Как се справяте със стигмата " родител след 40 год."

• 7 181
  • 150
  •   1
Отговори
# 30
На 39 г. не си престаряла за раждане. Около мен също има жени, които са родили по-късно. Едната е на 62 години и има 20 годишен син. Не и е лесно, но децата си растат и поемат по пътя. Грижи се за здравето си и се радвай на живота и семейството си.

# 31
На днешно време, никъде не е стигма да родиш около 40. Познавам доста такива, а и вероятно ще има още.

# 32
Няма стигма, само във вашето съзнание е.
Радвайте се на живота и детето, явно нямате проблеми да обмисляте кой какво ви казал някъде си.

# 33
Ама кой знае на колко години си? Дали си родила на 34 или 39 сигурно никой не може да каже. А 39 изобщо не е късно в днешно време.

# 34
Аз родих на 43 и според мен това наистина е сравнително късно. Обаче ми беше много готино да бутам количката с 20 - 25 годишните майки Simple Smile Досега не са ме взимали за баба на детето, а и то порасна и вече не личи точно на колко съм я родила. Край мен има и по-възрастни от мен родители.
Без самочувствие понеже си родила на 39 за мен е пълен абсурд. Изобщо не ми се вярва. Вече е пълно с 40 годишни майки с новородени.

# 35
  • в очите на дъщеря ми
Сега разбирам, за тази "стигма" абсолютно никога не съм чувала подобни думи от кръга, в който гледах дъщеря ми! Родих на 40 и всичките майки бяха млади, та млади!  И да смените средата си нищо няма да се промени, защото Вашата вътрешна нагласа е такава!

# 36
  • Наблизо
Не разбирам дилемата.Родило се е детето,ще си го гледате.Държите на здравето о гледате да се поддържат а за да сте във форма.
Не сте на 60,като родилката от Русе.

# 37
Каква стигма, бе, нищо не съм усетила.

И аз не съм усетила, то половината имат бебета/малки деца на тази възраст, но ми се случва, като се заприказваме , както коментираме някакви проблеми с децата, така и коментираме, че биваше да бяхме родили малко по-рано.

# 38
И аз на толкова родих, и беше леко необичайно. Но беше преди повече от 20 години. Сега е по скоро норма. Тогава повечето майки на бебета бяха под 30 и в класовете повечето съученици бяха втори деца. Случва се да чуеш това за бабата. Ще ти се случи и детето ти да те смята за стара в сравнение на майката на Иванчо Simple Smile

Почти за всяко нещо в живота е по хубаво да си млад, но какво да правим? Няма как да стане просто.

А. И аз не съм родила ин витро. 40+- си е съвсем фертилна възраст. И въобще спри да се обясняваш на хора по градинките.

# 39
Две познати имам родили над 50 г. Мисля, че никой не ги стигматизира. Ти си родила на 39 г. Аз например на 36 г. и не смятам да е някакъв проблем. Хубаво е, че нямаш други проблеми, щом това ти са притесненията. Освен това, на каквато и да е тема, какво ще кажат хората е бял кахър.
Аз освен това съм родила без брак и съм се разделила с бащата. Знаеш ли как ми дреме кой какво бил казал. Аз дори не знам някой да е казал нещо. Предполагам не е посмял да ме уведоми за мнението си хипотетичния човек. 😂

# 40
За съжаление в България е така, просто не можеш да промениш манталитета на хората,самия факт,че акушерките в болниците наричат "официално" възрастна първескиня всяка родилка над 35, която ражда за пръв път е показателен.На мен на 40 не приятелки а близки роднини ми казваха,че трябва да гледам не деца а внуци,ако го приемай тежко като теб сигурно бих изпаднала в тежко отчаяние.Фактите са,че в днешно време,с начина на живот масово се ражда над 35 г.,факт е,че хората са с различно възпитание,манталитет и обкръжаваща среда и всеки гледа през своята призма и не си струва да не
се тормози човек психически и емоционално защото еди кой си мислил еди как си(за всичко се отнася),ами д проектира мислите и вижданията си върху своя живот не върху чуждия.

# 41
  • Пловдив
Ах, България виновна. И манталитетът и.
В западни текстове съм срещала израз "гериатрична бременност" - ако някой мисли, че ние тука сме го измислили това.
Като не става дума за бременност на 70, нали. Гериатрия знаете какво е.
Не търсете теле под вола.

# 42
Едва ли има жена, която да не осъзнава отрицателните страни на късното майчинство. Обаче си е лично нейна работа. Кои сме ние, че да даваме определения и мнение за нечий чужд живот?

# 43
Магдена,в чужбина не ми се е случвало някой да се интересува на колко години съм родила, на колко съм се омъжила но у нас  все се намират разни "доброжелатели" загрижени за битието и битието на другите.Да като термин може и да го има по мед.причини но никой не влага отрицателен смисъл както тук.
Интересно ми е това поведение на много жени в България да правят язвителни коментари за живота на уж приятелки,да съдят все едно са последна инстанция, знаят повече от лекари,психолози и всякакви специалисти,затова аз лично следвам максимата през едното ухо влиза през другото излиза,нито им се впрягам и не влизам в обяснения и накрая се чувстват неловко и игнорирани.

# 44
  • Пловдив
Ама на мен и в България не ми се е случвало.
А, значи израза, от който правим изводи, го има навсякъде за един и същ тип случаи, ама в България го казват така с лошо някак си. Убедително.

Общи условия

Активация на акаунт