АУТИСТИЧЕН СПЕКТЪР-обединена тема 2

• 65 385
  • 760
  •   1
Отговори
# 270

Да попитам, има ли нещо като бланки, форми, по които специалиста да работи, да попълва... ако има такива, аз мога ли да ги намеря?
Да,разбира се че има:
Бланка на индивидуалната програма за обучение и развитие - образец: http://www.ivanrilski.org/images/stories/io/prilojenie1.doc
Указания за попълването й: http://ivanrilski.org/index.php?option=com_content&task=view … 50&Itemid=131
Бланка, която се попълва от екипа на детската градина при явяване пред екипа за комплексно педагогическо оценяване: http://www.ivanrilski.org/images/stories/io/prilojenie2.doc

В градината трябва да има и сформиран екип, който да изработва и проследява изпълнението на индивидуалната програма.

# 271
Катина, - за Плана, който ни направиха на нас го получих след двумесечно наблюдение и ми го дадоха на една индивидуална родителска среща с целия екип от специалисти и двамата родители...
- НАПЪЛНО СИ ПРАВА, ЗА ТОВА И АЗ ГОВОРЯ И ИСКАМ ДА СЕ СЛУЧВА В ГРАДИНАТА - НО НЯМА, НЯМА ТАКОВА НЕЩО ПРИ НАС

За това и аз разлайвам кучета, ама после като си кажеш исканията и че това и това трябва да бъде така и онака, ставаш неудобед, дори специалистта, който се бори за това го нарекога "ИНТРИГАНТ".

Зара, и аз това го търся - В градината трябва да има и сформиран екип, който да изработва и проследява изпълнението на индивидуалната програма. - но душицоо и с това на практика НЕ СЪМ СЕ СРЕЩНАЛА В ГРАДИНАТА! С ТАКЪВ ЕКИП НЕ СА НИ ЗАПОЗНАВАЛИ ИЛИ ПЪК САМИЯ ЕКИП ДА НИ Е ТЪРСИЛ ЗА СРЕЩИ...

РАЗОЧАРОВАХ ВИ - относно единствената спец градина в Област Пловдив - но такова е положението. Интересно е, че и медийната заинтересованост от проблема не е голяма.

# 272
  • София
Rossoneri, подкрепям, че трябва да доведете нещата до край. Чудя се дали модератор да не премести мненията за градината в отделна тема в новия подфорум, така повече ще се заинтересуват. Поне от новата учебна година, да са по-добре нещата.

# 273
  • София
Не знам дали е много редно да пиша това, но ще рискувам.Защо не поканиш вашата директорка да се обади на г-жа Афузова от 17 детска градина в София.Тя е много мил човек и крайно съпричастна.Има огромен опит и може много идеи да даде.Също така и г-жа Коцева от 59 детска градина.Има тел. в интернет пространството.Така вашата директорка ще види опита на колегите си и няма да има оправдяния от сорта - няма начин и няма пари.Двете директорки нееднократно са канили свои колеги за обмяна на опит.Постигнали са чудеса.
Изобщо не се съмнявам, че нещата при вас не вървят - не се похвалих, а разказах за правилния начин.Търсете си правата. Дано навсякъде проработи системата.

# 274
  • Добрич
Катина,бързах да пиша и не съм се изразила правилно.Не ме тревожи толкова факта,че децата не са в отделна сграда,а това че в детската ясла няма допълнително помещение,за да се разделят децата в 2 групи според заболяването,интелектуалното развитие,защото децата,които разбират не може да се развиват,тъй като подражават негативите от другите деца.По този начин персоналът ще се увеличи,ще се подпомогне и индивидуалната работа с децата.Хубавото при нас е,че децата от спец.група ги събират да играят заедно с децата от детската ясла.А най-добрия вариант ще е,ако спец.група е в детска градина,където децата са по-големи и има какво да научат от тях,а това ще е от полза и за здравите деца / и техните родители/ да се научат от малки на толерантност към различните деца.

# 275
Картелче, вие в кой град живеете?

# 276
 А дали е моя работа аз да казвам на директорката как да работи и какво да прави, къде да се обади. То си е до човек, ако искаше да работи както трябва можеше нещата да са по-добре и нейните подчинени да работят както трябва.

Иначе, благодаря за предложенията.

# 277
Момичета, помните ли, че някой беше дал линк към работите на едно момче аутист, дето беше проектирало цял град? Мисля че беше французин.

# 278
Здравейте,помня    това  момче   а линка   го даде   Колгимур  ето  го  http://www.youtube.com/watch?v=AxAR9dnSuQM

Вълчо  специално за теб   bouquet

# 279
Благодаря, Bluevelvet! Аз го намерих у нас, но откъм рисунките.
Спомням си, че те ме впечатлиха много. Лека вечер на всички.

# 280
  • Варна
Момичета, чували ли сте за Мими Николова? Жената е от Варна, афазиолог, магистър логопед и т.н....занимава се с деца аутисти. Питам, защото нейната диагноза за племенника ми, който е на 2,7 е, че е аутист..... SadЩе пиша пове4е друг път, но ме интересува дали сте чували за нея?

# 281
Здравей Haliotis    ние сме от Бургас  и   вьпросната  логопедка  не я познавам Зара  ще  се  включи  предплагам за подробности, но   такава  диагноза   не се  слага   само от логопед   само  в клиниката  Св  Никола в София и то  след   20  дена    обстоен преглед от  специалисти  дет.невролог,логопед, психолог,.  bouquet

Последна редакция: пт, 29 юни 2007, 19:12 от bluevelvet

# 282
Haliotis , чувствам, че твоето дете не е аутист. Може да има черти от аутистичния спектър, но типичен аутист- неее.

Намери филма с Брус Уилис "Код Меркурий" - той и едно момче -аутист са в главната роля. Много добре е предадено какво е да имаш дете аутист.

Сравни с детето си, дали виждаш такива симптоми и държание, поведение у вас!

Филма за мен беше тежък, все пак предупреждавам, може да те разстрои!

# 283
  • Варна
Става въпрос за племенника ми,но няма значение....да, мисля, че съм гледала филма, но нали има различни разновидности аутизма.....не знам, все пак трябва да се вземат някакви мерки............
Haliotis , чувствам, че твоето дете не е аутист. Може да има черти от аутистичния спектър, но типичен аутист- неее.

Намери филма с Брус Уилис "Код Меркурий" - той и едно момче -аутист са в главната роля. Много добре е предадено какво е да имаш дете аутист.

Сравни с детето си, дали виждаш такива симптоми и държание, поведение у вас!

Филма за мен беше тежък, все пак предупреждавам, може да те разстрои!

# 284
Момичета, чували ли сте за Мими Николова? Жената е от Варна, афазиолог, магистър логопед и т.н....занимава се с деца аутисти. Питам, защото нейната диагноза за племенника ми, който е на 2,7 е, че е аутист..... SadЩе пиша пове4е друг път, но ме интересува дали сте чували за нея?
Да, ще се включа,bluevelvet, защото не съм чувала във Варна да има кой знае какви специалисти за работа с деца от аутистичния спектър,  въпросната Мими Николова също не съм я чувала, но това че е магистър-логопед не значи че има право да поставя такава диагноза, която изобщо не е логопедична. По-скоро е трябвало да ви насочи за консултация с детски психиатър (взема се талон от личния лекар). Мога да ти кажа и още нещо - едва ли детето ще получи диагноза преди 3-тата си година, уви.
Това, което мога да ти предложа е да ми доведете детето да се ориентирам дали наистина има нещо тревожно и да ви насоча евентуално към подходящ лекар (аз също съм логопед, работя с деца от аутистичния спектър, но не поставям самостоятелно такива диагнози), пък си ходете после при Мими Николова, дано да не се наложи.

Общи условия

Активация на акаунт