Диета без глутен и казеин - Трудния път към успехa 2

• 93 110
  • 382
  •   1
Отговори
# 105
Пепи, купи му електрическа четка за зъби!
Моя така започна да ги търка Simple Smile Първо си миеше езика де Simple Smile Но което е също полезно, защото заздравява мускулите в устата - покажи му как да си търка езика, после зъбите, ако търпи небцето, венците...и накрая стигнете до зъбите. От електрическата черка няма да може да смучи пастата, а ти слагай съвсеееееем малко - тя като се завърти и "изчезва" пастата и на тях не им е интересно вече.

Купи обаче няколко чифта батерии на първо време, защото има вероятност първия ден да се "мие" докато свършат  hahaha
На нас ни казаха, че не е препоръчително да вземаме ел.четка която е с зареждане, защото са по-скъпи, а в ръцете на децата така или иначе оцеляват много кратко време. Е нашата си я имаме 3 месеца вече и не се счупи де  хем много хвърляне на теракота преживя. Сега се чудя да купя нова ли или само накрайник, защото са на една и съща цена  newsm78

# 106
FlutterДеси, знаеш ли, че идеята ти всъщност много ми допадна. Незнам  newsm78защо досега не съм се сещала. Той всъщност обича такива вибриращи и издаващи лек шум неща. Не се страхува. Доскоро не даваше и да го подстригваме /той и сега не дава, но ако искаме с ножица/. Напоследък ако ни попадне машинка за подстригване под ръка дава да подстрижем по-малко. Доскоро това наистина беше немислимо. Ще пробвам с електрическа четка. Благодаря ти за идеята   bouquet

# 107
ааа, не съм го измислила аз Simple Smile Нашата езикова терапевтка го препоръча  - за да заяква устичката да се учи по-лесно да говори. Защото децата дето не говорят имат нужда от МНОГО упражнения на езичето.

# 108
  • София
И тук ни препоръчват същата терапия на устната кухина.Още не съм си купила обаче този масажиращ аксесоар  Embarassed.Притеснявам се да не загуби интерес към истинското миене на зъбките, което отскоро прави правилно  bowuu, и да го обърне на игра.

# 109
  • София
Днес имаше тържество в детската.Направих този сладкиш.Замених захарта с фруктоза, компота си направих от нектарини и фруктоза, маслото със сусамово олио и една лъж. маргарин, бакпулвера замених със сода и лимонов сок.Карамелизирах 3/4 чаша кафява захар в тавата, полях с мазнината, наредих плодовете и залях със тестото.Извадих го и веднага го обърнах.Госпожите го опитали и решили, че не е диетичен, и не давали на децата да папкат  hahaha.Направих го сутринта, а не се сетих да го снимам.Вече е изяден, но определено беше като истински.
Брашното, което използвах беше оризово, с малко царевично нишесте и една к.л. пектин.

Последна редакция: чт, 28 юни 2007, 17:44 от Катина

# 110
Не съм сигурна че тук ми е мястото да пиша, но само тук намерих информация за безглутеновата диета, което доста ме улесни   bouquet
Всъщност....откакто забелязах, че нещата са свързани с глутена често тайничко ви следя темата.

Синът ми Мони е на 1г. и 1м и по принцип е здрав. Знам че вашите дечица са с много по-сериозни проблеми. Роди се недоносен и още тогава ме предупредиха, че ще е предразполжен към алергии и непоносимости. По тази причина го захранвах късно и внимателно, но явно това не е било достатъчно. За момента сме на антихистаминови лекарства и не можем да направим тестове, та не е много ясно и от какво точно трябва да го пазя...иначе казано алергия не е доказана..тепърва ще търся и алерголог. До колкото знам на неговата възраст мога да направя само някакви кръвни тестове, които са неясно колко точни, но все пак. От 3 месеца го наблюдавам че се обрива от определени храни съдържащи глутен, но не от всички но напоследък става все по-зле и от 4 дни е на вашата диета, също  и без месо, яйца и сме отново на ХА. Мога да кажа че определено има видим резултат въпреки че той е по скоро на глад...понеже отказва да яде...или яде по няколко лъжички и после започва да вади от устата.
Според педиатърката има вероятност и от непоносимост към млякото, което тотално ме докара до лудост, но както и да е.

Ще се радвам да ме приемете във вашите редици...поне като начинаеща...всеки съвет би ми бил от полза.

# 111

ако детенцето ти е развило някаква непоносимост към млякото вече неможеш да му даваш такова мляко, То също съдържа кравешки белтък, но под друга форма. Веднъж алергезиран организма няма да как не реагира на белтъка в каквато и да е форма. Трябва да замениш млякото със соево АМ или мляко от ядки, което ти да приготвяш. Има и АМ което е за деца с АБКМ, но дете на 1.1. никога няма да се съгласи да пие тая горчилка  Laughing
Замени го заега със соево АМ - неговия вкус е сладникав и вероятно ще се приеме добре.

А добро решение за да видиш какво го алергезира е да изключиш всички храни за седмица /да го оставиш примерно само на соево АМ/ и да започнеш да ги вкрарваш отново през 3-4 дена и да следиш за реакциите на организма.  Само да замениш едни храни с други може да те обърка, защото може да направи непоносимост към нова храна.

А това, че изпитва глад не е проблем  - при всичкид еца се получава така - след известно време  нещата се оправят. Просто организма гладува за "наркотика си" и отказва да яде новите храни. След известно време всички деца проядат и наваксват пропуснататото.

# 112
Това за млякото малко ме успокои....щом няма реакция към ХА значи е ОК, но ще взема соево щом е по-добре
Колкото до другите храни....започнала съм с картоф и морков и от 3 дни това ядем ...без сол
това щях да ви питам ....мога ли да добавям малко сол и каква ...поне малко...че много блудкаво става пюрето...а известно време взимахме кухня и им свикна с подправките и солта.
днес добавих грахчета ....оттогава следобед сме на варена елда с малко кафява захар, но той и преди си я харесваше....единственото нещо което си похапва отпреди са оризовите стиропорчета, които давам за гризкане откакто е започнал да се заглежда по зрънчовците
забелязах че солетите му липсват ....и сега Габи се крие в другата стая да ги яде, че той крещи по нея.

# 113
Сол му слагай. Ние също ядем само картоф, морков и тиквичка. Елдата също ни е любима . . Има безмлечни и безглутенови каши на Фризокрем. Има и на Нестле, НО на тях пише, че може да има следи от казеин. Мисля , че на тази каша с рожкови пише, че няма следи от мляко. Ако не те притеснява, че има "Е-та" в нея, можеш да добавяш пасиран плод. Стават вкусни кремчета. Можеш да му вариш и крем с оризово брашно или царевично нишесте или брашно от елда,  и фруктоза(плодова захар), и да добавяш плод, например череша (мисля че не алергизира) . Аз слагам само сока, защото моят син се "дави" от люспите  Confused нищо, че е на 5 години... Използвам сокоизтисквачка.  Сега купих едно сухо царевично мляко(чешко) от диетичния магазин, което е прилично на вкус.
Виж рецепрата ми за соленки от нахут за да му направиш солетки. Стават и без яйце само че се ронят.  Peace

Последна редакция: сб, 30 юни 2007, 17:09 от nadejda.v.l

# 114
В кой магазин ги намираш тези екстри, като царевично мляко..ще се радвам ако споделиш и ако може да и дадеш адреса...най-добре
аз съм се отчаяла от магазините в района....продавачките изобщо не знаят какво продават
като попитах за безглутенова брашнена смес ми предложиха ръжено и пълнозърнесто брашно
то не че аз съм наясно какво точно ми трябва, ама те пък съвсем ....едната дори ме изгледа странно като и казах че като нямат смес ще си направя сама от оризово брашно и че ще си смеля елда .......в ориза имало глутен ......шматки

Не знаех, че в ориз и рошкови има Е-та ....гледах за глутен и взех....поне вече и това ще гледам
ще пробвам и соленките, но нахут нямам ....утре ще купя....и извинявай за тъпия въпрос, но какво е "шарлан"

Последна редакция: сб, 30 юни 2007, 22:23 от BgViki

# 115
Дано  да не прозвучи като реклама, но ще напиша адреса на магазина от където купих царевичното мляко: ул."Н.Коперник", бл.153 тел. 0885 53 81 90, 0899 41 99 91.
Там има и безглутенови сухари от елда , има и с грах. Много по-вкусни са от оризовите блокчета и сигурно твоят син ще ги хареса . Ще му заместят солетките.
Аз използвам оризово брашно на "Трохо" , и финно царевично брашно "Мейс" пак на "Трохо". Там има и брашно от елда.  Само че се обади да попиташ дали ги има в момента, защото зареждат малки количества, да не се разхождаш излишно. На мен този магазин ми е най-близо, но може някой да се включи и да посочи и др. магазини в София. Знам още един на пазара в "Младост", точно до строежа на метрото. И един на бул. "Гоце Делчев" , близо е до клиника "Малинов" , на спирката на авт. 204, посока НДК(до бл. има голяма видеотека на "Александра"). Добре зареден е , но не знам дали го има това царевично мляко. Там продават тази безглутенова брашнена смес, която използвам за хляб, бисквитки, кексове , палачинки и т.н тел: 9760447 . Знам , че има и един магазин на пазара "Димитър Петков", който е добре зареден. Там продават и едно македонско оризово сухо мляко. mamma Bionda да обясни точно къде се намира магазинът.
Тук пак можеш да погледнеш за безглутенови и безмлечни каши . Тези на "Нестле" с ориз и ориз с 3 плода, от страни на кутията прочетох да не се дава на деца с алергия към мляко. За тази с 3 плода съм сигурна, на тази с рожкови май не видях такова нещо. 
Въпросът ти не е тъп! "Шарлан" е нерафинирано слънчогледово олио. Има специфичен вкус на слънчогледови семки. Аз за готвене използвам олио от гроздови семена. Има го в посочените магазини. Половин литър е 5-6лв . Доколкото знам има го и в "Метро" , и е най-евтино (9лв.за1л. ) Нахут има освен в диетичните магазини и в халите, насипен на щанда, където продават всякакви варива-боб, леща, бакла и др.

# 116
  • София
BgViki не искам да ти се бъркам, но като изключиш всички протеини изведнъж гледай поне хранителни заместители да даваш.Също и на калций.

Моят син толкова много елда и коприва изяде зимата, а сега е с лека анемия вследствие нежеланието му да яде месо.Преди му давах салами и кренвирши, а заради Е-тата спрях да купувам.

Следи изследванията на детето и търси алтернатива на спряната храна.Аз явно не съм се справила   smile3511

# 117
Не всичики ета са вредни. Или греша? Че то само в лимоновия сок са 4.

# 118
  • София
Ами не всички са вредни, аз просто се бях вталясала и леко побъркала на тема чиста храна.Резултата е налице.На границата ни е хемоглобина.Ще го оправим, но защо така спрях да мисля разумно - не мога да си обясня.Колкото повече четох - толкова повече се побърквах.А реално погледнато и лимона се изключва от диетата - нали е цитрус.
А протеините се усвояват най добре при наличие на вит. С.И малкото протеин който хапваше не се усвояваше правилно.Ама пък точно това не го бях прочела.

# 119
BgViki , както разбирам твоят син яде предимно каши и пюрета, защото е още малък, като моят(нищо, че е на 5). Това означава, че при повече старание в тези манджички и каши можеш да сложиш всичко и то да е добре балансирано. Ние сме така вече 2г. и половина и с калция няма проблем без да му давам допълнително. Правя му изследвания на кръв за калций , фосфор, желязо и пълна кръвна картина. Имаше един момент не беше ял месо 3м. и хемоглобинът му беше 111, което може да се нарече лека анемия, но дори тогава лекарката ми каза, че не е проблем. Само за 1 месец като му слагах в яденето около 30г. пилешко и малко свинско(домашно, в червените меса има повече желязо), се вдигна на 128. Така че не мисли , че на детето ще му липсват разни неща при тази диета. Поне за 1-3 месеца ресурсите му няма да се изчерпят. Освен това  бебешките каши знаеш са обогатени допълнително с витамини и минерали като калций, фосвор и др. от група В (и малко "Е-та"  Wink. Освен това ти след около месец можеш да му включиш малко месо. Аз съм си намерила един домашен заек, сварила съм го и сега е на порцийки в камерата. Слагам през ден в зеленчуковото му ядене или в елдата. Редувам с домашно пиле и много рядко пъстърва( рибата може да бъде алергизираща). Ако въведеш месото внимателно и проследиш реакцията на детето, вероятно ще разбереш дали е алергично или не.
Моят скромен съвет е след месец или малко повече на диета да му пуснеш едно изследване на кръв- кръвна картина и калции и тогава да решиш има ли детето нужда от добавки. Ако няма просто не е необходимо да му даваш. Със сигурност знам например, че "железните" препарати против анемия не са никак препоръчителни. Калцият ако се дава допълнително също може да се предозира и да създаде проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт