. Никой не обича да му дават зор.

# 557
С предишното ми търсене се убедих, че не са малко обявите  които изобщо не отварят СВ-тата. Да се случи 1-2 пъти ок, но си е често срещана практика, което ми говори, че не се четатат всички подадени, колкото и гадно да звучи. Сега причината - подали са примерно 200 човека и се преглеждат първите; след 1-2 седмици никой може да не я отваря повече за кандидати; обявата е проформа или фейк; отпуски; сканиране с ИИ или кой знае какво още, но е факт. Тъпо е, след първата такава обява и на мен ми идваше да им се обадя, но после видях, че се случва сравнително често и няма никакъв смисъл. Тези места, които наистина са си търсели човек, са ми отворили СВ-то, харесали са ме, обадили са се. Другите аз и да ги харесвам, те като не ме искат, все тая.

# 558
  • 🌊
Kaderabotim не знам каква цел имат, но са омазали LinkedIn с фалшиви обяви. Отбелязвам, че не се интересувам. Пак. Докладвам за грешна информация. Пак. Жалко, че не може да се блокира компания

# 559
Правилното пускане е чрез познат или посредник. Така ще получиш обратна връзка.
Обаждане директно да питаш какво се случва ще избоде очи. Аз поне не съм чувал някой в САЩ да го прави.

# 560
  • Сф
Kaderabotim не знам каква цел имат, но са омазали LinkedIn с фалшиви обяви. Отбелязвам, че не се интересувам. Пак. Докладвам за грешна информация. Пак. Жалко, че не може да се блокира компания

Как разбираш, че са фалшиви в ЛИ? Само по неотвореното СВ ли?

# 561
  • 🌊

Как разбираш, че са фалшиви в ЛИ? Само по неотвореното СВ ли?
По текста на "обявата". Примерно Всичките обяви са обща информация за позицията като цяло и след това ти си пусни СВ-то при нас за съхранение пък ние ако излезе нещо ще звъннем.
Като сайт за отзиви са полезни, но това ловене на клиенти дразни.

# 562
  • Сф
Е, в случая за мен това не е обява за работа, а промотиране на въпросния сайт и изготвяне на база данни с кандидати, които те да предложат на потенциални работодатели.
Аз разбирам друго под фалшиви обяви.

# 563
За jobs.bg, излиза съобщение, ако компанията получава на имейл кандидатурите, че кандидатурата е изпратена. Ако отварят в jobs се вижда дата и час на отваряне. Ако го няма това, значи не е четено CV по някоя от споменатите причини.
Да, и аз си мисля, че е отворено CV-то и не са сложили отметка,  за да информират кандидата.

# 564
Аз под фалшиви разбирам такива, които се въртят постоянно в рамките на година, за който следи. Просто няма как за една година все да не си намерил човек или условията ти трябва да са мега кофти, че постоянно да има текучество. Понякога следя обявите и когато не си търся работа активно и такива компании много ми се набиват на очи, една и съща позиция месеци и месеци наред се въртят. Защо го правят, те си знаят, база ли трупат, за къде, ако не са агенция не знам.

Друг пример мога да дам с фалшива обява от някаква агенция беше. Още по време на телефонното интервю ЧР-ката звучеше като на някакви субстанции, описва идеална позиция, заплащане отговорности. Но като я поразпитах по-подробно, заби, започна да увърта, щяло на следващ етап да се разбере повече. Хубаво, но още тогава си помислих, че не е реална. След месец и половина ми се обажда да ми каже, че позицията била замразена и нямало да я запълват засега. Каква изненада, то няма такава позиция Joy, но някой с по-малко опит или който не задава въпроси, може и да клъвне.

Друг пример са ми обяви, които ако следите редовно се обявяват да кажем днес и утре ги свалят и не се препубликуват. За мен е ясен сигнал, че позицията е за вътрешен човек, но я публикуват проформа.

И други случки имам сигурно, но за тези се сещам на първо четене.

# 565
За jobs.bg, излиза съобщение, ако компанията получава на имейл кандидатурите, че кандидатурата е изпратена. Ако отварят в jobs се вижда дата и час на отваряне. Ако го няма това, значи не е четено CV по някоя от споменатите причини.
Да, и аз си мисля, че е отворено CV-то и не са сложили отметка,  за да информират кандидата.
Аз си спомням (от преди 2-3 месеца), че за jobs се слагаше отметка от отворилия кандидатурата, за да потвърди на кандидата, че е получена. Но не съм сигурна дали така беше и за това питам в темата. Странно толкова време да не е отворено CV-то или просто е отворено и не е сложена отметка.

# 566
И кой ще плати на фирма без да има нужда, само за да пускат фалшиви обяви? ОК, разбирам ако понякога обявата е проформа само за да се спази процедурата при избран вече кандидат. Но не е масово това. А при постоянните обяви подозирам, че са за непривлекателни дейности, за които хем хората трудно се навиват, хем има голямо текучество и непрекъснат се търсят нови.

# 567
В случая, който описвам беше пусната от агенция за подбор на персонал и съм убедена на 100%, че нямаше истинска фирма и позиция от разговора, който проведохме.

За въртящите се, не са само за непривлекателни дейности. Следя си в моя сектор обявите и такива за mid-level на някои компании (не агенции) се въртят до откат. Правила съм и експеримент да подам на някои, СВ-то остава неотворено. Защо го правят те си знаят. Аз съм си листнала вече в моя игнор списък няколко такива компании - нито са безизвестни, нито позициите са непривлекателни. Всеки, който следи редовно, няма начин да не ги забележи тези повтарящите се до откат.

Преди години бях ходила на интервю в една такава въртяща се пак от известна компания, но беше по-джуниър съответстваща на опита ми тогава. Оказа се, че не стига, че заплащането беше ниско за онези години, ами нямаше да ме осигуряват на реалното. Като се има предвид, че фирмата не беше някоя квартална, честно казано бях много непроятно изненадана.

# 568
И според мен има много фиктивни. Моята статистика: 2 от 4 обяви, за който съм кандидатствала за последните месеци (толкова, защото не търся активно) очевидно не са видяни от никого. Другите две, компанията получава на мейл кандидатурите, та и там дали някой е прочел, не е сигурно.

# 569
Събират база?
Не че разбирам смисъла, но нямам друго обяснение.

Общи условия

Активация на акаунт