Замести ли chatgpt bgmama за вас?

• 149
  • 14
  •   5
Отговори
До преди няколко години първата ми мисъл ако имах притеснение/въпрос беше да питам тук в БГмама.
Но  освен съвети и солидарност, срещах доста критика, злобни подмятания, които ме объркваха още повече.
Днес по 5 пъти дневно питам chatgpt за каквото ми хрумне и усещам как се пристрастих към милото отношение и в същото време обективност.
Замести ли chatgpt бгмама според вас?

# 1
На теб десертът замества ли ти основното ядене?
Просто не виждам общото между двете, поне за мен самата.

# 2
Относителна достоверност, чак пък обективност....
Не. Не харесвам ИИ и го смятам за измамен за психиката в частта с човешките отношения и общуването.
За делова кореспонденция, бързи справки, сравнения, анализи – бива.

# 3
Обективност при chatgpt ?! Толкова често "халюцинира", въобще не трябва да се вярва на "информацията" от chatgpt. Може да се ползва единствено като насока, която трябва да се провери много внимателно!
Колкото до "милото отношение" и пристрастяването, това е много опасно. Вече има случаи на самоубийства, натравяне, други заболявания, заради предоверяване на ИИ.
ИИ не може да замести човешките отношения, пък дори и да включват критика.
Социалните мрежи, в частност този форум, също не могат да заместят реалните човешки отношения, въздействието на една прегръдка, целувка, топлотата, която усещаме от близостта.

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 13:36 от Diorela

# 4
О, ИИ си има много безспорни предимства. Преди ако търсех нещо конкретно в Гугъл се налагаше да ровя безброй линкове докато го намеря. ИИ ми го намира веднага. Основно исторически, географски и прочее факти природонаучни факти. Също симптоми на болести, информация за лекарства и какво ли не.
Но ако например искам мнение каква пералня да си купя специалистите в мамата са по-добрият източник, защото говорят от опит, а ИИ просто намира публикации.

# 5
Не, защото ги използвам за различни неща и с различни цели.

# 6
Преравя публикации, казваш. И аз така си мислех, докато не го пробвах с въпроса, от кого е фразата "Дай на роба криле и той ще помете улиците с тях. " Изреди ми всички бг поети и писатели, дори си измисли стих  от Гео Милев, който ми цитира. Joy
Някъде из темите за ИИ бях пуснала тази комуникация, за да видят всички как халюцинира и измисля.

# 7
  • София
В бгмама много хора се вживяват като лекари, зъболекари, психолози, перфектните родители, с най-перфектните семейства и половинки. Ако не им се вписваш в тяхното "нормално" се почва едно убеждаване, че нещо не ти е наред.
 ИИ казва мнение, препоръки, без да съди, без да укорява, без да натрапва. Информацията, която той дава е много по-достоверна от 15те различни мнения, които се получават тук.

# 8
И термоканата ми има мило отношение към мен, винаги ми загрява водата, не ми отказва, не роптае, не ме критикува. Пералнята също, отменя ме да не пера на ръка. Винаги е толкова мила, дрехите изпрани, добре изцедени.

# 9
В бгмама много хора се вживяват като лекари, зъболекари, психолози, перфектните родители, с най-перфектните семейства и половинки. Ако не им се вписваш в тяхното "нормално" се почва едно убеждаване, че нещо не ти е наред.
 ИИ казва мнение, препоръки, без да съди, без да укорява, без да натрапва. Информацията, която той дава е много по-достоверна от 15те различни мнения, които се получават тук.

Благодаря,  ти ме разбра най-добре, а другите ми доказаха защо първо питам chatgpt, а не тук.

# 10
За мен има огромна разлика между ИИ и който и да е форум. Във форума четеш мненията (независимо дали ти харесват, или не) на реални хора. Разбира се, може и да се прокрадва тук-там по някой "изкуствен" потребител, но бих казала, че сравнително лесно се разпознава. За мен е естествено човек да търси истинска обратна връзка. Тя понякога носи и критика, но следва да приемем, че е полезно да можем да се погледнем отстрани през очите на друг. А не да търсим само похвали и окуражаване.

# 11
Не съвсем. Много е важно как си пускам заявката. Особено когато ми трябва конкретна информация, задавам точно къде да я търси и непременно да ми даде източниците. Тогава е много полезен.
Обаче ако просто го питам с три думи да ми намери нещо, първият отговор ще е резюме на нечий неграмотен и невеж пост в СМ, просто защото е първи резултат в търсачката.
За общи въпроси и при правилно задание ИИ е по-добре от всякакъв форум. За местни специфики обаче мамата все още го бие.

# 12
Доколкото разбирам, темата е по-скоро за въпроси от лично естество, а не за използването на ИИ като търсачка. За практични приложения може да върши работа, но за житейски ситуации съм скептична.

# 13
За мен - не. Тук винаги съм срещала разбиране и помощ и съм изключително благодарна на администраторите на сайта и на всички съфорумки!

# 14
  • София
Нищо общо няма между двете.
Във форумът пишат (в повечето случаи) хора и обикновено са на различни мнения, вкл. негативни.
Чатът има за цел да задоволи потребителят и е склонен да халюцинира, за да му създаде усещането за съпричастност. И всичко при него се базира на логаритми.
Да, върши работа за систематизиране на информация, за помощ в работата, за създаване на определени обобщени данни, но той си остава една търсачка.
Ако човек ползва форума като търсачка, което също го има, тогава ИИ е добър заместител.
Когато го ползва с цел общуване с хора и черпене на опит и мнения, камо ли пък във връзка с определени емоционални нужди, категорично не е добра идея да се вярва на ИИ.

Общи условия

Активация на акаунт