АУТИСТИЧЕН СПЕКТЪР-обединена тема 2

• 65 383
  • 760
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Нямате ли психологично изследване?
Но и на епикризата пише така - Интересът на детето е избирателен, предпочитани са движещи се и святкащи предмети, което може да бъде използвано в работа с детето.
Това е написано февруари 2005г.

Следваща епикриза - януари 2006г. пише - подходящо е да се започнат индивидуални или в малка група занимания с професионалист като на този етап да фокусират върху подобряване възможностите за интеракция с възрастен и върху описаните дефицити

Има какво да прочетат от епикризата тези които трябва да четат.

# 256
Рepi_r, гледах снимките на Мири. Направи ми впечатление, че на лицето
му има изписана емоция, нещо което не виждам у моето и у другите деца.
Кирил се хили, когато му разказвам нещо смешно, но наблюдава моето лице.
И най-леката ми усмивка на моето лице той я приема, усилва, и на неговото лице
е вече като хилене от ухо до ухо. Ако успея да остана сериозен, той е в чуденка.
Като кажа "Шегувам се", и чак тогава се ухилва.

ФРИГ, честито. Пожелавам ти да се справяш лесно с теорията и практиката.
Питъх Гугълка какво ще учиш, всички препратки са на руски и само на руски,
и никъде обвързани с терапия. Довечера ще чета повече. Заинтригува ме.

Последна редакция: вт, 26 юни 2007, 15:25 от Wolf

# 257
  • Реъкйавик
Девелопментал терапефтите се занимават изцяло с нашите деца - изу4ава се АБА и те4 програмата
и вси4ките ментални заболявания на4ина на работа и т.н
А ето това е специалноста-  Division of Developmental Therapy

# 258
  • Реъкйавик
до колкото знам тази специалност се изу4ава в мхого малко университети в света знам 4е я има в америка и тука .
Интересувах се за българия но ...няма освен специална педагогика нищо друго не открих и не знам до колко се занимава спец. педагогика с терапоя на аутисти и ментални проблеми.
А как стоят нещата с логопедите и каква терапия привеждат?
Не се ли занимават само с вокаликата?

# 259
Айде да ви се хваля  Mr. Green

моето дете играе с подражание   newsm44
Играе с кученцето си играчка и го целува за довиждане и му казва "ще се видим по късно" каот отива на градина. Т.е. прави това което аз правя с него Simple Smile Имаме и друго подражание - задава въпроси Simple Smile Пита наред всички(добре познати на него хора) на колко са години. Засега въобще не се впечатлява обаче като му отговорят  newsm78 ...така просто си пита... И интонацията не му е много въпросителна, но пък си казва въпроса Наизустен е, защото аз го питам постоянно.... Само да не ви казвам обаче как ми отговаря  ooooh!
ако го попитам как се казва  отговаря с името, ако го попитам след това на колко е години казва на 4 (ама вместо "five" (пет)казва "fine" (добре))...обаче ако първо го попитам на колко е години ми отговаря с името си   Rolling Eyes
май не разбира какво го питам, ама е научил, че питам за това как се казва и на колко е години... само дето неможе да разпознае 2та въпроса...

А иначе терапевтката ни успя да го накара да се смее на глас Simple Smile от радост на собственото си постижение!
Говори все повече (само съществителни  които нарежда просто без глаголи и предлози, прилагателни и т.н.) Което пък позволява околните да го разбират какво иска и аз много се радвам. Обаче на този етап почва и по-големия тормоз от терапевтите ни...днеска го държа за ръцете и го кара 15 минути да повтори РЕЖА ХЛАБА С НОЖА...той повтаряше РЕЖА ХЛЯБ НОЖ .... ама накрая видя, че няма къде да ходи и си го каза:)
После му показва момиченце дето се реше с четка и пак го кара да каже РЕША  С ЧЕТКАТА, а той "РЕША ЧЕТКА".... и като видя че няма накъде и терапевтката ще го държи и няма да го пусне и изкрещя в лицето "РЕША С НОЖА ЧЕТКАТА" Joy

# 260
  • София
Браво бе Деси - толкова артистично разказваш, че накрая и аз се смях на глас.Стреснах комшийте чак  Laughing.Ама вие направо ме изумявате - ще се хвалиш ами - няма как.То си е за хвалба.Естествено, че първо ще научи съществителните - глаголите са по трудни.А име впечатли това дълго държане на ръцете - моят калпазанин - не ще изтърпи таквоз нещо.

Бравоооооо на юнака.   newsm10

# 261
Деси, много се радвам, продължавайте все така!

Катина, какво да ти кажа.... може би съм дала епикриза в градината, вече не помня.
Дори и да я има, няма кой да го прочета. Та аз на психоложката много има да й пиля на главата, защото не е психоложка на място. Не ми е дала резултат например едно псих. изследване, тест ли там каквото било за Гери, изобщо не го прави тя това - психоложката имам предвид, не съм сигурна изобщо как и какво работи с децата. Всичко е "пунта мара"... за съжаление #Cussing out

# 262
  • София
Психологично изследване се прави в св.Никола от психолог.На базата на това изследване се изготвя епикриза от лекар.Епикризата ми я дадоха заедно с псих. изследване.

В детската градина се изготвя програма за работа с детето.Опитах да покажа такава на една твоя съгражданка, но по стечение на обстоятелствата не успяхме да се видим.Имаш пълно право да поискаш плана за работа с твоето дете.Какво учи, какво изискват от него - за да работите и в къщи по същия план.Например учат значението на думи като - "под", "над", "да", "не","дай" и т. н.И примери как да става обучението.Нали за това е специализирана градина.Дано се изразих ясно - още спя  Embarassed

# 263
  • густо майна Филибето
Плана за работа в градината при моето дете се изразява в това, логопедката да ми покаже как работят - показа ми картинките, каза ми как говори при всяка. И не пропусна да не ми даде никакви надежди, все едно го прави да отбие номера. Не че разчитам на нея точно...

# 264
Катина, имаме в епикризата психологично изследване, дори две таблици с диаграма...

ljuboznatelna , с коя логопедка работите в градината, защото разбрах, че във вашия сектор имало друга, а не тази която работеше в логопедичните групи.
Наталия, водите ли я още или вече спряхте?

Тази сутрин се срещнах /т.е. тя взе Гери/ с новата логопедка в логопедичните групи.

# 265
Като сте тръгнали да разравяте нещата в детската градина в Пловдив, карайте докрай. Имам предвид това, че по закон не индивидуален план, а цяла индивидуална програма за обучение и развитие трябва да има всяко дете със специални образователни потребности. И тази програма трябва да бъде одобрена от родител. На вас такава да са ви показали? И да знаете какво се работи с децата ви? Или просто ги държат да минава времето (няма да се изненадам).
"Специалността" на детската градина не идва само от логопеда, а и от това че уж се обръща повече внимание на децата, понеже са малко в групата (ако не се лъжа, Росонери, вашата група беше с 3-5 деца). Е,ако и с толкова деца не може да се работи индивидуално..... Аз даже съм почти убедена, че там не се провеждат ситуации, но като не се провеждат, поне да има индивидуално внимание.

# 266
Зара, за индивидуалната програма - няма такава, нито родителя е търсен за одобрение. Не знам какво се работи с детето ми.
Групата на Гери не е 3-5 деца, а 10-15. Индивидуално ги взима логопеда. При бившата вече знаех какво се прави. От новата знам, че ги обследва /вече 2 седмици от както ми е казала, че ги обследва/. От работата на психолога няма и следа, както и от самата нея, нито ни е търсила, нито ни е показала какво са работели.

"..Или просто ги държат да минава времето (няма да се изненадам)."

Това според мен е най-вярно и реалистично.
Поне от показаното към момента. И на мен не ми се иска да пиша в този тон, но хубаво не мога да кажа, ами се ще да се хваля само от градината. То по принцип и се носи лоша слава и за това родителите я отбягват.

Зара, не знам дали си чела статията за детската градина и мнението на други родители, ако не, ето тук може да направиш това и да разгледаш и други снимки на Гери, ако желаеш.

Да попитам, има ли нещо като бланки, форми, по които специалиста да работи, да попълва... ако има такива, аз мога ли да ги намеря?

# 267
  • Добрич
За съжаление ние живеем в по-малък град и нашата така да се каже специализирана детска градина се състои само от една група деца с различни диагнози /ДЦП,аутизъм,хиперактивност,епилепсия и др./.Не съм сигурна в бройката но са към 10-11,но не и по-малко.На всичкото отгоре си нямаме индивидуална сграда,а се помещаваме в сградата на една детска ясла,да не ви обяснявам за погледите на майките със здрави деца,но това е др.тема.С такъв брой специални деца не може и дума да става за индивидуална работа.Имаме само логопед/много отдаден на работата,виждам как работи/,но взима всяко дете само два пъти в седмицата,защото са много децата.Нямаме психолог. ThinkingПълна трагедия.Не знам защо общината не обръща внимание на ситуацията,в която се намират нашите специални деца. Cry

# 268

.....Пълна трагедия.Не знам защо общината не обръща внимание на ситуацията,в която се намират нашите специални деца. Cry
И аз това се питам и за това много ме боли. Явно ги отписват или ги имат като тежест. Къде е интеграцията в такъв случай, за която медийно много се говори ???

# 269
  • София
Eхоооооо - интеграцията е именно деца като нашите да посещават обикновенна детска градина.Добър вариант е да има специална група и постепенно да се интегрира всяко едно дете от нея към масова група.Отделна сграда и изолация е крайно неприемлив вариант.Плана за работа се изготвя индивидуално за всяко дете и е според диагноза, а и най вече специфика на детето.Плана, който ни направиха на нас го получих след двумесечно наблюдение и ми го дадоха на една индивидуална родителска среща с целия екип от специалисти и двамата родители.Зададоха ни много въпроси, скараха ми се по много параграфи, поставиха ми диагноза логорея и ме обвиниха, че детето ми не говори, защото не може да вземе думата от мен  #Crazy.Прави бяха.Дадоха ми много насоки и ми проектираха модел на поведение и възпитание от наша страна, към детето.Малко автореклама ще направя - всички препоръки и цели са постигнати мноооого отдавна.Сега чакам с нетърпение новият план.

Ако ще разлайвате кучетата - поне доведете нещата докрай.Зара е права.

Общи условия

Активация на акаунт