Диета без глутен и казеин - Трудния път към успехa 2

  • 93 120
  • 382
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 3 591
плазмон май беше - детски безглутенови бишкоти - това съм го прочела тук във форумите - дават го на бебетата  Mr. Green
Иначе - незнам какво има в БГ. Оризови курабийки/кракери няма ли? Царевичните пръчки са безглутенви ама пълни с консерванти и оцветители  ooooh!

# 46
  • София
  • Мнения: 4 412
бебешкия безглутенов плазмон беше в кутии на прах и съдържаше бяла захар. Другите Плазмон бисквити са с глутен. Орезови неща малко ме е страх да й давам, защото запичат.

Какво беше за заместителите на захарта - често се чудя пред диетичните щандове, но знам че най-разпространения заместител на захарта е много по-вреден от самата захар.

Вие как сте си организирали домакинството спрямо диетата - какво имате в хладилника и шкафовете си, защото на мен ми се струва невъзможно да готвя постояно домашна храна, все ще трябва и нещо готово да добавя.

# 47
  • Мнения: 3 591
Сушени плодове, пуканки, ядки всякакви - орехи, фъстъци, стафиди... това вместо снаксове> оризови бисквити, бебешки бисквити (ама аз имам и бебе де)
Ако неможеш да правиш курабии лесно се правят "гризини" - пручки за гризане - нещо като солети ама дебели по 1 пръст от безглутенови брашна. правиш ги от твърдо тесто, правиш на лентички или пручици, малко морска сол отгоре и печеш.

# 48
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
И ние наблягаме на ядките. Купувах й готови царевични филийки - на вид и вкус са като царевичните пръчици, каквито отдавна няма, внос са от Чехия, само са пакетирани тук, на чешките си има отметка глутен фри, само че нещо не й понасят, става агресивна. Давам й и едни оризови `житенки` - мажа с мед, защото са безвкусни.
Понякога от няма и къде давам колбас, но малотрайните не й се отразяват добре, става нервна и вечер няма заспиване - изглежда, че соята й влияе. В хладилника сиренето и кашкавала са на високите рафтове, те се ядат тайно и по тази причина и рядко. Кисело мляко вече почти не купувам. Съобразявам и менюто с детето. Правя веднъж макарони за нас, веднъж за нея. Палачинки за нас и палачинки за нея.Когато се наложи да застройвам с брашно - то е оризово или друго безглутеново. Купувам пшенично само ако ще правя пица - Наталия така и така не я поглежда.Картофените кюфтета ги правя вече без сирене и кашкавал, заливки на мусаки не правя. Като пържа филии - предварително й опичам хлебчето и й го пържа първо, после нашите филии. Всъщност се оказа, че закуската й ми е най-трудна. Също и десертите, но там давам плодове или ядки с мед. Нейното меню поначало си е много ограничено - сега май ми е по-лесно от преди, защото и избора е по-малък, а и тя прояде доста нови неща(готвени) Сега се налага да готвя много повече от преди и си дадох сметка колко ни е улеснен живота в това отношение (ако не спазваме диетата)
[desi], и за мен е ясно, че без хелиране не мога да чакам ефект,защото детето ми е вече голямо, но засега и аз не мога да си позволя много неща, затова ще опитам поне да й оправя стомаха, който със сигурност не е наред. А с ДАН! ще ми се наложи да общувам виртуално, и то на руски. Жалкото е , че времето си течее...
Доколкото ми е известно, за посещение при ДАН! в Америка се чака с месеци за час, наплива е голям.

Купих соево мляко, но разчитах на таткото да чете етикета и той каза - сатва! Да ама не става, с малц е. Някой знае ли марка, която да е чиста от глутен? Иначе млякото е доста прилично на вкус.

Последна редакция: вт, 12 юни 2007, 11:09 от ljuboznatelna

# 49
  • Мнения: 335
Сушени плодове, пуканки, ядки всякакви - орехи, фъстъци, стафиди... това вместо снаксове> оризови бисквити, бебешки бисквити (ама аз имам и бебе де)
Ако неможеш да правиш курабии лесно се правят "гризини" - пручки за гризане - нещо като солети ама дебели по 1 пръст от безглутенови брашна. правиш ги от твърдо тесто, правиш на лентички или пручици, малко морска сол отгоре и печеш.
             Здравей Деси.Как правиш тестото за курабийките и гризините?Дай рецепта.Детенце ми е с непоносимост към глутена.Преди правех солетки/тестото за хляба/ със шприц,но голяма мъка.Два часа до печката,а за 15мин вече ги няма.

# 50
  • Мнения: 3 591
курабии незнам как се правят  Embarassed Аз съм лоша кулинарка  Embarassed Embarassed Embarassed

А за "солети" лесно се прави тесто с безглутеново брашно и вода и 1 яйце - немога да ти кажа пропорции, става на око - да стане много твърдо тестото, /аз добавям брашно или вода докато ми хареса консистенцията/ - да можеш да направиш от него като от пластелин "пръчки". Пък и в това занятие може да се включват и децата - аз го ползвах всъщност вместо пластелин и после децата поискаха да им опека творенията...  Може и да правите рибки малки, охлюви... и въпреки, че е на пръв поглед безвкусно децата си го хапват, щото е тяхно творение Simple Smile като направиш повече може да прибереш за през седмицата.
А че е играчка - играчка е, ама може да се използва времето наистина за игра с децата - моделирането на тестото е полезно за финната моторика  Mr. Green
Отгоре слагам само морска сол. По едно време мажех с яйце, вече не ми се занимава и с това.

А за по-голямо количество може да се разточи твърдото тесто - като за тънък блат за пица и да го нарежеш набързо на ленти с ножа. Така поне става бързо. А за месенето - там няма как да съкратиш времето - освен ако нямаш машина за хляб - тя нали меси сама /нямам и незнам как се ползва - дано не говоря глупости/
Но пък май машината е полезно нещо - може да се прави и хляб, и козунаци, кифлички... особенно ако ще се ползва за всичко тестяно предполагам си заслужава. Тук обаче са бая скъпички, незнам за БГ.

# 51
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
Ето какъв отгвор получих на запитването си до Агенцията по лекарства за разрешителните:


Необходимо е да се обърнете официално с писмо (заявление, молба...) към изпълнителния директор на ИАЛ в което да обясните къде, защо, как (с какъв транспорт или фирма) се изпращат пробите и какви проби се изпращат (кръвни, серумни, тъканни,...). В срок до пет дни ще получите т.нар. разрешително или евентуално указания за това какво друго е необходимо или може да бъде направено.
Успех!
 
Д-р Гайдарова

# 52
  • София
  • Мнения: 2 352
 ljuboznatelna - доколкото разбрах искаш да направиш изследване за непоносимост към храни.Това не те ли устройва:
Непоносимост към храни   530.00 лв.  от тук.

Сайта на Бодимед нещо не работи в момента, но една приятелка скоро прави там изследванията за 580 лв.

В cibalab правят и по единични изследвания - не е задължително пълния пакет непоносимости.

# 53
  • Мнения: 2 211
Благодаря, Любознателна!
Миналата година, тест за 20 алергена при д-р Мустаков беше 100лв, доколкото знам има и за 36 алергена - около 160лв.

# 54
  • Мнения: 3 591
ljuboznatelna - не давай малотрайни колбаси, а и вие не ги хапвайте - ако знаеш що химикали има вътре да ги опушват...
едно време в университета правихме опити да им извличаме отровите -  и метали има и к'во ли не вътре... веществата с които ги "пушат" пък са канцерогенни. Да не говорим, че гледах как правят пилешки кремвирши веднъж - пускаха пилетата цели вътре - де оскубани, де недоускубани, де почистени, де непочистени  Sick ... после всичко излиза на глаааааадка смес - и после идея нямаш какво още може да е паднало вътре....

# 55
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
Катина, в онази лаборатория теста е 200 долара, с транспортирането излиза към 500-600, тоест същата цена,но пък на лабораторията имам много по-голямо доверие от нашата. И се замислям за още някои изследвания. Ето ги и цените http://www.greatplainslaboratory.com/russian/testprices.html (по-ниската) Всъщност ще проуча как стои въпроса тук с единичните. Горе-долу имам ориентация към какво може да има непоносимост.
[desi], знам , че и за нас не са полезни, но се случва да нямам време понякога да сготвя, а половинката си търси месце. Случва се сега веднъж в месеца да речем. Така ми е писнало от това готвене!

# 56
  • Мнения: 2 211
В шунката има 12 химикала.

# 57
  • Мнения: 3 591
Така ми е писнало от това готвене!
Сигурна съм, че знаеш, че те разбирам Wink Мен как ми е писнало да готвя само...и каквото и да наготвя се опустошава на момента и все няма! И моя мъж все търси месцето - даже като няма месо и казва:Нищо ли няма за ядене  Shocked Аз затова все имам скрити някакви наденички /тип суджук/ замразене във фризера - вадя, режа, те се размразяват за секунди сами като се нарежат/. Преполагам във всяка транжорна не биха ти отказали да ти напълнят черва със кайма която ти смелят от месото което закупуваш ти от там и си занесеш подправките - поне знаеш после, че няма  боклуци вътре и ще имаш запаси - изсушаваш си ги, като станат готови тикаш във фризера. Между другото децата и те обичат сухи саламчета и може да се дава като снакс също Simple Smile
За лабораторията мислиш ли да изследваш за гъбички?
Ох, хич не са ниски цените  - то да е само това.... като почнеш от витамините и свършиш с логопедите парите направо се изнизват... тук малко там малко и накрая се оказват много.

# 58
  • София
  • Мнения: 2 352
Замислих се дали наистина тази негативна реакция от малотрайните колбаси е от соята.
Възможно ли е едно или комбинация от няколко Е-та да предизвиква тази реакция.Мислила ли си да опиташ да дадеш на Наталия чиста соя.Има в магазините за ядки - печена и пакетирана.Ако и дадеш няколко зрънца и наблюдаваш внимателно - тогава със сигурност ще разбереш дали точно соята ви е проблема.

Възможно ли е да се направи някъде изследване за непоносимост към Е-тата.Може би комбинация от някое Е и определена храна да дават тази промяна в поведението.

Не знам как могат да се избегнат консервантите, и желиращите и оцветяващи добавки в храните.Имам чувството, че няма продукт на пазара без консервант.Дори и да не е описано на етикета - винаги има вероятност да присъстват гадовете  #Cussing out.

# 59
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 617
[desi], това с домашните наденички го направихме, четири пръта суджук свърши за 3м Shocked Отгоре на всичко Наталия не го хареса и почти не яде Sad Като за първи път не се справи таткото ни, слънцето ги пече, врабчетата ги кълваха...Някой ако е правил домашни колбаси, моля да дава съвети Praynig

Катина, това е идея за соята, дано ги хареса ,но ще трябва да дам повечко, за да съм сигурна, че е от нея. Сега , понеже имам съмнения за царевицата, и специално за готовите филийки, ще направя една проба с пуканки и ще следя ак ще й се отразят. Само ще трябва да почакам да спре градината още 2 седмици, че не съм сигурна там какво може да й дават. Госпожите вече се изредиха да ме разпитват всички за тази диета(след 6м все пак проявиха някакъв интерес). Едната е рускиня и направо я насочих къде да чете, пък дано прочете и им разясни и на останалите.

Общи условия

Активация на акаунт