АУТИСТИЧЕН СПЕКТЪР-обединена тема 2

• 65 818
  • 760
  •   1
Отговори
# 435
От известно време следя тази тема и бих искала да се обърна към всички родители, роднини и "лекуващи" на деца с диагноза от аутистичния спектър. Виждам, че тук някои псевдологопеди и други "специалисти" се опитват да дават съвети, да опровергават диагнози или да насочват към различни алтернативи. Спрягат се сюжети от филми, правят се сравнения меджу различни случаи на аутизъм и т.н. Всичко това води до много заблуди и нереалистични очаквания, загуба на време, пари и най-вече на надежда. 
В тази връзка искам да Ви посъветвам, че диагностицирането на аутизъм започва от кабинета на добър детски невролог, който (ако работи достатъчно професионално), ще Ви насочи към опитен speech therapist (магистър-логопед), който ще определи окончателната диагноза. Трябва да сте наясно, че логопедите от училищата и тези с клас-квалификация за 3 месеца не са компетентни и според закона нямат право да диагностицират и да определят терапевтичен план. Колкото по-рано се диагностицира и започне терапията на аутизма, толкова е по-голям шансът за успех!!!

# 436
  • София

В тази връзка искам да Ви посъветвам, че диагностицирането на аутизъм започва от кабинета на добър детски невролог, който (ако работи достатъчно професионално), ще Ви насочи към опитен speech therapist (магистър-логопед), който ще определи окончателната диагноза. Трябва да сте наясно, че логопедите от училищата и тези с клас-квалификация за 3 месеца не са компетентни и според закона нямат право да диагностицират и да определят терапевтичен план. Колкото по-рано се диагностицира и започне терапията на аутизма, толкова е по-голям шансът за успех!!!

А кой е този магистър-логопед, който поставя окончателните диагнози.И кой е този добър детски невролог.Аз явно все на неистински попадам  ooooh!.Ако може имена и адреси.Явно имаш някого предвид  Rolling Eyes.

# 437
... ще Ви насочи към опитен speech therapist (магистър-логопед), който ще определи окончателната диагноза. Трябва да сте наясно, че логопедите от училищата и тези с клас-квалификация за 3 месеца не са компетентни и според закона нямат право да диагностицират и да определят терапевтичен план. Колкото по-рано се диагностицира и започне терапията на аутизма, толкова е по-голям шансът за успех!!!
Знаеш ли, за първи път чувам,че магистър-логопед може да определи окончателната диагноза. Освен това какво е това разграничение между магистър-логопедите и логопедите от училищата - те също в голямата си част са магистър-логопеди.

# 438
Здравейте,мили мои!Не съм ви забравила,чета от време на време.Истината е,че нищо не ми се прави напоследък.Големите синове са в България,а аз съм като в Мислех си...ще имам аз повече време за малкия,но то било по-трудно с едно дете.Няма кой да ми помогне.Отккакто заминаха батковците ни Давид не спира да пищи за най-малкото нещо Спря да се храни и остана само кожи и кости.И той, [desi] заспива много късно.Разглеждат спокойно почти всички книжки...Тати заспива,а Давид НЕ.Вечер чака баща си,мятаме се на колата и ....на някой парк безлюден,за да се натичат с кучето.С Дива са неразделни-разбират се безмълвно...Аз сама не мога да ги изкарам двамата Иначе говори все повече и повече и пее песнички.Къде на испански,къде на български.Любима му е Бански на лалета.Филмчетата ,които обича са Чудовища...и аз не знам на български така ли се превежда и Мадагаскар...едни от първите му думи бяха-Меееелман,Глорияяя,Марти....и Улица Сезам.Направило ми е впечатление обаче,че на повечето думи разменя сричките Например,врата става ташта,лампа става на панта...разходка е дукаста .А на облак,пояс за вода,вода,дъжд,чадър...всичко е МОКРО за него.Наоплаках ви се...сега да вървя да го мъча да хапне нещо.
Целувки на дечицата  Heart Eyes

# 439

Не го възприех като натоварващо оплакване. Разказваш хубаво.
"Улица Сезам има магнетично въздействие върху децата - заковава ги пред монитора.
Също като стария вариант на Сънчо за лека нощ деца. Това за размяната на букви или
срички май си имаше име. Върти ми се нещо като буквена перефразия.
Логопедите ще кажат. Давид знае ли, че батковците ще си дойдат?
Че не са изчезнали от живота му завинаги?

И ние ходим подир котето. Снощи чух хубаво сложно изречение
 -Манчо, ти да не си мислиш, че може да ме дращиш безнаказано!
Вече го хваща храбро през средата и го разнася из къщи, милва го нормално.
Не едва едва с върховете на пръстите.

# 440
  • Добрич
И аз от доста време мисля дали да взема на Мишето някакво животинче и по-точно коте/не обичам кучешкия лай/.Обаче ми се струва, че още ни е рано.Аз нали го виждам на село как ги дърпа за опашките, още не са отвръщали на удара/дано и да не става/.И ако си вземем коте или ще бъде удушено от мачкане, или Мишо ще е одран целия.Вълчо,ние още не можем да се престрашим да милваме котетата, пипа ги едва с пръстчета, сякаш ще се опари.Голяма е еуфорията с кокошките, голямо гонене и хилене пада.Мене малко ме е страх да го пускам там, защото като бях бременна ме беше подгонил петела да ме кълве.И после му видяха сметката Mr. Green #Sniper eat

# 441
kartel4e, хубаво е да вземеш животиче точно защото то няма да се дава да бъде тормозено и ще отръща. Ше го одере няколко пъти и Мишето ще се научи да не го тормози. Затова и куче е по-добре да се вземе - те не хапят, а само ръмжат и сами си бягат като са недоволни. А моето куче примерно не лае Simple Smile Не всички са лавливи Simple Smile Ние имаме и котка, тя обаче не предизвиква интерес - може би защото кучето бяга подире му, а котката бяга от него  Joy

# 442
  • густо майна Филибето
У дома само на рибките Наталия обръща някакво внимание, или по-скоро са добър екран, нещо като заместник на телевизора. Втренчва се там и нещо си пее, пляска с ръце, нещо като самостимулация Котката не е удостоена с внимание, на кучето даваше да я ближе и му бъркаше в устата, но не от любов, канарчето не представлява интерес.

kartel4e, ако имате възможност, вземете си персийка, много кротко животно, само яде и спи Mr. Green Никакви бели! Като види сина ми (той я гони, дърпа, сяда върху нея), става като куршум, веднага се скрива в някой ъгъл. Драскането не го отказва. Само дето във вашия случай това обезмисля взимането Confused

От известно време следя тази тема и бих искала да се обърна към всички родители, роднини и "лекуващи" на деца с диагноза от аутистичния спектър. Виждам, че тук някои псевдологопеди и други "специалисти" се опитват да дават съвети, да опровергават диагнози или да насочват към различни алтернативи. Спрягат се сюжети от филми, правят се сравнения меджу различни случаи на аутизъм и т.н. Всичко това води до много заблуди и нереалистични очаквания, загуба на време, пари и най-вече на надежда. 

Тук пише само един логопед, имаш лично отношение ли? Другото са си наши брътвежи, едва ли някой претендира, че разбира повече от специалист в тази област. Нашите деца нямат толкова нужда от диагноза,колкото от работа с кадърни специалисти. Вместо да сипеш змии и гущери, сподели някакъв опит, ще е от полза за всички.

Последна редакция: сб, 21 юли 2007, 15:02 от ljuboznatelna

# 443
  • Добрич
Любознателна, още мислим по въпроса, може би рибки на първо време ще свършат работа.Обича движещи се неща и ще му харесат.Благодаря и за идеята за персийката  bouquet Конете оказват много благоприятно въздействие върху нашите деца, може да си вземем конче на село newsm78

# 444
Ще разкаже ли някой как мина обучението в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица от аутистичния спектър?

# 445
И на мен нещо не ми е "пишещо" напоследък. Много неща се случавт с нас, но като цяло няма тежки моменти като зимата. По-скоро мързел, съпроводен с нежелание да се прави каквото и да е. Играе младежа на компа, обича да хапва здраво и сега е в период на "нервене", което мен поизнерви доста. Объркана съм, като беше зле и безпомощен го гледах по-лесно, не знам. сега като е добре, прави бели и се мъчи да се налага, което дразни всички,понеже все измисля доста големи щуротии. Какво да правя  newsm78 явно нещо и в мен има причина.

# 446
Зори, а Марти има ли си хоби?

# 447

Има. Обича да кара кораб по Дунав. Shocked

# 448
Има хобита, но има и много отрицателни неща които натрупа и сега си ги изкарва под формата на бели на нас. Много обича да прави пакости и да гледа какво ще се случи. Залива с вода, реже разни неща, играе с огън, излива шампоани, смесва, слага води в хладилника,все неща дето няма как да кажеш майната му. Каквото можем правим, ходихме на почивка, ходим и на излети, не сме се застояли в къщи да му е скучен живота, но сега в жегите през деня, само глупости върши и то нарочно. Признавам си идва ми в повече, и все се успокоявам ама в следващия момент пак прави нещо и няма край. Майка и те не го искат на село понеже там се вихри с пълна сила и ги ядосва. Чудя се кога ще спре. Карта има за плуване на басейна, но го мързи, не иска, ако не го заведем на сила ще предпочете да седи у дома, да си хапва обилно и да прави щуротиите си. И тая жега ни убива допълнително, не е за разходка, нито за колело.  Давайте съвети приемам. как да се сдържам и аз от караници.

# 449
  • sofia
... на облак,пояс за вода,вода,дъжд,чадър...всичко е МОКРО за него

Simple Smile Алекс казва МОКРО на чадър и дъжд. Напоследък чувам няколко изречения от по 2-3 думи. Най актуалното напоследък е "Ела гуш". Баща му го научи да го носи на морето   ooooh!. Все повече се заиграва с колички и строи кули с конструктора. Обича и да пуска стотинки в една захарница с капаче, изсипва ги и пак...  Simple Smile.
Прави ми доста пакости, като например да соли със солницата из цялата къща (това е последното   #Cussing out). Иска ми се животинка в къщи, но ми е жал за нея, каквато и да е. Голям тормоз прилага на кучетата и котките в квартала. То не е мачкане, скубане... Скоро бяха на разходка в парка с баща му и Алекс беше ухапал едно куче по гърба  ooooh! ooooh! ooooh!. Ще ни дават някой ден по новините, че дете ухапало куче  Embarassed. Рибки имахме, но той пускаше какво ли не в аквариума, веднъж го беше напълнил с портокали  Rolling Eyes. Май ще си минем и без животинче  Sad.

Общи условия

Активация на акаунт