Познавате ли хора от религията Протестанти и Петдесетници?

• 252
  • 9
  •   4
Отговори
То от заглавето на темата е въпросът. То май Петдесетниците са протестанти. Не знам точно как да ги опиша, запознахме се с такова семейство. Страхотни са, уникален живот. Многодетно семйство, май всички са такива, чужденци. Отдавна не бях харесвал изцяло начина на живот на някой беден или богат. Но на тях някак благородно им се възхитих на сплотеността и спокойствието. Защото на мен и манталитета на семейството ни вече е много късно да се пречупим да сме в такава категория.
Много странно изглеждат на съвременния начин на живот, същевремнно са много земни, дружелюбни и с много приятели (извън тяхната църква).

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 19:42 от Seiko7075

# 1
  • София
Познавам. Петдесятната църква е една от многото различни протестантски евангелски църкви. Зависи от хората и характерите им. Не от църковната им принадлежност. Стига да не са фанатизирани, което важи с пълна сила за принадлежащите към всяка религия или църква, са нормални хора. Лошото е, че някои с времето опитват да влияят на познатите си в религиозен аспект. Какво семейство ще имат пак зависи от хората, не от църквата. Някои от моите познати са разведени и далеч не са с толкова добри семейства. Други имат прекрасни семейства.
Щом ти харесват като хора, не виждам проблем в общуването с тях.

# 2
Познавам. Петдесятната църква е една от многото различни протестантски евангелски църкви. Зависи от хората и характерите им. Не от църковната им принадлежност. Стига да не са фанатизирани, което важи с пълна сила за принадлежащите към всяка религия или църква, са нормални хора. Лошото е, че някои с времето опитват да влияят на познатите си в религиозен аспект. Какво семейство ще имат пак зависи от хората, не от църквата. Някои от моите познати са разведени и далеч не са с толкова добри семейства. Други имат прекрасни семейства.
Щом ти харесват като хора, не виждам проблем в общуването с тях.

Точно затова питам, възможно ли е всички от тази църква да са такива? Сега се сещам че всъщност познавам още едно семейство от тази църква, пак чужденци, но с едно детенце (по възрастни са), пак много добри и земни. Никога не е ставало въпрос за религията им или да се налагат с нещо. Просто един два пъти са казвали че са вярващи, но мимоходом, без да ни говорят нещо повече. Имат, доколкото знам благотворителности. Не живеят като Амишите в Америка, които са, а са съвременни, донякъде. Например децата под 16 нямат телефони, не гледат кой знае колко телевизия, същевременно съучениците им и приятелите им ги търсят и не са им странни, не ги отхвърлят. Доста са отракани.
Приятно е да се общува с тях. Доколкото знам, точно с това, със задружния им и спокоен живот, привличали точно в тази Петдесятна църква (по ИИ). Без натрапване. Била от най- бързо разращващите се - над 600 млн. последователи. Основана началото на 20ти век. Те са всъщност третото християнско движение, и не е категоризирано като секта (Праовславни, Католици и Протестанти)

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 19:17 от Seiko7075

# 3
  • София
Не е секта, църква е. Напълно легитимна.
Както написах, имаме в обкръжението си приятели, принадлежащи към конкретната църква. Българи. Абсолютно нормални хора. Даже някои са популярни личности, но няма да ги споменавам, защото не е коректно.
Това с телефоните и телевизията също няма общо с църквата в случая.

# 4
Не е секта, църква е. Напълно легитимна.
Както написах, имаме в обкръжението си приятели, принадлежащи към конкретната църква. Българи. Абсолютно нормални хора. Даже някои са популярни личности, но няма да ги споменавам, защото не е коректно.
Това с телефоните и телевизията също няма общо с църквата в случая.

Да, то май е по - скоро разбиране на родителите им. И все пак е странно как са си самодостатъчни. И не се притесняват те или децата им, че не живеят по нашите "правила" и шаблони. Готини са си самите те и не се натискат да се причислят към "групата" ни.

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 19:42 от Seiko7075

# 5
  • София
Нашето семейство напълно отговаря на описаното. Православни християни сме. Имаме и католици в семейството.

# 6
Не е заради вероизповеданията, снаха ми е протестантка, те немците това им е национална религия. Нищо смирено, сплотяващо и приятно няма в нея - абсолютна феминистка, студена и със съзнание за превъзходство.
Вашите познати са си такива хора.

# 7
Познавам, не ми е проблем религията на хората, стига да не са фанатици. Толерантна съм към всичко, самата аз не съм от често срещана стандартна религия, но и на никой не я натрапвам, както и на мен не искам да ми се натрапва християнство, ислям, будизъм или каквото и да било друго.

# 8
Е то като се замислиш няма как 600 млн човека да са еднакви, прекрасни всичко щеше да е цветя и рози в тоя свят. Май наистина просто са си такива моите познати, дружелюбни и много приятни. По принцип го свързвах с религията, но сега се поразубедих. 

# 9
Протестантските и петдесятни църкви нямат никакъв… хм, нека да кажем регулаторен метод или доктринален чадър, както е при православните и католиците. Заради това, сега абсолютно всяка протестантска църква е различна. Има някои, които са си направо секти и си позволяват яко да контролират членовете си до там, че да им диктуват как да живеят, мислят, дишат и как да правят всякакви базови и банални неща в живота.

Но има и хубави, нормални църкви, които си струва да се посетят. Както по-горе се каза, фанатизма не е хубаво нещо.
Ако тези твои познати са добри хора и не се опитват да играят ролята на перфектното семейство пред теб, за да те поведат по техния път… Ако са искрени и не са подбудени от някакъв скрит мотив - радвай се, че имаш допир с тях.
Като човек посещавал не малко протестантски църкви мога да ти кажа, че не веднъж съм попадала на семейства, които целенасочено режисират живота си, за да прави определено впечатление пред други хора (по-точно външни хора, невярващи). И това е с цел тези други хора да бъдат впечатлени и съответно привлечени. И то не към вярата като цяло, а точно към тяхната църква, към “правилната” или “единствената” църква. Обикновено привличането става постепенно и е добре обигран процес, който включва формиране на взаимоотношения с някого с единствената цел той да бъде “спасен”, както те го казват. А не защото наистина им пука за него/нея. Просто вършат това, което се изисква от тях спрямо правилата и ценностите на тяхната църква. Ловят нови членове.

Не казвам, че твоите приятели със сигурност са такива, но да имаш едно на ум. Истинската любов дава без да иска нищо в замяна. Тя дава, защото те оценява такава каквато си и защото оценява живота, хората и всичко, което той предлага.
Ако в течение на твоите отношения с това семейство, те започнат да очакват ти да станеш член на тяхната църква… Ако започнат да те канят на разни събития, във и чрез които да те карат да се чувстваш приета, желана и обичана… значи можеш да счетеш моето предупреждение за валидно. Ако ли не, значи са наистина добри хора, които те харесват и искат да ти бъдат истински приятели.
Поздрави

П.П. Истинската вяра не може да се “инфлуенсне”. Пардон за чуждицата, ама ми е смешна

Последна редакция: нд, 28 юни 2026, 21:47 от bloombug

Общи условия

Активация на акаунт