Снимането на обществено място срещу снимането за пари

• 552
  • 15
  •   2
Отговори
Попадна ми видео на таксиметров шофьор, който снима и качва в тикток клиентите си без съгласието им. Интервюират го и човекът без грам свян и с неадекватно спокойствие обяснява как имал право и печелел пари.
Не знам дори как да коментирам. Добре, че българите нямаме нито правно-съдебна култура, нито достатъчно зарешетени места, иначе такива типове нямаше да видят слънце дълги години.
Чуденето ми е повече в посока как да бъде санкциониран този господин. Явно работодателите му няма да го направят, а потенциалните клиенти не го разпознават като източник на проблеми за себе си.

https://youtu.be/gOoNOuDzpok?is=lARaMr4mZOpCmw-7

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 14:14 от Нарцùса

# 1
  • Glasgow
Излизал ми е няколко пъти този в tiktok, също се чудех как е позволено, имаше момичета в уязвимо състояние- след купон, пийнала, не знам в реално време ли ги качва. Ако е в реално и някой познава съответните хора може да ги вкара в беля.

# 2
Аз се учудвам, че на някой дори му е хрумнало да снима хора /клиенти в уязвимо състояние и да ги качва в социалните мрежи, макар че сега се сещам за подобен случай с едно момиче доставчик на храна в САЩ, заснело през отворена врата спящия г*л от кръста надолу клиент. Какво стана с този случай по-нататък дали я осъдиха, не знам.
Явно го правят поради две причини - слава и монетизиране и някак другите морални и етични въпроси, остават в периферията. Всичко е достъпно, няма граници или май по-скоро няма кой да ги сложи. Санкциите изглеждат нещо далечно.

# 3
Не познавам в детайли законите. За таксиметровите шофьори от съображение за сигурност има камери вътре. Понякога ги нападат, понякога клиенти намират нещо забравено и го вземат, а после потърпевш излиза шофьора, понякога клиенти се оплакват от агресивни или неадекватни шофьори и записите служат за изясняване на случая. За това е задължително “обекта” да е означен, че се снима в него. Когато обаче снима няма право да разпространява и дори мисля, че има изисквания колко време да се съхраняват преди да бъдат унищожени записите. Това по случая с тик-токаджията, пияното момиче и 25 хил. последователи. Тука трябва да се сезират и да го подведат по закона за защита на личните данни. Ако кара към централа, централата би следвало също да реагира.
Другия чичак, със стоянката ако беше много ербап да беше се обадил да я вдигнат. Щом е неправилно паркирана ще я вдигнат. Ама той дебне да се разправя и като видя момиче ептен куражлия стана. Нито има право да я снима, нито да я обижда. Това момиче, което много добре започна да му обяснява може да го съди. Ама едва ли ще ѝ се занимава. За това отново ще разчитаме на самосезиране.

# 4
Че този си ги каза - клиповете му са вайръл и тикток му плаща. Лошото е, че хората, вместо да го докладват, го следват и се хилят на жертвите му, обиждат ги и дори заплашват.  Манталитет. Аз лично не виждам нищо месианско в някакъв такъв индивид, който реално няма как да знаеш дали не е пребъркал спящото момиче, докато апаратът му върти престой, и после оле, тя нямала кеш. Или по-лошо. Такива ги докладвам, ама нали се сещате един, 10, 100 доклада срещу няколко (десетки) хиляди последователи и няколкостотин хиляди, че и милион лайкчета колко точно ще има ефект.

# 5
  • София
Съд, глоби, обезщетение за потърпевшите, а защо не и затвор. Аман от тарикати.

# 6
  • Melmak
Освен фирмата да го уволни за тези действия, друго не вярвам да стане! Отвратително!

# 7
Истината е, че каквито и последствия да има за тоя бакшиш честта на момичето вече е опетнена.
Винаги съм твърдяла, че във времена в които агресорите се наказват само с "мъмрене" и "размахване на пръст" на жените винаги очите трябва да са не на четири, а на сто отворени.

# 8
  • Glasgow
Ти остави честта, ами може да е опасно.
Егати, взимаш такси, за да се прибереш безопасно и се събуждаш вайръл в тикток. Не съм виждала досега така да публикуват шофьори, само ако някой е в неизвестност и последното му местонахождение е било в това такси съм виждала снимка, за да опишат кой се търси и как изглежда.

# 9
Ти остави честта, ами може да е опасно.
Егати, взимаш такси, за да се прибереш безопасно и се събуждаш вайръл в тикток. Не съм виждала досега така да публикуват шофьори, само ако някой е в неизвестност и последното му местонахождение е било в това такси съм виждала снимка, за да опишат кой се търси и как изглежда.

Е именно де, че не знаеш на какъв изрод ще попаднеш.
Зарежи снимането и качването в тик ток. Ами ако беше я изнасилил?
После кой ми "сра в гащите".
Като няма закони и сурови наказания защитата е в ръцете на жертвите.

# 10
  • София
Стана ми ужасно, ужасно жал за момичето…
Хем плака, хем му се моли да не качва.

Дано родителите ѝ гледат и да заведат дела за всички възможни причини.

# 11
  • Glasgow
Трябва да има начини, и не само това което спомена адвокатът. Аз в моята работа нямам право да давам записи от камерите дори на полицаи без съответен протокол, че ще се използва само за дадено разследване. Мисля, че и в България беше така. Тук имаме мениджъри с дисциплинарни, задето са връщали да гледат записи от камери без съответните документи и съответно незаконно. Този публикува, че и отказва да свали записа🤦🏻‍♀️

# 12
Имам въпрос – вътрешността на таксито обществено място ли е?
Ако да – това важи ли и за пробните в магазините, за жилищата под наем, личните автомобили и т.н.?
За лекарските кабинети вече разбрахме, че е, и разголването в тях може да се сподели с който пожелае да гледа.
Ученическите тоалетни – също.
Следват обществените тоалетни и кой знае още какво.
След като миналата година засякох един младеж да оглежда с дрон прозорците на собственото ми жилище, вече се съмнявам, че имам такова. Кой знае, може и то да е обявено вече за обществено място.

# 13
Гаден, гнусен бакшиш! Само това мога да кажа. За да не и случи нещо лошо ползва такси. Кой не си е пийвал стабилно поне веднъж в живота. И нагляра помества, да увеличи последователи. Може да и е откраднал парите, вече и това си го мисля много сериозно!!!

# 14
Гледах го тоя, много се възмутих. Колко беше самодоволен и с чувство на недосегаемост. Няма начин това да не е наказуемо. Дано си търси правата момичето.

Общи условия

Активация на акаунт